Proma nebo quantum

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Petr Bratřík

4. 9. 2013, 8:01

Sikula píše:
Mají to podobný, ale pokud bych chtěl něco od BOW, tak jejich sortiment prodává jedna firma u nás ve městě a servis je 16km od nás, takže obchodní podmínky BOW nejsou pro mě až tak důležité. Ale tohle je pro mě do Vyškova 230 km. Pokud bych se ale rozhodnul, že si něco koupím z Výrobních stroju, tak bych si radši pro to osobně dojel.
Samozřejmě, když jsem napsal, že k e-shopu Výrobní stroje nemám důvěru, tak jsem tím nechtěl nikoho urazit ani poškodit... jsem možná jen přehnaně opatrnej...ale v dnešní době, kdo by nebyl.
Já to mám k zastoupení BOW jen necelých 10km, heč.
A bylo mi to platný asi stejně jak mrtvýmu kabát.
Sikula

4. 9. 2013, 8:12

time píše:Kupoval som od nich teraz frézku ZAY7025.
O firme Výrobní stroje s.r.o. môžem hovoriť len pozitívne a ing. Vít Nešpor je ochotný a ústretový človek. :)
Koniec koncov tu je komunikácia s nimi.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=108&t=12039#p119166" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu komunikaci jsem si přečetl a jsem rád, že jsem se zmýlil :oops: . Ale ty stránky jsou na můj vkus moc anonymní, ale asi ví, proč je takové má. Zkusím mu napsat a zjistit nějaké podrobnosti o tom CJM250. Začíná se mě líbit :) .
time

4. 9. 2013, 8:30

Mne Výrobní stroje s.r.o. frézku ZAY7025 - 180kg doviezli za 500,-Kč (19.95.-EURO) po schodoch dolu v činžáku až do pivnice. (Vyškov - Šamorín 185km (cca 2h). Kontrolovaný a nastavený stroj - k tomu upravený posuv Y zo 160mm na 210mm, - bez príplatku, všetko v pôvodnej cene.
Platba až pri prevzatí stroja - riadna faktúra záruka na stroj 24mesiacov.
Od Magma - stroje frézka ZAY7025 (poliaci z Aukra) je doprava 1500.-Kč a potom doma rozborka - zborka stroja, čiže dodo-systém. (ako sa dovezie z Číny tak sa aj predá)
Petr Bratřík

4. 9. 2013, 8:53

Kup si co chceš a kde chceš, to je tvoje věc a vůbec si nemyslim, že bych ti do toho měl já co kecat. Snažil jsem se jen podle svého nejlepšího vědomí a svědomí poradit, nic víc. Byl jsem totiž v podobné situaci jako ty.
Já osobně ale fakt cítím " drobný" rozdíl mezi tím když mi z BOW do telefonu řekli:
" no, ten mastný papír pod krytem, co se namotal při prvním spuštění na to kolo a způsobil, že prasklo, tam být prostě nemohl, to nemůže být přeci reklamace, protože podle protokolu byl soustruh, který jsme vám prodali zkontrolovaný a vyzkoušený. A ta dutina v koníku, plná formovacího písku, co se sypal na saně, to se nám nějak nezdá, to si asi vymýšlíte, to byste nám musel soustruh poslat na své náklady zpět ( 130kg !!!), abychom si to mohli zkontrolovat"
a mezi tím, když mi z Výrobních strojů napsal:
"omlouvám se, že Vám odpovídám na Váš mail až ted večer, ale po přečtení Vašeho mailu jsem musel honem zabalit ty správné kleštiny a jet na poštu, aby nezavřeli, a stihl jsem Vám je ještě dnes poslat, když píšete, že je nutně potřebujete. Ty které jste si omylem ( moje vlastní blbost, překoukl jsem se já, ne on !!!) špatně objednal, a nepasují Vám, mi prosím pak zašlete zpět. Děkuji "
Joch

6. 9. 2013, 10:34

Ahoj, taky ti napíšu svůj názor. Kupoval jsem od Víta N. toto http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/s ... -250bk/674" onclick="window.open(this.href);return false; a jsem spokojen. Pod tímto slovem si představ, že za ty peníze je to ekvivalent všemu co je čínské a navíc je to levnější než s nalepenou značkou Optim... nebo BO... Že tam musíš dodělat některé věci je jasné (momentálně řeším větší točivý moment při nízkých otáčkách - asi přidám řemenici), ale když to vezmeš jako "projekty" na kterých začneš něco dělat, učit se, zjišťovat ... tak to není vůbec ke škodě věci. Tak držím palce - stejně si jen hrajeme :)
Ahoj Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
GeeSnake
Sponzor fora

6. 9. 2013, 12:07

Já vím že je to omleté, a těžké, a že to nemáš kam dát, ale za těch 40 litrů co chceš tratit si kup tohle, to za pár let to za ty peníze vždy zase prodáš, nebýt toho, že jsem si soustruh koupil minulý týden tak bych do něj šel, byla to moje první nová mašina po vyučení(1983):
http://aukro.cz/soustruh-sm-16-a-i3523406112.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Sikula

6. 9. 2013, 6:00

Přiznám se, že jsem vůbec netušil, že se sem z Číny vozí "polotovary" a teprve tady se z n ich dělají trochu funkční strojky. Panu Nešporovi jsem už psal a velice ochotně odpovídal. No ten soustruh CJM250
co se mě líbí budou mít až cca za 2 měsíce, což zde už někdo zmiňoval. Takže asi půjdu do něj :)
rawen
Sponzor fora

19. 9. 2013, 8:12

Ahoj,
bych nezakládal nové vlákno, zkusím se zeptat tady.

Lze do této třídy soustruhů použít do vřetene a koníku tyto upínače?

http://www.ebay.com/itm/1PC-ER25-MT3-M1 ... 2c7261b1ec" onclick="window.open(this.href);return false;

Nejlépe osobní zkušenost, jestli někde něco nezavazí, prosím.

Díky, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 8:39

Lze do této třídy soustruhů použít do vřetene a koníku tyto upínače?
http://www..." onclick="window.open(this.href);return false;.
Nejlépe osobní zkušenost, jestli někde něco nezavazí, prosím.
V pohode, nič ničomu nezavadzia, akurát treba poriadne vytrieť (vyčistiť) kužel vo vretene. Ale dosť problematicky sa to odtiaľ "vyndáva", ja to riešim veľmi jemne dreveným špalkom a kladivkom. Aj keď sú na to nejaké závitové "vyprošťováky" či čo.
WP_000101.jpg
WP_000102.jpg
V koníku to nemám, ale tam tomu určite nič zavadzať nebude, neviem ale ako to je s vyberaním, čo používam ja redukciu MK2, na konci je unášač tak to sa v pohode dá vytočiť. Toto neviem...
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
rawen
Sponzor fora

20. 9. 2013, 4:51

Díky.

Když se do toho našroubuje "zezadu" závitovka, tak by to mělo jít vyklepnout, ne?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
jova
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2013, 6:14

Vyklepnout a zároveň se to s ní i může přitáhnout. Bez toho hrozí že se to otřesy a chvěním uvolní.
Zdenek Valter

21. 9. 2013, 3:27

jova píše:Vyklepnout a zároveň se to s ní i může přitáhnout. Bez toho hrozí že se to otřesy a chvěním uvolní.
No lepší je nějaký delší šroub !!
Viz fotka
Tohle funguje do klonů Seig C3 - šroub M12 x150 (tenhle je nerez) - hliníková podložka s konusem středí šroub v díře vřetene.
Pokud bude ta podložka kratší stačí i M 12x 140 ;-) Zbyly mi po jednom kousku M12x140 a M12 x150 - pokud někdo máte zájem napište sz.
Přílohy
drzak_MK3_Seig3.jpg
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Kilovolt
Sponzor fora

21. 9. 2013, 7:23

Taky o tomhle uvažuju a chci se optat:1) jak moc vadí, že to není průchozí? , 2)vydrží kleština upnutí třeba jen za 2mm obrobku a nezničí se tím ?
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Zdenek Valter

21. 9. 2013, 8:06

Kilovolt píše:Taky o tomhle uvažuju a chci se optat:1) jak moc vadí, že to není průchozí? ,
2)vydrží kleština upnutí třeba jen za 2mm obrobku a nezničí se tím ?
1)No jestli vadí neprůchodnost díry je spíš na Tobě ;-)
Tady jde o to, že bude-li někdo požívat upínač ER do vřetena s MK kuželem měl by se ten kužel zajistit šroubem !!!
Pokud potřebuješ mít kleštinu průchozí řeší se to jinak ;-)
http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=29683&t=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Tedy kleštinovou přírubou.

2) Tady je na tobě jaký průměr upínáš a jak máš máš materiál vyložen z kleštin.
ER má poměrně dobý upínací tlak takže měké materiály - například obruče či kola pro železniční modely utahuji jedině rukou a chytám je vlastně za kužel. a není v tom problém.
(V mém případě je to ER 40)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2013, 8:51

Zdenek Valter píše:Tady jde o to, že bude-li někdo požívat upínač ER do vřetena s MK kuželem měl by se ten kužel zajistit šroubem !!!
Dovolím si nesouhlasit :) v 90 prct. dělám veškerou práci na nepřeberném množství trnů s Mk kuželem a tyto trny jsem v dutině vřetene soustruhu nikdy nezajišťoval žádným šroubem. Nikdy, opakuji nikdy se mě nestalo, že by se trn uvolnil. :wink:
U soustruhu to je trochu něco jiného jak na frézce, frézka pracuje s několikabřitým nástrojem, tedy jsou tam rázy oproti soustružení, navíc převážnou práci provádí s radiálními tlaky, naproti tomu u soustruhu je převážná práce s axiálními tlaky na vřeteno ( podélné soustružení) minimum potom radiálních tlaků (čelo, úpich), navíc většinou bez rázů od vícebřitého nástroje.
Vytírám dutinu, rukou to tam narazím a drží to jako prase, obráceně do toho klepnu tyčkou a vyletí to

U toho kleštinového upínače bych se "nezajištění" neobával už vůbec, pokud se to uvolňuje i při běžném soustružení u jakéhokoli trnu, tak bude napikaču ten vnitřní kužel :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“