Jaký CAM

CAM software
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2012, 9:33

Softwarové firmy už dlouho vědí, že jim nesvědčí, když je software příliš dobře chráněný proti kopírování a když jej nedají studentům zdarma nebo za symbolickou cenu :-) Když si nemůžou stáhnout cracknutý Solidworks tak stáhnou PRO/E, co je na tom :-) A pak to dopadá tak, že všichni umí ten Solidworks který si "sehnali" a mě pak ani nenapadne koupit nic jiného, když jej potřebuji pro komerční účely :-)
Aleš Procháska
Polesovsky

20. 2. 2012, 7:42

Bob píše:Jo, pokud ho mají zadarmo, tak to jo, ale kdyby si ho měli zakoupit za plnou cenu, nebo i za cenu nějakou sníženou pro studenty tak by si koupil ten SW stejný počet studentů, který uvádíš, tj 80 -120, že, nebo ne. :D
Pokud by to bylo za penize, tak urcite ze studentu by si to nikdo nekoupil. Sam, kdyz jsem byl jako student, tak mne zajimali vic zensky nez ucivo. A to, ze bych mel jeste za neco platit? No fuj.
Ano vetsina zaku pouziva doma CAD/CAM jen kdyz ma domaci ukoly. Jinac na nej s.... Ani se jim nedivim. :)

Ja jsem mel stesti v dobe skolnich let na prevaznou vetsinu vinikajicich ucitelu, kteri dokazali i pomalejsi zaky naucit. Dnes kdyz to vidim ve skole. Tak je to na zbliti. Dobreho ucitele musis hledat. To je tak, kdyz to ucitel ma do duchodu asi 10 let a nechce se ucit novinkam. Nemluve, kdyz vyucena svadlena uci strojirenskou technologii. Hlavne, ze mame obcanskou nauku.

Promin. Vratim se ke CAD/CAMu.
Nejde o to jaky CAD/CAM je nejlepsi, ale o to, jak tento soft umis. Casto se stava , ze pracovnik udela vice kvalitni prace s horsim softem ktery zna. Pracovnik, ktery preskakuje ze softu na soft se nikdy nedostane do vsech vychytavek, co soft nabizi. A kdyz neco umis, tak pro svou pohodlnost, pouzijes co umis.
To , ze firmy s kvalitnim softem nabizeji 2D zdarma, je kvuli tomu, ze pracovnik se nauci zaklady a chce pozdeji casto vic. Ja jsem tak zacinal u Surfcamu - 2D free, ktery jede dodnes. Ted prechazim na HSMko, ktery je mnohem jednodussi.
Surfcam se pomalu vytraci.

V dnesni dobe, kdy jedna firma vedle druhe propousti zamestnance, je dobre se naucit to, co je aspon v zakladech zdarma. Protoze prejdes do jine firmy a kdyz mas neco ssebou zdarma, tak jses lepsi nez kdyz umis super CAM a firma nema na jeho zakoupeni. Az uvidi manageri, prinos tveho softu, tak Ti koupi vyssi level. Teda pokud si to umi spocitat, jaky prinos pro ne mas. :lol:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 9:33

Polesovsky píše:Ano vetsina zaku pouziva doma CAD/CAM jen kdyz ma domaci ukoly. Jinac na nej s.... :)
Jj. A pak si stěžují, že je nikdo nechce, a tisk rozmazává, jaká je bída, že ani vyskokoškolsky vzdělaní lidé nemůžou najít práci :-) :-) :-)
Aleš Procháska
Polesovsky

