Soustruh MN80, dřevoobráběcí stroje

navody prirucky brozury
prosim oznacujte vlakna podle nasledujiciho klice "Frezka nastrojova FNGJ32"

reta

16. 2. 2016, 7:28

Díky za připomínky všem.
Překreslit výkres až zas tak velký problém není. Pro mne je problém napřed vytvořit 3D model z dvou rozměrného výkresu. A až z hotového modelu se celkem snadno udělá výkres. A jak už to tak bývá cest ke stejnému výsledku je několik. V podstatě k tomu abych součástku vyrobil výkres nepotřebuji. Nakreslím model řeknu co jak a čím obrábět a šup do mašinky a jeto. A právě proto, že se IMHO v dnešní době výkresy moc nenosí tak jsem se v rámci učení do toho aniž tomu rozumím pustil.
Francotirador

16. 2. 2016, 8:52

reta píše:…Překreslit výkres až zas tak velký problém není. Pro mne je problém napřed vytvořit 3D model z dvou rozměrného výkresu. A až z hotového modelu se celkem snadno udělá výkres…
Tomu nerozumím. Pokud znáš zásady technického kreslení, tak to přeci vyjde nastejno. Naopak, myslím že je jednoduší v již hotovém výkresu součástku "vidět" než jí kreslit tak, aby byl výkres správně a nebyla porušena nějaká zásada kreslení.
reta píše:…V podstatě k tomu abych součástku vyrobil výkres nepotřebuji. Nakreslím model řeknu co jak a čím obrábět a šup do mašinky a jeto. A právě proto, že se IMHO v dnešní době výkresy moc nenosí…
A to právě není dobře. Z pouhého modelu nejsou zřejmé tolerance jak rozměrové tak geometrické (tj. které plochy respektive rozměry jsou funkční, souosé atd.) z toho vyplývající drsnosti o např. tepelném zpracování některých povrchů ani nemluvě.
reta píše:…tak jsem se v rámci učení do toho aniž tomu rozumím pustil.…
To se cení. Zásady jsou normalizované,
Normy k technickému kreslení.pdf
(22.95 KiB) Staženo 2063 x
ale protože se normy bezplatně blbě shání zkus na začátek prostudovat něco dostupnějšího. Např. mě napadá (i když už nebude všechno platné viz zmiňované drsnosti) zkus sehnat starší strojnické tabulky - ty měly v úvodu za mechanikou alespoň ty nejzákladnější zásady. Nebo nějakou učebnici pro SPŠS
http://www.sosnejdek.cz/predmety/files/ ... esleni.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sspu-opava.cz/~dolezi/TEK/__ ... a_SSPU.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Vygůglit toho lze ke studiu spoustu. Doporučuji začít nastudováním vybraných řad tlouštěk čar(a jejich vzájemný poměr pro tučná, silná, slabá - samozřejmě také jakou tloušťkou a typem čáry se kreslí jaká hrana a které čáry se protínat můžou a které nesmí), zvolená velikost je závislá na použitém formátu výkresu (velikost archu) a dále se od ní odvíjí velikost písma, kótovacích šipek atd. - ta definovaná závislost tlouštěk není dílem náhody, ale je vymyšlena tak, aby byl výkres čitelný (a přehledný). Aby jsi splnil podmínku čitelnosti musíš dopředu správně odhadnout jaké měřítko součásti zvolit (eventuálně formát papíru). Když se kreslily šmíráky v ruce tj. v měřítku tisku, tak měl pro to člověk cit (natrénované) a výkresy byly tak nějak oku přívětivé, dnes když se kreslí a zoomuje na monitoru, tak ten cit pro přehlednost nějak zmizel (a vlastně zmizel i z důvodu, že si spousta lidí v kreslícím prostředí styl / vlastnosti entit nenastaví ručně a tupě se spokojí s předdefinovaným).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2016, 9:02

No hezky jsi retu sjel hned na začátku :lol: nevím jak se v současné době pohybuješ mezi výkresy ,ale od tý doby ce se sem vozí kde co skopčácký ušácký a všechny možný jiný tak jsem přestal řešit jak vypadá výkres protože k nacenění chci 3d model + výkres kvůli tolerancím , drsnostem a taky z čeho to chtěj :)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador

16. 2. 2016, 9:19

fmodel píše:No hezky jsi retu sjel hned na začátku :lol:
Tak to se omlouvám, zmiňoval jsem, že snaha něco se naučit se cení. Jen jsem ho chtěl nasměrovat na něco co se dost přehlíží (a těch vybraných řad tlouštěk a velikostí zas tolik není, aby to nestálo za nastudování).
fmodel píše:…nevím jak se v současné době pohybuješ mezi výkresy ,ale od tý doby ce se sem vozí kde co skopčácký ušácký a všechny možný jiný tak jsem přestal řešit jak vypadá výkres protože k nacenění chci 3d model + výkres kvůli tolerancím , drsnostem a taky z čeho to chtěj :)
No právě, když vidím výkres např. z gringolandie, tak je to teda boj nějaké věci (např. geometrické tolerance) nepřehlédnout. Já se asi blbě vyjádřil - nebazíruju na tom, aby výkres byl nějaké umělecké dílo, ale aby splňoval základní parametr a to aby se v něm neztrácelo oko (což eliminuje potencionální chyby v jeho čtení). :wink:
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2016, 9:26

