Systém digitálního odměřování polohy (DRO) + LED displej

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Odpovědět
fmodel
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2017, 12:24

RaS píše:to už podporuje mach zpětnou vazbu z pravítek?
Jo možná s tímhle :mrgreen:
Přílohy
pravítko.jpg
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

2. 8. 2017, 8:20

ale vážně.. podporuje mach zpětnou vazbu z pravítek?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

2. 8. 2017, 8:40

Zběžně jsem prolétl popis a pár návodů k Mach4 a řekl bych, že spíš ne.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

2. 8. 2017, 8:41

já si taky právě myslím že ne..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
SITALL
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2017, 9:31

Prohledal jsem i internet. Vypadá, že ne. Maximálně se mluví o využíváni vstupu ERROR a připojení externího zařízeni které ověřuje aktuální polohu přes pravítka. Ale je to složité.
25 let v oboru audio/video
24 let v oboru senzorů a měřících přístrojů
Mex

2. 8. 2017, 12:29

Já jsem internet neprohledával, ale stejně bych si myslel, že určitě ne.
Teoreticky by to možná mohlo fungovat s nějakým interpolátorem, kterých se k Machu dělá spousta. Ale i tady je myslím šance minimální.

Mach a vše kolem něho je dělané (podle mě) pro uživatele Windows-type. Takže průvodce, kde klikám na Next (bez předchozího čtení, co vlastně potvrzuju), a použití těch nejvíce rozšířených komponent, tj. krokáčů nebo max. serv s krokáčovým řízením (DIR/STEP).
SITALL
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 8. 2017, 8:55

Tak se mi podařilo zprovoznit verzi sady, která by měla fungovat se standardním displejem DRO. Senzor má napájení 5V a inkrementální výstupy A /B s rozlišením 0,002µm. Tuto hodnotu rozlišení mají vše displeji DRO. Zatím senzor má provizorní provedeni ale funguje bez problémů. Rychlost měřeni je taky vyšší. Ještě je potřeba vyřešit pár konstrukčních drobnosti a bude k mání. Otázkou je, zda ten výrobek bude úspěšnější než dosavadní. Upřímně řečeno, zatím poptávka je nižší než jsem původně očekával.
Naposledy upravil(a) SITALL dne 16. 8. 2017, 1:16, celkem upraveno 1 x.
T.Andrlik

16. 8. 2017, 11:24

Ja cekam, jen co bude zobrazovac na svete, chystam se osadit 2 eSVéčka. :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 8. 2017, 12:42

ja taky mam kupce na jedno odmerovani na 18ctku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
SITALL
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2017, 2:03

Vyzkoušel jsem pásku, u které výrobce prohlašuje přesnost 3µm/m. A zjistil jsem, že vlastně nemám odpovídající měřidlo abych to pořádně zkontroloval. Používám přípravek viz foto. Jako referenční měřidlo je použito optické pravítko typu DC10900 s délkou 900mm od firmy UNI-MAX. Podle dokumentaci má opakovanou přesnost ±5µm. S pomoci koeficientu v menu Travelmatic nastavil jsem stejné zobrazeni v koncovém bodu běžce. Při pohybu běžce po celé délce dráhy chyba nepřekračuje hodnoty cca ±20µm. Ale bohužel samotný přípravek má vůli běžce kolem ±15µ. Takže mi vychází, že zmíněná páska měří skoro dokonale :lol:

Tady chci zdůraznit, že zkouška byla provedena s novou sadou odměřováni, kde senzor má standardní inkrementální TTL výstup s rozlišením 2µm. A může být připojen na kterékoliv DRO displej s odpovídajícím vstupem TTL 5V a signály A/B. Délka kablíku je 1m. Sada má určitou chybu zaokruhováni při přepočtu. Proto displej musí mít funkci kompenzaci chyby. Například jako na stránce č.17 tohoto manuálu
https://www.uni-max.cz/foto/manuals/CZ_DSDRO3M_01.pdf
Chybu jsem kompenzoval opravným koeficientem -0,079 v délce 850mm. Čili bez kompenzaci namísto 850,000 ukazuje 850,079. Chyba je lineární a proporcionální délce. Například v délce 425,000 ukazuje kolem 425, 035
Po kompenzaci ukazuje s přesnosti jakou jsem popsal na začátku příspěvku.
Páska s přesnosti ±3µm/m je relativně drahá. Cca 2,5x dražší než páska s přesnosti ±40µm/m, Proto chci objednat a vyzkoušet taky pásky s přesnosti ±10µm a ±20µm. Pak to tady popíši.
Asi taky upravím přípravek aby měl menší vůli.
P4120517.JPG
Naposledy upravil(a) SITALL dne 19. 8. 2017, 2:09, celkem upraveno 1 x.
SITALL
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2017, 2:05

A ještě jedna důležitá věc... pro skeptiky :lol:
Během zkoušek jsem nechával sadu běžet celý den a NIKDY nedošlo k žádnému přeskoku v zobrazeni alespoň o jeden digit!!!
Mimo to, na zamotaném kablíku senzoru (kablík není stíněný) ležel mobil, který jsem občas prozváněl... a nemělo to na údaje displeje vůbec žádný vliv!!!
testone
Sponzor fora

19. 8. 2017, 2:59

jen pro zajímavost
v posledním čísle AR je kompletní návod i s PCB atd na odměřování s magnetickými pásky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martasg1
Sponzor fora

23. 8. 2017, 10:22

Co tepelná roztažnost? Pokud porovnáme magnetickou pásku a optické pravítko?

Lze nějak rozumně určit závislost v celém rozsahu měřidla?

EDIT: jo a ještě časová stálost? třeba magn. páska po pěti letech?
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2017, 9:37

zase delas z trabanta raketoplan
jestli premyslis nad pouzitim jako zpetne vazby na CNC tak zapomen
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
SITALL
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2017, 9:52

tady je vyjádřeni dodavatele pásky - firmy Spezial s.r.o.:

Koeficient tepelné roztažnosti je definovaný v katalogovém listu (viz příloha), jde o ~ 17 x 10-6/K.
Časovou stálost výrobce blíže nespecifikuje.
magneticka_paska_datasheet.pdf
(624.96 KiB) Staženo 234 x
Odpovědět

Zpět na „Prodej“