20. 2. 2012, 10:01

prochaska píše:
Polesovsky píše:Ano vetsina zaku pouziva doma CAD/CAM jen kdyz ma domaci ukoly. Jinac na nej s.... :)
Jj. A pak si stěžují, že je nikdo nechce, a tisk rozmazává, jaká je bída, že ani vyskokoškolsky vzdělaní lidé nemůžou najít práci :-) :-) :-)
O ooo. Diky, ze mas takovy pohled na novinare. Ale jako clen PRESS kolegia Ti tvrdim, ze namas uplne pravdu. Nase clanky jsou casto jemne receno upravovany, protoze nesmime rici celou pravdu.
To, ze skola v Brne na Sokolske dostava vice nez ostatni, protoze reditel je pribuzny s ministrem skolstvi. Na zaky se s... Dnes je to jen o tom kolik kdo kde urve.
Vis vubec kolik je dnes nezamestnanych? To, ze firmy dostavaji nabidku o proplaceni plneho platu nezamestnaneho na dva roky, pokud jej zamestnas na 3 roky.
Ale nikdo se moc do prace nehrne. Proc taky. Kdyz budes nezamestnany tak se Ti bude duchod pocitat z prumerneho platu a jako zamestnanec myslis, ze dosahnes tento prumerny plat?
Neni lepsi byt cikanem? A pobirat davky. Pozdeji i vetsi duchod.
Josef
Sponzor fora

20. 2. 2012, 10:16

A kdo to nařizuje a upravuje? Souhlasím, že je asi lepší být přislušníkem jistého etnika a požívat mimořádných práv a ochrany.
Jen je mně troch proti srsti objektivnost médií v tomto směru. Malé Natálce se stala strašná věc, s níž ze srdce nesouhlasím a odsuzuji.
Ovšem média nás denně informovala o každém detailu a poté i velmi podrobně o osobách pachatelů a sledovaly pečlivě průběh vyšetřování a soudů. O mačetovém útoku to muselo jen tak lehce projít, aby se neřeklo a málem se pachatelům omlouvali, že to prasklo. Napadání většinové společnosti menšinovou je čím dál častější a média vesměs mlčí, proč? Kdyby byla situace opačná, to by bylo povyku. A to si novináři říkají hlídací psi demokracie? Ti naši asi jen "leží u boudy" a zaštěkají na povel, aby dostali ten svůj žvanec.
Polesovsky

20. 2. 2012, 10:42

Josef píše:A kdo to nařizuje a upravuje? .... A to si novináři říkají hlídací psi demokracie? Ti naši asi jen "leží u boudy" a zaštěkají na povel, aby dostali ten svůj žvanec.
Asi jsme se minuli tematu. Tak toho nechme. Budme radi, ze tento server jeste jede a socialni nespravedlnost prenechme jinam. Staci, ze ozbrojenych spoluobcanu je stale vice a vice. :!:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 10:53

Polesovsky píše:Vis vubec kolik je dnes nezamestnanych?
O tom něco vím :-| Sehnat třeba obsluhu CNC je nadlidský úkol...
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 11:57

souhlas, shanel jsem ted pro jednu firmu IT admina, nikdo nic neumi ale nezamestnanost jako krava, nekde neco nestimuje
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lapa
medaile za lepsi forum

20. 2. 2012, 1:26

robokop píše:souhlas, shanel jsem ted pro jednu firmu IT admina, nikdo nic neumi ale nezamestnanost jako krava, nekde neco nestimuje
To by mne zajimalo "nikdo nic neumi". To zni stejne, jako ze "vsichni kradou".
Ono muze byt problem taky v tom, ze pozadavky jsou "prilis rozsahle" a nabizeny plat je "prilis nizky". Proste poptavka/nabidka ...

Napr. jedna banka taky uz pres dva roky periodicky nabizi docela "lukrativni" post (kolem 80-100 kKc/mes na ICO) a porad se nechytaji :-).
A nahodou skoro 100% vim proc (ovsem nemuzu sdelit). Takze neni nabidka jako nabidka ...

