soustruznicke noze

Odpovědět
testone
Sponzor fora

30. 9. 2013, 7:49

nedělal bych z té šikmé stěny lůžka až takovou vědu
několikrát jsem si dělal buď nějakou speciálnost nebo jsem si opravoval lůžko na fabrickém noži který se mi povedlo nabourat
funguje to i s nezkosenou hranou lůžka, je třeba o fous posunout díru na šroubek dovnitř lůžka, aby kužel na šroubku destičku dotlačoval do kouta
lůžko nedělat na plnou tloušťku destičky, destička se pak bokem opře o horní hrany lůžka a o dno
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 12:00

co mám na to napsat .... snad jen to jestli se při ceně cca 350 za držák někomu vyplatí experimenty s vymyšlením a výrobou vlastního držáku??? :wink:
Samozřejmě, že se to dá vyrobit, možná by to šlo i vypilovat pilníkem :lol: otázkou je dosažený výsledek....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 12:04

rollfree píše:...............
A nasel by se tam i nejaky nozik pro moji Sandru? A co za to?

Je prosim nejaky standard ve vysce rezne hrany nozu pro dany rozmer (10x10, 12x12mm atd.) ?
Do meho sranda-soustruhu by se dal upnout nuz o vysce i 16mm, ale osa univerzaly je nad zakladnou, na ktere lezi nuz, jen asi 11mm. Takze pokud by ten nuz 12x12 mel reznou hranu az nahore, tak uz by to bylo nad osou.
Pokud máš vzdálenost k ose universálky od základny jen 11mm tak je to na nože 10x10 nebo třeba 10x12 a do osy nebo lehce pod osu si to vypodložíš tenkými plechy. To je tak nějak základ soustružnický práce umět si ustavit nůž. Z logiky věci plyne že výška břitu nože by neměla překročit Tvých 11mm.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 12:25

Engineer píše:co mám na to napsat .... snad jen to jestli se při ceně cca 350 za držák někomu vyplatí experimenty s vymyšlením a výrobou vlastního držáku??? :wink:
Takhle se nedá uvažovat. Správný kutil přece zaplatí jen za materiál tolik, co by to stálo celé hotové, jinak ho to ani nebude těšit :-)
Aleš Procháska
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 1:04

JJJJ :D a ještě by při tom v odpočinkových mezičasech měl prubnout vyfukování cigaretovýho dýmu do vody .... co kdyby se z toho urodily nějaký VBD??? :lol:
testone
Sponzor fora

30. 9. 2013, 1:31

samozřejmě, já jsem si koupil od engineera dva nože taky
za ty prachy se dělat s jedním nožem nemá smysl, pokud to není nějaká speciálnost
to já jen tak, že i cesta může být cíl, a zas to není až taková věda
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
rollfree

30. 9. 2013, 2:18

Engineer píše:
rollfree píše:...............
A nasel by se tam i nejaky nozik pro moji Sandru? A co za to?

Je prosim nejaky standard ve vysce rezne hrany nozu pro dany rozmer (10x10, 12x12mm atd.) ?
Do meho sranda-soustruhu by se dal upnout nuz o vysce i 16mm, ale osa univerzaly je nad zakladnou, na ktere lezi nuz, jen asi 11mm. Takze pokud by ten nuz 12x12 mel reznou hranu az nahore, tak uz by to bylo nad osou.
Pokud máš vzdálenost k ose universálky od základny jen 11mm tak je to na nože 10x10 nebo třeba 10x12 a do osy nebo lehce pod osu si to vypodložíš tenkými plechy. To je tak nějak základ soustružnický práce umět si ustavit nůž. Z logiky věci plyne že výška břitu nože by neměla překročit Tvých 11mm.
Diky, ze me mas za uplneho blba. ;-)
Podlozit nuz plechem jiste zvladnu. Muj dotaz znel, jestli u nozu 12x12 je brit az nahore (tj. pro me nepouzitelne), nebo jestli ten brit vychazi niz.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Engineer
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 2:23

Pochopitelně, že u nože na vnější soustružení s tělem 12x12 leží břit obvykle cca ve výšce 12mm, určitě ne ve výšce 11mm.
rollfree

