mimochodem to že vychýlíš vřeteno i malou silou to jsi zkoušel na frézce s elektrovřetenem které má takovej krouťák? já když jsem zkoušel pohnout servomotorem s 6Nm tak s ním nehnu rukou ani omylem, když si vezmu že má 5000 poloh tak v podstatě když se vychýlím z polohy tak by měl začít regulovat.. a ta změna je hodně malá, otázkou je jestli to vřeteno nemá těch poloh podstatně méně, a tím pádem s tím lze snadněji hnout do určité výchylky.. ono tam není potřeba tak přesné polohování..
alespoň v mém návrhu C osy uvažuju s ozubeným řemenem cca 8:1 do pomala který se bude točit a zahřejvat ložisko malé řemenice trvale a v případě polohování C osy se přes elektromagnetickou bezvůlovou spojku sepne pohon od serva - takže mě chcete říct že to nebude fungovat a že se ta C osa bude třást a že mám zvolit jinou koncepci?
nicméně námět na level 21. hydro nebo pneumatické brždění vřetene při frézování RaS
------------------------
A moje odpověď, původně též v SZ:
Na tom vřeteni je přes řemenici normální asynchroňák (tedy ne úplně normální, spíš vysokootáčkový) přes frekvenční měnič + snímání polohy na vřeteni. Servo by to samozřejmě umělo udržet líp, ale přímo na pohon vřetena asi nevychází servo jako optimální řešení.
Co vím, tak existují vysokomomentová serva která to zvládnou bez převodu (takový ten prstenec, teď asi z hlavy nedám žádný odkaz). To servo se nechá protáčet bez pohonu a na osu C se to přepne, servo pohání a motor se protáčí. Osobně myslím, že tak jak to chceš udělat je to asi v pořádku, 1:8 by už mohlo stačit, i když šnek je jistota
Tu brzdu by to chtělo, na soustruhu ji třeba mám (tam je pohon řešený přes převod, jenom větší než 1:8, když tak můžu zjistit jaký přesně) a pak si můžu dovolit zatížit vřeteno při indexování vyšším momentem než při spojitém frézování v C.