Ví o něm někdo něco?
Pokud si to budeš chtít a taky muset sám zaškrabat, případně jen doškrabat po brusu, potřebuješ příměrná pravítka na plochy i rybiny. Přípravek na srovnání lože, dále přípravek na měření kolmosti suportu vůči vřetenu. Jen tak v rychlosti s polozavřenýma očima. Třeba jsem na něco zapoměl.
josef: lože jsem ofrézoval a přebrousil ........ když tam přiložím kontrolní pravítko tak sedí pěkně. Asi by se dalo ještě pečlivě měřit a doškrabávat ty poslední cca dvě stovky ........ale vzhledem k tomu, že jsem původní plochy musel v Z ose posunout o -0.5mm (abych srovnal prohoblované lože)tak už to považuju za dostatečné zlepšení oproti původnímu stavu. Honit poslední stovku na dvoumetrovém odlitku .... to už by byla strojařská onanie a tak velké cíle ani nemám. Lože mám zgenerálkované i bez přípravků ....uf, byl to porod.
Bez přípravku se hodlám obejít i při usazení saní suportu. Lože jsem nechal upnuté na frézce (kde jsem to i brousil), saně jsem odfrézoval o 1mm a po jejich "hrubém" ustavení kluzné plochy odleju z Moglice, GS Super Fluid .... něčeho takového. Když to vytuhne, tak zase přebrousím to kolmé vedení ......... díky tomu bude zaručená kolmost na lože i bez použití přípravku.
Já vlastně vůbec nevím jak se taková generálka má dělat a co k tomu je potřeba .... je to tedy celé veká improvizace a ty potřebné přípravky samozřejmě nemám ........ hledám tedy postupy jak se bez nich obejít.
Bez přípravku se hodlám obejít i při usazení saní suportu. Lože jsem nechal upnuté na frézce (kde jsem to i brousil), saně jsem odfrézoval o 1mm a po jejich "hrubém" ustavení kluzné plochy odleju z Moglice, GS Super Fluid .... něčeho takového. Když to vytuhne, tak zase přebrousím to kolmé vedení ......... díky tomu bude zaručená kolmost na lože i bez použití přípravku.
Já vlastně vůbec nevím jak se taková generálka má dělat a co k tomu je potřeba .... je to tedy celé veká improvizace a ty potřebné přípravky samozřejmě nemám ........ hledám tedy postupy jak se bez nich obejít.
-
Opravit si stroj sám je jistě pěkná myšlenka. A pokud se podaří výše popsaným způsobem dotáhnout do konce bude možná daný stroj přesahovat svou přesností většinu kutily používaných starších strojů. Přesto bych to, přes veškeré pochopení pro takovou snahu, nesrovnával s generální opravou. Při ní se opravuje nebo mění téměř vše co se může opotřebit a využívá se řada technologií, které prostě v amatérských podmínkách nepřipadají v úvahu (přesné strojní obrábění, navařování, chromování, tepelné zušlechťování...) Stroj po GO má mít stejné vlastnosti jako nový. Proto je také cena GO několikanásobně vyšší než cena stroje před ní.
soustružník: Položím ti v podstatě úplně stejnou otázku. Co nejsem schopný odělat a co se jinak při GO dělá?
Když přebrousím všechny vodicí plochy a dopasuju jejich odpovídající protikusy. Vyměním všechny ložiska, opotřebovaná ozubená kola, posuvové šrouby a jejich matice, udělám novou elektroinstalaci a samozřejmě celý stroj očistím, odmastím a znova natřu.
Opravdu nevím co bych měl kde navařovat, chromovat a tepelně zušlechťovat. Asi na něco zapomínám, ale nevím co by to mohlo být.
Netuším jaká byla garantovaná přesnost nového stroje, ale předpokládám, že srovnatelná s tím čeho chci dosáhnout.
