To mi hlava nebere toto
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Jenomže CNC je násobně dražší.
Před cca 10ti lety jsem si nechal od Emco nechat udělat cenovou nabídku na jejich nejmenší nástrojařskou frézku (tuším Emcomat FB3, ale už si přesně nepamatuju) a tenkrát to bylo 500 000,- CZK. Dnes už by to bylo asi více.
Co se tu tuším fmobel nějakou dobu nazpět vyjadřoval, tak obráběcí centrum je otázka řekněme 1,5 mio CZK a více. Navíc aby to mělo smysl, potřebuješ k tomu nějaký CAM.
Problém FN22 není, že je to konvenční frézka. Problém je, že je to koncepčně zastaralá frézka i mezi konvenčními frézkami. Ještě předválečná konstrukce, kterou pak po válce převzal TOS.
Je to jako udělat GO auta třeba z 50. let a myslet si, že to bude efektivní auto do podnikového autoparku, které prodám za skoro cenu nové Škoda Octavia. Nebude, i když v perfektním stavu, tak prostě ne, bude to perfektní autoveterán.
Já jsem šel do FN22, protože jsem potřeboval malou frézku kvůli tehdy malé dílně, a hlavně kvůli stěhování do sklepa. Ještě jsem měl na výběr TOS F1, ale to už mi přišla lepší volba FN22. V podstatě ještě přicházela v úvahu ruská 675P, rumunská FUS22, nebo TOS FN20, TOS FN25, případně Deckel FP1. Nejlepší by byla asi ta FN20, příp. FN25. Jenomže to už bych musel dost cenově přitlačit a jelikož nedělám profi tak jsem to nechtěl hrotit. Každopádně celkově se z jmenovaných strojů ukázala nejdostupnější ta FN22.
Nicméně kdybych měl vzít 500 000,- CZK a kupovat konvenční frézku, tak fakt by to nebylo FN22 po GO.
Před cca 10ti lety jsem si nechal od Emco nechat udělat cenovou nabídku na jejich nejmenší nástrojařskou frézku (tuším Emcomat FB3, ale už si přesně nepamatuju) a tenkrát to bylo 500 000,- CZK. Dnes už by to bylo asi více.
Co se tu tuším fmobel nějakou dobu nazpět vyjadřoval, tak obráběcí centrum je otázka řekněme 1,5 mio CZK a více. Navíc aby to mělo smysl, potřebuješ k tomu nějaký CAM.
Problém FN22 není, že je to konvenční frézka. Problém je, že je to koncepčně zastaralá frézka i mezi konvenčními frézkami. Ještě předválečná konstrukce, kterou pak po válce převzal TOS.
Je to jako udělat GO auta třeba z 50. let a myslet si, že to bude efektivní auto do podnikového autoparku, které prodám za skoro cenu nové Škoda Octavia. Nebude, i když v perfektním stavu, tak prostě ne, bude to perfektní autoveterán.
Já jsem šel do FN22, protože jsem potřeboval malou frézku kvůli tehdy malé dílně, a hlavně kvůli stěhování do sklepa. Ještě jsem měl na výběr TOS F1, ale to už mi přišla lepší volba FN22. V podstatě ještě přicházela v úvahu ruská 675P, rumunská FUS22, nebo TOS FN20, TOS FN25, případně Deckel FP1. Nejlepší by byla asi ta FN20, příp. FN25. Jenomže to už bych musel dost cenově přitlačit a jelikož nedělám profi tak jsem to nechtěl hrotit. Každopádně celkově se z jmenovaných strojů ukázala nejdostupnější ta FN22.
