D-pot - manualni rizeni driveru krok. motoru

RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 4:24

jeste jsem to trochu zredukoval a zustanou jen dve varianty:

1) mod. servo x krokac max. 7kHz (240 hodnot)
2)krokac 3.5kHz x krokac 7kHz (oboje 240 hodnot)

Hodnoty frekvenci jsou zmerene a muzou se mirne lisit podle toho jak je zkalibrovany interni oscilator v procesoru.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
sejosef

25. 3. 2009, 5:07

Nechce to někdo rači udělat s Atmelem ať to má nějakou použitelnou frekvenci?
CZ_Pascal

25. 3. 2009, 5:47

Všechno je to otazka ceny. Pokud by byl nekdo ochoten a mel zajem si za pouzitelnou frekvenci zaplatit neni problem udelat zarizeni ala D-pot s CPLDčkem a nějakym MCU (PIC nebo ATMEL to je jedno) a dostat se s frekvenci ke 100kHz a s rozlisenim nad 10 bitu. Otazka ale je jestli si nekdo takove zarizeni za 500Kč koupi. (protoze jen to CPLD stoji 60Kč. MCU dalsich 40Kč DPS taky kolem 50Kč pri vetsi serii). Teď kolem ještě nasypat nějakou tu elektro bižuterii. Mňo a jeste neco malilinko na tom vydelat (koníček nebo ne, zadarmo to nebude pokud ma byt nejaka podpora nebo zaruka). Takže tak.
sejosef

25. 3. 2009, 5:53

Pic rači ne. Mám dojem že těch 100kHz by se s atmelem nechalo dosáhnout i bez CPLD. Jen kdybych nebyl tak lenivý :-). No nic zkusil jsem to :-).
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 6:19

sejosef píše:Pic rači ne. Mám dojem že těch 100kHz by se s atmelem nechalo dosáhnout i bez CPLD. Jen kdybych nebyl tak lenivý :-). No nic zkusil jsem to :-).
Tak nebud lenivy a zacni pocitat - mozna pak treba neco zjistis - to ze zvysovani frekvence MCU neni reseni.
A take jak se to bude chovat tech 100kHz na polovine drahy potenciometru v pripade ze rozestupy frekvenci budou stejne. Je to totiz podobne jako znama uloha o zrnickach na sachovnici. ;-)

Nejlepsi jsou teoretici s Atmelem.
RadekCX
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 6:34

Jeste poznamka - docilit parametry co pozadujete lze i bez MCU analogove, ale zase si to nesletuje i uplny elektroanalfabet doma s tim, ze ho to vyjde na 110Kc.
Stejne tak je zbytecne si hrat s CPLD kdyz existuji DDS svaby, ktere umi generovat frekvence s rozlisenim 0.1Hz od 0Hz do nekolika MHz. A daji se koupit kolem 400Kc.

Jen nevim zda si to nekdo za tech 500-600Kc koupi, kdyz bude chtit ridit kazdou osu - to mi prijde za 1800Kc trosku scifi.

Dpot byl navrhovan naprosto minimalisticky - je to vlastne jen MCU, par odporu, LED a potak.
RadekCX
sejosef

25. 3. 2009, 7:14

Ještě mě k tomu napadá použít poťáky dva. Jeden by určoval rychlost a směr jako u D-potu a druhý by určoval jakýsi násobič. Vlastně by určoval i maximum které se může generovat. To by šlo ne? Taky by to mohlo mít display pro zobrazení aktuální frekvence nebo poctu ujetých kroku :-).
CZ_Pascal

25. 3. 2009, 7:28

RadekCX píše: Jen nevim zda si to nekdo za tech 500-600Kc koupi, kdyz bude chtit ridit kazdou osu - to mi prijde za 1800Kc trosku scifi.

