Jaký mátě vy zkušenosti se softwarem?
Je fakt, že každý asi bude chválit něco jiného. Např: SolidCam, Delcam, HSM Works, Edgecam, Surfcam, atd ....
Surfcam jsem pouzival od roku 1999 a udelal jsem vse co bylo potreba - formy na plast, strihadla na plech, ohybacky a jine. Meli obdobi kdy jsem cekal konec softu, ale po nejakem roce prisli jako prvni s Trumilem.vozbrouk píše:No pěkně se odchylujete od tématu, nechcete si tohle probrat někde jinde nebo po mailu.![]()
Jaký mátě vy zkušenosti se softwarem?
Je fakt, že každý asi bude chválit něco jiného. Např: SolidCam, Delcam, HSM Works, Edgecam, Surfcam, atd ....
Tohle bych osobně viděl jako hodně důležitý argument. CAM, ke kterému si nevyhnutelně musím nechat napsat od dodavatele postrpocesor, je podle mého názoru na draka a rovnou bych ho vyškrtnul ze seznamu. Podle mě by měl dobrý CAM fungovat ihned s nějakým generickým postem a měl by už v základu dovolit napsání nebo úpravu postu uživatelem (majícím nějaké zkušenosti s obecným programováním). Není to tak úplně samozřejmé, viděl jsem i CAMy, které se tváří, že to jde, ale dokumentace je pod psa a jazyk pro psaní postprocesorů je tak zbastlený, že to trvá týdny práce, než s tím člověk pohne.robokop píše:dalsi kapitolou je tvorba postprocesoru pripadne jejich cena
dejmetomu ze mas 6 masin kazdou s odlisnym systemem to je 6x40 000, tj ctvrt milionu korun navic o kterych ted jeste nevis
nektere softy maji uzavrenou tvorbu postu, resp. potrebujes zvlastni soft nebo licenci takze to levneji nepujde
nerikam ze to tak nutne musi byt, nektere maji tvorbu otevrenou a dokumentaci k tomu takze staci najit sikovneho cloveka kdo to vyrobi
jen si na to dej pozor
vozbrouk píše:Jaký program by jste mi doporučili? Jsme nástrojárna a děláme formy pro vstřikovací lisy, jak na plasty, tak zinek. Děláme hodně pro automobilky.
Pak jsme dělali i malé výlisky malých vláčků. Zámky do aut, atd. Prostě pěkná tvarová práce.
Frézovací centra máme jen tří osé a cnc pětioska u nás asi dlouho nebude. Soustružení a drátořez také ne. Jen obyč tříosé obrábění.
V součastnosti máme surfcam, ale starou verzi ( Velosity 2), chtěli bychom obnovit a říkali nám, že surfcam je už pasé a jsou lepší programy, jenže jaké.
Předváděli nám:
Sprutcam ( jenže plno věcí to neumělo )
Hsm Works ( ten se nám v celku líbil )
Edgecam ( který testujeme, ale zdá se nám trochu neohrabaný )
Máte další návrhy programů?
PS: chceme samozřejmě porovnávat kvalitu programu ( vše co potřebuje to musí mít) / jednoduchost programu /
rychlost programování / čas výsledného programu na mašině ( každý program to naprogramuje trochu jinak kvalitně a jinak rychle, myslím, že bychom se i divili,
že programem můžeme na dílně ušetřit čas) / a samozřejmě cena.