Pokus se železem

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 12:04

Thomeeque píše:
lubos píše:Protože to není obrábění ale pilování :D :D
Už i ty, Lubošu?! :roll: Je jasný, že pokud se začne operovat s požadavky na produkční mašinu, dojde si i ke konstrukci a ceně produkční mašiny. A to se tady dojde z nějakýho důvodu skoro dycky, i když dotyčnej zdaleka nic takovýho nepotřebuje. Dotyčnej chce jen tu stovku (navíc primárně do mědi), nic o tom, že to musí bejt vocel desítkou do pěti mm na jeden záběr.
Obráběl jsi někdy měď? :D Pokud ne, zkus to..... a poděl se o poznatky :wink:
Thomeeque

24. 8. 2013, 12:10

Jestli to správně chápu, tak Venca na BF20 Variu ano a byl spokojenej :)

Já vlasně taky, na plošňáku každou chvíli, 35um na jeden průchod, žádnej problém.. :wink:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vencavagon

24. 8. 2013, 12:16

Já pořád nechápu, proč některým lidem připadá nemožné vyrobit na BF20 3 kusy elektrody z mědi nebo z grafitu, kdy budou v toleranci +- 0,01 mm.
Vždyť přece ten obrobek je upnut na stejném místě, ve stejném svěráku, vyrábí jej stejná frézka, podle stejného programu, stejný materiál, atd. atd.
Stůl i vřeteno se pohybuje ve stejných částech stroje, má stejné vůle v soustrojí jako měl u předchozí elektrody atd.
Něco jiného by přece bylo, kdybych jednu elektrodu vyrobil s upnutím na levé straně stolu a druhou napravo nebo třeba o 5 cm vedle.
Ale upnutí obrobku je +- milimetr identické.
lubos
Sponzor fora

24. 8. 2013, 12:21

Thomeeque píše:
lubos píše:Protože to není obrábění ale pilování :D :D
Už i ty, Lubošu?! :roll: Je jasný, že pokud se začne operovat s požadavky na produkční mašinu, dojde si i ke konstrukci a ceně produkční mašiny. A to se tady dojde z nějakýho důvodu skoro dycky, i když dotyčnej zdaleka nic takovýho nepotřebuje. Dotyčnej chce jen tu stovku (navíc primárně do mědi), nic o tom, že to musí bejt vocel desítkou do pěti mm na jeden záběr.
já taky piluju
ale moc dobře vím že mašina která dělá ve stovce s rozjezdem cca 300x400 a tedy i dílem takhle velkým ,není sranda. Já takovou hobby konstrukci s touto cenovkou ještě nevidel ( to ale nic neznamená).Většina lidí co se ti snaží poradit už nějakou tu mašinu postavili a ví co lze a co ne. Pokud chceš radu a chceš si nechat plno lidí ti tu poradí. Pokud chceš slyšet je to ok tak toho se nedočkáš. Ke každé konstrukce která tu je prezentovaná se najdou nějaké připomínky a vždy je co lepšit ( nic není a nikdy nebude dokonalé). Záleží jen na tobě.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
vencavagon

