Modrá deska postřehy

Thomeeque

7. 8. 2012, 4:18

pajda píše:Tak hlavně absenci galvanického oddělení nevidím jako to podstatné... hlavní problém je, že ty optočleny PC817 doslova k*rví signál co leze z LPT. Proto je to chce buď úplně vyhodit, nebo použít jiné.
jj, ale to je docela rozdíl, proto by bylo dobrý vědět, k čemu tam jsou, když ne kvůli galvanickýmu oddělení :) Blbej číňan, reklama.. hmm..
pajda píše:tak to 74HC14 (sry za mystifikaci tím označením 78HC14, to jsem se přepsal), což je Schmittův KO s invertorem skutečně může "vylepšit" průběh signálu právě tím že má určitou hysterezi a tedy nepropustí všechno.
a jo, to je asi fakt, asi to bude odolnější, já myslel, že je to jen invertor coby buffer/budič (bez toho hysterickýho šmita :))
pajda píše:Pro ten "náznak podpory separátního napájení" by fakticky znamenalo přítomnost dalšího konektoru/svorkovnice, který na té desce prostě není. Navíc aby to pak fungovalo s galvanickým oddělením, pak by tam musel být přítomen třeba jumper, který pak ty země od sebe oddělí a opět tam nic takového není.
Jj, něco takovýho jsem myslel.. no tak to je fakt záhada.. ale je fakt, že blbostí je na tý desce víc (nicméně ty ostatní jim práci zjednodušily, optočleny navíc určitě ne).

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2012, 9:46

pajda píše:Pro ten "náznak podpory separátního napájení" by fakticky znamenalo přítomnost dalšího konektoru/svorkovnice, který na té desce prostě není. Navíc aby to pak fungovalo s galvanickým oddělením, pak by tam musel být přítomen třeba jumper, který pak ty země od sebe oddělí a opět tam nic takového není.
To není třeba. já to mám řešené DC/DC měničem.
SABLE-2015
Thomeeque

8. 8. 2012, 9:51

gnat píše:To není třeba. já to mám řešené DC/DC měničem.
Ani DC/DC měnič na té desce, o které je řeč, neni..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pajda

8. 8. 2012, 7:06

Trochu si musím osvětlit terminologii, jestli mluvím o tom samém co vy :)

DC/DC měnič je docela dost široký pojem, může být zvyšující / snižující a pak ještě s galvanickým oddělením a bez tohoto oddělení.

modrá deska:

- nemá vůbec žádný DC/DC měnič ani galvanické oddělení
- 5V pro elektroniku z napájecího napětí 36V dělá kaskáda lineárních stabilizátorů 7812 a 7805.
- Schmittovy obvody 74HC14 před optočleny jsou tedy na stejném potenciálu jako napájecí zdroj 36V a PC.

červená deska:

- 5V pro elektroniku z napájecího napětí 36V dělá přímo snižující DC/DC měnič LM2575, který ale není galvanicky oddělený
- teprve druhý zdroj 5V (který je galvanicky oddělený od napájecího zdroje 36V, resp. 5V pro Toschiby) určený pro Schmittovy obvody 74HC14 obvody před optočleny je vytvořen "5V/5V DC/DC měničem s galvanickým oddělení" - to je ta černá kostička mezi pravou 5pin zelenou svorkovnicí a cívkou toho LM2575 z obrázku červené desky. V tom přiloženém schématu červené desky je označena stručně jako DCDC. :roll:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 8. 2012, 7:09

kdyz mluvime o tom galvanickem oddeleni a napajeni el. pred optaky tak jsem mel namysli DC DC menic za ucelem galvanicky oddeleneho napajeni
jo a neresil jsem jestli ho ta deska ma nebo nema ale spis jestli by ho mela mit ale za ty prachy to asi nema smysl kdyz ta fabrika prodava tyhle desky za 50,- Kc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

8. 8. 2012, 9:20

Já dost často 74HC14 používám k plné zpokojenosti,
jeden dotázek, budu si stavit malý laser a chtěl jsem použít modrou nebo červenou desku, řídící systém má ale výstup 5V a krok dir , dá se to do těch desek připojit?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
pajda

8. 8. 2012, 10:30

Jestli ti dobře rozumím, tak jo :)

LPT má také napěťové úrovně 5V a GND, takže jestli ti ze systému leze step/dir na 5V tak to určitě pojede. Step/dir ze systému připoj rovnou na vstup step/dir čínské desky. Žádné pomocné napájení na vstupu netřeba (to už si zajištují obě čínské desky samy).

Jinak proti 74HC14 vůbec nic nemám, taky ji používám a funguje opravdu dobře. Mě se akorát nelíbilo to konkrétní zapojení u modré desky. U červené desky je už použito správné zapojení
Thomeeque

9. 8. 2012, 10:41

Možná, že ty optočleny na modrý mají (lépe než jen buffery) chránit LPT pro případ nějakého brutálního průrazu na těch Toshibách, no.. ale nevim, jak moc praktickej význam by to mělo, nejspíš jsou tam fakt jen na oblbnutí potenciálního zákazníka ("Full closed-type optical isolation to protect the user's computer and equipment" zní našlapaně (zdroj)).. T.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2012, 1:29

Optaky chapu jako ochranu proti nejakemu prusvihu ale hlavne jako obranu proti ruseni tim ze se nepropoji zeme a to tu dost schazi a povazuju to za nejpodstatnejsi
Mnohdy proste to oddeleni musi byt protoze clovek neovlivni co je uvnitr zarizeni ktere pripojuje a to generuje nejaky bordel do zemi a bez optaku proste neni sance
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

9. 8. 2012, 1:44

robokop píše:Optaky chapu jako ochranu proti nejakemu prusvihu ale hlavne jako obranu proti ruseni tim ze se nepropoji zeme a to tu dost schazi a povazuju to za nejpodstatnejsi
Já to plně chápu a naprosto souhlasim, jen se celou dobu snažim dopátrat, jak to ten návrhář teda vlastně myslel.. Neni to možná úplně podstatný, ale já sem holt zvídavej, no ;) T.
oscar

9. 8. 2012, 2:13

misto pleteni bice z ho*na spis hrabni do materialu. :)
Thomeeque

9. 8. 2012, 2:37

Bič z hovna sem myslim neplet, ale s tim hrábnutim máš celkem pravdu, už by bylo na čase.. :roll:

btw. kdyby se někdo týdle zmatený desky chtěl za nějakou symbolickou částku zbavit, dejte vědět :) - EDIT: SEHNÁNO :)
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 14. 8. 2012, 3:42, celkem upraveno 1 x.
oscar

9. 8. 2012, 3:29

co zkusit treba http://www.ebay.com/itm/CNC-Router-Sing ... 3cc677ec7a" onclick="window.open(this.href);return false;

kdyz uz se chces trapit s tema toshibama? (jako ja :) )
Thomeeque

9. 8. 2012, 4:07

oscar píše:co zkusit treba http://www.ebay.com/itm/CNC-Router-Sing ... 3cc677ec7a" onclick="window.open(this.href);return false;
Hmm, to vypadá trochu solidnějc :) Má to vyřešenej i takovej ten problém se správnou sekvencí připojování napájecích napětí? Jinak, já se ptal spíš jen tak do forhontu, že bych se jako svezl na aktuální vlně frustrace a přišel k týdle desce snadno a lacino na budoucí experimentování :) Momentálně nějaký driver mám a měl bych opravdu spíš hrábnout do materiálu a konečně tu svojí prvotinu nějak dotahnout.

T.
pajda

10. 8. 2012, 10:14

Tak ale zase nadávání, pomlouvání a poplivání cizí práce je snazší a člověk by řekl, že někdy dokonce i zábavnější :mrgreen: Tudíž abych pokračoval v nastoleném tématu, tak u této desky (navrhuji ji pracovně nazvat malá zelená - totiž viděl jsem někde i velkou zelenou) čili:

malá zelená:

- proč ten číňan dal optočlen 6N137 jen pro STEP a pro DIR nechal 4N35, která je stejně pomalá jako PC817, akorát ve větším pouzdře?
- tvorbu 5V pro napájení elektroniky zajišťuje samotná 7805 v D2PAKu
- je zde sice skutečné galvanické oddělení, ale teď mi chybí posílení signálu a formování signálu viz další bod.
- ta 74HC14 je zde umístěna "za" optočleny, jako proč ne, ale zase mi chybí tam kde má být a to "před" optočleny.
+ použití velkých SMD resistorů na měření proudu té Toschiby (vypadají že budou 1%) místo té 5% keramiky.

teď k vyjádření k jednotlivým bodům:

1) kdyby číňan dal 6N137 pro STEP i DIR, tak se mu tam jednak nebudou ztrácet kroky při reverzaci na vysokých frekvencích (podle mě než ta 4N35 zareaguje, tak se ztratí minimálně jeden krok), zároveň ty 6N137 jsou 10M otpočleny (tj. skoro to nejlepší co jde sehnat) a tedy musí sekat už docela ostré hrany samy od sebe, takže bych si pak dovolil tu 74HC14 za nimi úplně vypustit.
2) alespoň nadepsal, že doporučuje napájet pouze 24V, ale i tak to je na 7805 dost (modrá čína tam má aspoň tu 7812)
3) usnadnil si práci tím, že ze svorkovnice jde signál pouze přes resistor rovnou do diody optočlenů. Normálně bych nic proti neměl, kdyby většina amatérských CNCčkařů (mezi které se hrdě řadím i já 8) ) to samozřejmě nechtěla připojit rovnou na LPT port z PC. No a tady pak vyvstávají ty problémy popsané už výše. Jednak nějaké to "rušení" a pak LPT tuším mělo ve specifikaci pouze 25mA na celý port. Čili krmit optočleny 3-4osé desky rovnou z LPT není úpně košér.
Odpovědět

Zpět na „cinske desky s TB-6560 cervena a modra“