E2N hlucnost
-
Pánové, děkuji za postřehy suportovou skříň už mám v kupě, všiml jsem si že má velmi důmyslný systém mazání. Vše jsem vyčistil petrolejem a namazal. Funguje perfektně páčky se už konečně nezadrhávajjí.
-
Chlapi ještě jsem zjistil jednu záludnost, po odejmutí víka vřetenové skříně a zběžné obhlídce řemenů jsem zjistil, že jeden z řemenů má svá nejlepší léta za sebou, moc už toho nevydrží.Chtěl jsem se zeptat jestli se dá ještě něco takového sehnat. Je výměna náročná? Musím rozhodit i vřetenovou skříň? Vypadá to že řemenice je obklíčena ze všech stran.
Běžně je seženeš, jsou to klasický klíňáky, jestli se dobře pamatuju tak sedmnáctky, ale dýlku už z hlavy nevim. Rozhodně kup oba nový, tyhle jsou v háji. Výměna neni složitá, povolíš platnu s motorem a převodovkou, shodíš klíňáky dole na převodovce, sundáš laminátovej dekl posuvových kol, vyndáš dvě válcový placky co jsou zezadu v suportu a vymontuješ páku na závity (červík). Horní dekl máš už dole a zbytek je trochu páčení klíňáku a jsou venku. Jinak ten vřeteník nevypadá špatně, čistej, mastnej a u kliňáků sucho.bendis.tom píše:Chlapi ještě jsem zjistil jednu záludnost, po odejmutí víka vřetenové skříně a zběžné obhlídce řemenů jsem zjistil, že jeden z řemenů má svá nejlepší léta za sebou, moc už toho nevydrží.Chtěl jsem se zeptat jestli se dá ještě něco takového sehnat. Je výměna náročná? Musím rozhodit i vřetenovou skříň? Vypadá to že řemenice je obklíčena ze všech stran.
Tady je videonávod na jůtubu

http://www.youtube.com/watch?v=gXbBqnV9lQM" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdravím ve spolek, mám taky tento soustruh. Zajímalo by mě jak funguje automatické vypnutí posuvu???Zbýňa píše:Jak píše RaS jsou tam kuželové kolíky, takže vyklepnout vhodným vyražečem s citem. Pak po odšroubování by mělo jít sundat přední čelo suportu. Suport se olejem neplní, suport není těsný, ale maže se pomocí dvou zátek z horní strany a uvnitř je rozvod na mazání trubičkami. Jenom bych třeba zkontroloval jestli není nic poškozené nebo narezlé a víc neřešil a nerozebíral. On je ten suport asi nejzapeklitější zařízení na celé E2N. Jestli je suport plně funkční včetně automatického vypínání posuvu atd. a u stroje nebyl problém s korozí, tak bych možná ani ten dekl nesundaval.bendis.tom píše:Mockrát děkuji za odpověď, ještě bych se chtěl zeptat, jestli se dá do suportové skříně nějak dostat. Jedná se mi o to, že soustruh stál nějaké to 10letí ve sklepě, vyměnil jsem nové sklíčidlo u kterého se mi podařilo, aby vůbec neházelo a zjistil jsem že suportová skříň je úplně nasucho, proto jsem se chtěl do ní dostat abych jí nejdřív vyčistil a pak nalil nový olej. Mám ale problém se stáhnutím dvou páček, které mi brání stáhnout boční kryt, proto jsem myslel že to bude shora jednodušší. V páčce jsou nějaké čepy které se musí vytlouct? Celý soustruh mám mezi stolem a stěnou, vyjet s suportem ven by bylo dost náročné bojuju s místem.
Jednoduše, zařadíš typ posuvu (podélný nebo příčný) a pak zdvihneš páku zapínání posuvu, po najetí suportu na narážku se páka shodí, síla pro shození páky se šteluje červíkem u této páky. červík nejdřív zašroubuješ tak aby páka ani sama nerdržela v zapnutém stavu a pak malinko červík povolíš jak začne držet tak zkusíš šponu, když ti bude běžná špona shazovat páku tak malinko přitahneš až to naladíš.E2N píše:Zdravím ve spolek, mám taky tento soustruh. Zajímalo by mě jak funguje automatické vypnutí posuvu???Zbýňa píše:Jak píše RaS jsou tam kuželové kolíky, takže vyklepnout vhodným vyražečem s citem. Pak po odšroubování by mělo jít sundat přední čelo suportu. Suport se olejem neplní, suport není těsný, ale maže se pomocí dvou zátek z horní strany a uvnitř je rozvod na mazání trubičkami. Jenom bych třeba zkontroloval jestli není nic poškozené nebo narezlé a víc neřešil a nerozebíral. On je ten suport asi nejzapeklitější zařízení na celé E2N. Jestli je suport plně funkční včetně automatického vypínání posuvu atd. a u stroje nebyl problém s korozí, tak bych možná ani ten dekl nesundaval.bendis.tom píše:Mockrát děkuji za odpověď, ještě bych se chtěl zeptat, jestli se dá do suportové skříně nějak dostat. Jedná se mi o to, že soustruh stál nějaké to 10letí ve sklepě, vyměnil jsem nové sklíčidlo u kterého se mi podařilo, aby vůbec neházelo a zjistil jsem že suportová skříň je úplně nasucho, proto jsem se chtěl do ní dostat abych jí nejdřív vyčistil a pak nalil nový olej. Mám ale problém se stáhnutím dvou páček, které mi brání stáhnout boční kryt, proto jsem myslel že to bude shora jednodušší. V páčce jsou nějaké čepy které se musí vytlouct? Celý soustruh mám mezi stolem a stěnou, vyjet s suportem ven by bylo dost náročné bojuju s místem.
doplnky k E2N

