Pokiaľ tam ide protikus s veľkým zrazenim, tak nie.
Čo dnes dali brúsky
-
- Kontaktovat uživatele:
BalazKovo.sk
Takže hrot v motorickým vřeteníku se neotáčí??? jen ta příruba, v který je třeba zastrčený unašecí srdce?jergus.balaz píše: ↑11. 12. 2021, 5:53 1. Prakticky hrot môže byť mimo os aj milimeter, veď hroty sa neotacaju, volá sa to brúsenie v mŕtvych hrotový
2. Sklucovadlo môžeš upinat buď na upinaciu dosku, vtedy tam hrot necháš. Alebo máš prírubu s MK, vtedy hrot vyberieš a miesto neho dáš sklucovadlo.
3. Navrtavak sa používa typ B, aby si mal chránený uhol 60s. Keď je strediaca jamka poškodená, normálne to prebrusis ako keď by si brusil otvor.
4. Vždy keď niečo vyberieš a znova založiš, tak musíš prekontrolovať "rovinu" stola, väčšinou to nesedí.
Vseobecne na obvodové hádzanie má vplyv v akom sú strediace jamky stave, a potom v akom stave je brúska.
No jo.... já si brousím nakulato jen na nástrojovce tam se přirozeně otáčí hrot zaroveň s unašečem....tak to bych se pak tak blbě neptal

jj neotáčí ,točí se jen ta příruba.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Stáhni si od tumlíka rozkres dílů vřeteníku a bude ti to jasné.
Hřídel "vřeteno" pracovního vřeteníku většinou stojí i s hrotem a další hřídel co je na vřetenu otáčí jen s tou krycí deskou s labirintem, přez kterou se unáší srdce.
Tím pádem hroty stojí a na souosost a hlavně povrch to nemá vliv.
Pokud bys brousil v kleštině upnuté ve vřetenu, tak všechny nepřesnosti se ti přenáší na obrobek a na kresbě povrchu je poznat i nepřesnost ložisek, v kterých je vřeteno uloženo.
Vzadu za pracovním vřeteníkem je aretační kolik, kterým se zajišťuje a nebo zapíná otáčení vřetena.
Hřídel "vřeteno" pracovního vřeteníku většinou stojí i s hrotem a další hřídel co je na vřetenu otáčí jen s tou krycí deskou s labirintem, přez kterou se unáší srdce.
Tím pádem hroty stojí a na souosost a hlavně povrch to nemá vliv.
Pokud bys brousil v kleštině upnuté ve vřetenu, tak všechny nepřesnosti se ti přenáší na obrobek a na kresbě povrchu je poznat i nepřesnost ložisek, v kterých je vřeteno uloženo.
Vzadu za pracovním vřeteníkem je aretační kolik, kterým se zajišťuje a nebo zapíná otáčení vřetena.
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Pěkná práce, mužeš mi prosímtě prozradit jak se nastavuje bruska na ten vnitřní kužel, dlouho už mi to vrtá hlavou jak nastavit vyšku fortuny nad stolem, vlastně osu obrobku a osu fortuny a natočení stolu, Diky
WEILER LZ280, FNA22
-
- Kontaktovat uživatele:
Výška fortuny teda neviem ako sa nastavuje, to je predsa urobené od výroby. Ja mám univerzálne brúsky, kde len sklopim rameno a brusim. Čisto teoreticky úplne v jednej výške to byť nemusí, teda na stotiny.
Pri nastavovaní kužeľa dutiny je ideálne mať protikus. Na túto redukciu som si najskôr vybrusil protikus, ten sa dá ľahko odmerať. No a vnútorný kužeľ som potom robil na farbu. Tu bol tuším vrcholový uhol 16 stupňov, nastavil som pracovný vretennik na 8, a stolom som to dokorigoval na farbu.
BalazKovo.sk
Fortunu je třeba výškově nastavit vůči pracovnímu vřeteníku max tak +-0,02. Jinak nebudeš brousit kužel, ale nějakou zborcenou dvojitou evolventu // ??? //. Nastavuje se to po nějakých opravách, demontáži a tak. Slouží k tomu stavěcí šroub mezi panty sklopky fortuny. // někde je dobrušovací kostka // .
Postup :
a) do fortuny upneš trn a zkontroluješ jestli nehází
b) do sklíčidla pracovního vřeteníku upneš ramínko stojánku na "hodinky" s hodinkama // pupitem //.
c) rukou otáčíš pracovním vřeteníkem a příčným posuvem si srovnáš osu fortuny oproti ose prac. vřeteníku.
d) výškově dorovnáváš osu fortuny s osou otáčení prac. vř.