Když přebrousím všechny vodicí plochy a dopasuju jejich odpovídající protikusy. Vyměním všechny ložiska, opotřebovaná ozubená kola, posuvové šrouby a jejich matice, udělám novou elektroinstalaci a samozřejmě celý stroj očistím, odmastím a znova natřu.
Opravdu nevím co bych měl kde navařovat, chromovat a tepelně zušlechťovat. Asi na něco zapomínám, ale nevím co by to mohlo být.
Netuším jaká byla garantovaná přesnost nového stroje, ale předpokládám, že srovnatelná s tím čeho chci dosáhnout.
jsem tady kratce nevim muzu li kritizovat ale ozvad se musim
nevim proc ale vadi mi ze se vzdycky diskuse na tema opravy soustruhu zvrtne na nedelat ale zadat firme a tim to konci myslim si ze je kazdyho vec jestli se s tim chce poprat nebo ne
znam firmu delaji soucastky na mikroskopy dost male a dost presne soustruhy si generalkovaly sami s nejakym panem co to delal cely zivot a dosazena presnost jim zrejme vyhovuje tak proc ne ten monarch na practical machinist v americe vykopany ze srotu taky de
osobne si myslim ze je tu spousta borcu co se v tom hodne vyznaji takbych moc prosil kdyby poradili co a jak prece geometrickou presnost stroje zmerit by mohl potrebovat nekdy kazdy a ty vychytavky pri zaskrabavani se taky nekdy muzou hodit diky
nevim proc ale vadi mi ze se vzdycky diskuse na tema opravy soustruhu zvrtne na nedelat ale zadat firme a tim to konci myslim si ze je kazdyho vec jestli se s tim chce poprat nebo ne
znam firmu delaji soucastky na mikroskopy dost male a dost presne soustruhy si generalkovaly sami s nejakym panem co to delal cely zivot a dosazena presnost jim zrejme vyhovuje tak proc ne ten monarch na practical machinist v americe vykopany ze srotu taky de
osobne si myslim ze je tu spousta borcu co se v tom hodne vyznaji takbych moc prosil kdyby poradili co a jak prece geometrickou presnost stroje zmerit by mohl potrebovat nekdy kazdy a ty vychytavky pri zaskrabavani se taky nekdy muzou hodit diky
chemic: spousta věcí jde udělat doma, ale je fakt, že když k tomu máš vhodné přípravky, tak to jde mnohem rychleji....... jenže když na tom soustruhu dělám maximálně pár desítek hodin ročně, tak se mi nevyplatí koupit novej/zgenerálkovanej soustruh za 300 000Kč, ale musím si vystačit s doma-zgenerálkovaným soustruhem za 50 000-100 000Kč. Ušetřených 200 000Kč je dost dobrej důvod se o to pokoušet. Kdyby mi ta mašina vydělávala těžký prachy a makala na 2-3 směny tak neváhám a vůbec se s tím sám zdržovat nebudu.
Největší problém je přebroušení/zaškrabání lože, ale to už mám hotové a kdybych to nezvládnul, tak to bude jediná operace, kterou bych si zadal. Ostatní bych stejně dělal sám.
Kvalita generálky od externího dodavatele je také nejistá. Už jsem potkal pár strojů jejichž "generálka" spočíval v očištění a novém nátěru. Když to dělám sám pro sebe, tak sice často nadávám jak moc práce to je, ale zatnu zuby a udělám to pořádně. Kdybych to dělal jako zaměstnanec, tak si možná někde v půlce řeknu "to už stačí, to je dobrý".
Největší problém je přebroušení/zaškrabání lože, ale to už mám hotové a kdybych to nezvládnul, tak to bude jediná operace, kterou bych si zadal. Ostatní bych stejně dělal sám.
Kvalita generálky od externího dodavatele je také nejistá. Už jsem potkal pár strojů jejichž "generálka" spočíval v očištění a novém nátěru. Když to dělám sám pro sebe, tak sice často nadávám jak moc práce to je, ale zatnu zuby a udělám to pořádně. Kdybych to dělal jako zaměstnanec, tak si možná někde v půlce řeknu "to už stačí, to je dobrý".
qnx jsi moje krevni skupina presne jak to rikas i kdyz tech 200 000usetrenych neuvidime
podle me se i to loze da prerovnat rucne je to sice dost prace ale kdyz mas maly rozpocet... pripravky se daji obcas pujcit ale vim ze spousta veci se da nejak udelat a o ty figle mi de v americe maji knihu conely obnova stroju nebo tak nejak se to jmenuje na tu se tak dostat i kdyz anglicky neumim z obrazku bych se asi pomatl
ty chces usadit sane na loze na moglici nebo tak neco to se mi liby ale napred musis mit srovnany pricny suport aby kdyz tobudes rovnat na sane mohl sito srovnat s vretenem nato je taky pripravek dle nejake csn vim jak vypada ale jak ho udelat nevim a kde pujcit taky ne takze nevi nekdo prosim neco diky
podle me se i to loze da prerovnat rucne je to sice dost prace ale kdyz mas maly rozpocet... pripravky se daji obcas pujcit ale vim ze spousta veci se da nejak udelat a o ty figle mi de v americe maji knihu conely obnova stroju nebo tak nejak se to jmenuje na tu se tak dostat i kdyz anglicky neumim z obrazku bych se asi pomatl
ty chces usadit sane na loze na moglici nebo tak neco to se mi liby ale napred musis mit srovnany pricny suport aby kdyz tobudes rovnat na sane mohl sito srovnat s vretenem nato je taky pripravek dle nejake csn vim jak vypada ale jak ho udelat nevim a kde pujcit taky ne takze nevi nekdo prosim neco diky
chemic: Je to tahle kniha?
http://www.amazon.com/Machine-Tool-Reco ... 878&sr=8-1" onclick="window.open(this.href);return false;
Do saní vyvrtám 4 otvory pro červíky a pomocí nich saně srovnám vůči loži hodinkama na 90° a zároveň na mezeru cca 1,5mm (prostor pro moglice) ....... a samozřejmě zároveň i podle šroubu podélného posuvu (dosedací plochy pro nortonku a domeček ložisek jsem přebrousil také. Šroub srovnám na hodinky zase podle lože). Po obvodu spáru zatěsním a injektáží tam nacpu Moglice (i když Moglice se mi nedaří sehnat, tak to bude asi GS SuperFluid). Když to vytuhne, tak to hned přebrousím na 90° vůči loži ........srovnávat nic nebudu, srovnané to je díky obrábění na jediné upnutí. Lože soustruhu mám pořád upnuté na stole frézky. Díky tomu žádný přípravek na srovnání potřebovat nebudu. Jenom hodinkama objedu velký úhelník, abych si ověřil geometrii frézky (a případně udělám SW korekci drah brusného kotouče).
Na vřeteník jsem zatím nesahal, ale jeho dosedací plochy nejsou opotřebené (ty se vůbec nehýbou a díky tomu jsou v původním stavu), proto spoléhám, že osa vřetene je rovnoběžná s dosedací drážkou = roběžná s ložem. Až to sestavím, tak to samozřejmě budu muset zkontrolovat a v nejhorším na vřeteníku i doškrabat.
Snad to není úplně blbej postup.
http://www.amazon.com/Machine-Tool-Reco ... 878&sr=8-1" onclick="window.open(this.href);return false;
Do saní vyvrtám 4 otvory pro červíky a pomocí nich saně srovnám vůči loži hodinkama na 90° a zároveň na mezeru cca 1,5mm (prostor pro moglice) ....... a samozřejmě zároveň i podle šroubu podélného posuvu (dosedací plochy pro nortonku a domeček ložisek jsem přebrousil také. Šroub srovnám na hodinky zase podle lože). Po obvodu spáru zatěsním a injektáží tam nacpu Moglice (i když Moglice se mi nedaří sehnat, tak to bude asi GS SuperFluid). Když to vytuhne, tak to hned přebrousím na 90° vůči loži ........srovnávat nic nebudu, srovnané to je díky obrábění na jediné upnutí. Lože soustruhu mám pořád upnuté na stole frézky. Díky tomu žádný přípravek na srovnání potřebovat nebudu. Jenom hodinkama objedu velký úhelník, abych si ověřil geometrii frézky (a případně udělám SW korekci drah brusného kotouče).