24. 8. 2013, 12:52

Engineer píše:Abychom se tedy neodchylovali od tématu ... vrátím se k Tvojí konstrukci. Je to totiž takový zdejší řekl bych folklor. :) Vysvětlím proč.... Čas od času přijde někdo kdo si chce postavit CNC, který bude jak Ty říkáš dělat do "železa" v plus mínus stovce a mělo by to stát tak do 25-tisíc.
Postavit mašinu aby chodila v plus mínus stovce je velký sousto a je o to větší, když to dle Tvého požadavku nemá stát víc jak kupovaná BF20-ka, nebo když to má bejt udělaný ze svařence atd....
Zeptám se Tě na na pár drobností, jaký tam hodláš použít šrouby, trapézy? Jaký hodláš použít vřeteno? Jak rychle to má jezdit?
Upřesňuji - doplním věci které jsem zapomněl napsat, jak jsem již psal, stroj si chci postavit ne z důvodu, že by mi vadila cena za BF20 Vario, ale proto že jsem se přestěhoval z baráku s dílnou do činžáku.
Pro svoji potřebu - nebo lépe pro zábavu - stroj chci mít doma, abych si na něm hrál v souvislosti se softw. CAD CAM (Inventor - SolidWorks - SolidCAM).
Koupil bych si BF20 Vario, ale vzhledem k jeho hmotnosti jej nedostanu do třetího patra bez výtahu. Rozdělávat jej na součástky na chodbě domu je nereálné.
Proto si chci postavit stroj, který bude sestavitelný až doma. Je to také z toho důvodu, že když si přinesu domů BF20 Vario, tak mně manželka přetáhne hadrem přes záda.
Když to donesu domů po kouskách nebude to mít úplně přesně tvar dílenského stroje ale tvar stroje na modely, bude to něco jiného a hadr se nekoná.
V soušasné době mám koupený litinový křížový stůl (44 kg hmotnost), vřeteno Proxxon 40/E, krok.motory s řízením pro Mach 3, 2 ks lineární vedení šíře 15 mm délka 500 mm se dvěma vozíky na vedení pro osu Z.
Šroubovice ponechám trapézové, pro moje hraní to zcela postačuje. Chci vyrobit konstrukci z profilů U80 síla stěny 8 mm, na kterou upevním ve vodorovné části zmíněný křížový stůl a osu Z bude tvořit druhá část konstrukce coby sloup z profilů U120 síla stěny 12 mm. Domnívám se - třeba mylně , to nevím a proto se na to ptám, že tato konstrukce bude určitě pevnější než konstrukce z duralu (portálovky) - i když někteří uvádějí že na ní frézují i barevné kovy (dural, měď, bronz atd.). Otázkou je např. zda má význam se zabývat myšlenkou uzavření profilů konstrukce a vyplnění polmerbetonem. Pro moje účely by zcela jistě vyhovovala jakákoliv konstrukce řešená na způsob zde na foru uvedených portálovek z duralových nosníků pro obrábění dřeva, ale když už to dělám, tak bych chtěl, abych si na tom mohl občas vyrobit elektrodu z mědi a případně vyfrézovat drážku nebo zahloubení do ocelové desky, pokud ji použiju do formičky na modely. Rychlost mi zcela postačuje cca 1000 mm/min, což odhaduji byla i rychlost na uvedených BF20 v práci. Neočekávám od to žádné zázraky. Pouze se mi nechce do frézky vyrobené na koleně investovat více než kdybych si ji koupil hotovou. Kdybych si ale musel koupit hotovou, raději bych volil třeba BF 40 Vario - nebo tak nějak.
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 24. 8. 2013, 1:30, celkem upraveno 5 x.
vencavagon

24. 8. 2013, 1:03

liam86 píše:ako stavitel-spekulant z vlastnej skusenosti poviem len ze frezovanie (manualne) na zvarenci z U profilov 80, linearov z kovosrotu a metrickymi zavitovkami sa pri zeleznych kovoch nedalo nazvat ani tichym ani rychlym a presnost bola plus minus autobus a tych finisovacich prechodov by bolo treba podstatnie viac aby sa to tvarilo presne. Na obranu "stroja" vsak pridam ze sa jedna pokus o sustruh na jahodove drevo s chorobou velkych oci, frezy (rozne dvojbrite a neaka uhlova) upnute v univerzale a obrobok v nozovke, najslabsi clanok je sice kombinacia vreteno-zavitovky ale vzduch medzi profilmi tie vibracie teda fakt netlmi :D. Samozrejme sa pracuje na vylepseniach ale uz dnes mi je jasne ze ako pise RaS, vytahovat presne ocelove obrobky zo strojku za par korun je nieco medzi sci-fi a romantickou komediou-obcas stastne konce obcas zmiesane pocity

Nikde přece nebyla řeč o lineárech z kovošrotu, metrických závitech a přesných ocelových obrobcích.
Rovněž zde padnul dotaz na uzavření konstrukce a vyplnění polymerbetonem.
Určitě zde existuje předpoklad, že pevným sešroubováním litinového stolu s konstrukcí v celé ploše podstavce stolu dojde k určitému útlumu vibrací.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 1:37

