Co máš na mysli?robokop píše:
btw kdyz se podivam do logu webserveru tak tam vidim dost zajimavy veci
Pavla XY dotaz k technologickým možnostem reprap
Už je to nějakou dobu, co jsme psal takovou rešerši o 3D tisku a teď jsem se dokopal to postupně hodit na net. Kdybyste měli zájem, budu rád za jakékoli připomínky, doplnění, aktualizaci,...
http://www.14220.cz/technologie/3d-tisk-uvod/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.14220.cz/technologie/3d-tisk-uvod/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/1422.cz
No není moc času tak jen první kapitoly:
U principů RP založených na stavbě součásti z práškového polotovaru mohou být podpory ze stejného, jen nespečeného polotovaru a nebo úplně jiného materiálu, zpravidla s takovými mechanickými vlastnostmi, které umožňují jejich snadné odstranění.
To by mě zajímalo jak tam ten jiné práškový materiál dostaneš/oddělíš?
Nutnost vyrábět i podpory zvyšuje cenu a čas nutný pro výrobu stejně jako samotný objem součásti.
Samotný objem součásti se tím rozhodně nezvyšuje jen objem spotřebovaného materiálu na podporu....
K tomuto kroku se dá použít většina běžně používaných 3D modelářů. RP nemá žádné zvláštní požadavky. Hmm s tím taky nesouhlasím, většina aplikací požaduje data v určitém formátu, nejčastěji STL...
STL data musí být ještě jednou upravena na formát SLI.
Většina SW si vytvoří řezy sama přímo z STL, žádný SLI obvykle netřeba.
Ve chvíli spuštění výroby stroj nejprve nanese několik vrstev podpůrného materiálu proto, aby se dala hotová součást snadno a bez poškození oddělit od pracovní desky.
Neplatí univerzálně, ale hlavně primární důvod je zajisštění přesného tvaru dna součásti a vyrovnání chyb na stole tiskárny.
Dál už je to lepší nicméně je to smíchané z různých technologií a často uváděno jako obecně platné, na což je třeba dát pozor.
U principů RP založených na stavbě součásti z práškového polotovaru mohou být podpory ze stejného, jen nespečeného polotovaru a nebo úplně jiného materiálu, zpravidla s takovými mechanickými vlastnostmi, které umožňují jejich snadné odstranění.
To by mě zajímalo jak tam ten jiné práškový materiál dostaneš/oddělíš?
Nutnost vyrábět i podpory zvyšuje cenu a čas nutný pro výrobu stejně jako samotný objem součásti.
Samotný objem součásti se tím rozhodně nezvyšuje jen objem spotřebovaného materiálu na podporu....
K tomuto kroku se dá použít většina běžně používaných 3D modelářů. RP nemá žádné zvláštní požadavky. Hmm s tím taky nesouhlasím, většina aplikací požaduje data v určitém formátu, nejčastěji STL...
STL data musí být ještě jednou upravena na formát SLI.
Většina SW si vytvoří řezy sama přímo z STL, žádný SLI obvykle netřeba.
Ve chvíli spuštění výroby stroj nejprve nanese několik vrstev podpůrného materiálu proto, aby se dala hotová součást snadno a bez poškození oddělit od pracovní desky.
Neplatí univerzálně, ale hlavně primární důvod je zajisštění přesného tvaru dna součásti a vyrovnání chyb na stole tiskárny.
Dál už je to lepší nicméně je to smíchané z různých technologií a často uváděno jako obecně platné, na což je třeba dát pozor.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
napada me paklize by slo o prasek vytvrzovany nejakou kapalinou pouzit dve rozdilne kapaliny jednu na vytvrzeni na cisto jinou na podpory kde to treba za tepla pujde odplavit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jednoduše tam jsou dva rozdílné materiály =) Jak to funguje, je vidět třeba tady
http://www.youtube.com/watch?v=D4Yq3glEyec" onclick="window.open(this.href);return false;
U ostatních doplnění máš pravdu a v textu to předělám. Každopádně díky za reakci! Vypadá to, že máš s 3D tiskem nějaké zkušenosti, tak když bys chtěl něco doplnit, budeme rádi.
Některé nepřesnosti vznikly prostě mojí nepozorností, když jsem text upravoval pro publikování. Původně obsahoval i nějaké části ze soukromé firmy, která mě požádala, abych je nepouštěl do světa.
http://www.youtube.com/watch?v=D4Yq3glEyec" onclick="window.open(this.href);return false;
U ostatních doplnění máš pravdu a v textu to předělám. Každopádně díky za reakci! Vypadá to, že máš s 3D tiskem nějaké zkušenosti, tak když bys chtěl něco doplnit, budeme rádi.
