Bambulab

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

4. 6. 2024, 2:55

tumlik píše: 4. 6. 2024, 2:49
lapa píše: 4. 6. 2024, 2:41 Děkuji za důvěru ve mne vloženou :), ale nevím ... (aby to neviselo ve vzduchu :) ) ... není tam to snímání výšky podložky ... LIDAR ? :)
Jo je to tam :wink:
To by pak bylo zajimave (pokud se to potvrdi), jak moc to potencialni parazitni (ve smyslu neutesnene) vyzarovani od palidla vubec muze ovlivnovat ten prijimac na Bambu - vzajemne vlnove delky (a tedy sirky pasma pro ruseni na Bambu) a vlastne i dopad na lidske oci ...
Jen hypotezuji ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
miv

4. 6. 2024, 2:58

tumlik píše: 4. 6. 2024, 5:12 díky, to je ten díl :), hrál jsem se s tím do půlnoci, chovalo se to dost nestandardně, pak už to jelo jakoby do půlky a přestalo to dávat filament, tak jsem to dal zas znovu a při té extruzi už to filament vůbec nepodávalo, při těch úvodních prct. to zamrzlo, pak skočilo rovnou na třicet :roll:
večer jsem dal jinej objekt a ono to jakoby tisklo ale nepodávalo filament, tu první to už pak ani nevytlačilo......

No vysral jsem se na to, ráno moudřejší večera, udělal jsem ráno ten "device self test", dal text pei bez lepidla bez laku a vytisklo to jak z partesu 50/220 vrstvu snižuju i na 30, dokonce v té základní kalibraci extruze to PLA nešlo z podložky ani sundat jak to drželo bez laku a lepidla..... tak nevím co jsem to odpoledne měl blbě....
No tak sláva, že je již vše v pořádku. Ještě bych zkusil, zda to opravdu je tím laserovým pálením, samotného by mne to zajímalo.
Dawe

4. 6. 2024, 9:35

tumlik> tenhle problem s PLA znam. Driv, se starsim fw to delalo na strukturovanem nebo i engineering platu , protoze na nich LIDAR spatne meril. Horsi to bylo v pripade, kdyz clovek predelal vnitrni osvetleni na intenzivnejsi, nebo nechal otevrena vratka (coz je duvod proc se to deje hlavne u PLA). V obou pripadech to svetlo nejak rusilo lidar. A jen nekdy se to projevilo jak pises.
Posledni asi dve tri verze fw to udajne vylepsily. Zkus aktualizovat fw na posledni, nech zavrena dvirka pri tech startovnich procedurach a uvidis. Jestli mas mastny plate od prstu, doporucuju vydrhnout poradnym APC (pouzivam na to roky ValetPro Classic APC) a ubrouskem a teprve potom IPA.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 6. 2024, 6:58

lapa píše: 4. 6. 2024, 2:55 To by pak bylo zajimave (pokud se to potvrdi), jak moc to potencialni parazitni (ve smyslu neutesnene) vyzarovani od palidla vubec muze ovlivnovat ten prijimac na Bambu - vzajemne vlnove delky (a tedy sirky pasma pro ruseni na Bambu) a vlastne i dopad na lidske oci ...
Jen hypotezuji ...
trochu mě děsíš :D, nemám to bohužel jak změřit, či potvrdit, no už když jsem s tím laserem tehdy začal, tak mně bylo jasné, že to není až taková hračka a dost mně děsili videa na trubce, jak do toho borci koukají i když s " jejich brýlemi", mám třeba zástěnu a když pálím v continue třeba číselnou řadu, tak ovládám nožním pedálem, mám brýle a zavírám ještě oči, jestli je to dostatečné omezení rizika si netroufám tvrdit

Dawe: mám tam ten nejnovější firm., nejlíp to chytá, když to omeju jarem s houbičkou a spláchnu vodou, vysuším, ničím to nestříkám a drží, dnes dojde to bambulabácké tekuté, tak to zkusím na tom text, pei
teĎ třeba tisknu na high temp plate jen omyté jarovou vodou a drží to luxusně, nikdy jsem se s ničím takovým nesetkal, dost mně to udivilo, že se to takto chovalo, proto jsem ještě poukazoval na ten laser jestli to nemůže nějak ovlivňovat, když prokazatelně ovlivňuje ovladač, vysloveně se mi nechce toho bambáče takhle trápit, no ale zas to zkusím :D

s tím osvětlením to může být ono, to mně nenapadlo, dvířka mám zavřená furt, světlo mám jen to standardní
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Dawe

5. 6. 2024, 5:32

tumlik> Jo, Jar je na PEI taky dobry, jen to musis jeste oplachovat no. Tak hlavne ze ti to uz funguje. Jeden z tech dvou typu LIDARu na tohle byl (je) choulostivejsi. Jestli se ti to zase stane, zkus proste jen vypnout flow calibration.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 6. 2024, 6:30