Takže info jsi doplnil myslím dostatečné .... v tom případě velmi těžko k navržené konstrukci rozumně radit, abys byl dle Tvých setinových představ s výsledkem spokojen.
Kdybys napsal zadání chci zkusit stavět "přenosný" frézkoploter na dřevo, plasty, dural a možná někdy hodně opatrně i ocel a mám představu, že to bude umět tak +/- tři stovky (lépe pět), tak by se to možná dalo nějak řešit (ale asi ne s rozpočtem který tak nějak mlčky předpokládám že na to máš).
Už jenom představa, že tam chceš nechat původní trapézy je řekl bych hodně kacíčská. :wink:
Máš vůbec představu v jaký přesnosti ty trapézy jsou (odchylka stoupání, vůle, jaký mrtvý chod v celém rozsahu posuvu), nebo jáká je geometrická přesnost (kolmosti), či jaké jsou vůle rybinového vedení u toho stolu co hodláš použít? Nemluvě o pružných deformacích těch svařených jeklů či pnutí co tam zaneseš. A to ani nemluvím o házivosti upnutí vřetena, tuhosti jeho uložení atd....
vencavagon

24. 8. 2013, 1:40

já taky piluju
ale moc dobře vím že mašina která dělá ve stovce s rozjezdem cca 300x400 a tedy i dílem takhle velkým ,není sranda. Já takovou hobby konstrukci s touto cenovkou ještě nevidel ( to ale nic neznamená).Většina lidí co se ti snaží poradit už nějakou tu mašinu postavili a ví co lze a co ne. Pokud chceš radu a chceš si nechat plno lidí ti tu poradí. Pokud chceš slyšet je to ok tak toho se nedočkáš. Ke každé konstrukce která tu je prezentovaná se najdou nějaké připomínky a vždy je co lepšit ( nic není a nikdy nebude dokonalé). Záleží jen na tobě.[/quote]

Ale to je mi přece zcela jasný a ni nečekám, že by to bylo OK.
Naopak vím že to není OK. Proto se snažím poradit, aby to NeOK bylo co nejmenší v rámci možností.
Rozjezd stroje by mněl být podle stolu cca 250x130 mm, Z cca 500mm, ale pracovních tak 150 - 200.
Kdyby to zálečelo pouze na mně, tak si koupím hotovou z fabriky.
vencavagon

24. 8. 2013, 1:52

Engineer píše:Takže info jsi doplnil myslím dostatečné .... v tom případě velmi těžko k navržené konstrukci rozumně radit, abys byl dle Tvých setinových představ s výsledkem spokojen.
Kdybys napsal zadání chci zkusit stavět "přenosný" frézkoploter na dřevo, plasty, dural a možná někdy hodně opatrně i ocel a mám představu, že to bude umět tak +/- tři stovky (lépe pět), tak by se to možná dalo nějak řešit (ale asi ne s rozpočtem který tak nějak mlčky předpokládám že na to máš).
Už jenom představa, že tam chceš nechat původní trapézy je řekl bych hodně kacíčská. :wink:
Máš vůbec představu v jaký přesnosti ty trapézy jsou (odchylka stoupání, vůle, jaký mrtvý chod v celém rozsahu posuvu), nebo jáká je geometrická přesnost (kolmosti), či jaké jsou vůle rybinového vedení u toho stolu co hodláš použít? Nemluvě o pružných deformacích těch svařených jeklů či pnutí co tam zaneseš. A to ani nemluvím o házivosti upnutí vřetena, tuhosti jeho uložení atd....

Ono to ani tak přísný s tolerancí nemusí být - jak jsem napsal, není to pro vážnou práci, je to spíše pro vyplnění času po večerech.
Takže dejme tomu plus minus 3 setiny by byly OK. Pro vyjiskřování tvarů, které bych potřeboval je to i tak OK - dožene se to planetováním.
Dát tam místo trapézáků broušené kuličkové závity a matice není problém. To by byla pouze nějaká částka navíc, která mi nedělá problém.
Co se týče ceny, tak cca 25 000 je částka pouze na holou konstrukci - ostatní věci mám jak jsem psal.
Jenže tady je právě to dilema - 25 000 se mi pouze za konstrukci zdá hodně a v tom případě bych raději koupil tovární stroj.
Nevím jestli jsem to tady dostatečně napsal, peníze nejsou ten problém - největší překážkou je tady byt ve třetím patře bez výtahu.
Třeba konstrukce úplně jiného tvaru atd ??? Rozumíte mi ??
Samozřejmě, že je mi jasné že to není tak jednoduché - něco jiného je stojan na vrtačku.
Jsem si vědom všeho co jsi mi zde psal - pnutí, přesnost, svary, rybiny atd. Proto se ptám. Ten kdo si něco takového dělal, to ví a má zkušenosti. Já jsem ji ještě nestavěl.
Ptám se proto, abych zjistil, do jaké míry bude řešení a jaké, pčípadně zda se na to úplně vyprdnout a hrát si s autodráhou.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 2:04

Pokud nejsou problém finance, tak si to kup raději hotový .... stavba Tě totiž vyjde možná dráž (budeš to dělat na několikrát a postupně přisypávat finance třeba do těch kuličkáčů, pořádnýho vřetena atd.).
A že to máš ve třetím patře.... :)
Já po povodni stěhoval mnoho věcí po schodech do patra a nebyl to až takový problém. Spíš bych viděl problém se sousedama (měl jsem kdysi dílnu se soustruhem, stojanovkou v paneláku a nebylo to pro soužití partají ideální :lol: ) a pak možná v Tvém případě s tou manželkou. :wink:
Nevím jaký máš Proxon vřeteno, ale jestli je to něco komutátorovýho s vysokejma otáčkama tak Tě asi brzy lidi pozvou někam na kobereček. Já musel frézkoploter s vřetenem Kres (později Protool) velmi rychle odstěhovat z bytu pryč. Oproti tomu třeba FC16ku se 3F vřetenem co mám dnes není za jedněma dveřma prakticky ani slyšet. :)
vencavagon

24. 8. 2013, 2:08

Ten důvod se sousedy je také jeden z nich. Moc tady nemůžu dělat kravál.
Možná že bych šel na koberec, už kdyby viděli že to stěhuju do baráku - ne možná, ale zcela určitě....
To vřeteno od Proxxonu je BFW 40-E, je to vřeteno cca s 8000 ot/min, je určeno přímo jako frézovací vřeteno.
Doporučuje jej i jeden ze stavitelů zde na foru s velkou praxí, který vyrobil více strojů a prodává je na zakázku - teď momentálně nevím kdo to byl.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2013, 2:25

To vřetýnko je pěkný a chodí potichu, měl jsem tu čest se s ním potkat.....
vencavagon

24. 8. 2013, 2:31

Engineer píše:To vřetýnko je pěkný a chodí potichu, měl jsem tu čest se s ním potkat.....
Já ho mám také vyzkoušené, provizorně jsem jej používal do frézky od Proxxonu - taková ta sloupovka s křížovým stolem.
Jenomže to tak na dřevo, dural max po 0,5 mm do hloubky.
Je to taková hobby hračka, která ani nejde předělat na CNC, protože to je odlitek z duralu nebo něco podobného a nemá to žádnou tuhost.
Ten stůl je také sám o sobě dost nepřesný.
Navíc ta svislá trubka jako noha má stěnu cca 3 milimetry. Prostě je to na hraní, ale to vřeteno dobrý.
vencavagon

24. 8. 2013, 2:49

Při procházce internetem jsem narazil na jednu chytristiku, která do určité míry může objasnit problematiku přesnosti o které se dohadujeme.
Bylo to rovněž v souvislosti BF 20 Vario prodávané jako CNC z výroby - domnívám se od prodejce.
- původní rybiny
- krokové motory
- trapézové šrouby

Vůle ve vedení atd. kompenzovány pomocí software - nastavitelné pro každou osu extra.

Podle teoretické úvahy by mohlo jít o tohle:
Stroj těchto parametrů - zadám obrobek 100x100 mm.
Bez SW kompenzace vypadne 5 kusů 99,9 x 99,9 mm vlivem nepřesností soustrojí.
Všechny o rozměru 99,89 - 99,91 mm
Se SW kompenzací 100 +- 0,0x

Kolik byla skutečná přesnost však bohužel nebylo uvedeno.
RaS

24. 8. 2013, 2:55

mě jsi nijak neurazil.. diskuzní fórum mě urazit nemůže..
a k věci pokud si myslíš že postavíš stroj za 25000 tak si ho kup hotovej a nebo si radši hraj s tou autodráhou jak jsi psal.. za cenu té BFky nekoupíš ani materiál na ni.. o práci ani nemluvě..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“