15. 9. 2020, 6:36
Ve svém příspěvku se nebudu vyjadřovat k politice ani ideologii, ale pouze k měřitelným faktům.
Obrázek ukazuje počet článků nalezených ScienceDirectem v posledních letech. Otázkou zda jsou roušky při virozách k něčemu se lidé zabývají a to se skokovým nárůstem letos kdy vyšlo 1260 studií. Tedy - řeší se to, lidé si tu otáku kladou a odpověď hledají.
V přiloženém pdf je 7 let starý článek, který jsem vybral z té hromady víceméně náhodou. Předpokládám, že mi dáte za pravdu že v tom roce se politika do roušek nepletla. Studie byla provedena s modelem hlavy napojeným na simulátor dechu, na tento model nasadili roušku a proti modelu prskali viry. Strojaři, představte si to - model, pumpa, rozprašovač, detekce, průtoky. To se dá představit. Výsledkem bylo, že průměrná rouška snížila množství vdechnutých virových částic asi 10×. Sám si každý odpoví, zda desetinová expozice resp. desetinová pravděpodobnost nakažení stojí za námahu. Navíc tato studie simulovala, že přenašeč roušku nemá a prská volně a zdravý roušku má. Ta hlava zkrátka simulovala toho, kdo rouškou chrání sebe, aby to nechyt. Pokud by dali roušku i na zdroj viru, byl by přenos ještě nesrovnatelně nižší.
Možná někdo namítne, že vědecké studie se také falšují, tato mi ale přijde tak prostá, že by nebylo těžké ji zopakovat, a předpokládám, že to také opakováno bylo s mnoha variacemi.
Zde nijak neřeším ruce a podobně, pouze dýchání. Ano, vzal jsem si fakt jen část problému a ještě to drze přiznám....
Blbý dotaz, než vám doktor fikne slepáka, má si mýt ruce a brát roušku?
Neříkám nikomu, zda roušky nosit či nenosit, jen jsem zkusil do lidštiny přetlumočit jeden článek a ukázat tím, že problém není ani tak z oboru přírodních věd jako spíše sociologický, politický a ekonomický.
-
Přílohy
-

-
- makisonbooth2013_002.pdf
- (190.5 KiB) Staženo 216 x
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc