Ahoj,
tento pánko rôzne udelátka na brúsenie malých vrtákov opisuje a aj vyrobil, okrem iného na stránke má aj taký jednoduchý vyrobený optický prípravok na to natáčanie britov.
https://gadgetbuilder.com/DrillSharp.html
nástrojová bruska-začínám kutit
-
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Comparex mám doma ten bych mohl kanibalizovat, zůstává už jen otázka na opticky zdatné jak tam vytvořit ten kříž nebo rysku?Milan199 píše: ↑8. 2. 2025, 10:48 Optický tubus se dá vyrobit vykucháním mikroskopu Komparex // Comparex ??? // který byl na měření drsnosti a občas se to vyskytuje na bazoších.
Nitkový kříž je na samostatném sklíčku a musí být v ohnisku // ??? // mezi objektivem a okulárem.
Mohl bych ti někde dohledat kontakt na firmu co to vyrábí. Dělali mi i optiky se stupnicí, která byla korigovaná o sin15°. Ta optika stála tuším 8k, ale ta stupnice byl ranec.
Asi jako nejrozumnější bych viděl sehnat středicí mikroskop do vřetene nebo takový ten plastový mikroskop do USB - u některých se dá nastavit zvětšení okolo 10x až 15x - což potřebuješ.
Mám ještě okulár se štělováním a ryskama (ten s odečetem 0,001mm) ze zeise dílenskýho mikroskopu té velke krávy- kdyby to z toho šlo přenést tak by mě to stačilo.
A na tu usb kameru bych dostal záměrný kříž jak?
U té USB kamery si můžeš nitkový kříž // měřítko, kružnice profily ... // přidat softwarově. Pak to zkalibruješ pomocí takové šablony, nebo i pomocí měřítka z posuvky.
Má to dvě nevýhody. Musíš mít vedle comp // nejlépe funkční
//.
Zadruhé to má zpoždění. něčím hneš a na displeji to má třeba vteřinu prodlevu. Něco tím nastavit je pakárna.
To sklíčko s nitkovým křížem je pomocí mezipodložek umístěno v tubusu. Sklíčko s nitkovým křížem // a stupnicí // jsem tu našel. Klidně ti ho nechám. Nejedeš do HB ?
Ty optiky nám tenkrát dělala tahle firma :
https://www.lambda.cz/
Takhle vypadá ta kanibalizovaná optika z Comparexu. Takhle vypadá to sklíčko : Jenom upozorňuji, že to měřítko je ku hovnu, protože se s tím měřilo sražení pod úhlem 15°. Je tedy zkreslené.
Tu optiku jsem dělal někdy v roce 1988 a už si to moc nepamatuju. Nejde to povolit a nechci to rozesrat - používám to na malém soustruhu. Na tom okuláru je označení D10. Určitě to byl jeden z těch co byly u toho Comparexu.
Má to dvě nevýhody. Musíš mít vedle comp // nejlépe funkční

Zadruhé to má zpoždění. něčím hneš a na displeji to má třeba vteřinu prodlevu. Něco tím nastavit je pakárna.
To sklíčko s nitkovým křížem je pomocí mezipodložek umístěno v tubusu. Sklíčko s nitkovým křížem // a stupnicí // jsem tu našel. Klidně ti ho nechám. Nejedeš do HB ?
Ty optiky nám tenkrát dělala tahle firma :
https://www.lambda.cz/
Takhle vypadá ta kanibalizovaná optika z Comparexu. Takhle vypadá to sklíčko : Jenom upozorňuji, že to měřítko je ku hovnu, protože se s tím měřilo sražení pod úhlem 15°. Je tedy zkreslené.
Tu optiku jsem dělal někdy v roce 1988 a už si to moc nepamatuju. Nejde to povolit a nechci to rozesrat - používám to na malém soustruhu. Na tom okuláru je označení D10. Určitě to byl jeden z těch co byly u toho Comparexu.
Ahoj,
tak stou prodlevou naté usb kameře mě to nenapadlo - to je dost podstatný to zpoždění...
Do Hb nejedu, sklíčko beru potřebuju tam mít aspoň rysku či kříž stupnici neřeším - pokud chcu změřit fasetu mám Brinelovu lupu se stupnicí to stačí.
Jak Comparex kuchnu pošlu fotos, možná ještě přemýšlím jestli tam nějak upgradovat to osvětlení, bylo by to asi lepší...
tak stou prodlevou naté usb kameře mě to nenapadlo - to je dost podstatný to zpoždění...
Do Hb nejedu, sklíčko beru potřebuju tam mít aspoň rysku či kříž stupnici neřeším - pokud chcu změřit fasetu mám Brinelovu lupu se stupnicí to stačí.
Jak Comparex kuchnu pošlu fotos, možná ještě přemýšlím jestli tam nějak upgradovat to osvětlení, bylo by to asi lepší...
Sklíčko se stupnicí dorazilo, tak sem kuchnul ten Comparex viz foto.
To sklíčko se záměrným křížem se má dat to coho černého tubusu? Nebo před okulár do toho stříbrného kusu. do toho černého tubusu totiž sklíčko nevleze....Tak dneska byl ve firmě klid, tak jsem se na to podíval.
Už jsem si prd pamatoval, tak jsem to musel rozebrat. To sklíčko jsem obrousil na diamantu a kuchnul jsem ho tenkrát z nějakého objektivu na kontrole.
Takhle jsem upravil objektiv P10. Sklíčko je 15,4 od vršku : Jestli jsem tam to osazení dělal, nebo tam bylo si už nepamatuju. A ten chabrajz je lukopren, co to s ním bylo zalepené. A BACHA !!! Stačí to sklíčko otočit a je to rozostřené ! Musíš si to naměřit a odzkoušet.
Takhle to mají udělané velcí kluci od Zeisse : Tu záměrku // sklíčko // mají přímo v objektivu a je tam přitažená přes takový filcový kroužek // ne kov na kov. Je to z dílenského mikroskopu a těch objektivů je celá sada se záměrkami s křížky, úhly, radiusy, profily závitů, ...
Už jsem si prd pamatoval, tak jsem to musel rozebrat. To sklíčko jsem obrousil na diamantu a kuchnul jsem ho tenkrát z nějakého objektivu na kontrole.

Takhle jsem upravil objektiv P10. Sklíčko je 15,4 od vršku : Jestli jsem tam to osazení dělal, nebo tam bylo si už nepamatuju. A ten chabrajz je lukopren, co to s ním bylo zalepené. A BACHA !!! Stačí to sklíčko otočit a je to rozostřené ! Musíš si to naměřit a odzkoušet.
Takhle to mají udělané velcí kluci od Zeisse : Tu záměrku // sklíčko // mají přímo v objektivu a je tam přitažená přes takový filcový kroužek // ne kov na kov. Je to z dílenského mikroskopu a těch objektivů je celá sada se záměrkami s křížky, úhly, radiusy, profily závitů, ...