Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa
Já bych se raději lineárům vyhnul, za kvalitní se zaplatí dle mého více než za výrobu kvalitního kluzného vední. Nehledě na případné reklamace vozíků když jim někdo dá zabrat, nenamaže a i vozíky nejsou vždy na 100% kvalita. Do soustruhů nevidím ale zatím jsem nepotkal žádnou sériovku co by byla na lineárech.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Engineer: Já bych oblé tvary docela rád zachoval. V případě lože a epogranitu to není vůbec žádný problém. Oblou formu na podstavec/lože klidně vyfrézuju, už jsem jich udělal moc. Ve skladu mám ještě paletu písků, štěrků a litinové drti různých frakcí, takže na epogranit mám většinu materiálu nakoupeného.
Oblé tvary na vřeteníku/koníku .......to jsou jednoduché odlitky, které by měla zvládnout úplně každá slévárna. Požadavky na kvalitu materiálu jsou u těchto dvou dílů menší než u lože. Lože se většinou dělá z lepšího, aby se víc odíral koník/saně suportu (které se snadněji a levněji zaškrabou). Tady by možná stačila i ta kanálovina, ale neznám parametry kanáloviny. váhově jsou to také lehčí díly, takže cena za odlitky nebude tak hrozná. To by nebyl problém poptat, ale nejdřív by se musel udělat nějaký model. Saně suportu jsou hranaté a tady by se kontilitina uplatnila dobře.
Tuhost epogranitu .........přesná čísla si už nepamatuju, ale pokud se udělá podstavec z plného epogranitu (nějaká ta díra na kabel, chlazení a pod tam klidně být může) tak to určitě snese srovnání s žebrovanou litinou a vibrace by to mělo tlumit ještě lépe. Nejvíc záleží na tom jak se povede epogranit, tam jsou rozdíly značné. Pro přesné výsledky by se muselo udělat pár vzorků a změřit to.
To lože schaublin 70 není jenom obdélník. Je to obdélník a v něm "T" drážka a to ještě "šikmo/kolmá" "T" drážka.
Lože na hardinge jsou pouze 3 plochy. Raději bych frézoval a brousil dvě lože na hardinge než jedno na schaublina.
ledvinamp .........skořepina z plechu vyplněná epogranitem bude vibrace tlumit hůř, neumožnila by oblé tvary a finančně by to vycházelo také hůř.
Oblé tvary na vřeteníku/koníku .......to jsou jednoduché odlitky, které by měla zvládnout úplně každá slévárna. Požadavky na kvalitu materiálu jsou u těchto dvou dílů menší než u lože. Lože se většinou dělá z lepšího, aby se víc odíral koník/saně suportu (které se snadněji a levněji zaškrabou). Tady by možná stačila i ta kanálovina, ale neznám parametry kanáloviny. váhově jsou to také lehčí díly, takže cena za odlitky nebude tak hrozná. To by nebyl problém poptat, ale nejdřív by se musel udělat nějaký model. Saně suportu jsou hranaté a tady by se kontilitina uplatnila dobře.
Tuhost epogranitu .........přesná čísla si už nepamatuju, ale pokud se udělá podstavec z plného epogranitu (nějaká ta díra na kabel, chlazení a pod tam klidně být může) tak to určitě snese srovnání s žebrovanou litinou a vibrace by to mělo tlumit ještě lépe. Nejvíc záleží na tom jak se povede epogranit, tam jsou rozdíly značné. Pro přesné výsledky by se muselo udělat pár vzorků a změřit to.
To lože schaublin 70 není jenom obdélník. Je to obdélník a v něm "T" drážka a to ještě "šikmo/kolmá" "T" drážka.
Lože na hardinge jsou pouze 3 plochy. Raději bych frézoval a brousil dvě lože na hardinge než jedno na schaublina.
ledvinamp .........skořepina z plechu vyplněná epogranitem bude vibrace tlumit hůř, neumožnila by oblé tvary a finančně by to vycházelo také hůř.
- Jojanisberg
už jsem volal známýmu ohledně lití, a je možné
ČSN EN DIN Jiné značení
42 2420 GJL-200 1961 /GG 20 LLG (šedá litina)
42 2425 GJL-250 1691/GG 25 LLG (šedá litina)
42 2304 GJS-400-15 1963/GGG 40 LKG (tvárná litina)
42 2305 GJS-500-7 1963/GGG 50 LKG (tvárná litina)
42 2306 GJS-600-3 1963/GGG 60 LKG (tvárná litina)
42 2307 GJS-700-2 1963/GGG 70 LKG (tvárná litina)
GJS-800-8 GJS-800-8 GJS-800-8 ADI litina (bainitická litina) HT1
GJS-1000-5 GJS-1000-5 GJS-1000-5 ADI litina (bainitická litina) HT2
GJS-1200-2 GJS-1200-2 GJS-1200-2 ADI litina (bainitická litina) HT3
GJS-1400-1 GJS-1400-1 GJS-1400-1 ADI litina (bainitická litina)HT4
ČSN EN DIN Jiné značení
42 2420 GJL-200 1961 /GG 20 LLG (šedá litina)
42 2425 GJL-250 1691/GG 25 LLG (šedá litina)
42 2304 GJS-400-15 1963/GGG 40 LKG (tvárná litina)
42 2305 GJS-500-7 1963/GGG 50 LKG (tvárná litina)
42 2306 GJS-600-3 1963/GGG 60 LKG (tvárná litina)
42 2307 GJS-700-2 1963/GGG 70 LKG (tvárná litina)
GJS-800-8 GJS-800-8 GJS-800-8 ADI litina (bainitická litina) HT1
GJS-1000-5 GJS-1000-5 GJS-1000-5 ADI litina (bainitická litina) HT2
GJS-1200-2 GJS-1200-2 GJS-1200-2 ADI litina (bainitická litina) HT3
GJS-1400-1 GJS-1400-1 GJS-1400-1 ADI litina (bainitická litina)HT4
Johanisberg
jojanisberg: to je slušný výběr. Na ceny jsi se neptal?
prochaska: nejsem odborník na litinu, ale GJS400 je tvárná litina s kuličkovým grafitem, šedá litina by měla být schopná lépe tlumit vibrace.............. ale, netuším co by se mělo použít.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To ja taky ne, jen jsem koukal, z ceho to dela "konkurence": http://www.sl.zps.cz/katalog_a.htm" onclick="window.open(this.href);return false; a pak jeste jedna stranka z Taiwanu, kterou ted zaboha nemuzu najit, tam pro zaklady stroju prevladala zase ta GJS400. Kazdopadne bych rad pochopil, jak se treba da odlit ten sloup s vnitrnimi zebry a prepazkami 

