Mex píše: ↑25. 5. 2021, 6:17
doncarlos píše: ↑25. 5. 2021, 9:10
Za rok 2020 se u nás spotřebovalo 7,66 miliard litrů pohonných hmot.
Umí tady někdo jejich energii přepočítat na elektrický výkon ?
Velmi jednoduše a zapamatovatelně se dá vzít, že 1 litr pohonných hmot představuje cca 10 kWh energie. Není to přesně, navíc se to trochu liší u beznínu a nafty. Ale o to nejde, pro hrubý přehled to stačí, a je to snadno zapamatovatelné.
No a opět snadno zapamatovatelné je, že spalovací motor dokáže na kola dostat zhruba 1/3 energie, která v tom palivu je. Opět se to liší pro benzín a naftu, a pro rozdílné podmínky. Ale pro orientační výpočet vyhoví.
Pro případné oponenty, kteří budou namítat, že maximální účinnost může být třeba 45% atd. - ano může, ale za optimálních podmínek. A to po většinu času v autě neplatí.
Takže těch 7.66 mld. litrů představuje zhruba 76.6 TWh energie.
Při účinnosti 1/3 to bude v elektrice představovat kolem 25.5 TWh.
Roční produkce Temelína je někde kolem 16 TWh.
Takže v tom palivu je něco přes 1.5 Temelína.
Pokud by se vzaly u elektriky ztráty nabíjecího procesu, přenosu atd., tak se to pořád vejde do 2 Temelínů.
Zajímavý příspěvek // a snadno "uchopitelný" //. Děkuji.
Narazil jsem na podobný problém // poměr výkon elektrika / spalování // v malém.
Mám asi 5 let štěpkovačku poháněnou el motorem 1400 ot a 3kW.
Připojil jsem k ní spalovací motor BS 9 hp = 6,7 kW. Ten výkon je při 2200 ot - je na to nastavený regulátor.
Všechny převody jsou stejné, přesto se spalovací motor větví o pr cca 10 cm okamžitě "udusí". Domníval jsem se, že je něco blbě a vrátil jsem elektromotor. Ten to schroupe jako malinu. Koupil jsem tedy silnější spalovací motor // 15 kW // a i ten se znatelně "zadýchá".
Co je tedy blbě ? Není kW jako kW ???