Na vřeteník jsem zatím nesahal, ale jeho dosedací plochy nejsou opotřebené (ty se vůbec nehýbou a díky tomu jsou v původním stavu), proto spoléhám, že osa vřetene je rovnoběžná s dosedací drážkou = roběžná s ložem. Až to sestavím, tak to samozřejmě budu muset zkontrolovat a v nejhorším na vřeteníku i doškrabat.
Snad to není úplně blbej postup.
ta kniha to bohuzel neni ja to sleduji pres prekladac na googlu tak s tim mam obcas potize autor se jmenuje conely asi a kniha asi obnova stroju ruzne o ni obcas mluvi na practical machinist nebo na home machinist jak na to zase nekdy narazim tak to budu muset opsat je to tam bible tady tech ruznych
ten postup mas asi dobry vyhoda upnuti na masine diky
ten postup mas asi dobry vyhoda upnuti na masine diky
chemic: autor knihy z odkazu je Edward Connelly a má to víc než 500 stran ....... název také docela sedí. Opravdu to není ta správná kniha?
chemic: drahá kniha to je ..... ale ještě pouvažuju o jejím zakoupení. Asi to bude opravdu výživné.
No, to jsme se od původního tématu dostali už dost daleko.
No, to jsme se od původního tématu dostali už dost daleko.
To, že máš to lože pořád upnuté na té mašině je velmi dobré, ušetří to hodně práce a taky potřebu měřidel. Až budeš přebrušovat příčný suport po podlití, tak to zkus zkorigovat, aby ti ta rybina šla o 0,02 mm/300 "dovnitř". To znamená, že jako by ti to soustružilo čelo na "lavor". Když to nabrousíš na přesných 90°, tak to doškrabej na té podlité (spodní) straně. Chtěl jsem tady dát obrázek měřidla kolmosti ČSN 251960-2, ale nějak se mi ho nepodařilo vygůglit.
-
Já, a myslím, že ani Josef, nechci určitě nikomu bránit soustruh opravovat. Ani jsem nikdy neřekl, že opravu je nutné zadat firmě, naopak myslím, že řada věcí se dá zvládnout a stojí za to je udělat. Přesto se mi zdá, že hodnoty stanovené ČSN pro přesnost obráběcích strojů se budou těžko dosahovat (jiná věc je jestli jich dosahují dnešní firmy, mám trochu obavy). Co se týče těch technologií, psal jsem přesné obrábění (bylo tady něco o stroji Sahos, ale to už je určitě mimo možnosti většiny amatérů, stejně jako broušení vřetena či pinoly, navařování (je-li něco opotřebeno, tak tam mnohdy chybí materiál), zušlechťování (řada věcí je cementovaných a kalených, pokud je potřeba je výrazně obrobit nebo vyrobit nové). Samozřejmě jde zadat jednotlivé operace a zbytek si udělat sám. Jenže Phoenix47 psal, že by chtěl raději nový stroj, čemu rozumím tak, že asi nemá moc chuť si opravu dělat. Něco jiného je když si to někdo koupí pro radost a baví ho i vlastní oprava, pak je to v pořádku a držím mu palceQNX píše:nevim proc ale vadi mi ze se vzdycky diskuse na tema opravy soustruhu zvrtne na nedelat ale zadat firme a tim to konci myslim si ze je kazdyho vec jestli se s tim chce poprat nebo ne