Pro zajimavost: sla kolem mne nabidka na 250 kKc/mes (ICO) na 4 mesice. Taky naroky byly enormni ... ale myslim, ze splnitelne :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 1:56

Když se nesejde nabídka a poptávka, tak je to ok, to je holt volný trh. Ale když někdo odmítá pracovat, protože je podpora výhodnější než práce, tak to znamená, že je něco blbě nastavené.
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 2:22

nikdo nic neumi jsem myslel ze jsem shanel admina pro sit o 15 userech s wi2k8 serverem a lotus notes na postu
w2k3 serverem na AD a w2k3 serverem na jeden ucetni program
takze zadna specialita, plat 40 000,- coz pokud vim tak bezne bejva takova trivialita kolem 20
bohuzel na to ze jsem oslovil nekolik lidi co si rikali IT odbornici vetsinou byli vymluvy neznam AD nebo ty notesy

co teda ma umet it odbornik?
zvedat telefony a predavat praci dbornym firmam?
trend na to ukazuje

btw kdyz jsem posledne hledal praci tak jsem byl zase mnohokrat odpalkovanej protoze bych ohrozoval sveho potencialniho nadrizeneho (2x mi to bylo receno narovinu :lol: )
lapa
medaile za lepsi forum

20. 2. 2012, 3:07

robokop píše:nikdo nic neumi jsem myslel ze jsem shanel admina pro sit o 15 userech s wi2k8 serverem a lotus notes na postu
w2k3 serverem na AD a w2k3 serverem na jeden ucetni program
takze zadna specialita, plat 40 000,- coz pokud vim tak bezne bejva takova trivialita kolem 20
bohuzel na to ze jsem oslovil nekolik lidi co si rikali IT odbornici vetsinou byli vymluvy neznam AD nebo ty notesy

trend na to ukazuje

btw kdyz jsem posledne hledal praci tak jsem byl zase mnohokrat odpalkovanej protoze bych ohrozoval sveho potencialniho nadrizeneho (2x mi to bylo receno narovinu :lol: )
No, ja se taky povazuju za IT odbornika (ovsem v uzkem oboru DB), a taky bych ti odpovedel, ze neznam Lotus Notes (ale samozrejme vim o co jde, chvili jsem i kolem ochomytal, ale "eto mnogo let tomu nazad"). A ani nevim, co je AD :-).
Kazdy ma proste svuj zaber znalosti a bud mu stoji za to, ucit se neco jineho nebo ne, nebo taky jako American odpovedet "no problem" a zakaznik pak bude zirat ...
Nebo jim to proste nestoji za to ...Hele, casu je malo a smrt se blizi ...
Mam znameho, co dela na cca 2/3 az 3/4 (doby v roce), co si vydela, to mu bohate staci a ve zbytku si uziva. Naposledy mel volno cca 1,5 roku a pak se "vratil zpet na trh prace".
Ale uznavam, ze to neni model pro beznou populaci namezdnich pracujicich, co obvykle musi jet z "ruky do huby". A to nemyslim nijak zle, proste naprosta vetsina lidi to tak ma - at uz socialnim statusem, ze ktereho se jim nedari vymanit (rodina, region atd...) nebo se holt "malo ucili" a ted "sklizeji plody sve prace" nebo s nima proste furt nekdo vymr...va.
... c'est la vie ...
Josef
Sponzor fora

20. 2. 2012, 5:23

S tím převýšením znalostí nad šéfem máš pravdu. Smekám před těmi, kteří to přiznali. Největší neštěstí je, když si šéf hýčká naprosté netáhla a blby, jen proto, že jeho scestné teorie bez rozmyšlení přijmou a nesnaží se je uvést na pravou míru. U šéfa blba je každý dobrý nápad po zásluze potrestán, neb to vymyslel někdo jiný. Má rád lidi, co o práci jen blbě mluví, ale moc jí neudělají. A vůbec nejhorší je, když řekneš opačný názor, nebo poukážeš na blbost, a nakonec se ukáže, že jsi měl pravdu. To jsi pak v nemilosti raz dva.
No, dnes ajťák už asi ani nemůže znát všechny směry v oboru. O DB taky něco vím, ale Lotus Notes neznám téměř vůbec. Ty MS produkty jsou už dikutabilní (alespoň základní povědomí o nich by se mělo předpokládat), Linux výhodou, ale systémové programování bych dal jako samostatný obor, stejně jako znalosti IS pro firmy. Když jsem se jednou ptal školitele a implementátora na to, proč by data ze systému nemohla být vytažena dle požadavku, odvětil, že jsou tahána podle něj v pořádku, něco v jedné sestavě, další v druhé či třetí. Když jsem mu řekl a co takhle relace databází, prohlásil, že tak to stačí a basta. Už dostali zaplaceno, tak proč něco kutit na přání zákazníka, i když to tvrdí, že není problém. Na další dotazy mne přešla chuť.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2012, 6:14