Dpot byl navrhovan naprosto minimalisticky - je to vlastne jen MCU, par odporu, LED a potak.
Mňo dyť jsem říkal že je to pouze otázka ceny. Cituji sám sebe:
CZ_Pascal píše:Otazka ale je jestli si nekdo takove zarizeni za 500Kč koupi.
Pane sejosef asi jste nepochopil o co tu jde.
sejosef píše:Ještě mě k tomu napadá použít poťáky dva. Jeden by určoval rychlost a směr jako u D-potu a druhý by určoval jakýsi násobič. Vlastně by určoval i maximum které se může generovat. To by šlo ne? Taky by to mohlo mít display pro zobrazení aktuální frekvence nebo poctu ujetých kroku Smile.
až takové zařízení prodáte za 500Kč se zárukou a podporou nejméně deseti lidem tak si jej od Vás také koupím (přestože by pro mě nebyl nejmenší problém si jej postavit)
sejosef

25. 3. 2009, 7:49

Nějak v téhle situaci nedovedu myslet na obchod :-). Pořád jsme amatéři ne? Nebo jsme obchodníci a je to o něčem jiném a pak to podle mě sem moc nepatří. Evidentně se tu nachází lidé kteří to dovedou. Co takhle dát hlavy dohromady a složit něco co by pomohlo všem. Nebo fora jsou na něco jiného než si představuju?

Vidím to na starou dobrou ATmega8. Výstup by mohl být napojen na některý PWM out čítače 1 aby generovaní pulzu běželo hardwarově. Přidá se někdo? :-)
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 8:21

sejosef píše:Nějak v téhle situaci nedovedu myslet na obchod :-). Pořád jsme amatéři ne? Nebo jsme obchodníci a je to o něčem jiném a pak to podle mě sem moc nepatří. Evidentně se tu nachází lidé kteří to dovedou. Co takhle dát hlavy dohromady a složit něco co by pomohlo všem. Nebo fora jsou na něco jiného než si představuju?

Vidím to na starou dobrou ATmega8. Výstup by mohl být napojen na některý PWM out čítače 1 aby generovaní pulzu běželo hardwarově. Přidá se někdo? :-)
Myslis, ze tech 26Kc co si prirazim konkretne na procesoru jako poplatek za FW ma neco spolecneho s obchodem?
Konkretne dnes jsem odesilal DPS a procesor jednomu cloveku - vyslo ho to cele na 140Kc. Zkus si spocitat jak se to cele asi rentuje - tedy vyroba kompletni DPS vcetne masek, drzeni skladem cca 25ks procesoru a kdyz nedejboze dojdou tak je musim objednat a musim do jeho ceny zapocitat i postovne, aby nemusel nedko cekat. Take je treba to naprogramovat, zabalit, vypsat pruvodku, nakoupit obalky, nekdy i krabice protze osazene se to v obalce poslat neda. Nekdy take se chce to poslat na dobirku takze jeste vypsat dobirkovou poukazku na 160Kc. Pak to take nekdo musi odnes na postu a vystat tam frontu. Take to obcas bude nekdo chtit poslat na Slovensko - takze aby to bylo vubec realne zvlast ted co maji euro tak je treba vymyslet jak tam neco takoveho prepravit, aby poplatky a postovne nestalo 3x vic nez cele zarizeni.

Reknu to asi tak - pokud ma byt nejaky maloseriovy projekt alespon trochu rentabilni tak je treba mit marzi 100%. To jen tak volne k tomu obchodovani.

Stale jsem nezaznamenal jak lze vyresit s 10b rozlisenim tedy cca 500 hodnot na kazdou stranu (neco je treb anechat na stred) tech 100kHz aby to nevypadalo jako ovladani bagru se samou packou a potakem. Me to vychazi na 200Hz na jeden bit s tim ze na beznem potaku (tedy ne najakem hitech za 500Kc kus) to bude skakat tak +-400Hz v okamziku kdy se toho potaku jen dotknes.
A take jak to bude pozuitelne pro nekoho kdo ma na driveru jen pulkroky nebo 1/4 - 200Hz je presne 0.5rpm na motoru - takze otacky motoru se budou menit skokove o tuhle hodnotu.

