4čelisťová upínací hlava (sklíčidlo) + hřídel

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
testone
Sponzor fora

21. 3. 2013, 6:37

Kvako1 píše:víš jak se říká, kdo chce kam...
Ja taky koupil jako první moji univerzálku , 4 paknovku 100mm na soustruhu jsem ji měl den . kulatina tam držela blbě, pak jsem koupil 3 paknovku. a od te doby jsem tu 4ku nepoužil.
psal jsem záleží na co to chceš... je to jednoduché - stahuješ 4 čelisti proti sobě v toleranci dejme tomu 0,03mm daš tam kulatinu , ktera je trošku šišatá, stahneš to a oni ti pak vlastně drží ty čelisti jenom dvě. a dvě se jenom tváří že drží. pak se budeš ptát, proč mi to drnčí .. :wink:
pokud budeš davat broušene tyče tak vpohodě, ale jinak... nevím no :wink:
asi tak, ale komu ......
kontrolní otázka: Proč myslíš že na 90% fotek soustruhů je trojpaknovka?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jan Danda
Sponzor fora

21. 3. 2013, 7:30

Ahoj, na soustruhu mam danou čtyřpaknovku, s kulatinou jsem nikdy problém neměl.Když je šišatá a nesedí tak ji trochu povotočim a ona si sedne. :D Další výhoda že upneš i čtyřhran i šestihran.
Thomeeque

21. 3. 2013, 10:20

Testone, Kvako - a co mi tedy vlastně radíte, když chci upínat jak kulatinu tak hranoly?
Kvako1 píše:Ja taky koupil jako první moji univerzálku , 4 paknovku 100mm na soustruhu jsem ji měl den . kulatina tam držela blbě, pak jsem koupil 3 paknovku. a od te doby jsem tu 4ku nepoužil.
Neni na prodej? :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
testone
Sponzor fora

21. 3. 2013, 11:07

na kulatinu a šestihran upnout do osy 3p
na čtvercový profil upnout do osy 4p,
na cokoli upnout mimo osu rotace a patvary vč. třeba obdélníkového domečku pro ložisko 4p s nezávislými čelistmi
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Thomeeque

21. 3. 2013, 11:32

Čili můj výběr neni nic proti ničemu a maximálně se může ukázat, že mi to stačí, stejně jako některým jiným. Dík, dobrou.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

22. 3. 2013, 12:51

mimochodem, to chceš něco stavět? (sháníš motor, vřeteník univerzálku..) co ten zbytek, lože suport? proč nekoupíš něco hotového?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

22. 3. 2013, 7:39

na prodej asi ne :) na čtverec je oprevdu lepší 4ka.
mam tu jednu 3ku navíc 100mm, ale je to čína...
pokud budeš stavět něco malinkého tak se ti to ani nevyplatí kupovat díly , malinyký soustruh seženeš za par korun.
jak velké to chceš stavět? orientační rozměr?
jinak nemyslel jsem to špatně. neber si to osobně :wink: prostě na kulatinu je lepši 3ka. ale je to můj nazor :)
ja zrovna stavím taky soustruh a mám tu spoustu věcí co jsem naskrblil tak nějak časem... pokud bys stavěl něco cca velikosti asistu tak bych tu snad dal dohromady celý další soustruh :) bohužel kromě vřetena.
skusim to dneska nafotit co tu mám pokud bys měl o něco zájem :)
Thomeeque

22. 3. 2013, 11:49

RaS píše:mimochodem, to chceš něco stavět? (sháníš motor, vřeteník univerzálku..)
Ano, přemýšlím o tom (když se to ukáže být velká hovadina, zrovna univerzálka nevadí, zkusim 4tou osu, zbytek třeba zase prodám).
RaS píše:co ten zbytek, lože suport?
Mám takovej nápad, ale nechám si ho pro sebe (bude to tak lepší pro všechny :)).
RaS píše:proč nekoupíš něco hotového?
Protože jediný, co by mi doma s odřenýma ušima prošlo, by bylo prdítko v kategorii micro, kterou pro mne zcela zabíjí fakt, že je tam mikro úplně všechno, včetně průchodu vřetenem a já mám takovou metu, že v tom musí jít opracovat aspoň konec 16/4 trapézáku (už se pomalu smiřuji s 80mm hlavou :roll:). Takže vymýšlím něco podobně malého, ale zároveň schopného splnit tento a pár dalších požadavků, které mě momentálně napadají (a naopak vynechat věci, které si nemyslím, že bych kdy využil, nejzásadnější oběť bude razantní zkrácení opracovatelné délky). A teda i mě to baví, cesta bude zřejmě hodnotnější než samotný cíl :)
Kvako1 píše:pokud budeš stavět něco malinkého tak se ti to ani nevyplatí kupovat díly , malinyký soustruh seženeš za par korun.
viz. předchozí odpověď RaSovi.
Kvako1 píše:jak velké to chceš stavět? orientační rozměr?
Na dýlku ca 40-45cm, šířka-výška ještě nevím, podle toho, kam vymyslím motor atp.
Kvako1 píše:jinak nemyslel jsem to špatně. neber si to osobně :wink: prostě na kulatinu je lepši 3ka. ale je to můj nazor :)
V pohodě, třeba dojdu ke stejnému názoru, ale tu 4ku bych rád tak jako tak, tak proč s ní nezačít..
Kvako1 píše:ja zrovna stavím taky soustruh a mám tu spoustu věcí co jsem naskrblil tak nějak časem... pokud bys stavěl něco cca velikosti asistu tak bych tu snad dal dohromady celý další soustruh :) bohužel kromě vřetena.
skusim to dneska nafotit co tu mám pokud bys měl o něco zájem :)
To mě určitě zajímá (moc toho na můj atyp asi pasovat nebude, ale něco by se najít mohlo), nafoť, díky!

