Prestavba hydraulického sústruhu na drevo na CNC
Na ebay som kupil proportional, tak uvidim ako sa to sprava. Zaujima ma hlavne rozdiel medzi klasickym ventilom a proportionalnym. Ci je rozdiel len v elektrike alebo aj v mechanike, alebo v oboch. Nema s tym niekto skusenosti?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nejsem na to expert ale setkal jsem se zatim vicemene s tim ze hydraulicke i pneu ventily meli v sobe posilovac tedy elektromagnet posunul soupatko a to prepustilo olej tak aby prestavilo samotny ventil
tj. s rostoucim napetim se chvili nic nedeje a pak najednou se to otevre
u proporcionalu to je samozrejme o tom cim vic tim vic a vztah by mel byt linearni
u proporcionalu to je samozrejme o tom cim vic tim vic a vztah by mel byt linearni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak si to myslím aj ja, že by to malo fungovaťrobokop píše:nejsem na to expert ale setkal jsem se zatim vicemene s tim ze hydraulicke i pneu ventily meli v sobe posilovac tedy elektromagnet posunul soupatko a to prepustilo olej tak aby prestavilo samotny ventil
Čo sa týka riadenia. Ak EMC vie odmeriavanie, tak by stačil proportional bez zpätnej väzby a k nemu zosilovač s analogovým riadením + nejaká IO karta + lineárny snímač?
samozrejme . snimat polohu z pravitak do EMC ide ..a ovladat (analogovou) hodnotou elmagnet ide tiez .. ci uz ako bolo napisane cez IO kartu alebo len cez PWM-ko z parportu. Cele PID sa udeje priamo v EMC-cku, kde sa to da pomerne slusne vytunovat. Pokial sa vhodne vyladi PID, snad by sa dalo dosiahnut rozumne vysledky aj s ON/OFF ventilom . nemusi byt nutne proporcionalny. Pre co najlepsie dynamicke vlastnosti by vsak proporcionalny ventil bol prinosom.
ON/OFF ventil asi nie, ten som testoval. Manualne sa da riadit plynulost prietoku, ale elektricky nie. On pri zvysovani napatia nerobi nic a potom uz je velky prietok. Nevadi, vcera som na ebay kupil dalsi ventil, ale uz aj so zosilovacom a dokonca aj so spatnou vazbou, ktora snima polohu supatka(neviem, ci mi to na nieco bude, ale na vyskusanie snad hej) Je to ventil, ktory mi do rozvodu sedi, tak snad to bude funkcne. KAFDG4V-5...k píše:samozrejme . snimat polohu z pravitak do EMC ide ..a ovladat (analogovou) hodnotou elmagnet ide tiez .. ci uz ako bolo napisane cez IO kartu alebo len cez PWM-ko z parportu. Cele PID sa udeje priamo v EMC-cku, kde sa to da pomerne slusne vytunovat. Pokial sa vhodne vyladi PID, snad by sa dalo dosiahnut rozumne vysledky aj s ON/OFF ventilom . nemusi byt nutne proporcionalny. Pre co najlepsie dynamicke vlastnosti by vsak proporcionalny ventil bol prinosom.
- Přílohy
-
- V-VLPO-MC008-E1.pdf
- (1.06 MiB) Staženo 1156 x
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jeste k EMC
standardne zvlada softwarova PID smycka provest 1000 vyhodnoceni/s
coz by melo pro tyto ucely stacit
navic EMC umi tzv. feed forward tedy nepotrebuje polohovou odchylku k tomu aby nasledne provedl zasah takze prakticky nema vlecnou chybu
u jednodussich a starsich systemu je bohuzel nezbytna tato odchylka + nejaky cas aby se to mohlo vyhodnotit a teprve pak nasleduje korekce tedy system ma neustale urcity skluz
standardne zvlada softwarova PID smycka provest 1000 vyhodnoceni/s
coz by melo pro tyto ucely stacit
navic EMC umi tzv. feed forward tedy nepotrebuje polohovou odchylku k tomu aby nasledne provedl zasah takze prakticky nema vlecnou chybu
u jednodussich a starsich systemu je bohuzel nezbytna tato odchylka + nejaky cas aby se to mohlo vyhodnotit a teprve pak nasleduje korekce tedy system ma neustale urcity skluz
Samozrejme . pokial plny prietok ventilom bude zodpovedat "riadnej" rychlosti pohybu tak to rozmlatite . pokial ale ventil aj plne otvoreny bude mat "rozumne" priskrteny prietok.. tak vysledny pohyb bude dost pomaly aby sa dal takto uriadit . preto aj pisem, ze ak pozadujete lepsie dynamicke vlastnosti je potrebne pouzit proporcional (s patricnym prietokom). Pkial ide o riadenie ventilu PWM-kom . tak taktyto ventil sa sprava ako dolna priepust .. takze rozhodne tam nemate sancu viac ako paru zmien za sekundu... riadiaci system je rychlejsi.robokop píše:nevim ale on off ventil by tu masinu rozmlatil na kusy
nedokazu si predstavit jak by onofoval kmitoctem nejmene pul kilohertzu
Cezto vsetko existuje moznost behat s on/off ventilom (plnoprietokovy) s velmi dobrou dynamikou .. vyuziva sa predikcny regulator ktory vyhodnocuje z rychlosti pohybu kolko asi casu potrebuje vopred dat ventil do polohy off aby pohon prave dorazil na pozadovane miesto. predikcne riadenie ale nie je prave vecou ktora by sa v EMC dala lahko "nastavit" .. uz by to bolo dost rozsiahle skladanie HAL komponentov alebo lepsie napisanie vlastneho HAL modulu. Hlavne ak by ste pozadovali samouciaci predikcny algoritmus (t.j. regulator po zastaveni zisti odchylku a podla nej potom upravuje dobu ktora predchadza zmene on-> off pre dalsi pohyb).
