Jaký program na programování je nejlepší?

CAM software
vozbrouk

10. 7. 2012, 8:52

No pěkně se odchylujete od tématu, nechcete si tohle probrat někde jinde nebo po mailu. :D

Jaký mátě vy zkušenosti se softwarem?

Je fakt, že každý asi bude chválit něco jiného. Např: SolidCam, Delcam, HSM Works, Edgecam, Surfcam, atd ....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 7. 2012, 8:58

taky kazdej je dobrej na neco a to je dost zasadni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Polesovsky

10. 7. 2012, 10:19

vozbrouk píše:No pěkně se odchylujete od tématu, nechcete si tohle probrat někde jinde nebo po mailu. :D
Jaký mátě vy zkušenosti se softwarem?
Je fakt, že každý asi bude chválit něco jiného. Např: SolidCam, Delcam, HSM Works, Edgecam, Surfcam, atd ....
Surfcam jsem pouzival od roku 1999 a udelal jsem vse co bylo potreba - formy na plast, strihadla na plech, ohybacky a jine. Meli obdobi kdy jsem cekal konec softu, ale po nejakem roce prisli jako prvni s Trumilem.
to je technologie , ktera byla lepsi nez u FeatureCAM od Delcamu.
Protoze se firma nedohodla s autory teto, mozna revolucni technologie. Tak to autori prodali dalsim firmam.

Nakonec z toho vznikl treba i HSMworks. Ktery relativne svou jednoduchosti valcuje druhe. Netvrdim , ze umi vse co druzi, ale jde o slozitost, jak se dostanes ke kyzenemu vysledku.

EdgeCAM je neco podobneho jako SurfCAM, jen bych rekl, ze u SurfCAMu je vice vychytanych drobnosti, ale to muze byt jen uhel pohledu cloveka, ktery pracoval v SurfCAMu.

SolidCAM je docela dobrej, mozna pro cloveka co CAM tak casto nepouziva zbytecne slozitejsi.

DelCAM neni spatny , ale obchodni politika a vyvoj se snazi dohanet druhe. Neni to ani tak davno, kdy se divili proc spojeni DelCAMu a SolidWorksu jako zlaty partner.
--------------------------------------------------------------------------------
Trochu pohledu z jine stranky:
Co Ti jednotlivy prodejce nabizi navic. Muzes mit nejake skoleni, maji setkani uzivatelu aspon jednou rocne? Skoleni uzivatelu je uzavrena spolecnost nebo to poradaji i pro ostani zajemce (potencialni nove klienty).
I kdyz si nekoupis urcity soft, mas moznost se pravidelne o softu dovedet vice? Nebo prodejci na Tebe hazou bobek. :lol:

Jaky je pristup jednotlivych prodejcu k zakaznikum, kdyz uz si soft koupis? Neni to tak ,ze kdyz jsi si to koupil tak si porad jak umis. Ja jako obchodak svoji provizi uz mam a co by jsi jeste nechtel.
---------------------------------------------------------------------------------
Proste ptej se, ptej se...

Surfcam - uzavrena spolecnost uzivatelu
SolidCAM - uzavrena spolecnost, ale obcas neco ukazou i druhejm
DelCAM - neni o nich slyset
HSMWorks - ten je pry tak jednoduchy, ze setkani uzivatelu a novych zajemcu neni treba
GIBSS a Cimetron - vyborny pristup diky p.Stankovi
NX - vetsi hruzu jsem nepoznal - az moc slozity.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2012, 7:22

dalsi kapitolou je tvorba postprocesoru pripadne jejich cena
dejmetomu ze mas 6 masin kazdou s odlisnym systemem to je 6x40 000, tj ctvrt milionu korun navic o kterych ted jeste nevis
nektere softy maji uzavrenou tvorbu postu, resp. potrebujes zvlastni soft nebo licenci takze to levneji nepujde

nerikam ze to tak nutne musi byt, nektere maji tvorbu otevrenou a dokumentaci k tomu takze staci najit sikovneho cloveka kdo to vyrobi
jen si na to dej pozor
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tomi

11. 7. 2012, 11:33

U nás jsme měli zapůjčený HSMWorks, byli jsme s ním vcelku spokojený, taky vybíráme nějaký software na 5 osy stroj. Zatím programujeme pouze indexovaně v Surfcamu, bohužel ten program se pro nás téměř nevyvíjí-(máme pouze 2 axis a truemill) a víceosé licence jsou poměrně drahé.
Zařadil bych ještě do výběru Matercam, kdyby někdo měl nějaké reference a zkušenosti, tak sem s nimi.
HSMWorks má dobré postprocesory-na jejich fóru je rychlá odezva a s tvorbou kódu ti pomůžou, a vývojáři reagují na přaní zákazníků. Jenom mně za pár dnů přidali možnost rozdílného odjezdu a nájezdu a změny a úpravy v postprocesoru, na které jsem se ptal, byli za pár dnů v další verzi programu( konkrétně je to změna cyklu na KRUH.KAPSA NACISTO (je přednastavená na možnost zmeny-tento cyklus má na rozdíl od jiných osy X a Y definované v každému cyklu), dále posunutí komentáře, možnost nechat zobrazit provozní poznámky atd.). Zatím mi tam chybí simulace stroje, která by taky snad měla být...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2012, 12:23

