ZDARMA:

Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .

Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Odpovědět
RaS

20. 12. 2025, 11:54

Milan199 píše: 20. 12. 2025, 11:52
RaS píše: 20. 12. 2025, 11:22 můžu se jen hloupě zeptat co s tím měříte?
většině stačí měřit na 2-5mikronu (stejně většina s takovou přesností ani opakovaně nedělá) tak jen k čemu měřit na desetinu mikronu? nestresuje to spíš tu obsluhu? :D
Mikronu ???
mikronu = mikrometru = miliontina metru
nebo mi něco uniká?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Milan199

20. 12. 2025, 12:06

RaS píše: 20. 12. 2025, 11:54
RaS píše: 20. 12. 2025, 11:22 můžu se jen hloupě zeptat co s tím měříte?
většině stačí měřit na 2-5mikronu (stejně většina s takovou přesností ani opakovaně nedělá) tak jen k čemu měřit na desetinu mikronu? nestresuje to spíš tu obsluhu? :D
Mikronu ???
nebo mi něco uniká?
No spíše bych použil tisícina milimetru. Tedy že by většina dělala na 0,002 až 0,005 mm tak to se mi moc nezdá. To už chce hodně dobré vybavení, znalosti a pečlivost. To se už nedá v dílně kde vedle jede soustruh co za den "naloupe" půl tuny špon. Musíš mít stabilní teplotu, ...

Dělat stabilně na půl stovky je už trochu problém i pro zkušeného brusiče. To že na displeji stroje blikají tisíciny nic neznamená.

Běžné třískové obrábění na 2-5 stovek je možné, ale už to také chce své.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2025, 12:20

Resil jsem obrabeni s pozadavkem na 0.0001 mm a zasadni problem byl.ze v klimatizovane dilne nebylo homogenni teplotni pole a jednotlive tepelne zony ruzne oscilovali. Nebyla zajistena distribuce vzduchu od klimatizaci po cele dilne atd...

Kdysi kdyz jsem jel nejake vcelky pro sportovne na 2.5 mikronu to same. Zasvitilo slunko oknem a pruser. Nedejboze kdyz nekdo nedovrel dvere. Cela serie sla myslivcum. Stabilizace takoveho prusvihu trvala klidne nekolik hodin.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

20. 12. 2025, 12:44

Milan199 píše: 20. 12. 2025, 12:06
RaS píše: 20. 12. 2025, 11:54

Mikronu ???
nebo mi něco uniká?
No spíše bych použil tisícina milimetru. Tedy že by většina dělala na 0,002 až 0,005 mm tak to se mi moc nezdá. To už chce hodně dobré vybavení, znalosti a pečlivost. To se už nedá v dílně kde vedle jede soustruh co za den "naloupe" půl tuny špon. Musíš mít stabilní teplotu, ...

Dělat stabilně na půl stovky je už trochu problém i pro zkušeného brusiče. To že na displeji stroje blikají tisíciny nic neznamená.

Běžné třískové obrábění na 2-5 stovek je možné, ale už to také chce své.
myslel jsem to obdobně
já psal, že většině musí stačit měřit na 5 mikrometrů tedy půl stovky , že většina je ráda že dělá opakovaně ve stovce a to nemyslím běžné hobíky pro které je setina scifi proto si myslím, že použít běžný mikrometr je pro většinu až až, tak se ptám, k čemu v praxi je měřidlo 10x přesnější? amozřejmě rozumím tomu, pokud někdo vyrábí etalony tak potřebuje tu přesnost, ale proč to mít doma v dílně?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Milan199

20. 12. 2025, 12:50

Kdysi tu kdosi dal video z výroby ložisek. Docela často si tam kontrolovali měřidla johansonkou. Na rukou rukavice a tu johansonku brali do dřevěné pinzetky. Všechno chce svý.

Kdysi jsem opravoval kámošovi pinolu do Schaublina. Byl dočubený ten upínací kužel. Pinolu jsem musel vytáhnout, kužel jsem opravil a ouha - nasadit pinolu zpátky se mi nedařilo. Několikrát jsem jí očistil, namazal jemným olejíčkem, zkoušel to zepředu / zezadu. Ani náhodou ! Tak jsem se na to vykvajzl a večer jsem vymýšlel že udělám naváděcí trn.
Druhý den jsem ji vzal a šup - byla v koníku. Prostě stačilo to ohřátí, jak jsem ji čistil a mazal a držel v ruce.
Milan199

20. 12. 2025, 1:04

RaS píše: 20. 12. 2025, 12:44 ... proto si myslím, že použít běžný mikrometr je pro většinu až až, tak se ptám, k čemu v praxi je měřidlo 10x přesnější? amozřejmě rozumím tomu, pokud někdo vyrábí etalony tak potřebuje tu přesnost, ale proč to mít doma v dílně?
To jsou dva pohledy. Tu přesnost asi využije málokdo, ale ...

Zaprvé jsou to krásné kusy lidského umu a znalostí. A občas se to dá koupit za opravdu zajímavé peníze. Tak proč nemít v dílně krásný kus řemesla ?

Zadruhé to dobře působí na zákazníky. Když máš v měrové laboratoři několik takových skvostů tak jsou snáze přesvědčitelní o tom, že jsi pro ně dodavatel s garantovanou přesností.

No a pak jsou ti co to umí a potřebují a ti se tu o tom asi nebudou moc šířit.
Milan199

20. 12. 2025, 1:17

Někdy je to zdánlivé použití nesmyslně přesného měřidla i rozumě odůvodnitelné.
Ty Mahry jsem vytahal na smetišti z bordelu a kupodivu přežily. Ten kus na obrázku měl toleranci +-0,1. Ale když zákazník viděl čím to měřím - byl spokojený. Kromě toho to měřidlo má rozsah přesně jako toleranční pole. Měřicí dotek má plošku asi 8mm // trefit se hodinkama s kuličkou je oser // a tím tlačítkem si dotek nazdvihneš. Dělá se s tím mnohem lépe nežli s hodinkama.
presnost.png
Charon
Sponzor fora

20. 12. 2025, 1:23

Kluci fakt vlákno na tohle :? Filipe založ něco a přešoupej to tam, je to super, ale zapadá zbytek
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Odpovědět

Zpět na „Prodej“