Poznámka : je dobré si vzít k ruce zrcátko - na hodinky je chvílemi blbě vidět. Zrcátko nerozbij, měl bys sedm let smůlu.
V podstatě stejně se rovná // kontroluje // revolverová hlava soustruhu, ať již výškově, nebo vzhledem k referenci osy X.
Nebo se takto kontroluje souosost pinoly koníku s vřeteníkem soustruhu.
Existuje na to spec. přípravek s hodinkami, ale je děsně vzácný.
Postup :
a) do fortuny upneš trn a zkontroluješ jestli nehází
b) do sklíčidla pracovního vřeteníku upneš ramínko stojánku na "hodinky" s hodinkama // pupitem //.
c) rukou otáčíš pracovním vřeteníkem a příčným posuvem si srovnáš osu fortuny oproti ose prac. vřeteníku.
d) výškově dorovnáváš osu fortuny s osou otáčení prac. vř.
Poznámka : je dobré si vzít k ruce zrcátko - na hodinky je chvílemi blbě vidět. Zrcátko nerozbij, měl bys sedm let smůlu.
V podstatě stejně se rovná // kontroluje // revolverová hlava soustruhu, ať již výškově, nebo vzhledem k referenci osy X.
Nebo se takto kontroluje souosost pinoly koníku s vřeteníkem soustruhu.
Existuje na to spec. přípravek s hodinkami, ale je děsně vzácný.
myslíš centrikátor? byly by fotky toho přípravku? jinak zkoušel jsem hodinky na magnetickém stojánku ale to bylo neštastné řešení. Vyrobil jsem si tohle z trubky, dvoje hodinky mám jen kvůli vyvážení, mám to na revolverovou hlavu u CNC soustruhu. To ramínko s hodinkama jsem nezkoušel.
-
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš tu kocku/kocky na boku brusneho vretennika ktorá/ktoré slúžia ako doraz na sklopné rameno? Ak áno tak to si celkom neviem predstaviť dobrusovat nakoľko väčšie rameno je kľudne od osi sklápania vzdialené 200mm.
Za ďalšie keď si predstavím koľko krát za týždeň sklopim rameno, koľko krát mením fortuny a koľko krát posúvam pracovný vretennik, tak opakovane zoradenie bude tak +/-0.1mm.
BalazKovo.sk
to meki :
Centrikátor je myslím něco jiného. Ona terminologie je v tomto poněkud nejednotná.
Ten přípravek co zmiňuji, v podstatě zabezpečuje hodinky tak abys na ně viděl // neotáčí se //.
Já ho nemám, ostatně do těch mých malých stroječků by se ani nevešel.
Existují otočné hodinky - pokud bys je měl na dostatečně tuhém držáku // abys s tím nehnul // bylo by to jedno řešení. to Jerguš :
Při odchylce osy fortuny od osy prac. vřeteníku 0,1 mm je odchylka geometrie kuželu 0,0012 //u MK3//. Tedy se to dá zanedbat. Je ovšem dobré si uvědomit že to nelineárně narůstá. Pokud bude fortuna nad o 0,5 mm, je odchylka 0,0148. Ono tě to donutí korigovat to na kalibr, čímž se ta odchylka zmenší, ale už je to blbě.
Když nám přivezli "zgenerálkovanou" BUA 20A, tak byla sklopka o 1,35 mm pod osou ! Je dobré si uvědomit, že tam ta chyba může být a zkontrolovat si to.
Centrikátor je myslím něco jiného. Ona terminologie je v tomto poněkud nejednotná.
Ten přípravek co zmiňuji, v podstatě zabezpečuje hodinky tak abys na ně viděl // neotáčí se //.
Já ho nemám, ostatně do těch mých malých stroječků by se ani nevešel.
Existují otočné hodinky - pokud bys je měl na dostatečně tuhém držáku // abys s tím nehnul // bylo by to jedno řešení. to Jerguš :
Při odchylce osy fortuny od osy prac. vřeteníku 0,1 mm je odchylka geometrie kuželu 0,0012 //u MK3//. Tedy se to dá zanedbat. Je ovšem dobré si uvědomit že to nelineárně narůstá. Pokud bude fortuna nad o 0,5 mm, je odchylka 0,0148. Ono tě to donutí korigovat to na kalibr, čímž se ta odchylka zmenší, ale už je to blbě.
Když nám přivezli "zgenerálkovanou" BUA 20A, tak byla sklopka o 1,35 mm pod osou ! Je dobré si uvědomit, že tam ta chyba může být a zkontrolovat si to.