Alternator nebo Dynamo ? =)

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

packa

23. 2. 2012, 7:36

mrkni se sem tady už se něco nakouslo:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=105&t=8444" onclick="window.open(this.href);return false;
613ziza

23. 2. 2012, 7:42

Nebo sem: http://mve.energetika.cz/ Pro Tvůj začátek až moc dobrý.
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
lubos
Sponzor fora

23. 2. 2012, 7:44

250 otáček už je docela kalup :D . Každopádně převody jsou špatně.
musíš si zjitit jaké otáčky budou na stupu a jaké napětí na výstupu . Podle toho zvolit altík nebo dynamo ( je taky otázka co seženeš).
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
testone
Sponzor fora

23. 2. 2012, 7:44

vydavatelství ČVUT, Praha 1997, Rychetník/Janoušek/Pavelka - Větrné motory a elektrárny, asi by to ale chtělo si zopáknout fyziku a matiku aspoň ze základní školy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 7:46

lubos píše:250 otáček už je docela kalup :D . Každopádně převody jsou špatně.
musíš si zjitit jaké otáčky budou na stupu a jaké napětí na výstupu . Podle toho zvolit altík nebo dynamo ( je taky otázka co seženeš).
tak altik sezenu 100% i 14v 250a ... =) u dynama to je horsi tam se sem tam mihne tankove dynamo 6.5kw ale to sou monstra a prave mame strach aby sme to vodou vubec utocily.. =)

a ty prevody.. nevim prave zda by to voda utocila lopatky napojeny primo na hridel.. =) proto sem myslel prevod do pomalejsich tocek s vysi silou
packa

23. 2. 2012, 7:54

dynamo nebo altík ti ta voda utočí když to bude naprázdno , a pak to můžeš zatěžovat dokud se to bude schopné točit , ale ty altíky i dynama potřebují dost vysoké otáčky a to je tvlj problém , takže pokud jsi uvažoval převod tak by musel být do rychla jenže to jsou zase velké ztráty
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 7:58

Zkus si spocitat maximalni mozne mnozstvi energie ktere ten potok da (P = Q ρ g h), pres to vlak nejede, at uz se ti to toci rychle nebo pomalu. Odhad od oka jestli to utoci nebo neutoci nema valnou cenu.
Aleš Procháska
yaqwsx

23. 2. 2012, 7:59

To PC-maniak: A jaký typ turbíny plánujete? Celkem mě to zajímá - kdysi jsem o něčem podobném taky uvažoval, ale zavrhl jsem to z důvodu nutnosti vysokého hrazení, aby z té vody šla získat alespoň nějaká použitelná kapka energie.

To packa: Nemáš nějaké foto či dokumentaci k tomu pokusu? Celkem by mě zajímala velikost, počet pólů magnetů, počet cívek a závitů.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 8:03

yaqwsx píše:To PC-maniak: A jaký typ turbíny plánujete? Celkem mě to zajímá - kdysi jsem o něčem podobném taky uvažoval, ale zavrhl jsem to z důvodu nutnosti vysokého hrazení, aby z té vody šla získat alespoň nějaká použitelná kapka energie.

To packa: Nemáš nějaké foto či dokumentaci k tomu pokusu? Celkem by mě zajímala velikost, počet pólů magnetů, počet cívek a závitů.

premyslime o lopatkach a voda by padala z 1.8metru pokud existuje i jine reseni uplatnene pro pad 1.8m urcite se nebudu zlobit za navedeni =) moc se v teto problematyce nepohybujeme ani jeden.. tak tohle je jedine co nas napadlo obslehnout =)
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 8:03

yaqwsx píše:To PC-maniak: A jaký typ turbíny plánujete? Celkem mě to zajímá - kdysi jsem o něčem podobném taky uvažoval, ale zavrhl jsem to z důvodu nutnosti vysokého hrazení, aby z té vody šla získat alespoň nějaká použitelná kapka energie.

a sirka koryta je 2.4m tak tu by sme chtely vyuziot celou
QNX
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 8:06

pánové a nezapomínáte třeba na to že to může být jednou buzené magnety a jinde cívkou, nejde přece jenom o rozdíl dynamo/alternátor!? To už rozdíl v účinnosti udělá dost velkej.
Na MVE v ostrovním režimu podle mého názoru není vůbec co řešit. Alternátor s permanentními magnety je jasná volba. Pokud to bude pro přímou spotřebu tak se na nízké napětí rovnou vykašlat a do měniče hnát pár set voltů přímo z altíku. Pokud se tedy nepředpokládá i nízkonapěťová spotřeba. Převodů se nebát, moderní řemenové převody lze navrhnout s účinností nad 96% i při dvoustupňovém převodu. Na pomaluběžný alternátor se tedy vykašlat a raději použít menší, levnější alternátor + řemenový převod.
Nejdřív to chce změřit průtok, maximální využitelný rozdíl hladin a pak už je brnkačka to celé nevrhnout.
Na malé průtoky nejlépe korečník na horní vodu, na větší bánkiho turbínu. Oboje se dá navrhnout i udělat v amatérských podmínkách.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 8:11

QNX píše:pánové a nezapomínáte třeba na to že to může být jednou buzené magnety a jinde cívkou, nejde přece jenom o rozdíl dynamo/alternátor!? To už rozdíl v účinnosti udělá dost velkej.
Na MVE v ostrovním režimu podle mého názoru není vůbec co řešit. Alternátor s permanentními magnety je jasná volba. Pokud to bude pro přímou spotřebu tak se na nízké napětí rovnou vykašlat a do měniče hnát pár set voltů přímo z altíku. Pokud se tedy nepředpokládá i nízkonapěťová spotřeba. Převodů se nebát, moderní řemenové převody lze navrhnout s účinností nad 96% i při dvoustupňovém převodu. Na pomaluběžný alternátor se tedy vykašlat a raději použít menší, levnější alternátor + řemenový převod.
Nejdřív to chce změřit průtok, maximální využitelný rozdíl hladin a pak už je brnkačka to celé nevrhnout.
Na malé průtoky nejlépe korečník na horní vodu, na větší bánkiho turbínu. Oboje se dá navrhnout i udělat v amatérských podmínkách.

diky =) s tim prevodem sem si rikal ze to nejak musi jit udelat =) takova otazka existuje nejaky program na navrh prevopdu ? nejaky easy a free (nebo medicinka) jj o tech permanetkach sem cetl ze se altik sam vybudi ze to nemusis budit externe
lubos
Sponzor fora

23. 2. 2012, 8:24

Já bych taky šel spíš do něčoho co se podobá BLDC motoru tedy s per. magnety. Jediná nevíhoda je že napětí je přímo závislé na otáčkách což u altíku u určitém rozsahu neplatí.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
613ziza

23. 2. 2012, 8:27

Generátory, turbíny, korečníky, vantroky... brnkačka...dá se navrhnout i udělat v amatérských podmínkách.. :mrgreen:

No, než bych začal vymýšlet natož navrhovat... bych napřed zašel na příslušný obecní úřad, protože z potoka smíš svobodně využívat akorát tu vodu, kterou si nabereš a odneseš kýblem. A svévolně přehradit vodní tok ? :roll: :lol: :lol: Strycu, uvědom si, kde žiješ! :wink:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2012, 8:28

lubos píše:Já bych taky šel spíš do něčoho co se podobá BLDC motoru tedy s per. magnety. Jediná nevíhoda je že napětí je přímo závislé na otáčkách což u altíku u určitém rozsahu neplatí.
aha tak to by bylo mozna lepsi to budit z baterky ne ? =) a tu pomalu dobijet
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“