bruska , vymenne kolesa , doraz suportu , licna doska a par prirub s univerzalou

vreteno brusky potrebuje revitalizovat , lozisko a tlacna spruzina boli pekne zastate.
Lozisko ma rozmer 15x35x11 podla noveho znacenia vychadza na kosouhle lozisko 7202
bruska , vymenne kolesa , doraz suportu , licna doska a par prirub s univerzalou
vreteno brusky potrebuje revitalizovat , lozisko a tlacna spruzina boli pekne zastate.
Lozisko ma rozmer 15x35x11 podla noveho znacenia vychadza na kosouhle lozisko 7202
tak jsem koukal na ty inzeráty a oči mě málem vypadly z důlku....maj tam pěkný věci k tomu....bylo tam i kuželové pravítko a taky ta suportová bruska jak máš a nechěli za ní mnoho cca 35eur, jestli jsem to teda dobře pochopil
Jediny problem co madari maju je posta.
Posielaju len v ramci Madarska alebo osobny odber.
Mal som stastie a doviezli to chlapci co sa vracali domov z nemecka.
Ako pises tam su nahradne diely na tieto sustruhy v neprebernom mnozstve.
Ceny zodpovedaju stavu./aspon moja skusenost/
Ale je pravda ze za nove veci maju ceny primerane ale vacsinou zabudni ze nieco clovek ziedna.
Moja vlastna skusenost ale v podstate spokojnost.
Na nase male sustruhy clovek nezozenie skoro nic a ked je to nahodou nove nevedia co zato pytat.
Priklad : nove vreteno na E2N cena 60e
Posielaju len v ramci Madarska alebo osobny odber.
Mal som stastie a doviezli to chlapci co sa vracali domov z nemecka.
Ako pises tam su nahradne diely na tieto sustruhy v neprebernom mnozstve.
Ceny zodpovedaju stavu./aspon moja skusenost/
Ale je pravda ze za nove veci maju ceny primerane ale vacsinou zabudni ze nieco clovek ziedna.
Moja vlastna skusenost ale v podstate spokojnost.
Na nase male sustruhy clovek nezozenie skoro nic a ked je to nahodou nove nevedia co zato pytat.
Priklad : nove vreteno na E2N cena 60e