T.
Thomeeque

22. 4. 2013, 4:28

testone píše:hlavy se vyměňují i s mezipřírubou, v té je buď závit nebo tzv. krátký kužel (modernější a lepší způsob) podle toho čím ti končí vřeteno, i s výkresama to najdeš na tos.cz
Ahoj, mezipříruby jsem tam našel, ale nějak se mi nedaří najít výkres nějakého kompatibilního vřetena (ideálně s krátkým kuželem), hledám blbě nebo to tam neni (a kde to případně hledat)?

Dík, T.
Kvako1
Sponzor fora

22. 4. 2013, 5:17

nehledáš blbě, není to tam. je to vte normě co tam je uvedena. zhodou okolností jsem tu normu kůli tomu cca před dvěma tydny koupil. k mému velkému překvapení mi za 150 kč poslali soubor pdf. po stažení do pc to už vickrát nejde stáhnout a ani skopírovat do jineho pc a vytisknout už vubec.byl jsem vytočenej do neuvěřitelných víšin....samozřejmě jsem nevydržel a stahl to v práci do PC, .... no coment...
hodím ti sem par screnu jestli ti to pomůže.
je to ale jenom jeden typ ze 4 druhu co se vyrábí. ty normy jsou 4. ja mám vřeteno stouhle normou...
Přílohy
přiruba.rar
(1.29 MiB) Staženo 159 x
testone
Sponzor fora

22. 4. 2013, 5:19

vřeteno tam není, to se dá vymyslet podle té příruby, ne?
pasuje to do sebe jako sameček do samičky :D
bude tam asi ale uvedená nějaká norma, podle té by se to dalo dohledat
až budeš mít to vřeteno namalované tak písni a já ti to omaluju z mý mašiny
Thomeeque

23. 4. 2013, 10:37

Díky, pánové, já na ty normy pak koukal (resp. koukal jsem na googlu na obrázky, které to vrací na DIN 55027 a ISO 702/i, protože normy samotné jen tak k nahlédnutí se mi narychlo nikde vyšťourat nepovedlo), ale moc moudrý jsem z toho nebyl. Trochu jsem doufal, že za mezipřírubou je už samotné vřeteno s koncem, který umožňuje jak uchycení sklíčidla s mezipřírubou tak kleštin a tak to asi není, co..?

EDIT: Ale tedy i z toho mála, co vidím, je mi celkem jasný, že touto cestou asi nepůjdu (přijde mi to pro moje účely hodně "naddimenzovaný"). Skvělý by bylo vidět někde nějaké profi vřeteno se vším všudy, já bych z toho použil jen to, co by pro mě dávalo smysl. Zkusím asi založit nějaké vlákno na toto téma, tady jsme vlastně v inzerci :)
Kvako1 píše:..a ani skopírovat do jineho pc..
To je hodně divný, zakázat jde v PDF skutečně kde co, ale zrovna zkopírovat samotné PDF určitě jít musí (pokud se ti povede najít, kde je fyzicky uložený).

T.
RaS

23. 4. 2013, 10:51

a proč nekoupíš vřeteno jako ND k těm číňanům, někdo to tad kdysi objednával asi za 1000,- za ty prachy nekoupíš ani materiál a budeš mít alesoň broušené vřeteno, které bude odpovídat nějaké sice asi čínské normě..ale přizpůsobit to bude jednoduché..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

23. 4. 2013, 11:02

RaS píše:a proč nekoupíš vřeteno jako ND k těm číňanům, někdo to tad kdysi objednával asi za 1000,- za ty prachy nekoupíš ani materiál a budeš mít alesoň broušené vřeteno, které bude odpovídat nějaké sice asi čínské normě..ale přizpůsobit to bude jednoduché..
Za litr to zní dobře, zapátrám, dík! Btw. sklíčidlo už mám, nepoužitou čtyřpaknovou IU80 (ještě československou :)) T.
RaS

23. 4. 2013, 11:18

něco takového..
http://littlemachineshop.com/products/p ... uctID=1341" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Nákup“