corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2020, 7:00

Vsak hygiena uz nejakou dobu testuje jen zlomek nove nakazenych. Ted uz jde jen o to kdy dojdou ty spitaly. Pocet nove zjistenych pozitivnich je jen to co se povedlo nahodne otestovat. Realita je zrejme mnohem horsi. Ale to uz je v zasade nepodstatne cislo. Az to bude radove pod 100 denne tak to zase bude mit vyznam.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

26. 9. 2020, 7:09

aleshonsa píše: 26. 9. 2020, 6:53 K žádnému, protože je to irelevantní blbost. Nevím, jak to souvisí s počtem lidí, co vyžadují hospitalizaci včetně těch v tzv. kritickém stavu.
Takže jako když bude % růst zpomalovat, tak se jako nepřeplní nemocnice?? Není to náhodou o počtu pacientů v absolutní hodnotě???
No on možná narážel na to, že všecky ty semafory, zákazy vycestování atd. se odvíjejí od počtu lidí s pozitivním testem.
Počet lidí skutečně vážně nemocných tam nehraje žádnou roli.
aleshonsa

26. 9. 2020, 7:14

Mex píše: 26. 9. 2020, 7:09
aleshonsa píše: 26. 9. 2020, 6:53 K žádnému, protože je to irelevantní blbost. Nevím, jak to souvisí s počtem lidí, co vyžadují hospitalizaci včetně těch v tzv. kritickém stavu.
Takže jako když bude % růst zpomalovat, tak se jako nepřeplní nemocnice?? Není to náhodou o počtu pacientů v absolutní hodnotě???
No on možná narážel na to, že všecky ty semafory, zákazy vycestování atd. se odvíjejí od počtu lidí s pozitivním testem.
Počet lidí skutečně vážně nemocných tam nehraje žádnou roli.
Já ty semafory nevymyslel. Ze začatku to byl nápad jak dát nějaký řád do zavádění opatření, tj. aby to bylo predikovatelné a nebylo to překvápko pro pořadatele různých akcí atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

26. 9. 2020, 7:38

Tady je hlavní problém, co právě vytýkal vládě jeden expert z Oxfordu, že se dělají opatření stylem, až bude přibývat tolik a tolik nakažených denně tak přitvrdíme. Nicméně opatření se mají dělat na základě nějakého počátečního trendu už preventivně.
Geometrická řada je prostě neúprosná - v daný okamžik je jedno, že mam teprve výchozí hodnotu třeba 10. Ale jakmile bude kvocient větší než 1 tak mi hodnoty porostou. Takže nemusím čekat, až budu na hodnotě 100 nebo dokonce 1000, protože akorát riskuju, že se vše začne vymykat kontrole - začne se mi zvyšovat kvocient.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
lubbez

26. 9. 2020, 7:49

Osobně si myslím, že už se covidu nikdy nezbavíme. Oproti chřipce je nakažlivější a vypadá to, že i celoroční. Jako nepodceňuji chřipku, tak i ke Covidu přistupuji s respektem. Mýmu dobrýmu kamarádovi před pár lety, přechozená chřipka zničila ledviny. Jednu úplně a druhou tak, že i při extrémní dietě musel cca 1 měsíčně na dialýzu. Prostě budeme muset 3x ročně chodit na vakcínu proti Covidu. Že se bude celkově chování lidí muset změnit je taky vcelku jasné. Zase na druhou stranu je to lepší než třeba Ebola.
Mex

26. 9. 2020, 8:19

lubbez píše: 26. 9. 2020, 7:49 Osobně si myslím, že už se covidu nikdy nezbavíme. Oproti chřipce je nakažlivější a vypadá to, že i celoroční. Jako nepodceňuji chřipku, tak i ke Covidu přistupuji s respektem. Mýmu dobrýmu kamarádovi před pár lety, přechozená chřipka zničila ledviny. Jednu úplně a druhou tak, že i při extrémní dietě musel cca 1 měsíčně na dialýzu. Prostě budeme muset 3x ročně chodit na vakcínu proti Covidu. Že se bude celkově chování lidí muset změnit je taky vcelku jasné. Zase na druhou stranu je to lepší než třeba Ebola.
Nebuď takový pesimista.
Pokud se objeví nějaké očkování, tak ten virus dřív nebo později vychcípe. Jako třeba pravé neštovice.
U chřipky je to něco jiného. Tu nám sem každé jaro vždycky znovu přinesou ptáci.
bobik

26. 9. 2020, 8:24

Pokud se objeví nějaké očkování, tak ten virus dřív nebo později vychcípe.
Seš blázen? Ty bys takový perfektní testovací a očkovací kšeft zahodil? :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2020, 8:28

Obávám se, že není dostatečně zdůrazňováno, že ty ryby v Bečvě zemřely s kyanidem, ne na kyanid, protože i bez kyanidu by jednou zemřely.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lapa
medaile za lepsi forum

26. 9. 2020, 8:28

aleshonsa píše: 24. 9. 2020, 9:57 ....No já popravdě taky. Nemám tedy tu AstraZeneca protože se orientuju jen na US akcie. A nekupoval jsem to kvůli covid, kupoval jsem to kvůli tomu, že to jsou tzv. dividendové akcie. Resp. nakupuju pořád postupně pravidelně od někdy od 2012. Stejně tak mam Johnson and Johnson, ale taky Cisco, Coca Cola, Pepsi, AT&T, Verizon, Exxon Mobil, Chevron, UPS, 3M, Texas Instruments, ....
To je hezka duvera v to, ze ty virtualni penize - akcie se nezhrouti :-).
Porad zatim plati spolecenska dohoda, se si vsichni mysli, ze ty zaznamy na discich (obecne receno) = majetek ... :-).
Vim, ze se to tyka i penez jako takovych - kolik lidi ma penize "v hrsti" a kolik "na uctech".
Duvera bank v technologie mne desi ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Grad

26. 9. 2020, 8:32

robokop píše: 26. 9. 2020, 7:00 Vsak hygiena uz nejakou dobu testuje jen zlomek nove nakazenych. Ted uz jde jen o to kdy dojdou ty spitaly. Pocet nove zjistenych pozitivnich je jen to co se povedlo nahodne otestovat. Realita je zrejme mnohem horsi. Ale to uz je v zasade nepodstatne cislo. Az to bude radove pod 100 denne tak to zase bude mit vyznam.
Nejenom že se netestuje, ale ani netrasuje...
Kontrole se to vymklo už v létě uvolňováním opatření a benevolencí lidí...
Z řetězu se to urvalo už počátkem září návratem do škol, jaksi nejenom těm nahoře nedochází pořád ta setrvačnost cca 10-14 denní setrvačnost.
Až na fhurera kterému "docvaklo" - bylo našeptáno, že termín voleb a termín přeplněnosti nemocnic silně koliduje :roll: proto ten rozkaz plukovníkovi aby jakkoliv zajistil dostatek lůžek v nemocnicích :wink: kde vemou personál čert ví nebo to už neřeší...
lapa
medaile za lepsi forum

26. 9. 2020, 8:35

Mart_68 píše: 26. 9. 2020, 5:01 v Motole řediteluje 20 let, tak asi něco v té palici má a zná..
Jo jo, ale taky je to vyznamny lokalni zvire za CSSD :-).
wiki: ... od prosince 2016 do prosince 2017 ministr zdravotnictví ČR v Sobotkově vládě, v letech 2000 až 2016 a opět od roku 2017 ředitel Fakultní nemocnice v Motole, mezi roky 2002 až 2017 zastupitel hlavního města Prahy, v letech 2014 až 2018 zastupitel a v období 2014 až 2016 radní Městské části Praha 13, člen ČSSD. Od komunálních voleb v roce 2014 do počátku roku 2017 byl předsedou finančního výboru hlavního města Prahy.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Mex

26. 9. 2020, 8:36

aleshonsa píše: 26. 9. 2020, 7:38 Tady je hlavní problém, co právě vytýkal vládě jeden expert z Oxfordu, že se dělají opatření stylem, až bude přibývat tolik a tolik nakažených denně tak přitvrdíme. Nicméně opatření se mají dělat na základě nějakého počátečního trendu už preventivně.
Geometrická řada je prostě neúprosná - v daný okamžik je jedno, že mam teprve výchozí hodnotu třeba 10. Ale jakmile bude kvocient větší než 1 tak mi hodnoty porostou. Takže nemusím čekat, až budu na hodnotě 100 nebo dokonce 1000, protože akorát riskuju, že se vše začne vymykat kontrole - začne se mi zvyšovat kvocient.
Jenže on se ten prevít chová trochu zvláštně. V červnu šel počet spíš dolů, v červenci a srpnu se držel zhruba stejně. A najednou v září vyskočil jako splašený. A to nejenom u nás, ale i jinde. Nejvíc snad v Izraeli.
A nebude to jenom exponenciálním průběhem. Tomu (při stejném exponenciálním základu, tedy zde Ra) neodpovídá ten průběh v červenci a srpnu, a už vůbec ne v červnu. A to tehdy se víc cestovalo a pařilo. Dopravní zpoždění tam sice je, ale zase ne tak velké.
Grad

26. 9. 2020, 8:36

lapa píše: 26. 9. 2020, 8:28 ...
Duvera bank v technologie mne desi ...
Ty jsou v klidu, však ty virtuální 0 a 1 mají jako jediní dobře podchycené zárukami v reálném světě. :D
aleshonsa

26. 9. 2020, 8:49

Já bych taky takový pesimista nebyl.
Nejsem expert, ale spíš sám věřím tomu, že postupně zmutuje na něco úplně neškodného, příp. daleko méně škodného. Z evolučního hlediska je ten virus nelogický - buďto svého hostitele zabije a pak chcípne s ním, nebo ho zabije imunita hostitele. Tj. buď jak buď chcípne a to ho dělá neúspěšným. Tj. postupně by měly začít více a více převládat kmeny co budou sice třeba ještě nakažlivější, ale méně hostitele ničit. Různých virů má v sobě člověk plno a ani o nich neví.
Druhá možnost kdyby se tohle nedělo je ho pak jedině vytlačit očkováním. Problém je, že tohle by museli udělat úplně všechny státy na světě. Protože jinak to skončí jako se spalničkami nebo tuberkulózou - my jsme to tu vyočkovali a pak nám to sem dovezli soudruzi z bývalé SSSR.

Nicméně mezi tím, než se jedno z toho stane, je nutné zabránit různým katastrofám jako kolaps zdravotnictví, vysoká úmrtnost případně velký počet pacientů s vážnými následky, atd.

Před 8 lety jsem měl zánět nosohltanu. Naštěstí se mi to už vyhýbá, letošní zimu jsem neměl ani rýmu a loňskou jen jednou (a to ještě z vlastní blbosti, protože jsem dělal na vrtačce a říkal jsem si, že už to dodělám a nepůjdu se kvůli tomu přiobléknout). Tenkrát mi bylo s tím zánětem dost blbě. Doktorka říkala "to není chřipka, ta by měla daleko horší průběh"- Tak jsem si říkal no poteš pán Bůh. A covid je když to na člověka blbě sedne ještě o level výš než chřipka ....
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mart_68
Trol

26. 9. 2020, 8:55

lapa píše: 26. 9. 2020, 8:35
Mart_68 píše: 26. 9. 2020, 5:01 v Motole řediteluje 20 let, tak asi něco v té palici má a zná..
Jo jo, ale taky je to vyznamny lokalni zvire za CSSD :-).
wiki: ... od prosince 2016 do prosince 2017 ministr zdravotnictví ČR v Sobotkově vládě, v letech 2000 až 2016 a opět od roku 2017 ředitel Fakultní nemocnice v Motole, mezi roky 2002 až 2017 zastupitel hlavního města Prahy, v letech 2014 až 2018 zastupitel a v období 2014 až 2016 radní Městské části Praha 13, člen ČSSD. Od komunálních voleb v roce 2014 do počátku roku 2017 byl předsedou finančního výboru hlavního města Prahy.
zatím se mu daří tím proplouvat, ale asi bude dobrej "manager", chce být u toho tak líže anál paplášům, sehnal prachy" viz. kauza "kuliši" ...
umí udržet doktory a Motol zrevitalizoval , narozdíl od Němečka aj. nebyl v hledáčku policie, Mirek Dušín to nebude, ale k prostému lidu např.sestřičkám se chová údajně jako dobrý šéf. Prostě věřím mu víc než takovému Flégrovi aj. krotitelům duchů.
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“