Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
zverodoktor

19. 4. 2026, 10:45

Aris píše: 19. 4. 2026, 9:37
DwPetr píše: 17. 4. 2026, 4:29 To kombinovaný sklíčidlo mám taky, ale to už musí bejt hodně kvalitní aby fungovalo. Jinak se přesně děje to stejný co u toho nezávislýho, centrálem povolíš, dotáhneš, a je to pryč. Na něco je to možná dobrý, ale prakticky jsem to měl nahozený snad jen 2x a pak už jsem používal buď nezávislý, nebo klasiku.
Tady to je. Čtyřpakna Klopfer, systém Wescott. Povedlo se mi sehnat nepoužitou skladovku. Celisti jsou usazeny opravdu natěsno, celkové zpracování dělá dobrý dojem. Ale ještě jsem jí nenahodil na stroj, takže nemůžu zatím říct, jak se s ní dělá.
Příloha IMG_1852.jpeg je dlouhodobě nedostupná.
Vyrábali sa aj pod značkou ROTO RECORD, jedno skoro nepoužívané 160 mm mám doma, ale nepoužívam ho. Je to tiež 3 pakňa, ale to nastavovanie na "0" je ako by som povedal, také hodne otravné, nakoľko na 4 čeľusti to ide raz dva, ale na 3 je to pakáreň. Pôvodný zámer bol skôr využiť ho na sústruženie excentrov (ktoré nakoniec ak vyrábam, tak podkladám starou johansonkou pakňu a neseriem sa so skľúčovadlom).
Na presné práce mám rád 6 pakňovú 160 mm Zentru, ktorá má nastavenie 4 skrutkami s jemným stúpaním ktoré centrujú univerzálku na špeciálnej medziprírube ( a nacentroval som ju podľa tŕňa raz na začiatku) a chodí v celom rozsahu 0,02.
No a keď potrebujem dačo upnúť a vystrediť, tak mám 3 pakňovú bežnú univerzálku ktorú doklepávam na voľnom osadení medzipríruby (ako sa tu spomínalo), čo je super rýchle a super presné.

Tento systém Westscott by som si vedel predstaviť využiť pri obrábaní série nejakých patvarov, alebo vŕtaní excentrických otvorov nastavím čeľuste a potom len mením obrobky. Na práce kde naháňam tisícíny to nebude.

P.S. Takého KLOPFER-a 125 mm 4 pakňu ako máš v prospekte mám tiež, zatiaľ nemám celkom preňho využitie.

Na obrázku ROTO RECORD, objavujú sa na Bazoši.
Přílohy
roto record.jpg
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Sancho Panza

20. 4. 2026, 5:18

zverodoktor píše: 19. 4. 2026, 10:45 Vyrábali sa aj pod značkou ROTO RECORD, jedno skoro nepoužívané 160 mm mám doma, ale nepoužívam ho. Je to tiež 3 pakňa, ale to nastavovanie na "0" je ako by som povedal, také hodne otravné, nakoľko na 4 čeľusti to ide raz dva, ale na 3 je to pakáreň. Pôvodný zámer bol skôr využiť ho na sústruženie excentrov (ktoré nakoniec ak vyrábam, tak podkladám starou johansonkou pakňu a neseriem sa so skľúčovadlom).
Na presné práce mám rád 6 pakňovú 160 mm Zentru, ktorá má nastavenie 4 skrutkami s jemným stúpaním ktoré centrujú univerzálku na špeciálnej medziprírube ( a nacentroval som ju podľa tŕňa raz na začiatku) a chodí v celom rozsahu 0,02.
No a keď potrebujem dačo upnúť a vystrediť, tak mám 3 pakňovú bežnú univerzálku ktorú doklepávam na voľnom osadení medzipríruby (ako sa tu spomínalo), čo je super rýchle a super presné.
Tento systém Westscott by som si vedel predstaviť využiť pri obrábaní série nejakých patvarov, alebo vŕtaní excentrických otvorov nastavím čeľuste a potom len mením obrobky. Na práce kde naháňam tisícíny to nebude.
P.S. Takého KLOPFER-a 125 mm 4 pakňu ako máš v prospekte mám tiež, zatiaľ nemám celkom preňho využitie.
Na obrázku ROTO RECORD, objavujú sa na Bazoši.
Asi tak - tyhle sklíčidla dělal kdysi každý kdo měl otvor (výrobců bylo mraky - svým způsobem každý kdo dělal sklíčidla) - někteří je i dělají dodnes - mj. třeba i polský bison je furt má v nabídce.
Myslet si, že to je na nějaké skutečně přesné opakovatelné upínání v serií a celém rozsahu (bez otravného doseřizování dělených čelistí) - to si může akorát tak někdo, kdo s tím nikdy nedělal - výsledná přesnost je opět pevně daná tám že jsou ty čelisti dělené a že mají dvojité oddělené vedení. Takže jako u jakéhokoli sklíčidla s čelistma na šroubech, co mají podobné stoupání - plus navíc nepřesnost pastorkového spirálního sklíčidla.
Prostě to je sklíčidlo na opakované upínání patvarů - kdy nemusím na rozdíl od klasiky s nezavislýma čelistma točit při každým upnutí dvěma šroubama, ale jenom jedním prvkem a je to navíc tak nějak samostředicí (opět - ale jen do meze dané pružností sklíčidla - protože pak stejně zase to drží jen za ty dvě pakny, co táhnou jinak musím opět kroutit těma šroubama jako u nezávislýho sklíčidla). Navíc je sklíčidlo obvykle vysoké (dílec je víc vyložený) a háklivé na nečistoty (míst kam se můžou dostat je daleko víc).
Velkou výhodou z hlediska výrobce :) je i to, že se to snadno (levně) vyrábí - protože soustřednost (přesnost) se nemusí řešit při výrobě - si jí nějak pak dožene sám uživatel - a ani jí nemůže reklamovat (není co).
Btw - Westcott (respektive spíš Oneida Steam) měla těch patentů řadu a většina je cca z období 1875 - 1900 - včetně těch dělených čelistí - takže pokud si někdo myslí, že to je něco nového a nebo převratného, tak.....
Sancho Panza

20. 4. 2026, 5:21

mj. ty čelní zápichy jsou tam proto, aby se snáz ten patvar od oka centroval - stejně jako tyhle zápichy má i většina nezávislých sklíčidel.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“