Vyzkoušel jsem pásku, u které výrobce prohlašuje přesnost 3µm/m. A zjistil jsem, že vlastně nemám odpovídající měřidlo abych to pořádně zkontroloval. Používám přípravek viz foto. Jako referenční měřidlo je použito optické pravítko typu DC10900 s délkou 900mm od firmy UNI-MAX. Podle dokumentaci má opakovanou přesnost ±5µm. S pomoci koeficientu v menu Travelmatic nastavil jsem stejné zobrazeni v koncovém bodu běžce. Při pohybu běžce po celé délce dráhy chyba nepřekračuje hodnoty cca ±20µm. Ale bohužel samotný přípravek má vůli běžce kolem ±15µ. Takže mi vychází, že zmíněná páska měří skoro dokonale
Tady chci zdůraznit, že zkouška byla provedena s novou sadou odměřováni, kde senzor má standardní inkrementální TTL výstup s rozlišením 2µm. A může být připojen na kterékoliv DRO displej s odpovídajícím vstupem TTL 5V a signály A/B. Délka kablíku je 1m. Sada má určitou chybu zaokruhováni při přepočtu. Proto displej musí mít funkci kompenzaci chyby. Například jako na stránce č.17 tohoto manuálu
https://www.uni-max.cz/foto/manuals/CZ_DSDRO3M_01.pdf
Chybu jsem kompenzoval opravným koeficientem -0,079 v délce 850mm. Čili bez kompenzaci namísto 850,000 ukazuje 850,079. Chyba je lineární a proporcionální délce. Například v délce 425,000 ukazuje kolem 425, 035
Po kompenzaci ukazuje s přesnosti jakou jsem popsal na začátku příspěvku.
Páska s přesnosti ±3µm/m je relativně drahá. Cca 2,5x dražší než páska s přesnosti ±40µm/m, Proto chci objednat a vyzkoušet taky pásky s přesnosti ±10µm a ±20µm. Pak to tady popíši.
Asi taky upravím přípravek aby měl menší vůli.