Některé nepřesnosti vznikly prostě mojí nepozorností, když jsem text upravoval pro publikování. Původně obsahoval i nějaké části ze soukromé firmy, která mě požádala, abych je nepouštěl do světa.
Obávám se že mluvíme o dvou různých věcech. Aneb já o voze on o koze. Ve větě je jasně uvedený práškový polotovar. Nikoli technologie na bázi polymeru, vytvrzovaného uv světlem a tryskaného z hlavy ne nepodobné inkoustové tiskárně, který je na začátku tekutý, nikoli v pevném stavu.
Teď koukám, že jsem střelil vedle. Nicméně třeba v této práci WANG, Wei; SHANG, Xiaofeng. Functionally Gradient Material Laser Rapid Prototyping Technique. Tsinghua Science & Technology. 2009, Volume 14, Supplement 1, s. 192-199. ISSN 1007-0214 je popsaná tvorba součásti z dvou různých práškových materiálů. Na jejich nanášení použili koaxiální trysku.
Tohle téma bych už uzavřel, je třeba šetřit energii a klávesnice- o víkendu mám v plánu vydat druhý díl článku =)
Tohle téma bych už uzavřel, je třeba šetřit energii a klávesnice- o víkendu mám v plánu vydat druhý díl článku =)
-
- Kontaktovat uživatele:
K těm úpravám povrchu hotového modelu.
Já používám acetonový lak namíchaný s dětským zásipem ( mastek ), ale je možné zahustit jakýmkoli snadno brousitelným plnivem. Jde o to, že po natření a zaschnutí krycí vrstvy lehce obroucím tak, aby výsledek navozoval dojem ruční práce. Vrypy, drobné chyby, to vytváží součást dekóru.
A dále k těm materiálům pro ztracené lití je přímo tisk do vosku:
http://www.3design.cz/sluzby.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ještě si myslím je dobré zmínit vhodnost výroby nikoli modelu, ale výroby formy. Do vosku se vytiskne vymodelovaná forma a ta odlije do vhodného kovu.
Já používám acetonový lak namíchaný s dětským zásipem ( mastek ), ale je možné zahustit jakýmkoli snadno brousitelným plnivem. Jde o to, že po natření a zaschnutí krycí vrstvy lehce obroucím tak, aby výsledek navozoval dojem ruční práce. Vrypy, drobné chyby, to vytváží součást dekóru.
A dále k těm materiálům pro ztracené lití je přímo tisk do vosku:
http://www.3design.cz/sluzby.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ještě si myslím je dobré zmínit vhodnost výroby nikoli modelu, ale výroby formy. Do vosku se vytiskne vymodelovaná forma a ta odlije do vhodného kovu.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ahoj, oživím toto starší vlákno.
Před rokem jsem byl nachystaný ke stavbě (tehdy aktuálního modelu) Průši. Rozpočet, dodavatelé, záv. tyče na stole. Zastavil jsem to, protože po posouzení využitelnosti jsem došel k názoru, že je pro mě téměř nulová. Píšťalku nepotřebuju
, volné věci (sošky) z netu taky ne a na technické díly pro robotiku to stále vypadalo dosti nepřesně, resp. "je třeba laborovat s nastavením trysky, tl. vrstev..., aby byl výsledek použitelný.
Se začátkem šk. roku přišli nějací studenti stejně nadšení jako já vloni. Akorát, že chtějí Rostock. Chci se proto zeptat:
- posunula se kvalita tisku přechodem na delta uspořádání, resp. lze dosáhnout nějaké zaručené úrovně bez neustálého seřizování a laborování?
- co vlastně na 3D tisknete? Vím o figurkách, ale to není můj šálek čaje, zajímaly by mě technické díly jako alternativa k obtížně vyrobitelným hliníkovým součástkám.
Díky, Radek
Před rokem jsem byl nachystaný ke stavbě (tehdy aktuálního modelu) Průši. Rozpočet, dodavatelé, záv. tyče na stole. Zastavil jsem to, protože po posouzení využitelnosti jsem došel k názoru, že je pro mě téměř nulová. Píšťalku nepotřebuju

Se začátkem šk. roku přišli nějací studenti stejně nadšení jako já vloni. Akorát, že chtějí Rostock. Chci se proto zeptat:
- posunula se kvalita tisku přechodem na delta uspořádání, resp. lze dosáhnout nějaké zaručené úrovně bez neustálého seřizování a laborování?
- co vlastně na 3D tisknete? Vím o figurkách, ale to není můj šálek čaje, zajímaly by mě technické díly jako alternativa k obtížně vyrobitelným hliníkovým součástkám.
Díky, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Díky za reakce, vcelku souhlasím.
Kauflanďáci: Do Vánoc má do práce přibýt 3D tiskárna za půl mega - kdybych si nechtěl hrát a stavět, tak na ni prostě počkám.
