Engineer píše:Abychom se tedy neodchylovali od tématu ... vrátím se k Tvojí konstrukci. Je to totiž takový zdejší řekl bych folklor.

Vysvětlím proč.... Čas od času přijde někdo kdo si chce postavit CNC, který bude jak Ty říkáš dělat do "železa" v plus mínus stovce a mělo by to stát tak do 25-tisíc.
Postavit mašinu aby chodila v plus mínus stovce je velký sousto a je o to větší, když to dle Tvého požadavku nemá stát víc jak kupovaná BF20-ka, nebo když to má bejt udělaný ze svařence atd....
Zeptám se Tě na na pár drobností, jaký tam hodláš použít šrouby, trapézy? Jaký hodláš použít vřeteno? Jak rychle to má jezdit?
Upřesňuji - doplním věci které jsem zapomněl napsat, jak jsem již psal, stroj si chci postavit ne z důvodu, že by mi vadila cena za BF20 Vario, ale proto že jsem se přestěhoval z baráku s dílnou do činžáku.
Pro svoji potřebu - nebo lépe pro zábavu - stroj chci mít doma, abych si na něm hrál v souvislosti se softw. CAD CAM (Inventor - SolidWorks - SolidCAM).
Koupil bych si BF20 Vario, ale vzhledem k jeho hmotnosti jej nedostanu do třetího patra bez výtahu. Rozdělávat jej na součástky na chodbě domu je nereálné.
Proto si chci postavit stroj, který bude sestavitelný až doma. Je to také z toho důvodu, že když si přinesu domů BF20 Vario, tak mně manželka přetáhne hadrem přes záda.
Když to donesu domů po kouskách nebude to mít úplně přesně tvar dílenského stroje ale tvar stroje na modely, bude to něco jiného a hadr se nekoná.
V soušasné době mám koupený litinový křížový stůl (44 kg hmotnost), vřeteno Proxxon 40/E, krok.motory s řízením pro Mach 3, 2 ks lineární vedení šíře 15 mm délka 500 mm se dvěma vozíky na vedení pro osu Z.
Šroubovice ponechám trapézové, pro moje hraní to zcela postačuje. Chci vyrobit konstrukci z profilů U80 síla stěny 8 mm, na kterou upevním ve vodorovné části zmíněný křížový stůl a osu Z bude tvořit druhá část konstrukce coby sloup z profilů U120 síla stěny 12 mm. Domnívám se - třeba mylně , to nevím a proto se na to ptám, že tato konstrukce bude určitě pevnější než konstrukce z duralu (portálovky) - i když někteří uvádějí že na ní frézují i barevné kovy (dural, měď, bronz atd.). Otázkou je např. zda má význam se zabývat myšlenkou uzavření profilů konstrukce a vyplnění polmerbetonem. Pro moje účely by zcela jistě vyhovovala jakákoliv konstrukce řešená na způsob zde na foru uvedených portálovek z duralových nosníků pro obrábění dřeva, ale když už to dělám, tak bych chtěl, abych si na tom mohl občas vyrobit elektrodu z mědi a případně vyfrézovat drážku nebo zahloubení do ocelové desky, pokud ji použiju do formičky na modely. Rychlost mi zcela postačuje cca 1000 mm/min, což odhaduji byla i rychlost na uvedených BF20 v práci. Neočekávám od to žádné zázraky. Pouze se mi nechce do frézky vyrobené na koleně investovat více než kdybych si ji koupil hotovou. Kdybych si ale musel koupit hotovou, raději bych volil třeba BF 40 Vario - nebo tak nějak.