30. 9. 2013, 2:41

testone píše:Koneckonců, jestli je Fiona CNC jak píšeš, snadno si při troše šikovnosti nože vyfrézuješ sám.
Z plastu nebo preklizky by to holka zvladla, z duralu mozna taky. Ale postvat na moji malou Fionku ocelovy spalek, to te holce nemuzu udelat.
Ptal jsem se ji, jestli by si poradila se sikmou stenou. Pry kdyz na ni upnu sverak lehce na jedne strane podlozeny, tak jo. A jestli se s tim pry nechci babrat, tak at si vezmu kus plechu, ten at na bruzce ojedu to klinu a vystrihnu z neho podlozku. Ale je jeste mlada, tak mozna keca.
testone
Sponzor fora

30. 9. 2013, 3:08

jenže ty úkosy jsou (když už by tam měly být) na obou stranách "chlívečku" pro destičku
a to pomocí podložení svěráku nedáš a jestli jo, tak klobouk dolů
výhoda CNC mašinky v tomto případě je, že na jedno upnutí a zaměření udělá to buď trojúhelníkové nebo kosočtvercové (nepravoúhlou !!!) lůžko vč. díry pro šroubek
když budeš dělat každou stěnu zvlášť, tak se z toho ....... - nebo alespoň já už stářím slepej jak hraběnka
rollfree

30. 9. 2013, 3:29

testone píše:jenže ty úkosy jsou (když už by tam měly být) na obou stranách "chlívečku" pro destičku
a to pomocí podložení svěráku nedáš a jestli jo, tak klobouk dolů
výhoda CNC mašinky v tomto případě je, že na jedno upnutí a zaměření udělá to buď trojúhelníkové nebo kosočtvercové (nepravoúhlou !!!) lůžko vč. díry pro šroubek
když budeš dělat každou stěnu zvlášť, tak se z toho ....... - nebo alespoň já už stářím slepej jak hraběnka
Muselo by se to samozrejme podlozit, udelat jenu stenu, otocit sverak, podlozit a udelat druhou stenu.
Jak uz tady bylo zmineno - kazdy spravny amater da do vyroby jednoho kusu pro sebe mnohem vic materialu a prace, nez by stalo zakoupeni 10 ks profi vyrobku. ;-)
Ale pak ta radost, kdyz to funguje. Jen je pak treba dobre filtrovat vstupni informace, aby mu neprisel na oci cenik tech profi vyrobku. U te mechaniky to mozna neni tak strasne, ale treba u elektroniky je to des. Kdyz si neco vyrobim, tak mi pak vzdy dokaze fest zkazit radost kdyz neco podobneho, ale v krasne skatulce, najdu nekde na eBay za cenu, ktera je polovicni, nez cena jen soucastek, ktere jsem do toho dal.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 4:00

Proč nadvakrát? Pro sedmistupňovou destičku by to stačilo podložit klínovou podložkou 10.81 stupně v ose úhlu těch stěn :-) Samozřejmě by se nedalo frézovat v XY, ale muselo by se v XYZ, ale šlo by to. Nicméně by to byla zbytečná námaha, protože kulovou frézou se to udělá na jedno upnutí :-)
Aleš Procháska
rollfree

30. 9. 2013, 6:42

To uz by ale chtelo nejaky klin i pod ten roh sveraku, kterym by to bylo oprene o stul. Jinak by ten bodovy styk Fionku asi bolel.
Ale tou kulovou frezou by to bylo asi elegantnejsi. Jen pak asi vznikne podel hran rigolek, ne?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2013, 6:58

To jo, když se to dělá třeba dvojkou, tak nejspodnější milimetr té stěny není šikmý ale svislý (od předchozí operace stopkovou frézou). Což ovšem nemůže vadit. Zbytek stěny je úplně hladký, protože plocha je nepatrná a geometrie jednoduchá, takže se to dá vyhladit třeba na teoretických 0.0005 mm aniž by to trvalo nějak dlouho.
Aleš Procháska
PetrT30

30. 9. 2013, 7:16

rollfree píše: Diky, ze me mas za uplneho blba. ;-)
Podlozit nuz plechem jiste zvladnu. Muj dotaz znel, jestli u nozu 12x12 je brit az nahore (tj. pro me nepouzitelne), nebo jestli ten brit vychazi niz.
Rozměr h1=h
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „pro soustruh“