Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět

otazka v prispevku

1. Ano, cena do 100k je akceptovatelná pokud bude odpovídat kvalita a životnost stroje
12
9%
2. Ano, pokud by byl do 60 tisíc
31
22%
3. Ano, ale nemám na to finance
18
13%
4. Ne, stačí mi čínské výrobky
10
7%
5. Ne, raději koupím něco levného starého, ale ne čínu
24
17%
5. Ne, potřebuju strojní posuv a větší mašinu
26
19%
6. Ne, potřebuju CNC soustruh
5
4%
7. Řešíte blbosti, lepší je jít do hospody a nebo za holkama.
12
9%

Celkem hlasů: 138
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 7:32

Ok, přeposílám i s odpovědí :-)

mimochodem to že vychýlíš vřeteno i malou silou to jsi zkoušel na frézce s elektrovřetenem které má takovej krouťák? já když jsem zkoušel pohnout servomotorem s 6Nm tak s ním nehnu rukou ani omylem, když si vezmu že má 5000 poloh tak v podstatě když se vychýlím z polohy tak by měl začít regulovat.. a ta změna je hodně malá, otázkou je jestli to vřeteno nemá těch poloh podstatně méně, a tím pádem s tím lze snadněji hnout do určité výchylky.. ono tam není potřeba tak přesné polohování..

alespoň v mém návrhu C osy uvažuju s ozubeným řemenem cca 8:1 do pomala který se bude točit a zahřejvat ložisko malé řemenice trvale a v případě polohování C osy se přes elektromagnetickou bezvůlovou spojku sepne pohon od serva - takže mě chcete říct že to nebude fungovat a že se ta C osa bude třást a že mám zvolit jinou koncepci?

nicméně námět na level 21. hydro nebo pneumatické brždění vřetene při frézování RaS

------------------------

A moje odpověď, původně též v SZ:

Na tom vřeteni je přes řemenici normální asynchroňák (tedy ne úplně normální, spíš vysokootáčkový) přes frekvenční měnič + snímání polohy na vřeteni. Servo by to samozřejmě umělo udržet líp, ale přímo na pohon vřetena asi nevychází servo jako optimální řešení.

Co vím, tak existují vysokomomentová serva která to zvládnou bez převodu (takový ten prstenec, teď asi z hlavy nedám žádný odkaz). To servo se nechá protáčet bez pohonu a na osu C se to přepne, servo pohání a motor se protáčí. Osobně myslím, že tak jak to chceš udělat je to asi v pořádku, 1:8 by už mohlo stačit, i když šnek je jistota

Tu brzdu by to chtělo, na soustruhu ji třeba mám (tam je pohon řešený přes převod, jenom větší než 1:8, když tak můžu zjistit jaký přesně) a pak si můžu dovolit zatížit vřeteno při indexování vyšším momentem než při spojitém frézování v C.
Aleš Procháska
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 7:43

robokop: a jak to servo na vřetenu soustruhu u zákazníka chodí? Jaký to má výkon a co se s ním dá utočit při převodu 1:1 ?

RaS: Nehledal bych v tom hned multifunkční centrum. Šnekovou převodovku na vřeteno má i TS201 a vyrovnává tím nevýhodu absence nortonky. Tam je to použité jako levné řešené a točí se s tím ručně kličkou. Něco podobného je běžnou součástí spousty miniaturních hodinářských soustruhů. Jestli by zůstalo zase jenom u kličky, nebo jestli by si to někdo zmotorizoval už je jenom otázka volby. Další by si tu šnekovou převodovku třeba nekoupil vůbec.

Základ soustruhu by měl být jednoduchý, ale mělo by se počítat s dostatečným množstvím vhodných upínacích ploch a vhodným uspořádáním, aby si to každý mohl doplnit podle vlastní potřeby.
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 10:41

Tak jsem zase koukal na soustruh hardinge a není mi jasné jak se tam zajistí koník.
http://www.lathes.co.uk/hardinge/page3.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Očekával bych, že se bude stahovat směrem dolů, aby se přimáčkl na lože (na tu velkou horní plochu), ale nezdá se, že by tam na to bylo nějaké udělátko. Jako další možnost je asi vzepření právě proti té horní ploše (nějaká páka s excentrem schovaná za koníkem?), ale to mi z hlediska přesnosti připadá jako mnohem méně vhodné řešení.
Nevíte jak to je vyřešné?
Jojanisberg

14. 2. 2012, 11:56

stačí jen excentr, kterej přitáhne vložku - šikmou k vedení - v zadní části co neni vidět, tak to bude fest na rybině :D
Johanisberg
martinodipraga

14. 2. 2012, 1:40

Tak jsem zase koukal na soustruh hardinge a není mi jasné jak se tam zajistí koník.
http://www.lathes.co.uk/hardinge/page3.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Očekával bych, že se bude stahovat směrem dolů, aby se přimáčkl na lože (na tu velkou horní plochu), ale nezdá se, že by tam na to bylo nějaké udělátko. Jako další možnost je asi vzepření právě proti té horní ploše (nějaká páka s excentrem schovaná za koníkem?), ale to mi z hlediska přesnosti připadá jako mnohem méně vhodné řešení.
Nevíte jak to je vyřešné?

Lože je rybinové,rybina se musí vždy jistit působením z boku ze strany,působením dolu by se tam naopak vytvořila vůle.

Martin
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 3:05

martinodipraga: to není tak jednoznačné. Tu rybinu definují 3 roviny a tak mám i několik možností jakým směrem to dotahovat (celkem 3 různé směry). Působení z boku (malá boční plocha) by bylo logické, ale nevím jak by to na koníku bylo řešené. Pak můžu ještě koník táhnout (přesněji tlačit)směrem vzhůru, což by snadno obstaral excentr s pákou. Nevím, která z těch možností je na soustruhu Hardinge použitá. Ta první by byla lepší, ale konstrukčně asi náročnější.
chemic

14. 2. 2012, 3:36

s prominutim resite neco cemu nerozumim ale to jak vystarnout odlitky ne a to je si myslim zaklad ofrezovat obrousit zaskrabat neni az tak problem ale kdy bude odlitek pripraveny na opracovani
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 3:43

chemic: na stárnutí litiny není co řešit, na to jsou osvědčené postupy.
Žíhání ke snížení vnitřního pnutí: Ohřívá se rychlostí 100°C/hod na teplotu 550°C, výdrž na teplotě až 8 hod, následuje pomalé ochlazování rychlostí 25 až 75 °C/hod v peci na teploty 150 až 250 °C,pak už to chladne samo na vzduchu. No a můžeš obrábět .... nebo to necháš několik let ležet ... nebo žíhání+odležení.

Jojanisberg: ty bys tahal klín v podélné ose? Teoreticky to možné je, ale jestli by to spolehlivě fungovalo ....... hmm, asi by se musel podstatně zvětšit úhel toho klínu.
martinodipraga

14. 2. 2012, 4:00

Tohle jsem našel,1 možnost
Přílohy
02_25_10_HARDINGE_TAILSTOCK_6.jpg
Avenger

14. 2. 2012, 4:04

Koník se na rybinu dotahuje z boku viz. tailstock http://www.csparks.com/hardinge/PartsList/index.html
QNX
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2012, 5:21

Jasný, to by šlo :-)
BTW ten soustruh Hardinge HLV stál taky 60 000 ........ ale dolarů.
pixelcage

14. 2. 2012, 9:44

Dobrý večer.

V rešerši o malých soustruzích jsem přehlédl sympatickou značku cowells, která stále vyrábí. Třeba bude pro někoho inspirací.
http://www.cowells.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
capumpor

14. 2. 2012, 9:49

Ten se mi hrozně líbí, ale myslím, že je moc malý.
Sběratel strojů :-)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2012, 5:26

Moc pěkný věci !!!! Ale přeci jen by to možná chtělo o trošku větší mašinku....
nemo

17. 2. 2012, 11:45

Ahoj,
nějak to tady vyschlo. Stavím si svůj soustruh již 3 roky. Lože je epoxigranit a kontilitina, je už tři roky vyzrálá. Šrouby(přesné v IT 2-3) dělal Ferda, ozubená kola a část šroubu Tumlík. Soustruh bude mít toč.délku 450mm a výška nad ložem 240mm. Vřeteno broušené, kalené, morse 3 vnitřní a průchod 20mm, přesnost v tisícinách. Výroba Děčín,kontakt tady na fóru.Ložiska přední 7008E P4 Timken zadní 2x válečkové. Cena i s ložisky a domky kolem 16000Kč. Samotné vřeteno 5500Kč včetně DPH. Suport kontilitina, vedení Waybox tedy čtvercové. Koník dvouosý - podélná osa a vertikální. Těleso kontilitina, pinola kalená MK3.
Soustruh bude mít posuv alá MN80.
Zatím cena soustruhu je na 50 000.
Toliko příklad. Počítám že ještě rok bude trvat dokončení.
Nemo
Přílohy
DSC00608.JPG
Naposledy upravil(a) nemo dne 17. 2. 2012, 1:48, celkem upraveno 1 x.
Není vedení jako vedení.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“