Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět

otazka v prispevku

1. Ano, cena do 100k je akceptovatelná pokud bude odpovídat kvalita a životnost stroje
12
9%
2. Ano, pokud by byl do 60 tisíc
31
22%
3. Ano, ale nemám na to finance
18
13%
4. Ne, stačí mi čínské výrobky
10
7%
5. Ne, raději koupím něco levného starého, ale ne čínu
24
17%
5. Ne, potřebuju strojní posuv a větší mašinu
26
19%
6. Ne, potřebuju CNC soustruh
5
4%
7. Řešíte blbosti, lepší je jít do hospody a nebo za holkama.
12
9%

Celkem hlasů: 138
lubos
Sponzor fora

13. 2. 2012, 6:38

Udělat rotor i stator není zas až taková věda, osobně preferuju motory s rotačním pláštěm protože mají větší moment v nízkých otáčách, bohužel taky větší moment setrvačnosti což by u vřetene nevadilo. Na snímání polohy pro komutaci stačí hall sondy. Enkodéry s dírou se taky dají sehnat
http://www.renishaw.com/en/optical-angle-encoders--6434" onclick="window.open(this.href);return false;
otázka je cena.
Pokud by se motor dal na konec hřídele tak by se dal použít i obyč enkodér.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 6:44

lubos: Rotační plášť ve vřeteníku a normální enkodér na hřídel s průchozí dírou? Asi mám malou představivost :(
Miltech
Sponzor fora

13. 2. 2012, 7:00

prochaska píše:To ja taky ne, jen jsem koukal, z ceho to dela "konkurence": http://www.sl.zps.cz/katalog_a.htm" onclick="window.open(this.href);return false; a pak jeste jedna stranka z Taiwanu, kterou ted zaboha nemuzu najit, tam pro zaklady stroju prevladala zase ta GJS400. Kazdopadne bych rad pochopil, jak se treba da odlit ten sloup s vnitrnimi zebry a prepazkami :-)
Na větší odlitky, jako třeba lože soustruhu, vřeteník, koník a pod. je potřeba dřevěný model 1:1 a to se znalostmi ve slévárenské modelařině (ůkosy a pod.)Tento model se zaformuje do dělené formy do směsi slévárenského písku a vodního skla. Forma se rozpůlí a model se opatrně vyjme a forma se zase složí.Do takto vzniklé dutiny se naleje rozžhavená litina.Forma se nechá vychladnout, pak se odlitek vyjme, odřežou se vtoky a nechá se stárnout.Model se dá používat na další kusy.Tolik zjednodušeně pro pochopení.
RaS

13. 2. 2012, 7:03

psal jsem velké hovada u normálních soustruhů.. např TOSáckej soustruh s převodovkou a 4kW asynchroňákem a tomu odpovídá moderní soustruh bez převodovky a nebo v lepším případě s dvoustupňovou převodovkou se servem třeba 15kW, a krouťák v malejch otáčkách to má stejnej nebo i ten 4kW větší, samozřejmě s otáčkama se to zrácí, nicméně tam to už není potřeba.... u tohohle to bude adekvátně výkonově posunuté dolu.. prostě to co se dá vyřešit 500W asynchroňákem se dá samozřejmě pořešit i 2kW servem.. jako vše je otázkou priorit.. jen prostě vybíráte z nejdražších možnejch variant..
mimochodem u TG drives 750W servo vycházelo asi na 33000 ten prstencovej si myslím že bude tak na 50000.. když jsem teď nedávno sháněl encodery tak nejlevnější v plastu s 1024polohama vycházel asi na 3ku, taky jsem potřeboval navlíknout na vřeteno frézky něco .. nicméně ta frézka má 60mm hřídel a tak velkej encoder prostě mimo haidenhainu, renishawu kde je to ranec za desetitisíce nikdo nedělá.. našel jsem pak nějaký na hřídele v ceně kolem 10ti ale bylo to někde do hřídele průměru 35-40 to mě dál nezajímalo.. nicméně ta cena je trojnásobná a hlavně takovej encoder se prostě nikde starší nesežene.. nakonec jsem tam dal dvě ozubený řemenice a řemínek.. pokud se udělá tohle řešení má to výhodu cenu, a když někdo najde někde na šroťáku encoder tak si tam dá v podstatě jakejkoliv jen mu upraví přírubu nebo uchycení nebo jak to bude řešený... ono je pěkné vymýšlet hitech techniku.. ale jestli pak není levnější koupit toho novýho hardinge už hotovýho.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubos
Sponzor fora

13. 2. 2012, 7:03

Nevím jestli to půjde poznat ale bud na konci soustruhu nebo klidně vevnitř může být přišroubovaný stator ( okolo hřídele) rotor je pak na vlastní hřídeli. No a na konec hřídele pak přijde enkodér.
Osobně si ale myslím že zpřevodované servo je na tom při nízkých otáčkách tak o 50% lépe než to samé napřímo. Jasně výsledný momen je ( pokud je vše předimenzované a přetížitelné ) ale účinnost je v řiti.
Jeden s mých zákazníků si nechal v TGA drive udělat motor do kola ( na přímo) nebudu říkat kolik stál ( osobně bych ho udělal tak o pětinu možná čtvrtinu levněji) hmotnost motoru cca 10 kg. Vozítko jezdilo, druhé vozítko s motorem co sjem dělal, hmotnost motoru 500g, ale motor byl na variátoru tedy neustále točil své max otáčky, nejlepší moment a účinost. Maximálka na rovině u obou motorů stejná dojest kombinovaný o 30 až 40% delší a odpich nesrovnatelný ve prospěch malého motoru. Další věc je že u BLDC motorů pokud se nepohybuje uživatel v max otáčkách dochází k velké ztrátě na řídících prvcích a také k velkým špičkám. Proto at už tam bude jakýkoliv motor volil bych raději způsob jako má MN 80. Na druhou stranu , pokud to motor vydrží proč ho nepřetížit a i za cenu většího příkonu nepoužít.
Přílohy
Bez názvu.jpg
IQ156
Miltech
Sponzor fora

13. 2. 2012, 7:05

Lože 003.jpg
[/img]
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:09

je v tom hodne know how
tenky veci se lejou s technologickymi dutinami pobliz kvuli teplu
litina se vleva do dutiny vysledneho odlitku odspoda
jadra odlitku maji taky zakonitosti uz jen to umisteni a jejich formy protoze i jadra se musi zaformovat, formy pulene, delici roviny ruzne pripravky atd...
cely odlitek se ve finale smrsti o 10% (nekupovat meridla ze slevaren, maji je korigovana na smrsteni)

pomahal jsem s vyrobou velmi jednoduchych odlitku a bylo toho celkem dost
a ackoli jsme to vyrabeli sami tak to bylo dost nakladne
pak nam to lili za 20kc/kg
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

13. 2. 2012, 7:10

lubos píše:Nevím jestli to půjde poznat ale bud na konci soustruhu nebo klidně vevnitř může být přišroubovaný stator ( okolo hřídele) rotor je pak na vlastní hřídeli. No a na konec hřídele pak přijde enkodér.
Osobně si ale myslím že zpřevodované servo je na tom při nízkých otáčkách tak o 50% lépe než to samé napřímo. Jasně výsledný momen je ( pokud je vše předimenzované a přetížitelné ) ale účinnost je v řiti.
Jeden s mých zákazníků si nechal v TGA drive udělat motor do kola ( na přímo) nebudu říkat kolik stál ( osobně bych ho udělal tak o pětinu možná čtvrtinu levněji) hmotnost motoru cca 10 kg. Vozítko jezdilo, druhé vozítko s motorem co sjem dělal, hmotnost motoru 500g, ale motor byl na variátoru tedy neustále točil své max otáčky, nejlepší moment a účinost. Maximálka na rovině u obou motorů stejná dojest kombinovaný o 30 až 40% delší a odpich nesrovnatelný ve prospěch malého motoru. Další věc je že u BLDC motorů pokud se nepohybuje uživatel v max otáčkách dochází k velké ztrátě na řídících prvcích a také k velkým špičkám. Proto at už tam bude jakýkoliv motor volil bych raději způsob jako má MN 80. Na druhou stranu , pokud to motor vydrží proč ho nepřetížit a i za cenu většího příkonu nepoužít.
problém takhle uloženýho encoderu je absence průchozího vřetene, v podstatě znemožněnej kleštinovej upínač a prostě vše co souvisí s koncem vřetene..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubos
Sponzor fora

