výpomoc při výrobě malého CNC na výrobu plošných spojů

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
pajda

26. 3. 2012, 12:57

Myslím, že už dostal naloženo dostatečně :wink:

nicméně myslím, že problém se nachází už v úvodní úvaze: " ...důvod proč nikdo takovou věc na stole nemá, je kvůli pořizovací ceně. Kdyby se podařilo snížit cenu, dokážu si představit, rapidnímu rozšíření takového produktu."

Podle mne rozhodně není tím zásadním problémem pořizovací cena. Já vidím zásadní problém v relativně "složité obsluze" CNC zařízení jako takového. Jako když si vezmu kolik času jsem strávil a pořád ještě trávím na netu a hlavně tady na fóru :) , abych si vyřízl křídlo z polystyrenu, vyfrézoval první kolečko z balzy nebo právě vyvrtal a vyfrézoval první DPS na CNC mašině, tak je to k pos.ání.(pravda, jiní jsou určitě chápavější než já) A i teď, když už o tom alespoň něco málo vím, tak pořád je pro mne 1000x rychlejší vzít do ruky Dremela nebo nějakou jinou pidivrtačku a desku si vyvrtat ručně. (pravda, často mám ty díry taky kolmé jako když pes chčije..) Navíc jestli jsi na CNC někdy plošňák vrtal, tak víš, že bez automatické výměny vrtáků je to opět k pos.ání...

víc ani nemá smysl dodávat.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2012, 1:15

Thomeeque píše:
Engineer píše:E. Vezmi cenu nejlevnějšího routeru od šikmáčů
Šikmáči vyrábí router čistě na výrobu PCB? Měl bys nějaký link?
Někde jsem něco takovýho viděl, jezdilo to tuším cca 200x200mm a cena jestli si dobře vzpomínám asi kolem tisíce dolarů. Ale prosímtě neber mně s tou cenou za slovo ..... :wink:
RaS

26. 3. 2012, 1:23

inspirace pro dosažení minimální ceny http://cq.cx/pcb-router.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
a tady něco z ebay http://www.ebay.com/itm/Sable-2015-CNC- ... 2c6426e37c" onclick="window.open(this.href);return false;
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

26. 3. 2012, 1:32

Engineer píše:
Thomeeque píše:
Engineer píše:E. Vezmi cenu nejlevnějšího routeru od šikmáčů
Šikmáči vyrábí router čistě na výrobu PCB? Měl bys nějaký link?
Někde jsem něco takovýho viděl, jezdilo to tuším cca 200x200mm a cena jestli si dobře vzpomínám asi kolem tisíce dolarů. Ale prosímtě neber mně s tou cenou za slovo ..... :wink:
No, to toho asi umělo víc než jen gravírovat a vrtat plošňáky, i Sable s příslušenstvym stojí 720$ a čistě pro výrobu DSP je dost předimenzovanej. Osobně si myslím, že to s chytrým designem a s tím, že to opravdu bude jen gravírovat a vrtat DSP, vyrobitelné za 3000 v trochu větší sérii je (škoda, že mi Jan neodpověděl na první post), taky vidím problém spíš v přílišném optimismu co se prodejnosti týče.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
JanK

26. 3. 2012, 1:43

Kdo není zručný, musí hledat pomoc jinde a to si dokážu představit, když si všechno koupíš hotové, dostaneš se na tu cenu 3000 eur, ale tady nejde ani tak o to kolik to bude zpočátku stát, ale aby se to podařilo navrhnout. To že se při návrhu musí myslet na to, jaké budou výrobní náklady je dobrá věc, jelikož celé zařízení musí konkurovat, dosavadním metodám výroby.

Dosavadní výroba plošných spojů: http://cs.wikibooks.org/wiki/Praktick%C ... spoj%C5%AF" onclick="window.open(this.href);return false;
A. Splácej si to doma sám, ušpiň si ruce, asi budeš chtít dosáhnou nějaké přesnosti a to chce mít zručnost a znalost postupu při použití jednotlivých metod výroby.
B. Nech si to vyrobit u nějaké firmy (bude tě to stát, nemusíš mít takovou firmu poblíž, nevíš za kým jít, je třeba předat ve formátu, který ta firma bude umět zpracovat, může se ti tak výroba protáhnou, zvláště když zjistíš, že je potřeba něco v návrhu upravit, jedno zadání trvá 2dny a více).

V případě B tě to celé bude stát kolem 400kč, někde ale není možné vyrábět jednotlivé kusy a co se týče pro rapidní proto-typování, jde především o čas, který by si ušetřil tím, že hned jak obvod navrhneš v počítači, si ho rovnou vytiskneš v pohodlí domova.

Možná je třeba zvážit kolik to celé bude stát a detailněji se podívat na jednotlivé komponenty, ale zatím je celý projekt ve fázi návrhu a optimalizovat výrobní náklady takhle zpočátku, by byl nesmysl, jelikož až v průběhu času se ukáže co doopravdy jde a co už není možné opatřit v rámci minimálních nákladů.

Pokusím se zviditelnit, jednotlivé položky co se týče jejich pořizovací ceny:
obvodová elektronika včetně mikročipů a řídicí jednotky motorů není více než 200-250Kč. ( ve variantě USB)
2 krokové motory, tady je cena velmi variabilní záleží od návrhu, rámcově se pohybujeme od 150-400Kč
DC motor, vrták 120+- Kč
ložiska, záleží na typu konstrukce, odhad 350 Kč (dalo by se velmi ušetřit v případě odběru více kusů)
2 pásy, nemám tušení snad se dají sehnat pod 180Kč
konstrukční materiál 1600+ Kč

motory a další pohyblivé části dovoz z činy
JanK

26. 3. 2012, 2:12

Thomeeque píše:Ty 3000 mají být náklady na komplet výrobek včetně zdroje, elektroniky atd.? Počítá se do nich i vřeteno?
Jaké rozměry DSP by to mělo umět opracovat?
Maximální rozměr DPS o velikosti A3 297 × 420, s tím, že by se dal vložit materiál jednou a opracovat ho pro několik dílů najednou, bude to vytvářet dvouvrstvé obvody, takže s obou stran, stačí ručně otočit. Jestli se podaří napsat software pro zpracování obrazu, tak to bude umět rozeznat jednotlivé lajny, a vyhledat si volné místo. Prozatím se volné místo uloží do paměti, podle toho kde se už vrtalo a zobrazí se na počítači, zeleně kde je možné umístit obvod další...

v návrhu by měl být i miniaturní vysavač, aby odsával prach.

Zdroj i elektronika je vyřešená, i obslužný software, teď jde o to zhotovit vhodnou konstrukci, vřeteno je určitě varianta, kterou je vhodné zvážit, zvláště kdyby to mělo výrazně přispět k zlepšení přesnosti.
Thomeeque

26. 3. 2012, 2:25

Ugh, A3, tak to bude docela obluda, to si za ty 3000 asi představit neumim.. A i to myslím dále zmenšuje počet potenciálních kupujících, něco takovýho bych si třeba já domu pořídit nesměl :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
JanK

26. 3. 2012, 2:30

Thomeeque píše:Ugh, A3, tak to bude docela obluda, to si za ty 3000 asi představit neumim.. A i to myslím dále zmenšuje počet potenciálních kupujících, něco takovýho bych si třeba já domu pořídit nesměl :)
:D
tak se vyrobí verze A5, pro začátek si myslím, že by to mohlo stačit.

A4 by bylo vhodnější, můžeš udělat několik kousků najednou, než vyměníš papír. A na stůl se to pohodlně vejde.
Naposledy upravil(a) JanK dne 26. 3. 2012, 2:35, celkem upraveno 1 x.
fupe

26. 3. 2012, 2:34

V prvnim prispevku pises ze uz mate postaveny prvni testovaci cnc. Schvalne by me zajimalo, kolik to stalo penez a hlavne casu. Jako prvni iterace odhadu finalni velkoseriove ceny je to urcite dulezita informace.

Elektronika i s mikrokontrolerem a driverama pro motory pises 250,- Kc. Muzes se prosim pochlubit z ceho to je postaveny? Nejak si to za poricovaci ceny v krame neumim predstavit.

Ne ze bych ti nefandil. Hned jak to postavis, tak si klidne jedno zarizeni za 3000,-Kc koupim.

Kazdej kdo tu neco stavel to chtel postavit co nejlevneji a po case zjistil ze to stoji tak minimalne trojnasobek az petinasobek puvodniho rozpoctu (samozrejme vcetne me) a to si nikdo nepocita svoje hodiny prace a kdyz muze tak to dela v praci nebo za flasku u kamarada.
Ono i ty drobnosti za par korun okolo jako spojky, sroubky, konektory,draty, uchytky, dorazy, koncaky a ja nevim co jeste ve finale daj hrozivou sumu penez.
Jiste si pochopil, ze se nikdo do tohoto projektu nepohrne s tim ze ti to cele navrhne. Zkus zverejnit svuj prvni navrh elektroniky a mechaniky a treba se nekdo najde s konktretni radou, jak neco vylepsit ci zlevnit.
Zkus si taky sepsat uplne cely seznam dilu a uvidis ze tech stokorunovej polozek tam bude tolik, ze se budes divit.

Martin
JanK

26. 3. 2012, 3:10

Prosím aby veškeré příspěvky směřovali k možnému návrhu konstrukce, jestli má někdo zájem prohlédnout si dosavadní konstrukci a obsluhovaní, řízení cnc.. prosím pošlete mi pm.
Naposledy upravil(a) JanK dne 26. 3. 2012, 3:19, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2012, 3:15

JanK píše:Jestli se podaří napsat software pro zpracování obrazu, tak to bude umět rozeznat jednotlivé lajny, a vyhledat si volné místo. Prozatím se volné místo uloží do paměti, podle toho kde se už vrtalo a zobrazí se na počítači, zeleně kde je možné umístit obvod další...
Takže v tom bude integrovaný i návrhový systém na DPS? Tady bych trochu doporučil změnit taktiku, takhle návrhové systémy nepracují. Nejprve se to celé musí navrhnout a potom teprve celé vyrobit, protože během návrhu DPS se zcela běžně přehazují starší, již umístěné spoje a součástky.

BTW, kolik vás je na ten vývoj?
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2012, 3:16

JanK píše:Prosím aby veškeré příspěvky směřovali k možnému návrhu konstrukce, jestli má někdo zájem prohlédnout si dosavadní konstrukci a obsluhovaní, řízení cnc.. prosím pošlete mi pm.
To zveřejněte, jinak ta diskuse nebude stát za nic :-)
Aleš Procháska
JanK

26. 3. 2012, 3:20

Jdu udělat detailní fotky :D
JanK

26. 3. 2012, 6:24

prochaska píše:
JanK píše:Jestli se podaří napsat software pro zpracování obrazu, tak to bude umět rozeznat jednotlivé lajny, a vyhledat si volné místo. Prozatím se volné místo uloží do paměti, podle toho kde se už vrtalo a zobrazí se na počítači, zeleně kde je možné umístit obvod další...
Takže v tom bude integrovaný i návrhový systém na DPS? Tady bych trochu doporučil změnit taktiku, takhle návrhové systémy nepracují. Nejprve se to celé musí navrhnout a potom teprve celé vyrobit, protože během návrhu DPS se zcela běžně přehazují starší, již umístěné spoje a součástky.

BTW, kolik vás je na ten vývoj?
Návrhový systém na DPS je libovolný od GNU software, PCB, Eagle, až po typ CAD, pracuje se s výstupem programů určených pro návrh plošných spojů. Nejprve navrhnout a potom vyrobit, přesně takový je postup.

na vývoji se podílí 2-3lidí.
Naposledy upravil(a) JanK dne 26. 3. 2012, 6:32, celkem upraveno 1 x.
JanK

26. 3. 2012, 6:27

Tady jsou k dispozici fotky, během týdne pošlu návrhové schéma

http://karanox.rajce.idnes.cz/nastenka" onclick="window.open(this.href);return false;

fotky nejsou seřazené

ty fotky by zasloužili komentář, je to docela velká obluda, kterou by si ne každý dal na stůl.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“