Jinak jestli muzu radit - jak jsem pochopil je to trivialni zalezitost tak tu nesbirej lidi a udelej to sam. Uvidis jak se ti bude libit, vymejslet a konstruovat ze sveho volneho casu jen tak z cisteho altruismu abys neco udelal pro komunitu.
RadekCX
sejosef

25. 3. 2009, 8:53

RadekCX píše:
sejosef píše:Nějak v téhle situaci nedovedu myslet na obchod :-). Pořád jsme amatéři ne? Nebo jsme obchodníci a je to o něčem jiném a pak to podle mě sem moc nepatří. Evidentně se tu nachází lidé kteří to dovedou. Co takhle dát hlavy dohromady a složit něco co by pomohlo všem. Nebo fora jsou na něco jiného než si představuju?

Myslis, ze tech 26Kc co si prirazim konkretne na procesoru jako poplatek za FW ma neco spolecneho s obchodem?
Konkretne dnes jsem odesilal DPS a procesor jednomu cloveku - vyslo ho to cele na 140Kc. Zkus si spocitat jak se to cele asi rentuje - tedy vyroba kompletni DPS vcetne masek, drzeni skladem cca 25ks procesoru a kdyz nedejboze dojdou tak je musim objednat a musim do jeho ceny zapocitat i postovne, aby nemusel nedko cekat. Take je treba to naprogramovat, zabalit, vypsat pruvodku, nakoupit obalky, nekdy i krabice protze osazene se to v obalce poslat neda. Nekdy take se chce to poslat na dobirku takze jeste vypsat dobirkovou poukazku na 160Kc. Pak to take nekdo musi odnes na postu a vystat tam frontu. Take to obcas bude nekdo chtit poslat na Slovensko - takze aby to bylo vubec realne zvlast ted co maji euro tak je treba vymyslet jak tam neco takoveho prepravit, aby poplatky a postovne nestalo 3x vic nez cele zarizeni.

Reknu to asi tak - pokud ma byt nejaky maloseriovy projekt alespon trochu rentabilni tak je treba mit marzi 100%. To jen tak volne k tomu obchodovani.

Stale jsem nezaznamenal jak lze vyresit s 10b rozlisenim tedy cca 500 hodnot na kazdou stranu (neco je treb anechat na stred) tech 100kHz aby to nevypadalo jako ovladani bagru se samou packou a potakem. Me to vychazi na 200Hz na jeden bit s tim ze na beznem potaku (tedy ne najakem hitech za 500Kc kus) to bude skakat tak +-400Hz v okamziku kdy se toho potaku jen dotknes.
A take jak to bude pozuitelne pro nekoho kdo ma na driveru jen pulkroky nebo 1/4 - 200Hz je presne 0.5rpm na motoru - takze otacky motoru se budou menit skokove o tuhle hodnotu.

Jinak jestli muzu radit - jak jsem pochopil je to trivialni zalezitost tak tu nesbirej lidi a udelej to sam. Uvidis jak se ti bude libit, vymejslet a konstruovat ze sveho volneho casu jen tak z cisteho altruismu abys neco udelal pro komunitu.
S těma penězmna máš samozřejmě pravdu. Nechtěl jsem hodnotit co z toho máš nebo nemáš. Je to zcela tvoje věc zda se do toho pustíš nebo ne. Spíš mi jde o to se pokusit udělat nějaký projekt společně jako třeba opensource. Na foru je spousta lidí kteří to potřebují a další kteří třeba už něco mají a chtěli by to jinak. Doufal jsem že se od nich dozvím názory a jsem ochotný do toho vložit vlastní včetně nějaké té hodinky práce na FW nebo DPS. No možná jsem úplně mimo a týmovou atmosféru tady nikdy nenajdu.

Co se týče snímání hodnoty z poťáků mám s tím určité zkušenosti. Mimo jiné se živím konstrukcí testovacích obvodů a vím že atmel dokáže zajímavé věci. Takže nějakých skoků bych se nebál.

Právě kvůli nastavení velkého rozsahu frekvencí píšu o dvou potenciometrech aby byla možnost volby. Mám jistou matematickou představu. Do které by měli zapadat i možnosti procesoru. No dám na tvojí radu a pokusím se o to sám.

Všímli jste si že jsem atmelista :-)))).
CZ_Pascal

27. 3. 2009, 3:59

RadekCX píše:Stale jsem nezaznamenal jak lze vyresit s 10b rozlisenim tedy cca 500 hodnot na kazdou stranu (neco je treb anechat na stred) tech 100kHz aby to nevypadalo jako ovladani bagru se samou packou a potakem. Me to vychazi na 200Hz na jeden bit s tim ze na beznem potaku (tedy ne najakem hitech za 500Kc kus) to bude skakat tak +-400Hz v okamziku kdy se toho potaku jen dotknes.
Pokud nekdo pozaduje 100KHz tak ma asi dostatecne rozliseni aby byl skok 200Hz prijatelny (nepredpokladam ze by s tim pulkrokem chtel tocit 250 otáček za sekundu - pri standartnich 400 pulkroku na otacku). Dale neni problem prohnat udaj z potaku digitalnim filtrem dolni propusti, cimz se zvysi presnost a skakani hodnoty pri pouhem podivani se na poťák :-) (bez jakohokoliv filtru ty hodnoty litaji od certa k ďablu i pri 8 bitech). Ale to jen tak na okraj....... Ty hodnoty jsem plácl jen tak od oka takže netřeba hned chytat za slovíčko :-) A zas tak daleko od pravdy jsem nebyl.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2009, 4:56

CZ_Pascal píše: Pokud nekdo pozaduje 100KHz tak ma asi dostatecne rozliseni aby byl skok 200Hz prijatelny (nepredpokladam ze by s tim pulkrokem chtel tocit 250 otáček za sekundu - pri standartnich 400 pulkroku na otacku). Dale neni problem prohnat udaj z potaku digitalnim filtrem dolni propusti, cimz se zvysi presnost a skakani hodnoty pri pouhem podivani se na poťák :-) (bez jakohokoliv filtru ty hodnoty litaji od certa k ďablu i pri 8 bitech). Ale to jen tak na okraj....... Ty hodnoty jsem plácl jen tak od oka takže netřeba hned chytat za slovíčko :-) A zas tak daleko od pravdy jsem nebyl.
to ale neni problem elektricky nebo SW - to je normalni mechanika - nevim z hlavy kolik ma uhlovej rozsah normalni potencimetr, ale dejme tomu ze 270st - 20st odecteme na nulu kdy se nikam nejede - takze pri 10b je to necelych 0.25st na jednu frekvenci - je to jasne - co se zmeni digitalnim filtrem?
RadekCX
CZ_Pascal

27. 3. 2009, 5:51

Jujky. Mno samozrejme mate pravdu, ale nemuzu si odpustit poznamku ze "kdyz se nechce tak je to horsi nez kdyz to nejde" :-)
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

27. 3. 2009, 8:38

no nechce - ja jsem neco uz navrhl, vytvoril, naprogramoval, nechal vyrobit DPS, dokonce se to prodava myslim za lidovou cenu

tak pokud mysli nekdo ze to umi lepsi (a to je mozne nebo spis jiste) tak mu prece nikdo nebrani aby udelal neco lepsiho a vyrabel to - psanim na internetu do fora to pravdepodobne nevznikne

pokud bych mel byt take jizlivy - na to kolik je tady lidi jsem nejak nezaznamenal, ze by zde vznikly nejake opakovatelne elektrokonstrukce s dokumentaci a podklady, ktere jsou dusevnim vlastnictvim autora a nejsou obslehnute z netu - zatim se tady typicky cesky zvani o tom co by se dalo udelat lip :cry:

coz je take duvod proc jsem tohle forum z velke casti opustil
RadekCX
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“