4. 3. 2022, 8:39
Před pár lety si to takhle mastím z Olomouce najednou prásk a rány do střechy Berlinga. Zastavím a ejhle, prasklej popruh na OBI ráčně co držel hliníkové lešení. Ne ráčna, ale ten silonovej popruh, tak jsem tam dal pro sichr dva nové a jel jak podělanej domů. V Praze jsem si pak druhý den objednal dvoutunové profi.
Protože mě to docela sra...lo, tak jsem sebral po garáži a po chalupě asi 15 kousků. U kámoše v práci jsme si udělali trhací sobotu a kromě věcí na horolezectví jsme trhali i kurty. Jako takovej etalon jsme vzali plochou smyčku od mamuta s garantovanou pevností 2200 kilo, která se trhla 1990 kilech. Ale to je OK ten horolezeckej materiál je určenej na dynamické zatěžování a ty kila nejsou až tak průkazný. Celkově to testování byla spíš sranda, protože jsme netestovali ráčnu samotnou, ale ta mi nepraskla.
OBI kurty přesvědčily na celé čáře. Nejhorší byl takovej vzorovanej, ten praskul při 130 kilech (až po testu jsme zjistili, že v místě kde byl zaolejovanej), kromě jednoho odřenýho, kterej nedal ani metrák měly všechny cca 230-250 kilo a vždy se trhly ve hraně ráčny. Jako uspokojivé jsem viděl poslední trhání, kde jsem použil původní přetržený popruh nahrazený plocháčem z velkáče a místo sešití jenom svázaný. Ten dal 300 kilo spolehlivě, ale byl tlustý 2mm.