Dawe píše: 5. 6. 2024, 5:32 tumlik> Jo, Jar je na PEI taky dobry, jen to musis jeste oplachovat no. Tak hlavne ze ti to uz funguje. Jeden z tech dvou typu LIDARu na tohle byl (je) choulostivejsi. Jestli se ti to zase stane, zkus proste jen vypnout flow calibration.
ok, zkusím, zatím to fachá, neplánuju to PLA nějak hodně využívat, no mám tady nějaké zbytky, tak na nějakej ten model pro odlitky bych to chtěl postupně dotisknout, jinak už mám hlavně petg
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
elbarto

6. 6. 2024, 10:44

Dávejte sem kluci Bambulábácký svoje výtvory at mám srovnáni co dokáže tento stroj pls :-)
Modros

30. 6. 2024, 1:19

Ahoj, potrebuji tisknout trochu lepsi materialy, jedna se o funkcni ruzne plastove drzaky, krytky apod.....na svem enderu nejsem schopnej ttyhle lepsi materialy tisknout v rozumne kvalite uz z podstaty veci....

Otazka, je nutnej lidar v x1 C nebo me bohate staci P1S s AMS ? Nejake recenze sem videl a kazdej tvrdi neco jinyho, stoji X1 C za ty penize? Dekuji.
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Dawe

30. 6. 2024, 1:51

Na konstrukcni dily urcite X1C. Muzes tisknout spolehlive a bez problemu plnene filamenty a s 0.6mm tryskou i hodne rychle. Jejich PAHT-CF se na X1C tiskne bezvadne a je to asi mechanicky nejlepsi material co lacine FDM tisknatne muzes tisknout.
Modros

30. 6. 2024, 1:57

Dawe píše: 30. 6. 2024, 1:51 Na konstrukcni dily urcite X1C. Muzes tisknout spolehlive a bez problemu plnene filamenty a s 0.6mm tryskou i hodne rychle. Jejich PAHT-CF se na X1C tiskne bezvadne a je to asi mechanicky nejlepsi material co lacine FDM tisknatne muzes tisknout.
Ted uz sem se dopatral ze bych musel vymenit trysku a komponenty extruderu kdyz chci tisknout plnene....takze vyhrava x1 C

Dekuji
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
honzaZ

1. 7. 2024, 7:41

To se vyplatí za ten rozdíl ~10 tisíc? stačí vyměnit část extruderu za zhruba 600 🤔na nějaké extra rychlé tisknutí pokročilých materiálů rychle to stějně bez vodního chlazení extruderu a výhřevu nad 70°C není a ty materiály tím trpí, je pěkné udělat 3d benchy rychlostí 400mm/s při 60 000 mm/s^2 z pla, ale na karbonem plněných materiálech to tak jednoduché není a ani to není třeba... jen úvaha :) pokud je to na práci, tak se tech 10 tisíc asi zaplatí brzy, ale to AMS bych vážně uvažoval, pokud bych potřeboval tisknout komplikované tvary, na rozpustné podpory (případně kombinace materiálů které se nespojují pla/petg)...
4squares4

1. 7. 2024, 8:57

Přesně takhle jsem nad tím uvažoval taky, ale nakonec jsem se stejně odhodlal k X1C. Nad AMS bych se dvakrát nerozmýšlel, je to super věc ...akorát teda zrovna ty CF plněný filamenty přes AMS prohánět nemůžeš, né že by to nešlo, ale abraze.
Dawe

1. 7. 2024, 11:31

S temi plnenymi filamenty do AMS se vedla debata par let zpet na jejich foru a oni nejak upravili extruder pro ty jejich PETG-CF a PAHT-CF tak, aby ta vlakna prilis nedrela. Ted maji na wiki, ze tyhle dva do AMS muzou. Ja mam vyhrazeny jeden slot, kterym jsem prohnal 14 nebo 15 pulkilovych civek a zatim dobry.
4squares4

1. 7. 2024, 12:51

Díky za info, dobré vědět :) . Já jsem to zatím hnal vždy jen z externí cívky.
miv

2. 7. 2024, 1:53

4squares4 píše: 1. 7. 2024, 12:51 Díky za info, dobré vědět :) . Já jsem to zatím hnal vždy jen z externí cívky.
Používám plněný filament relativně často (zatím cca 30 kg filamentu) a vždy jen přes AMS. Zatím to funguje. Jen se to občas zalepí v extruderu a pak se musí vyjmout a vyčistit extrudér. S AMS zatím nepozoruji (po cca dvou letech) žádný problém.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“