jako slysel jsem i vymluvu proc nejde z jednoho softu prenest data do druheho ze pry je tam problem s vypocty ze kazdy je resi jinak a vysledky se neshoduji
ale ve finale se jednalo jen o scitani :lol:
Polesovsky

21. 2. 2012, 6:37

lapa píše:
robokop píše:nikdo nic neumi ...
trend na to ukazuje

Kazdy ma proste svuj zaber znalosti a bud mu stoji za to, ucit se neco jineho nebo ne, nebo taky jako American odpovedet "no problem" a zakaznik pak bude zirat ...
Nebo jim to proste nestoji za to ...Hele, casu je malo a smrt se blizi ...
Mam znameho, co dela na cca 2/3 az 3/4 (doby v roce), co si vydela, to mu bohate staci a ve zbytku si uziva. Naposledy mel volno cca 1,5 roku a pak se "vratil zpet na trh prace".
Kazdy je v necem dobry a jde jenom o to, jestli to umi dobre prodat. Mame tu vedouci pracovniky, co umi toho hodne, ale protoze toho umi hodne, snazi se vyresit optimalni stav podle sebe. Pak mu nesbude cas na rizeni ostatniho a druzi na nej brblou, ze nedela co ma. Naproti tomu mame odborniky, co toho moc neumeji, ale za to vi na koho se obratit a vysledek prodavaji jakozto , ze to vyresili oni. Oficialne se tomu rika "delegovat praci".
Pokud se najde nahodou odbornik, ktery jeste umi spravne delegovat praci, a hlasi se k nejakemu sefovi, co umi daleko min, tak se nedivme. Kdo z Vas by si vzal podrizeneho, ktery by Vas mohl vyhodit ze zidle.
Sam jsem poznal, ze kdyz se nekam hlasis o praci, tak neni dobre do zivotopisu napsat vse. Hodne manageru (jak rika kolega "manazeru" - many zeru), kdyz uvidi jen v zarodku, ze by jste je mohli ohrozit, tak Vas neprijmou.

Zaber znalosti a jejich rozsirovani.
Kazdy si musi zvolit svoji cestu a hlavne naslouchat, co rikaji druzi. To je to nejdulezitejsi "umet naslouchat". Zacnete zjistovat, jak dlouho je ten ci onen soft na trhu, kolik firem jej ve skutecnosti pouziva. Ne co rikaji prodejci, kolik licenci prodali. Protoze je to uplne jine cislo. Napr. v kolika firmach je prodany zaroven Surfcam, EdgeCAM, SolidCAM, Inventor a podobne. V kolika firmach jej doopravdy pouzivaji. Jak to, ze ve firme maji soucasne koupenou licenci na SolidCAM, EdgeCAM a ted dokoupili HSMWorks? Ktery vlastne soft pouzivaji? A pak si reknete neni ten Lotus Notes podobne na tom jako SurfCAM? Zastaraly, davno jiz prekonany od konkurence. Ma to cenu se ucit neco predpotopniho? Chci byt odbornikem a mit take dobry plat a tak se znovu ptam. Budu mit v budoucnu dobry plat, kdyz se budu ucit veci z doby kamenne? Obstojim v konkurenci na trhu?
Odpovědět

Zpět na „CAM“