robokop píše:dalsi kapitolou je tvorba postprocesoru pripadne jejich cena
dejmetomu ze mas 6 masin kazdou s odlisnym systemem to je 6x40 000, tj ctvrt milionu korun navic o kterych ted jeste nevis
nektere softy maji uzavrenou tvorbu postu, resp. potrebujes zvlastni soft nebo licenci takze to levneji nepujde
nerikam ze to tak nutne musi byt, nektere maji tvorbu otevrenou a dokumentaci k tomu takze staci najit sikovneho cloveka kdo to vyrobi
jen si na to dej pozor
Tohle bych osobně viděl jako hodně důležitý argument. CAM, ke kterému si nevyhnutelně musím nechat napsat od dodavatele postrpocesor, je podle mého názoru na draka a rovnou bych ho vyškrtnul ze seznamu. Podle mě by měl dobrý CAM fungovat ihned s nějakým generickým postem a měl by už v základu dovolit napsání nebo úpravu postu uživatelem (majícím nějaké zkušenosti s obecným programováním). Není to tak úplně samozřejmé, viděl jsem i CAMy, které se tváří, že to jde, ale dokumentace je pod psa a jazyk pro psaní postprocesorů je tak zbastlený, že to trvá týdny práce, než s tím člověk pohne.
Aleš Procháska
majtan

18. 7. 2012, 8:22

vozbrouk píše:Jaký program by jste mi doporučili? Jsme nástrojárna a děláme formy pro vstřikovací lisy, jak na plasty, tak zinek. Děláme hodně pro automobilky.
Pak jsme dělali i malé výlisky malých vláčků. Zámky do aut, atd. Prostě pěkná tvarová práce.
Frézovací centra máme jen tří osé a cnc pětioska u nás asi dlouho nebude. Soustružení a drátořez také ne. Jen obyč tříosé obrábění.

V součastnosti máme surfcam, ale starou verzi ( Velosity 2), chtěli bychom obnovit a říkali nám, že surfcam je už pasé a jsou lepší programy, jenže jaké.

Předváděli nám:

Sprutcam ( jenže plno věcí to neumělo )
Hsm Works ( ten se nám v celku líbil )
Edgecam ( který testujeme, ale zdá se nám trochu neohrabaný )

Máte další návrhy programů?

PS: chceme samozřejmě porovnávat kvalitu programu ( vše co potřebuje to musí mít) / jednoduchost programu /
rychlost programování / čas výsledného programu na mašině ( každý program to naprogramuje trochu jinak kvalitně a jinak rychle, myslím, že bychom se i divili,
že programem můžeme na dílně ušetřit čas) / a samozřejmě cena.

No tak treba skusit ešte ESPRIT tu možno trocha neznámy ale je to jeden s najstarších CAM na svete. A nepotrebuje k fungovaniu iný soft. Otvorý všetky dostupné formáty je jednoduchý a rýchly.
http://www.espritcadcam.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
romi

18. 7. 2012, 4:55

Nevím jestli to tu zaznělo. CAM je jedna věc a podklady pro něho druhá. Budeš kreslit v Camu, nebo v něčem jiném? To je věc kterou si budoucí uživatelé /nákupčí/neuvědomují. Pokud program vybírá a kupuje majitel firmy nastává pro budoucí uživatele problém. Majitel ani ředitel neví která část soustruhu se točí :D .
To není ironie, ale skutečnost kterou jsem zažil. Otázka je " Jaký program na programovaní je nejlepší ?" Dobře nakreslený výkres v Cadu je základ, bez kterého se neobejdete. Někde kreslí přímo v Gibbsu a při přechodu na jiný CAM jsou v pr....

Ještě mi to nedá. Tazatel se ptá "Jaký program na programování je nejlepší" :D Pokud mu jde o cam, tak se nejedná o programování ale pouze o generování dat. Je to to samé když někdo tvrdí, DJ hraje muziku, ne ne ne DJ muziku pouze pouští.... :D
vozbrouk

23. 7. 2012, 11:58

Takže jsem oslovil více firem a dělám výběrové řízení na:

HSMWorks,
Solidcam,
Delcam
CimatronE
Surfcam
Visi.
Edgecam.

Jinak cam programů existuje mraky, našel jsem je v časopisech a internetu, např:

AlphaCam
ArtCAM
Cam Express
Catia
CimatronE
Creo Elements/Pro
Delcam for SolidWorks
EdgeCAM
Esprint
FeatureCAM
GiggsCAM
Incise
InventorCAM
Kovoprog
MasterCAM
NGG CAM
HSM works pro Solidworks
NX CAM
PartMaker
Peps
PowerMILL
Radan
SolidCAM
SprutCAM
SurfCAM
Tebis
Visi
VariCAD
WorkNC.
Přílohy
SKMBT_C22012072312360.jpg
SKMBT_C22012072312380.jpg
Naposledy upravil(a) vozbrouk dne 26. 7. 2012, 11:08, celkem upraveno 5 x.
tomi

23. 7. 2012, 12:24

Ty ceny u HSMWorksu a Solidcamu jsou bez Solidworksu? Jestli ano, je navíc potřeba licenci Solidworksu. A co další moduly do Solidcamu, jsou v ceně(simulace stroje, iMachining)?
Nebo HSMWorks je včetně a Solidcam bez? U HSMWorksu je co vím malý rozdíl mezi 3 a 5 osou, tak jestli máte 5-osý stroj, tak...
Proč tam nemáte Mastercam?
vozbrouk

23. 7. 2012, 12:44

Ceny jsou bez licence solidworksu, protože Solidworks máme, tak licenci nepotřebujeme. A máme jen 3 osý stroj.
tomi

23. 7. 2012, 1:07

Na 3 osý stroj si myslím že je HSMWorks ideální, a to i cenou...Jednoduchý, rychlý, rozvíjející se, téměř denně aktualizovaný...viz:
http://www.hsmworks.com/download/experimental" onclick="window.open(this.href);return false;
vozbrouk

27. 7. 2012, 2:30

Viděl jsem prezentaci programu Work NC a musím říci, že pro nástrojárny to je špička. Umí dost vychytávek. Jen je dost drahý.
BATMAN

20. 8. 2012, 3:31

Teda chlapi ja nevim co v dnesni dobe chcete rozvijet na 3osem obrabeni....?
Delam programatora uz pres 10 let. Prvni 4 roky to byl SURFCAM. V te dobe to z dnesniho pohledu byla katastrofa. Neobrabeli se solidy ale plosne modely kde bylo riziko nabourani obrovske a co si pamatuju o funkcich jako je dohrubovani ci zbytkove dokoncovani a simulace s detekci nedoobrobenych ploch mohl jen zdat.

Ted uz 6 let delam s Edgecamem a fakt nevim co by mi jeste v 3osem frezovani chybelo. Vselijake najezdy a odjezdy tam jdou naprogramovat ato i zapichovani apod. To chcete aby vam vzdy nastroj delal najezdy ve tvaru srdicka nebo co? U edgecamu uz to vi a posledni 2-3 roky piluji hlavne 5 ose plynule frezovani. 5 ose indexovane je pro decka = natoceni a zase 3 ose.

Co se tyce tech postprocesoru tak na posledni 4 masiny a to vcetne 5osy jsme si vzdy postprocesor delali sami,popripade jsme si nechali u hochu od EC trochu poradit. Konstrukter postprocesoru je soucasti EC a tudiz na tom clovek muze hoooodne usetrit. Zalezi na tom jestli chce.

Pocitam s tim ze mi mnozi budou oponovat,nerikam ze nic lepsiho neexistuje ale pro styl moji prace kdy otevru model a za 10-30 minut mam hotovy program ktery nahravam do masiny asi nic lepsiho neni,nebo o nem nevim. Kdo ale dela ve firme kde si s kazdym programkem muze pul dne hrat,proc ne.

Na takove ruzne akce kdy k tobe nabehne 10 ruznych prodejcu a kazdy tvrdi ze jejich cam je nejlepsi uz jsem davno zanevrel.
Kazdopadne ruzne programy si muzes vyzkouset i sam. Co ja pamatuju mnozi z nich nemeli problem bezplatne licenci na mesic zapujcit.
Nektere programy se i daji stahnout. Treba u edgecamu 2011 s ceskou lokalizaci to neni problem 8)
EdgeCAM 2014 a 2017
vozbrouk

20. 8. 2012, 6:31

Edgecam jsem zkoušel, ale popravdě jsem s ním nehnul, možná ten kdo dělá programátora 10 let tak pro nějje to maličkost.

Zatím teda vyhrává cam pod solidwokrsem, nemusím modely nikam převádět a rovnou dělám pod solidwokrsem.
Navíc takové maličkosti, jako vršky a spodky obrábění, kdy stačí kliknout na plochu modelu v solidwokrsu a nikde nemusím opisovat žádnou
číselnou hodnotu je fakt boží.

Tohle v Edgecamu myslím nejde.... vyběhne okno a všechno vyplńuj. Neříkám, že po čase pracování v programu to budu dělat automaticky, jen si budu
připadat jak písařka.

Jinak co píšete s nájezdama a odjezdama, to ostatní programy umí také. Zajímalo by mě, na kolik kliků uděláte jednu dráhu. Kolik okýnek musíte vyplnit, aby dráha byla ok.
Zatím co jsem programy testoval, tak:
1. vybrat nástroj, kde je vše nastavené - řezné podmínky, atd.
2.Výšky obrábění
3. krok v Z
atd.

No a myslím, tak 3-5 kroků a mám dráhu vypočítanou. Ostatní nastavení jsou automatické a přednastavené. Samozřejmě pokud chci specialitu, musím více a hlouběji zasáhnout.

Vozbrouk
Odpovědět

Zpět na „CAM“