Aleš Procháska
to je "jednoduché" uděláš jaderník což je v podstatě ten dutej vnitřek je to nějaká slisovaná hmota něco jako písek, to zaformuješ do "krabice vnějšího tvaru a zaliješ litinou.. až to zatuhne tak se to jádro rozbije a vysype.. toť ve zkratce vysvětlení laika kterej viděl slévarnu 3x laikovi kterej neviděl slévárnu nikdy
nějakej slévař to určitě vysvětlí lépe

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Když se zase vrátím k vřetenu.......... je elektrovřeteno úplný nesmysl, nebo je to realizovatelné v dostatečné kvalitě pro přesný soustruh? Pokud by se vřeteník řešil jako synchronní AC servomotor, tak výkonově to vychází při rozumné velikosti docela pěkně. Servomotor s průřezem 100x100 a délkou 100-200mm může být tak 1-2kW a moment by to dalo dostatečný i při nízkých otáčkách bez převodu. Při velkých otáčkách by to bylo silně předimenzované, ale to nevadí (a výkon by se dal snížit nastavení servodriveru). Kdysi jsem jednal s TGDrives o možnosti výroby speciálních servomotorů podle zvláštních požadavků a byli velice ochotní, dokonce i když jsem se ptal na možnost vyrobení jediného kusu, tak to nebyl problém.. Pravděpodobně by tedy bylo možné dodat polotovar vřeteníku a nechat si u nich osadit magnety na rotor + usadit stator. Nějakou tu tisícovku by to stálo, ale konstrukci celého soustruhu by to zase trochu zjednodušilo a pár součástek jako jsou řemenice, řemen, uchycení elektromotoru ...... by to ušetřilo. Kdyby to fungovalo zároveň jako servomotor, tak by se dalo vřeteno i polohovat a to by se případném využití jako CNC docela hodilo. Zatím jsem nepřišel na žádný důvod proč by to nešlo. Snad jedině teplo vzniklé v motoru nám může komplikovat život, ale dovedu si pro přesnou práci představit i nějaké chladicí kanálky skrz vřeteník a lože a termostat, který by to držel na přijatelné hodnotě. Kdo by tolik investovat nechtěl, tak by neosazoval elektromotor do vřeteníku, ale nasadil by si řemenici a motor někam na stůl za soustruhem.
Je to úplná blbost, nebo to tak řešit lze?
Prochaska: Je to jak píše RaS ........ já jsem zkoušel dělat jádra z písku a vodního skla a fungovalo to docela pěkně. Udělal jsem z písku a vodního skla hmotu jako na bábovičky, to jsem nacpal do formy a pak jsem to trochu profouknul CO2. Vodní sklo se vytvrdilo a drželo to.
Je to úplná blbost, nebo to tak řešit lze?
Prochaska: Je to jak píše RaS ........ já jsem zkoušel dělat jádra z písku a vodního skla a fungovalo to docela pěkně. Udělal jsem z písku a vodního skla hmotu jako na bábovičky, to jsem nacpal do formy a pak jsem to trochu profouknul CO2. Vodní sklo se vytvrdilo a drželo to.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To elektrovřeteno není špatný nápad. Včetně té řemenice -- já bych to navíc udělal tak, aby se místo řemenice dalo osadit šnekové kolo (ano, myslím na osu C
).

Aleš Procháska
Od tga jsem měl 200W BLDC servo a i s jejich měničem to vyšlo asi na 20tis bez daně, nedovedu si představit kolik by chtěli za kusovku něčeho většího. Navíc pokud by měl být motor součástí hřídele bude pakárna s instalací enkodéru nebo resolveru ( v případě resolveru to nidko bez složení nezfázuje). Udělat bldc motor na hřídel neni problém záleží na velikosti tím bude dána i cena (odhadem 3-5tis za 2kw motor). Blbé je že ne každý měnič umí BLDC serva.
K té hřídeli, kamarád kupoval hřídel do soustruhu optimum 240 ( původně na 4 osu) a za tu hřídel chtěli okolo 700Kč.
K té hřídeli, kamarád kupoval hřídel do soustruhu optimum 240 ( původně na 4 osu) a za tu hřídel chtěli okolo 700Kč.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
prochaska: šnekové kolo určitě. Šnekové kolo se používalo na TS201 k frézování závitů. Fungovalo to pefektně a bylo možné udělat i šroubek M1
Když se to nepropojilo se šroubem podélného posuvu, tak to zase sloužilo jako dělička pro frézování, to jsem také několikrát použil.
lubos: tenkrát jsem se ptal i na cenu a nebyl to nijak závratný rozdíl oproti standardnímu provedení. Ty serva jsou drahá, ale zase by se jim dodalo všechno s výjimkou statoru a magnetů. Ty jsi schopný udělat stator, nebo sehnat nějaký vhodný? Rotor s magnety není zase tak velký problém. Tenkrát mi v TGDrives ukazovali nějaké rotory a byla to docela prasárna
magnety hranaté a omotané tak nějak od ruky špagátem aby se to nerozletělo. Předpokládám, že už jsou dál, to bylo v době jejich začátků. 3-5 tisíc za motor na vřeteno bych klidně dal. Vždyť to je skoro stejná cena jako za asynchronní motor + 2 řemenice + řemen.
Monáž enkodéru ........musel by se použít speciální. Mám dojem, že mi robokop posílal nějaký katalog a tam bylo i pár šikmookých enkodérů s velkou dírou. Zatím jsem po možnostech nepátral.

lubos: tenkrát jsem se ptal i na cenu a nebyl to nijak závratný rozdíl oproti standardnímu provedení. Ty serva jsou drahá, ale zase by se jim dodalo všechno s výjimkou statoru a magnetů. Ty jsi schopný udělat stator, nebo sehnat nějaký vhodný? Rotor s magnety není zase tak velký problém. Tenkrát mi v TGDrives ukazovali nějaké rotory a byla to docela prasárna

Monáž enkodéru ........musel by se použít speciální. Mám dojem, že mi robokop posílal nějaký katalog a tam bylo i pár šikmookých enkodérů s velkou dírou. Zatím jsem po možnostech nepátral.
v té diplomce je spočítáno na obrábění oceli 0,5mm záběr 0,1mm posuv průměr 110mm asi 8 Nm, a cca 550W výkonu při převodu 1:3, otázkou je jakej chcete točnej průměr, kolik chcete odebírat a pak se dají dopočítat i ty potřebné výkony.. nicméně většina soustruhů co je řešena motorem bez převodovky má pak motor velké hovado.. mimochodem ty prstencové torque motory pro tyhle aplikace s tou velkou dírou uprostřed třeba ten TGQ2 to je docela ranec.. a taky už je relativně velkej.. má to průměr 136, podle mě klasické servo přes ozubenej řemen vyjde výrazně levněji, zástavbově rozumější a dá se to zpřevodovat třeba 1:3ma..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
RaS: ano, ten výpočet sedí. Když jako vzor vezmu servo v provedení TGH4-0780, tak má jmenovitý moment 6,1Nm, jmenovitý výkon 1917W, jmenovité otáčky 3000 ot/min, maximální moment 27Nm a maximální mech. otáčky 9000 ot/min.
Motor má rozměr 98x98mm a délku 186mm. To není motor jak hovado, to je motor tak akorát.
Jedno 2kW servo mám rozkuchaný a docela dobře si dovedu představit jak to na to vřeteno naroubovat .........samozřejmě by se musel sehnat ten děravej enkodér, kterej nemám. Odhaduju, že nová hřídel by vzhledem k průměru rotoru snesla průchozí díru tak 20mm ........ a to by snad také stačilo.
Motor má rozměr 98x98mm a délku 186mm. To není motor jak hovado, to je motor tak akorát.
Jedno 2kW servo mám rozkuchaný a docela dobře si dovedu představit jak to na to vřeteno naroubovat .........samozřejmě by se musel sehnat ten děravej enkodér, kterej nemám. Odhaduju, že nová hřídel by vzhledem k průměru rotoru snesla průchozí díru tak 20mm ........ a to by snad také stačilo.
Naposledy upravil(a) QNX dne 13. 2. 2012, 6:40, celkem upraveno 1 x.