Dvouduché digitální odměřování AS5311

Odpovědět
t256

17. 2. 2017, 1:17

Presnejsi to pres SPI urcite nebude, nejpresnejsi pasky jsem videl tusim kolem 10um, spis jsem mel na mysli tu stabilitu. Pokud to bude kmitat pri hysterzi 2LSB, muzu si nastavit treba 3LSB za cenu snizeni rozliseni. Magneticke pasky na neco vhodne jsou, na neco ne. Na odmerovani k soustruhu bych se toho nebal. Ja mam SPI vedene asi 2m dratu v masine kde jsou frekvencni menice, krokove motory apod a kupodivu neni s tim zadny problem. Vedu to v lepsim ethernetovem kabelu, jsou tam nejake filtracni indukcnosti apod. ale je to klasicky TTL signal. Frekvenci hodin si uz nepamatuju.
bronek999

17. 2. 2017, 1:25

t256 píše:Presnejsi to pres SPI urcite nebude, nejpresnejsi pasky jsem videl tusim kolem 10um, spis jsem mel na mysli tu stabilitu. Pokud to bude kmitat pri hysterzi 2LSB, muzu si nastavit treba 3LSB za cenu snizeni rozliseni. Magneticke pasky na neco vhodne jsou, na neco ne. Na odmerovani k soustruhu bych se toho nebal. Ja mam SPI vedene asi 2m dratu v masine kde jsou frekvencni menice, krokove motory apod a kupodivu neni s tim zadny problem. Vedu to v lepsim ethernetovem kabelu, jsou tam nejake filtracni indukcnosti apod. ale je to klasicky TTL signal. Frekvenci hodin si uz nepamatuju.
Ono ta dosiahnutelna rychlost bude zavisiet aj od velkosti pull up rezistorov SPI rozhrania. Mikro SD karta s par centimetrovym vedenim zvladne aj 100kOhm, na druhej strane ak sa pouzije rezistor s minimalnym odporom co elektronika zvladne tak vzdialenost enormne narastie.
Mex

17. 2. 2017, 1:52

bronek999 píše:Ono ta dosiahnutelna rychlost bude zavisiet aj od velkosti pull up rezistorov SPI rozhrania.
SPI je rozhraní se signály typu push-pull, tak vůbec žádné pull-up odpory být nemusí.
To není jako třeba I2C, 1wire a podobné open-drain sběrnice.
Mex

17. 2. 2017, 2:01

t256 píše:Ja mam SPI vedene asi 2m dratu v masine kde jsou frekvencni menice, krokove motory apod a kupodivu neni s tim zadny problem.
Trochu mi to připomnělo nedávný příspěvek, jak někomu jelo obráběcí centrum několik let tak, že lineáry byly "mazány" jen konzervačním voskem z výroby.
Je fajn, že mu to jelo. Ale asi to není nic, co by bylo vhodné následování. Stejně jako rychlé nesymetrické signály na TTL úrovních, tažené na dlouhé vzdálenosti (mám na mysli to SPI).
t256

17. 2. 2017, 2:50

Je mi jasne ze to neni zadne supr reseni, mel jsem v zaloze 485 nebo neco podobneho, ale prevodniky SPI jsou komplikovane a tak jsem to zkusil takto a jede to opravdu bez problemu. Jako zpetnou vazbu k servu bych to urcite nedal, ale v me aplikaci to vyhovuje. Ja merim jen v urcitem bode a prejezdy jsou velmi rychle, proto mi vyhovuje informace o absolutni poloze. Opticke pravitka by musely byt rychle a drahe. Mam tam naprogramovanou detekci chyb s varovanim pokud by chybovost prenosu prekrocila unosnou mez a zatim to nehlasilo ani jednou.
CZ_Pascal

17. 2. 2017, 4:31

Mex píše:Jinak při vší úctě k diskutujícím si nemyslím, že by při čtení přes SPI dosahovali vyšších přesností, než jakých dosahuje firma AMS, která ty převodníky vyrábí. Oni zřejmě budou vědět, proč při kvadraturním výstupu poskytují informaci s menším rozlišením (ale stabilnější).
Kdo se někdy víc zabýval zpracováním analogových signálů, které se loví někde ze šumu, tak ten ví, že to není žádná prdel. A že často jednoduché principy a poučky o průměrování a oversamplingu v praxi zase tam moc dobře použitelné nejsou.
... aniž bych cítil potřebu se za svůj výrok prát, rád bych podotknul, že je třeba rozlišovat při jakém režimu by bylo teoretické zvýšení rozlišení o další bit možné/vhodé. Myslím že při pohybu půl metru za sekundu tam opravdu ten další byt nepotřebuju - to bychom od čipu za stovku chtěli asi trošku moc :!: :roll:
Pokud ale hodlám při pomalejším pohybu, nebo dokonce téměř statické poloze nějak dále matematicky zpracovávat naměřený signál tak to rozhodně není pouhá teorie, ale pouze matematické využití pravděpodobnostního rozložení vzorku zašuměného ale pomalu měnícího se signálu. Samozřejmě za ty prachy z toho nikdy nedostanu takové výsledky jako od opického pravítka ze desetitisíce, to ale neznamená že v hobby sféře to není velice zajímavá alternativa.

Doufám že se mi někdy podaří si s tím taky trošku pohrát a rád se podělím o své slepé uličky :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“