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to ovsem neumozni ridit softwarove rychlost
tj pak mit jeden ventil onof se skrcenim na strojni
a jeden na rychloposuv ale ve finale se to vsechno natolik zkomplikuje vzhledem k ridicimu systemu ze je to dost tezko realizovatelne
drive se to tak delalo ale dnez uz jsme trosku jinde
tj pak mit jeden ventil onof se skrcenim na strojni
a jeden na rychloposuv ale ve finale se to vsechno natolik zkomplikuje vzhledem k ridicimu systemu ze je to dost tezko realizovatelne
drive se to tak delalo ale dnez uz jsme trosku jinde
ono je to naozaj tak, ze hydraulika a CNC je podstatne komplikovanejsie riesenie ako tam dat servo alebo KM ..
Svojho casu som Z-ko na vrtavacke hnal hydraulikou (ta bola hnana cez nasobic ktory bral tlak z kompresora). Prepinanie len ON/OFF a alo sa s tym celkom pohodlne drzat lubovolne miesto na drahe.. (doba behu bola ca 5 sec z kraja na kraj .. draha cca 3cm), takze som s tym mohol 2D+ aj frezovat. Nelutujem ale, ze som tam dal krokac
hluk uvolneneho vzduchu aj ked tam boli tlmice bol dost desny .. nehovoriac o hluku z kompresoru
a este cvakanie ventilu ..
Svojho casu som Z-ko na vrtavacke hnal hydraulikou (ta bola hnana cez nasobic ktory bral tlak z kompresora). Prepinanie len ON/OFF a alo sa s tym celkom pohodlne drzat lubovolne miesto na drahe.. (doba behu bola ca 5 sec z kraja na kraj .. draha cca 3cm), takze som s tym mohol 2D+ aj frezovat. Nelutujem ale, ze som tam dal krokac

Ktory z tychto encoderov by bol pre EMC najlepsi a aky je medzi nimi rozdiel v pouziti.
TTL?
Kedy sa da pouzit HTL, prip. analog.
Nechcem objednat nieco, co mi nakoniec bude na nic.
TTL?
Kedy sa da pouzit HTL, prip. analog.
Nechcem objednat nieco, co mi nakoniec bude na nic.
- Přílohy
-
- KT_BML_EN.pdf
- (673.12 KiB) Staženo 768 x
ked zozeniete nejaky kvadraturny (A,B pripadne aj Z-ko) s ttl vystupom napraskate to EMCcku priamo na parport bez akychkolvek problemov. Niekedy najdete open kolektor vystup ten je tiez jednoducho zavesitelny na parport. Vsetko ostatne potrebuje nejak ten vystup z enkodera na parport upravit.
Ak by som to tak pouzil, tak zpatna vazba by bola ok, ale ako by som pripojil vystup(step,dir) z EMC na tento zosilovac?(v prilohe)k píše:ked zozeniete nejaky kvadraturny (A,B pripadne aj Z-ko) s ttl vystupom napraskate to EMCcku priamo na parport bez akychkolvek problemov. Niekedy najdete open kolektor vystup ten je tiez jednoducho zavesitelny na parport. Vsetko ostatne potrebuje nejak ten vystup z enkodera na parport upravit.
- Přílohy
-
- gb2452.pdf
- (226.27 KiB) Staženo 5075 x