Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa
Enkodér ........na průměr tam bude místa dost, nestačil by reflexní smímač s rozlišením 180 LPI a nějaké jemně zoubkaté kolečko třeba o průměru 80mm?
http://www.usdigital.com/products/encod ... dules/hedr" onclick="window.open(this.href);return false;
Dal by se tak udělat levný a použitelný rotační enkodér s velkou průchozí dírou?
http://www.usdigital.com/products/encod ... dules/hedr" onclick="window.open(this.href);return false;
Dal by se tak udělat levný a použitelný rotační enkodér s velkou průchozí dírou?
Je otázka jak velké rozlišení tam musí být, pokud by se použil třeba 14 polový motor tedy 28 magnetů pak bude na otočku 168 komutací tak by se dala použít infomace z hall sond. Udělat optický enkodér by neměl být zásadní problém
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
oscar: hodně se tady psalo o snaze dostat se do 60 000Kč. Samozřejmě hodně záleží na vybavení/provedení. V případě modulární koncepce by byla různých cen celá řada.
lubos: na samotné řízení otáček by to určitě stačlilo, ale co v případě CNC verze? Tam by to asi chtělo rozlišení větší.
Možná by se dalo použít i 2" kolečko 2500CPR. čárečky jsou jenom na obvodě a měla by se do něj dát udělat docela velká díra ..... musl bych se mrknout na rozměry snímače, kolik kolečka od okraje je schovaných uvnitř,ale tak nějak těsně by to snad vyšlo. Cena je lidová:
http://www.usdigital.com/products/encod ... sks/disk-2" onclick="window.open(this.href);return false;
Možná by se dalo použít i 2" kolečko 2500CPR. čárečky jsou jenom na obvodě a měla by se do něj dát udělat docela velká díra ..... musl bych se mrknout na rozměry snímače, kolik kolečka od okraje je schovaných uvnitř,ale tak nějak těsně by to snad vyšlo. Cena je lidová:
http://www.usdigital.com/products/encod ... sks/disk-2" onclick="window.open(this.href);return false;
Toto lože jsem nechal 24 roků speciálně stárnout
,netušil jsem, že mě šikmoocí předběhnou
Je to kopie soustruhu, který se vyráběl někde v soc. bloku a byl určen pro drobnější a přesné práce při opravách psacích strojů.Neměl šroub, ale měl slabý motor, to je tak všechno, co si pamatuju.

Miltech: tak to máš pořádný náskok
To je tvoje práce, nebo ti to někdo dělal?

Doufám, že robokovo video stačilo na pochopení, ale slevači jsou schopni zaformovat i hotové výrobky třeba lože vybraného schaublina včetně různého zakulacení a pod. Výrobek nijak nepoškodí, jen bude trochu od pískuprochaska píše:Dík, tohle ještě jakž takž pojmu (dokonce jsem několik - jednoduchých - modelů vyráběl), ale moc mi nejde na rozum ta dutina. Znamená to, že se třeba zaformují dvě půlky a ještě zvlášť to jádro a pak se to nějak "slepí" dohromady?Miltech píše:Tento model se zaformuje do dělené formy

A co magnetické encodery? http://www.admotec.com/EK634.pdf
Náskok pouze ve stáří litinyQNX píše:Miltech: tak to máš pořádný náskokTo je tvoje práce, nebo ti to někdo dělal?

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík, stačilo, jen ještě dotaz: to jak to zaformoval a hned ten rám zdvihnul, to byl střih nebo ten písek drží takhle hned? Když jsem kdysi dávno lil cosi z olova, tak jsem použil písek s cementem a trvalo to tak tři dny než jsem si troufnul tohle udělatMiltech píše:Doufám, že robokovo video stačilo na pochopení

Aleš Procháska
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo, udusas to a hned to drzi perfektne pohromade
myslim ze to ma byt pisek, bentonit a voda
akorat nevim jaktoze to je vzdy cerne kdyz to nekde vidim (ta vyse zminena smes by mela byt max do hneda)
ve slevarne to zaprasili grafitovym praskem tak chapu ze to casem zcerna kdyz se to kontaminuje
ale tenhle v tom videu pouzival detskej zasyp
myslim ze to ma byt pisek, bentonit a voda
akorat nevim jaktoze to je vzdy cerne kdyz to nekde vidim (ta vyse zminena smes by mela byt max do hneda)
ve slevarne to zaprasili grafitovym praskem tak chapu ze to casem zcerna kdyz se to kontaminuje
ale tenhle v tom videu pouzival detskej zasyp

Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop: písek co používám já je písek+bentonit+olej ze začátku je to červenohnědé, jak se to používá tak to začne černat a hůř to drží (schází tam olej), ale dá se to oživit přidáním dalšího oleje. Většinou kolem modelu napěchuju nepoužitý písek a pak to doplním tím použitým.
Avenger: máš s tím magnetickým enkodérem nějaké zkušenosti?
Avenger: máš s tím magnetickým enkodérem nějaké zkušenosti?
Tak to byla manufakturní záležitost, ale pro názornost dobrá. Použitý písek je smíchán s vodním sklem a pěchován pneumatickými pěchovačkami, někdy se forma i tzv. peče, podle složitosti, to aby se to při manipulaci někde nevydrolilo a pak nebyl v litině písek, což občas můžeme vidět při opracování čínských výrobků.prochaska píše:Dík, stačilo, jen ještě dotaz: to jak to zaformoval a hned ten rám zdvihnul, to byl střih nebo ten písek drží takhle hned? Když jsem kdysi dávno lil cosi z olova, tak jsem použil písek s cementem a trvalo to tak tři dny než jsem si troufnul tohle udělatMiltech píše:Doufám, že robokovo video stačilo na pochopení