Bambulab

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
Zdyn

18. 2. 2025, 8:11

Ahoj,
potřeboval bych radu :)
Do práce jsme vzali Bambulab X1e combobo (se zázobníkem AMS).

Zatím jsem neměl moc času si s ní hrát, ale nedří se vůbec ani první tisk. Materiál originál PLA dodaný v setu a zkušební tisk lodičky z předinstalovaných modelů v paměti.
Filament nedrží na podložce. Zdá se, jakoby podložka byla moc nízko.
Začne tisk, pár vláken se chytí a za chvilku se zacuckují. A ani lidar tisk nezastaví.

Většinou v recenzích všichni píší, jak tiskárnu po vybalení hned sama tiskne bez složitého ladění, tady zatím nic :)

Nějaké zkušenosti?

Díky
marekzcke

18. 2. 2025, 9:10

Minimalne odmastni podlozku saponatom na riad, napr Jar. Pouzi cistu spongiu.
Ak by to nezafungovalo, akoze k X1E davaju PLA CF, tak je dobre este streknut na podlozku 3D lack, alebo k tlaciarni bolo lepidlo. Staci naniest na podlozku skutocne len tenku vrstvu.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
Josse
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2025, 6:06

Na x1e se s PLA vůbec nezabyvej. Mám x1c a tisknu z 80% jen PA a ABS s vláknem. Když tisknu velké věci "na podivani" tak z nejlevnějšího petg od aurapolu.
"Devět z deseti hlasů v mé hlavě říká že jsem normální..."
lubbez

20. 2. 2025, 5:47

Proč se nezabývat PLA, je to filament kterej si nechá líbit skoro vše. Pokud netiskne PLA nebude tisknout nic jiného. :cry:
elbarto

20. 2. 2025, 5:54

Zdyn píše: 18. 2. 2025, 8:11 Ahoj,
Filament nedrží na podložce. Zdá se, jakoby podložka byla moc nízko.
Začne tisk, pár vláken se chytí a za chvilku se zacuckují. A ani lidar tisk nezastaví.
1. zkontroluj teplotu podložky
2. zkontroluj Z offset, který máš nejspíš ujetý
3, dotáhni zkušenějšího tiskaře :-)
4. kecy, ze PLA je k ničemu neber vážně ...
lapa
medaile za lepsi forum

20. 2. 2025, 6:01

Josse píše: 19. 2. 2025, 6:06 Na x1e se s PLA vůbec nezabyvej. Mám x1c a tisknu z 80% jen PA a ABS s vláknem. Když tisknu velké věci "na podivani" tak z nejlevnějšího petg od aurapolu.
"Devět z deseti hlasů v mé hlavě říká že jsem normální..."
Ktery z tech deviti hlasu ti doporucil napsat to moudro o PLA a x1e?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Zdyn

20. 2. 2025, 7:38

Díky za připomínky. Nějaké zkušenosti s tiskem mám. Už něco natištěno mám. Tiskárnu mám doma a v práci byl pár let Průša.
Neměl jsem čas se tím teď zabývat, ale asi už tuším - samozřejmě blbost.
V rychlosti jsem se blbě podíval na tiskovou strunu, která byla v balení není to PLA, ale je to support pro PLA. Takže špatné parametry pro tisk, když model počítá s PLA.
Uvidíme po neděli, jestli to bude ok, když se bude tisknout ze správného matroše :)
purs

21. 2. 2025, 5:36

TUTO CHYBU JSEM UDELAL TAKE A DIVIL JSEM SE, ZE TO NEDRZI ANI JEDNOTLIVE VRSTVY
Pavel Urban
marekzcke

21. 2. 2025, 9:50

Pretoze staviame 3D tiskarny a snazim sa podchytit vsetky situacie, ktore moze uzivatel vymysliet.
Ako presne sa vam podarila tato zamena materialu?
Cievka ma svoje RFID, nieje v podstate lepsi sposob ako zabranit zlyhaniu ludskeho faktoru.
purs