13. 2. 2012, 7:14

No jo to mě nějak nenapadlo :( , myslím že by bylo jednodušší na rotor udělat talířek s okénky a řešit enkodér tímto způsobem), jo otázka zda je nutné u takto malého soustruhu enkodér mít.
IQ156
RaS

13. 2. 2012, 7:20

no v cnc variantě určitě.. ale to se dá řešit řemínkem a dvěma kolama.. a nebo tím navlékacím.. je to otázkou ceny..
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:22

RaS: samozřejmě nebudu kupovat speciální servo za 50 000Kč. Když budu dělat jeden kus, tak mi bude stačit vykuchání staršího serva 2kW za 1000kč. Když jich budu dělat 10, tak už budu muset nakoupit rotory a zasamotnej rotor dám třeba 3000Kč, to se nedá nic dělat. Ceny enkodérů neznám, ale kupoval jsem enkodéry od US Digital a cena byla příznivá. Muselo by se to zjistit. Určitě to není nejdražší řešení a místo 550W motoru tak klidně dám "hovado" 2kW. to nepokládám za překážku. Vejde se tam v pohodě.

lubos: musí zůstat zachovaná průchozí díra cca 20mm. Jak vhodný/nevhodný pohon servem bez převodu je nedokážu posoudit, ale elektrovřetena se používají, tak by to fungovat mělo. Na malé průměry to asi bude perfektní. Velké průměry už budou horší, ale průměr 100mm si můžu stočit na velkém soustruhu i když by se na ten malý třeba vešel a dal se tam utočit také.

Miltech: no super, co to je za lože? To je jednoduchý odlitek, něco takového by to mohlo být.

robokop: nemáš přehled o teěch enkodérech s dírou?
Naposledy upravil(a) QNX dne 13. 2. 2012, 7:23, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:22

Miltech píše:Tento model se zaformuje do dělené formy
Dík, tohle ještě jakž takž pojmu (dokonce jsem několik - jednoduchých - modelů vyráběl), ale moc mi nejde na rozum ta dutina. Znamená to, že se třeba zaformují dvě půlky a ještě zvlášť to jádro a pak se to nějak "slepí" dohromady?
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:24

robokop píše:nekupovat meridla ze slevaren, maji je korigovana na smrsteni
To jsem jednou udělal :-) Měli v bazaru ocelová měřítka, za korunu kus, no nekup to :-) Užil jsem si za tu korunu spoustu zábavy :-)
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:26

Miltech píše:Lože 20003.jpg
Zdá se, že někdo tady nekecá a dělá :-)
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 2. 2012, 7:28

prochaska píše:
Miltech píše:Tento model se zaformuje do dělené formy
Dík, tohle ještě jakž takž pojmu (dokonce jsem několik - jednoduchých - modelů vyráběl), ale moc mi nejde na rozum ta dutina. Znamená to, že se třeba zaformují dvě půlky a ještě zvlášť to jádro a pak se to nějak "slepí" dohromady?

vpodstate vyrobis pomoci modelu tu hlavni dutin v tom pisku a do ni vlozis piskova jadra (babovicky) a ty zustanou v tom prostoru a vytvori dutinu v odlitku
po odliti se vyklepou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“