Pěkný tvořivý den. Vážení, pročetl jsem toto vlákno. Kutím již třicet let, a stále tvrdím, že je pořád se čemu učit. Lituji všechny začátečníky, kteří si ze zdejších rad mají vybrat to nej... Vyrobil jsem si dva soustruhy. Je to více jak dvacet let, kdy se ještě daly některé díly udělat za "Hanáckou vodu" podle dodaných nákresů (nejsem strojař a tenkrát CAD nebyl...

) a machři u strojů mi to doladili... Ten druhý mi funguje dodnes, první byl tzv. jäklák, na kterém jsem se učil vylepšovat. Věřím, že i dnes se s minimem vybavení dá udělat strojovna, pokud člověk nečeká zázraky a má hluboko do kapsy... Můj koník je elektronika, a k tomu i tenkrát člověk potřeboval vyrobit mechanické díly. Měl jsem svářečku a rozbrušovací kotouč v cirkulárce. Tak vznikla dvoumetrová pásová bruska (výroba reprobeden a nábytku), frikční rozbruška z kusu motorky-kývačky a "Bulharské" brusky svárů, k soustruhu strojní pila, aby člověk nepižlal materiál 11600 prům 90 ručně (a upichovat si ani dnes takový matroš netroufám) a fůra dalších. Nějak jsem se rozkecal. Jen chci upozornit na ten tzv "jäklák" - "Malý univerzální kovoobráběcí stroj" od Ing Mackerleho (4. vydání vyšlo v roce 1987 nákladem celých 2000 ks). Základem je "lože" ze čtvercových jäklů, na nichž jezdí "objímky" ze dvou úhelníků sešroubovaných jako příruba a nesoucí např. kolmý jäkl pro příčný suport nebo koníka.... Na tomto základě publikace obsahuje jak bytelný stojan pro vrtačku, tak dvě varianty soustruhu. Musíme si uvést, že takové věci běžně na trhu nebyly. Ještě jsem neměl sklíčidlo, tak vřeteník byla nějaká hřídel s vrtačkovým sklíčidlem a honěné vrtačkou přes klíňák. Takže tenkrát jsem dodělal závitový posuv se stěračovým motorem, vylepšení přes druhý nosník (obě vychytávky jsem pak použil u druhé konstrukce), a co bylo nejdůležitější? Práce na vlastoručně vyrobeném, kdy za nedostatky jsem si mohl nakopat sám sobě, a učit se na něm a učit se... Opakuji, neměl jsem žádný přístup k obráběcím strojům, u toho druhého přes kamaráda už se něco udělat dalo. Takže vyrobit se dá na koleně i něco, co přinese radost z vlastního strojo budování, pak z výrobků...