Tak zkusím odpovědět jak to šlo popořadě.
Předně všem děkuji za kladné reakce, moc to potěší a popožene dál. A teď konkrétně k přízpěvkům:
4rest: no obhlídka určitě bude možná, ale jestli tuším zprávně tak jseš z Prahy a to je teda docela zruky a mimo to dost pracovně cestuji do zahraničí takže rozhodně nutno se předem domluvit. i když docela bych ještě rád s předváděním počkal, zatím to mám v pracovně v patře rodiného domu a ne v nějaké dílně, ale i na tom se už začíná pracovat teda zatím jenom virtuálně na PC, tak snad brzo začnu něco stavět minimálně bych chtěl do zimy udělat základy. A tady hned navážu na tvoji zmínku o Zdeňkovi Valtrovi (nevím sice kdo to je) ale není to zase až tak stroj do obyváku v paneláku. on i když jechlazen ten teknomotor nezávislým ventilátorem tak při 18k otáčkách to docela taky umí řvát a bordelu to nadělá požehnaně, ostatně na videu jde vidět jak ty špony létaj (koberec byť 40let starej pak průmyslovým vysavačem čistím i hodinu). co se týká nákladů na stavbu tak to tady určitě někdy rozepíšu, pravda je že jsem to zatím nepočítal ale taky mne to zajímá, takže na to určitě dojde (předpokládám že toto forum manželka nenavštěvuje, pak bych musel asi umazávat nějaké nuly na konci

) Jedno je ale jisté určitě se nabyvíme o 10.000 korun, jen vřeteno stálo 11800. Naštěstí sem ale některé věci měl zadarmo jako jsou všechny lineáry, zdroj 10A/24V, frekvenční měnič, bedna rozvaděče a spoustu bižuterie, ale i tak odhaduji že to bude někde přes 40-50k.
pepa z depa: na tu ocel asi taky jednou dojde, minimálně ze zvědavosti, ale nechci se do toho pouštět dříve než bude mašina v nějké dílně a hlavně s dodělaným chlazením v cirkulaci a to halt ještě nějakej čas potrvá. K optimalizaci drah se nechci moc vyjadřovat

nicméně dělá to CAM a je to otázkou nastavení, i když mnohdy by některé věci šli udělat i lépe než napočítá software.
robokop: no s těma přejezdama to halt lepší zatím nebude, bez smoothstepru (nebo jak se to píše) prostě více z Machu nevydoluju, takže zatím sou maxima na 2700 mm/min, a najíždění do obrábění mám ještě stále nastaveno dost pomalu a ale to je jen nastavení CAMu, Ohledně čistoty zvuku, přece jen ještě v některých místech to není úplně ono hlavně na šikmých plochách, domnívám se ale že to je o nepředepnutých maticích. jo a při zavrtávání po spirále nebo rampě to taky vždycky trochu zakvičí ale to je myslím asi normální
karelsklo: lapidárně řečeno ... Nekončí. určitě budu dále dovybavovat a vylepšovat stále je co.
tak snad sem na nikoho nezapoměl, a ted jedno téma společné skoro všem přízpěvkům, Ras to vystihnul dobře dáš hudbu, špatně, nedáš je to taky špatně. Já se rozhodnul dát a myslím že to špatně není, připouštím že nemusela tolik překrývat originál zvuk ale o moc bych ji neubíral. Vysvětlení je jednoduché, Video je prezentováno na Youtube a tudíž si ho pustí i někdo kdo třeba tomu zase až tak neholduje, nicméně s hudbou je to naopak trochu ztravitelnější. Je to můj osobní názor s ktrým se možná někteří neshodnou ale tak to v životě chodí. takže musím bohužel konstatovat že příště video bude určitě taky s hudbou ale o trochu ji asi ztlumím a nebo v určitých pasážích nechám originál zvuk.
Tak a teď k dalšímů pokroku. Dodělal jsem dneska osvětlení vřetene což zároveň bude sloužit jako držák pro flexi trubku chlazení. Jen v rychlosti, je tam 16x bílá LED 60mA/3,2V a to dvě větve po 8mi v serii, a napojených přímo na 24V větev takže svítí hned pozapnutí hlavního napájení. Odběr cca 95mA což je docela málo na to kolik to svítí. Na přiložených fotkách to není tak znát ale věřte že přímý pohled do LEDek je docela nepříjemný (černou skvrnu to na sítnici neudělá, ale přece jen několik sekund pak rozhodně toho moc vidět nejde

) .Trubku chlazení jsem tam dal jenom pro ukázku, zatím ještě nemám nijak dořešenu nádobu a čerpadlo (pokusy s vlastním odstředivým čerpadlem nějak nedopadly). Kabeláž je taky provizorní jen přez čokoládku, ale v budoucnu to bude na konektor tak abych povolením dvou M8 imbusů celý blok sundal a nahradil ho blokem s odsávacím kartáčem. Zároveň tam bude ještě druhý konektor na připojení dotykové sondy. Jo ještě musím udělat kryt z 3ky plexi tak aby mi špony nenalítaly dovnitř na plošnák a něco nezkratovaly. Bohužel žádné tak tenké plexi nemám tak musím někde poshánět.
no a to je asi tak vše snad sem na nikoho a na nic nezapoměl. takže ještě nějaké ty fotky