22. 2. 2025, 4:34

Z nove 3D jsem byl tak vykuleny, ze text "support for PLA" pro me bylo PLA. Navic se mi nedarilo,
volit z jakeho slotu AMS se ma tisknou. Dnes to je pouze vzpominka na me zacatky s "Bambulí".
Pavel Urban
Zdyn

22. 2. 2025, 4:37

marekzcke píše: 21. 2. 2025, 9:50 Pretoze staviame 3D tiskarny a snazim sa podchytit vsetky situacie, ktore moze uzivatel vymysliet.
Ako presne sa vam podarila tato zamena materialu?
Cievka ma svoje RFID, nieje v podstate lepsi sposob ako zabranit zlyhaniu ludskeho faktoru.
Tak stalo se to jednduše, protože jsem dělal více věcí narár, pořád na mě někdo mluvil :) ALe hlavně po zavadení struny do AMS si podavač strunu automaticky natáhl a zobraila se automaticky na displeji jako PLA.
Modros

22. 2. 2025, 6:00

to neni možné......zobrazí ji jako sup PLA a nejde označit pokud s ní chceš vytisknout originalní model z SD karty
vím to jistě.....právě sem to zkusil
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
lapa
medaile za lepsi forum

22. 2. 2025, 9:47

Modros píše: 22. 2. 2025, 6:00 to neni možné......zobrazí ji jako sup PLA a nejde označit pokud s ní chceš vytisknout originalní model z SD karty
Mozna jsi jen neudelal tu chybu/postup, ktery se povedl Zdynovi. Mas stejne verze HW/SW/FW?
Protoze jde o SW (navic kombinovany s HW), obecne bych to videl i jako moznost neotestovane situace/vetve SW/kombinace podminek ... - kazdopadne jsem zvedav, jak to dopadne.
Znas rceni "bombenfest und odiotensicher"? Nechci se vubec tim kohokliv dotknout ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Modros

22. 2. 2025, 10:15

lapa píše: 22. 2. 2025, 9:47
Modros píše: 22. 2. 2025, 6:00 to neni možné......zobrazí ji jako sup PLA a nejde označit pokud s ní chceš vytisknout originalní model z SD karty
Mozna jsi jen neudelal tu chybu/postup, ktery se povedl Zdynovi. Mas stejne verze HW/SW/FW?
Protoze jde o SW (navic kombinovany s HW), obecne bych to videl i jako moznost neotestovane situace/vetve SW/kombinace podminek ... - kazdopadne jsem zvedav, jak to dopadne.
Znas rceni "bombenfest und odiotensicher"? Nechci se vubec tim kohokliv dotknout ...
když tiskneš z sd karty lodičku tak nepoužíváš software...a po prvnim spuštění ho to vyzvalo aby nainstaloval nejnovějši FW....předpokládám....a nejsem si vědom že by u jakéhokoliv staršího FW bylo možno tisknout lodičku z AMS pomocí sup PLA....
tisk se založenym fil. zezadu je jiná věc...tam musíš zadat co je to za filament ručně.....ostatně takhle se to právě vetšině lidí stane....ale z AMS to je záhada
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
marekzcke

26. 2. 2025, 12:35

Tak dnes sa mi stalo nieco podobne.
Nemam X1E na sieti a potreboval som na rychlo pustit jeden mensi vytisk. K X1E boli pripojene 2 AMS plne osadene roznym typom filamentov. V slicery som mal navoleny len slot A1 v domneni, ze tiskarna si sama najde spravny slot. Ale nieje to az tak chytre ako by si clovek myslel.
Ono sa uz na urovni sliceru musi zvolit spravny slot a dalej uz nieje ziadny kontrolny mechanizmus.
Ultimaker to ma zmaknute ukazkovo.
U Bambulab bude ina logika. Teraz mi dava konecne zmysel, preco nemozem behom tisku menit typ materialu v AMS.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“