(I když živě vidím, jak kolem ní budou všichni chodit v posvátné hrůze, "aby se něco nepokazilo" anebo "neopotřeboval materiál".)
To, že kolo byla původně brambora, je známá věc. Ale nevidím důvod, proč by tyhle chyby měl opakovat každý jedinec.
Přeformuluju tedy původní otázku: Je možné stavět Reprap, aniž by každý stavitel musel řešit téměř od nuly základní vývoj? (Vyjma sestavení komerčního produktu, samozřejmě.)
Čekám hlavně na reakci lidí, kteří to postavili, a prosím je o radu nebo SZ.
Radek
Kauflanďáci: Do Vánoc má do práce přibýt 3D tiskárna za půl mega - kdybych si nechtěl hrát a stavět, tak na ni prostě počkám.

(I když živě vidím, jak kolem ní budou všichni chodit v posvátné hrůze, "aby se něco nepokazilo" anebo "neopotřeboval materiál".)
To, že kolo byla původně brambora, je známá věc. Ale nevidím důvod, proč by tyhle chyby měl opakovat každý jedinec.
Přeformuluju tedy původní otázku: Je možné stavět Reprap, aniž by každý stavitel musel řešit téměř od nuly základní vývoj? (Vyjma sestavení komerčního produktu, samozřejmě.)
Radek
Jasně že je to možné. Většina těch výtvorů je zveřejněná pod GPL licencí a to včetně výkresů modelů atd. Sám mám takhle zveřejněný svůj "hot-end" "reprap-sinuhed" a teď nově i vyhřívaný stůl. Jde hlavně o to že součástí toho celého je i poměrně slušná porce požadovaných vědomostí (mluvím o provozu, nikoli jen stavbě) kterou člověk získá prostě tím, že to používá a řeší problémy. Není to jako u komerčního projektu, kdy jen vložíš kazetu a spustíš tisk a když se to pokazí voláš servisáka za 40kkč, a ročně ho voláš preventivně, jinak máš po záruce, ale prostě to rozebereš sám a musíš vědět která bije. Ty vědomosti získáš během stavby a provozu postupně.
Hlavní nevýhoda je náročnější obsluha (což může být ve výsledku výhoda) hlavní výhoda pak naopak řádově nižší náklady. Například kilo "profi" materiálu za 5000kč versus 400kč.
Hlavní nevýhoda je náročnější obsluha (což může být ve výsledku výhoda) hlavní výhoda pak naopak řádově nižší náklady. Například kilo "profi" materiálu za 5000kč versus 400kč.
Ja jsem treba koupil mendel90 kit. Cely kit je opensource, vlastne je to jen par na CNC opracovanych desek (ktere by slo vyrobit i doma), tistene dily, a relativne bezne dostupny zbytek (remenicky, vodici tyce, zdroj, elektronika, ... ). K tomu celemu je vyborny navod na sestaveni. Proste staci postupovat podle navodu a clovek ma tak po 20 hodinach hotovou tiskarnu.rawen píše: Přeformuluju tedy původní otázku: Je možné stavět Reprap, aniž by každý stavitel musel řešit téměř od nuly základní vývoj? (Vyjma sestavení komerčního produktu, samozřejmě.)
Pokud bych chtel stavet druhou, tak staci vytisknou dily (jen u par z nich je tisk 'pro stredne pokrocile'), objednat z ebay a podobne soucasky a muzu stavet. Take je mozne nektere casti tiskarny predelat (vetsi prumer tyci a tak), jen uz to chce trochu proniknout do openscadu.
Zkus si prolistovat https://github.com/nophead/Mendel90/blo ... Dibond.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ...
Díky za odpověď.
Nopheada jsem loni sledoval, ale teď jsem na něj nějak zapomněl - a on to v mezičase dotáhl...
Nicméně, nedá mi to porovnat s Průšou i3. Myslíš, subjektivně, že Mendel90 je jako ucelená stavebnice pro začátek výhodnější než i3 sestavovaná nákupem z různých zdrojů?
A konstrukčně, je robustnější? Resp. při provozu je lepší mít všechno pospojované v kopě a elektroniku v jednom kuse a nikoliv zvlášť logiku a drivery motorů?
Děkuji za pomoc, Radek
Nopheada jsem loni sledoval, ale teď jsem na něj nějak zapomněl - a on to v mezičase dotáhl...
Nicméně, nedá mi to porovnat s Průšou i3. Myslíš, subjektivně, že Mendel90 je jako ucelená stavebnice pro začátek výhodnější než i3 sestavovaná nákupem z různých zdrojů?
A konstrukčně, je robustnější? Resp. při provozu je lepší mít všechno pospojované v kopě a elektroniku v jednom kuse a nikoliv zvlášť logiku a drivery motorů?
Děkuji za pomoc, Radek