Bob píše:Jo, pokud ho mají zadarmo, tak to jo, ale kdyby si ho měli zakoupit za plnou cenu, nebo i za cenu nějakou sníženou pro studenty tak by si koupil ten SW stejný počet studentů, který uvádíš, tj 80 -120, že, nebo ne.

Pokud by to bylo za penize, tak urcite ze studentu by si to nikdo nekoupil. Sam, kdyz jsem byl jako student, tak mne zajimali vic zensky nez ucivo. A to, ze bych mel jeste za neco platit? No fuj.
Ano vetsina zaku pouziva doma CAD/CAM jen kdyz ma domaci ukoly. Jinac na nej s.... Ani se jim nedivim.
Ja jsem mel stesti v dobe skolnich let na prevaznou vetsinu vinikajicich ucitelu, kteri dokazali i pomalejsi zaky naucit. Dnes kdyz to vidim ve skole. Tak je to na zbliti. Dobreho ucitele musis hledat. To je tak, kdyz to ucitel ma do duchodu asi 10 let a nechce se ucit novinkam. Nemluve, kdyz vyucena svadlena uci strojirenskou technologii. Hlavne, ze mame obcanskou nauku.
Promin. Vratim se ke CAD/CAMu.
Nejde o to jaky CAD/CAM je nejlepsi, ale o to, jak tento soft umis. Casto se stava , ze pracovnik udela vice kvalitni prace s horsim softem ktery zna. Pracovnik, ktery preskakuje ze softu na soft se nikdy nedostane do vsech vychytavek, co soft nabizi. A kdyz neco umis, tak pro svou pohodlnost, pouzijes co umis.
To , ze firmy s kvalitnim softem nabizeji 2D zdarma, je kvuli tomu, ze pracovnik se nauci zaklady a chce pozdeji casto vic. Ja jsem tak zacinal u Surfcamu - 2D free, ktery jede dodnes. Ted prechazim na HSMko, ktery je mnohem jednodussi.
Surfcam se pomalu vytraci.
V dnesni dobe, kdy jedna firma vedle druhe propousti zamestnance, je dobre se naucit to, co je aspon v zakladech zdarma. Protoze prejdes do jine firmy a kdyz mas neco ssebou zdarma, tak jses lepsi nez kdyz umis super CAM a firma nema na jeho zakoupeni. Az uvidi manageri, prinos tveho softu, tak Ti koupi vyssi level. Teda pokud si to umi spocitat, jaky prinos pro ne mas.