Nicméně kdybych měl vzít 500 000,- CZK a kupovat konvenční frézku, tak fakt by to nebylo FN22 po GO.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Několik mejch známejch se dalo dohromady a dělají "kovovýrobu" ale s velkou přidanou hodnotou. Při kupování prvního CNC šli po repasovaných mašinách a po skoro roce koupili nový HASS. Když jsem vyzvídal proč, tak primární problém byl geometrie starejch mašin a pokud byla GO udělaná fakt pečlivě, tak cena. Před měsícem kupovali třetí, teď už 5 osé centrum a opět jako ta dvě předchozí HASS. Bavil jsem se s tím jejich odborníkem přes stroje a docela jsem čuměl, co všechno ví o konstrukcích mašin. Nakonec mě dostal tím, že akorát přivezli z INTOSU generálkovanou FN20 za 190 tisíc bez DPH.
-
- Kontaktovat uživatele:
V predchádzajúcej robote sme dávali robiť generalku SPRY40, malý CNC sústruh tuším 40x250. Stroj sme si dodali a kompletná GO vyšla na 50t € bez DPH, bez podavaca. Ten stroj šiel v nepretržitej prevádzke takmer bez obsluhy 3 roky a ide asi dodnes. Dobrá GO vždy dosť stojí.
BalazKovo.sk
To je ten klíčový problém dobrá generálka. Kdybych si měl vybrat za mega generálkovanej a za 1,3 mega novej, koupím novej. Svého času jsem od jedné poměrně velké firmy kousek za Plzní koupil postupně cca 70 repasovaných PC se zárukou. Asi tak po půl roce začaly odcházet. Pohoda, záruka, žádný problém. Když jsem tam jej, vezl už jsem 4 kousky, přebíral to stejněj technik jako když jsem je kupoval. A najednou po mě chtěli myslím 5 litrů. Tak jsem se začal rozčilovat a panáček mi s úsměvem sdělil, že už nejsou ta firma co předtím, ale mají jiné IČO a původní obchody je vůbec nezajímají.
https://youtu.be/wy-KlkEel9Y?t=21 - jak to tomu zvířeti brání v tom, aby se podhrabalo? To je nějaký psychologický trik? 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
podhrabová deska v luftě vypadá úžasně, nakřivo ještě líp
jinak s drátěnkou dobrý, funkční věc
....
strašně mě ale vytáčej ploty z těch betonovejch panelů co se před pár lety objevily
rozlejzá se to po Česku jak rakovina
uděluji výrobcům a zákazníkům cenu za prznění krajiny
neskutečnej kýč
strašný
hnus, velebnosti
jinak s drátěnkou dobrý, funkční věc
....
strašně mě ale vytáčej ploty z těch betonovejch panelů co se před pár lety objevily
rozlejzá se to po Česku jak rakovina
uděluji výrobcům a zákazníkům cenu za prznění krajiny
neskutečnej kýč
strašný
hnus, velebnosti
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Co tam u těch počítačů konkrétně odcházelo?lubbez píše: ↑7. 11. 2022, 10:54 To je ten klíčový problém dobrá generálka. Kdybych si měl vybrat za mega generálkovanej a za 1,3 mega novej, koupím novej. Svého času jsem od jedné poměrně velké firmy kousek za Plzní koupil postupně cca 70 repasovaných PC se zárukou. Asi tak po půl roce začaly odcházet. Pohoda, záruka, žádný problém. Když jsem tam jej, vezl už jsem 4 kousky, přebíral to stejněj technik jako když jsem je kupoval. A najednou po mě chtěli myslím 5 litrů. Tak jsem se začal rozčilovat a panáček mi s úsměvem sdělil, že už nejsou ta firma co předtím, ale mají jiné IČO a původní obchody je vůbec nezajímají.
No on je problém, že repase počítače je kolikrát akorát tak protáhnout to nějakým SW na kontrolu HW, vyfoukat prach, přemazat disky, jestli se tedy nebudou dávat nové, dát novou pastu na procesory, a to je tak cca vše. Ještě tak vyměnit zdroje. Jinak ostatní (deska, RAM, CPU) zůstanou.
U strojů je to přeci jen něco jiného. Většinou jsou po x hodinách provozu pryč ložiska a pak vyježděné vodící plochy. Nicméně jestli 1 mio za repasovaný nebo 1,3 za úplně nový bych asi taky sáhnul po tom novém, když už bych do něčeho takového šel.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa