Konstrukce CO2 Laseru od A po Z
-
Když jsme u čištění, čím čistíte to zakouření roštu a mechaniky?
Občas si zašpiním výrobek o ten lepiví sajrajt.
Občas si zašpiním výrobek o ten lepiví sajrajt.
Koukám, že je tu spousta strojařů holdujících chemii
Ta modrá skalice byl opravdu blbý nápad, ona totiž cementace funguje docela spolehlivě a všechno co je nalevo od vodíku v beketově řadě docela ráda mění za měď a ten hliník je dál, než železo se kterým se dětem ukazuje samovolné poměďování hřebíku.
Ať již je trubice zdrojem UV, nebo není, tak je zhotovená ze skla a sklo pohlcuje 60-95% UV záření, takže to co ti projde, ti stejně nic nezabije. Jednak je to záření slabé (muselo by to být z toho speciálního skla na UV výbojky) a pak by to bylo docela pomalé, proto by jsi do systému musel přidat něco málo TiO2, ale ne toho který se používá jako titanová běloba, to je špatná krystalová modifikace. Na druhou stranu TiO2 je strašně tvrdý, takže by jsi u všech skleněných dílů získal po roce našedlou barvu (jak by to obrousilo povrch) a mnohem dříve by ti to oddělalo čerpadlo. Klasický problém u úpravy vod, kde se používá FeSO4 z výroby titanové běloby.
Lihu by muselo být nad 15% aby to fungovalo, ale to ti zase klesá tepelná kapacita, zase to nezamrzne už při nule. Na druhou stranu jestli má 5l kanystr, tak tam musí dát minimálně 0.75 l lihu, spíše více, protože to je tzv. neideální směs (když smícháme litr vody a litr lihu, tak získáme jen cca 1.8l směsi) no a litr technickýho lihu stojí cca 50Kč. Navíc ti může začít rozleptávat různá těsnění nedejbože že by tam něco bylo z plexiskla.
Manganistan je v pohodě, koupíš jej jako dezinfekci za pár kaček v každé lékárně, jen mrcha všechno barví a časem tmavne jak Mn04- přechází na černý MnO2 alias burel (oblíbená hláška z laborek: vše je v burelu). To ale znamená, že zabíjí (oxiduje) vše nechtěné v okruhu. Jinak by měl být celkem v pohodě.
Fridex se do aut používá spíše z důvodů historických, dříve byl levný (odpad ze syntetické výroby dřevního lihu), jedovatý takže nehrozilo, že by to někdo pil jako okenu, nebo iron. Jeho hlavním úkolem je zabránit zamrzání chladící směsi. Ano tepelná kapacita směsi fridex + voda bude horní než voda s trochou hypermanganu, ale nebude to tak tragické. Spíše bych měl strach, co to udělá s těsněními, ale pokud Luboš tvrdí, že po pěti letech jsou hadičky OK, tak by to mělo být v pohodě. Jde spíše o to, že litr stojí taky něco okolo pajdy, takže ten manganistan vychází cenově příznivěji.
Chemik hodující strojařině

Ta modrá skalice byl opravdu blbý nápad, ona totiž cementace funguje docela spolehlivě a všechno co je nalevo od vodíku v beketově řadě docela ráda mění za měď a ten hliník je dál, než železo se kterým se dětem ukazuje samovolné poměďování hřebíku.
Ať již je trubice zdrojem UV, nebo není, tak je zhotovená ze skla a sklo pohlcuje 60-95% UV záření, takže to co ti projde, ti stejně nic nezabije. Jednak je to záření slabé (muselo by to být z toho speciálního skla na UV výbojky) a pak by to bylo docela pomalé, proto by jsi do systému musel přidat něco málo TiO2, ale ne toho který se používá jako titanová běloba, to je špatná krystalová modifikace. Na druhou stranu TiO2 je strašně tvrdý, takže by jsi u všech skleněných dílů získal po roce našedlou barvu (jak by to obrousilo povrch) a mnohem dříve by ti to oddělalo čerpadlo. Klasický problém u úpravy vod, kde se používá FeSO4 z výroby titanové běloby.
Lihu by muselo být nad 15% aby to fungovalo, ale to ti zase klesá tepelná kapacita, zase to nezamrzne už při nule. Na druhou stranu jestli má 5l kanystr, tak tam musí dát minimálně 0.75 l lihu, spíše více, protože to je tzv. neideální směs (když smícháme litr vody a litr lihu, tak získáme jen cca 1.8l směsi) no a litr technickýho lihu stojí cca 50Kč. Navíc ti může začít rozleptávat různá těsnění nedejbože že by tam něco bylo z plexiskla.
Manganistan je v pohodě, koupíš jej jako dezinfekci za pár kaček v každé lékárně, jen mrcha všechno barví a časem tmavne jak Mn04- přechází na černý MnO2 alias burel (oblíbená hláška z laborek: vše je v burelu). To ale znamená, že zabíjí (oxiduje) vše nechtěné v okruhu. Jinak by měl být celkem v pohodě.
Fridex se do aut používá spíše z důvodů historických, dříve byl levný (odpad ze syntetické výroby dřevního lihu), jedovatý takže nehrozilo, že by to někdo pil jako okenu, nebo iron. Jeho hlavním úkolem je zabránit zamrzání chladící směsi. Ano tepelná kapacita směsi fridex + voda bude horní než voda s trochou hypermanganu, ale nebude to tak tragické. Spíše bych měl strach, co to udělá s těsněními, ale pokud Luboš tvrdí, že po pěti letech jsou hadičky OK, tak by to mělo být v pohodě. Jde spíše o to, že litr stojí taky něco okolo pajdy, takže ten manganistan vychází cenově příznivěji.
Chemik hodující strojařině

Elektrochemik holdující strojařině 
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1

Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Je pravda že jsem trochu lajdák a po té co jsem v cca 30 litrové nádrži neměl nic ( a nepřeju vám cítit ten smrad po 5 letech). Tak jsem tam nalil co dům ( dílna ) dal. Fridexu tak půl deci, možná jsem tam nalil i trochu lihu.
Když jsem u té chemie, mám pocit že jsem si jako kluk hrál se směsí hypermangan ( z lékárny) hliníkový prach ( piloval jsem kus nějaké hliníkové značky) a trocha vody. Vodou a hliníkem jem si jist ale nepamatuju si zda to byl hypermangan nebo něco jiného.
Když jsem u té chemie, mám pocit že jsem si jako kluk hrál se směsí hypermangan ( z lékárny) hliníkový prach ( piloval jsem kus nějaké hliníkové značky) a trocha vody. Vodou a hliníkem jem si jist ale nepamatuju si zda to byl hypermangan nebo něco jiného.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
lubos píše:Je pravda že jsem trochu lajdák a po té co jsem v cca 30 litrové nádrži neměl nic ( a nepřeju vám cítit ten smrad po 5 letech). Tak jsem tam nalil co dům ( dílna ) dal. Fridexu tak půl deci, možná jsem tam nalil i trochu lihu.
Jo, to jo, ale musíš tam přidat síru. No a nejlepší na rozjezd je hliníkový pudr ze stříbrné pudřenky. Na chemickém táboře jsme s tím laborovali tak, že jsme vyrobili několikastupňovou "fontánku" Celé to bylo v 5l plechovce od oleje a postupně se měnil poměr manganistanu, síry a hliníkových pilin. Ten hliníkový pudr byl jen na začátku pro rozjezd. Celé jsme to odpalovali ve vypuštěné Pařížovské přehradě a vedoucí nám to dovolili zapalovat jen 50m dlouhým kabelem, protože kdyby se něco podělalo, tak by dotyčný nestihl utéct. Po iniciaci to hořelo asi deset minut a postupně měnilo barvy podle toho jaké ionty jsme tam dali.

A já měl právě pocit že se to aktivovalo přídáním té vody. Ono to bude taky nějakých 25 let tak si nato přesně nevzpomínám 
Vím že v knihovně měli takovou pěknou knížku kde tyhle pokusy byly pěkně popsané, ale dost rychle zmizela

Vím že v knihovně měli takovou pěknou knížku kde tyhle pokusy byly pěkně popsané, ale dost rychle zmizela

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Manganistan draselný a hliníkový prach se používal jako náplň do bouchacích kuliček.
Nechat to jenom hořet by mi přišlo škoda.
Použití téhle směsi do bouchací kuličky mělo ještě jeden efekt. Po výbuchu kolem zůstal skoro metrový fialový flek. Zvlášť na bílé omítce se vyjímalo nepřehlédnutelně.
Abych ale nebyl podezírán z vandalizmu: už od dětství mi vadilo, když se cokoli ničilo. Takže jsem naopak byl zásadním odpůrcem házení po barácích, proto jsem naopak myslím dost omítek zachránil.
Ještě poznámka k tomu sklu a pohlcování UV: ono není UV jako UV. U takového UV-C sklo skutečně pohltí většinu záření (samozřejmě záleží i na tloušťce skla), ale třeba u UV-A naopak skoro všechno projde.
Pokud by ta laserová trubice byla významným zdrojem UV-B nebo UV-C, tak by se tam určitě žádné breberky nemnožily. Jenže ona asi nebude. Proč by taky byla, že.

Použití téhle směsi do bouchací kuličky mělo ještě jeden efekt. Po výbuchu kolem zůstal skoro metrový fialový flek. Zvlášť na bílé omítce se vyjímalo nepřehlédnutelně.
Abych ale nebyl podezírán z vandalizmu: už od dětství mi vadilo, když se cokoli ničilo. Takže jsem naopak byl zásadním odpůrcem házení po barácích, proto jsem naopak myslím dost omítek zachránil.
Ještě poznámka k tomu sklu a pohlcování UV: ono není UV jako UV. U takového UV-C sklo skutečně pohltí většinu záření (samozřejmě záleží i na tloušťce skla), ale třeba u UV-A naopak skoro všechno projde.
Pokud by ta laserová trubice byla významným zdrojem UV-B nebo UV-C, tak by se tam určitě žádné breberky nemnožily. Jenže ona asi nebude. Proč by taky byla, že.
Naposledy upravil(a) Mex dne 5. 4. 2015, 7:40, celkem upraveno 2 x.
Mex píše:Manganistan draselný a hliníkový prach se používal jako náplň do bouchacích kuliček.
Já nevím, ale my jsme měli kuličky, které tohle nedělaly. V těch byl chlorečnan draselný s červeným fosforem. Hlavně nevím, co by tu směs iniciovalo, protože manganistan je na tohle docela rezistentní, tam muselo být ještě něco. Každopádně receptura s chlorečnanem a fosforem je rozšířená již více jak 70 let. Jeden profesor nám vyprávěl jak roku 49 na maturitním plese házeli tyhle samo-domo kuličky a vykoledovali si ředitelskou důtku, protože skoro všechny holky přišly o silonky. No a voda tam byla, aby se zabránilo iniciaci již při míchání. Dodneška mám husí kůži, když si vzpomenu jak jsme na tom chemickém táboře vytahovali třecí misku z ruky jednomu klukovi, který tam zapomněl dát tu vodu. Miska byla na asi 150 střípků a vedoucí spolu s 90-ti % tábora ve vedlejší vesnici na koncertě. Takže jsem vyhodil nějakýho kluka ze sprchy a spolu s jednou spolužákyní jsme začali toho chudáka, co experimentoval načerno, ošetřovat.

.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 7:41, celkem upraveno 1 x.
Pod vlivem místních příspěvků jsem šel zkontrolovat chladící vodu. Je rok stará a počítám, že ještě rok vydrží. Nic v ní není (klasická destilka), ale je ve starém prádelním hrnci. Když jsem jí měl ve velké plastové přepravce, tak se kazila, ale ten prádelňák jí prostě chutná. Někde na netu jsem četl, že kovy nechutnají baktériím a klidně můžeš cucat mince a nic nechytneš a tak jsem to aplikoval i na vodu do laseru a asi to funguje.
Jde o to jaké kovy. Jestli tam máš něco z mědi, nebo stříbra, tak to breberkám opravdu moc nejede, zase jestli tam máš kombinaci hořčík se železem, tak si je hezky živíš. Takže stačí, když do hrnce hodíš něco měděného (stačí kousek trubky apod.) a máš to zakrytované, aby ti k tomu nešlo světlo a breberky mají utrum. Ono je totiž hlavní to světlo. Jak praví 1. ZZE: nad přírodou nelze zvítězit, tedy energii musíš odněkud brát a v případě breberek je to ze světla. No a on ten železný hrnec propustí toho světla poněkud méně než plastový kanystr. 

-
- Kontaktovat uživatele:
To by jeden nevěříl, jakou tu rozpoutá debatu
no ale to je dobře, jen ať toho víme víc. Jinak já jsem zatím zvolil variantu čistá destilka a časem uvidím, co to bude dělat.jako případnou vhodnou variantu uvažuju ten hypermangan a nebo možná i UV lampu. Ale to se ještě uvidí:)

-
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Není to tenhle ? http://www.gme.cz/mic333-p899-184" onclick="window.open(this.href);return false;