Taky jsem už viděl jak vypadá výkres když se použije automatický kotování ,to je masakr :lol: a chodí to dost často,holt konstruktér už může být kdo chce :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Habešan
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2016, 9:50

RaS píše:rozjel by výrobu..
Na Valoucha nebo Nademlýnskýho jsou výkresy k vidění, a taky se do jejich výroby nehrnu...
Francotirador píše:I když po pravdě přiznávám, že přijít k hotovému modelu bych si osobně také přál :lol:
Asi tak.
Jen k nahlížení, kdyby se mi ji náhodou podařilo ubytovat.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
reta

20. 2. 2016, 6:38

Pokusil jsem se zapracovat rady.

Obrázek
reta

24. 2. 2016, 5:52

Sháním výkres vrchní desky příčného suportu soustruhu Mn 80. Chci do ní přidělat digi odměřování. Pokud jsem dobře hledal tak Polák ji tam nemá, jestli ano pak prosím "nakopnou". Už nyní díky.

Obrázek
Francotirador

25. 2. 2016, 3:47

Nějak mě nebavilo prolistovávat manuály kvůli příslušenství, tak jsem to seskupil.
Pokud má někdo nápad na vylepšení z zpřehlednění tak mu pošlu zdrojový word.
Eventuálně kdyby někdo uměl .pdf zkomprimovat (pak bych tohle velké vymázl).

Edit. tak dávám rovnou word (pdf mělo 15 MB a načetlo se sem vždy jen lehce přes 7 MB :roll: )
Hmmm :? tak .docx není povoleno takže .zip (což bude spoustu zájemců odrazovat) :roll:

Edit: wordovská příloha odstraněna ať nezabírá místo. překonvertované pdf zde http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=60628" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) Francotirador dne 29. 2. 2016, 7:40, celkem upraveno 2 x.
reta

25. 2. 2016, 6:41

Udělal jsem ti z toho PDF má cca 1M. Neumím vložit.
Naposledy upravil(a) reta dne 28. 2. 2016, 5:39, celkem upraveno 3 x.
Habešan
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 7:17

Francotirador píše:.docx není povoleno takže .zip
Alespoň jsi ušetřil celých 40 kiloBajtů.
U DocX je jednodušší změnit příponu, on totiž už je komprimovaný, a překvapivě právě metodou Zip...
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
reta

28. 2. 2016, 5:40

Už to umím.
Přílohy
Zvláštní příslušenství pro TOS MN80A.pdf
vytvořil Francotirador, já jen převedl do PDF
(1011.76 KiB) Staženo 2083 x
spodní deska vrchní suport.PDF
spodní deska vrchní suport Mn 80
(128.27 KiB) Staženo 630 x
Spodní deska vrchní suport.SLDPRT
3D model spodní deska vrchní suport
(467 KiB) Staženo 451 x
Francotirador

1. 3. 2016, 2:51

Když jsme u dokumentace. Proč se v žádném manuálu, který se mi dostal do ruky nevyskytují příruby pro 80 mm univerzálky na kleštinové upínání?

Obrázek
Obrázek jsem si drze vypůjčil od Tumlíka :wink:

Já jsem koupil MN80A s příslušenstvím, jehož součástí byly jednak 3 a 4 čelisťový 80 mm univerzálky na "stahovacích" přírubách na závit tj. MN816 a MN817 a jednak ještě jedny 3 a 4 čelisťový 80 mm univerzálky právě s přírubami pro kleštinové upínání.
Když jsem dělal ten obrázkový seznam, tak jsem nevěděl jak je zařadit. Leda MN 831, ale pochybuji.
bobik

1. 3. 2016, 5:56

Časem a s pomocí (něco nejsem schopen sám pochopit) bych je mohl překreslit. Pomalu času moc není ale šlo by to.

Zatím jen pokus:
Doufám, že nejseš konstruktér. Jsou určité zásady tvorby výkresové dokumentace, které by sis měl přečíst, než začneš dělat výkresy. A to platí tím spíše, jestliže tě nějakej trouba jako konstruktéra zaměstnal. Spíš zůstaň u toho modelování a takový výkres si nech pro sebe jen pro kontrolu modelu. Ještě by se tady našel někdo, kdo by si z tebe vzal mustr pro vlastní tvorbu. Promiň mi, ale těžko nesu pokles úrovně výkresové dokumentace. Přirovnal bych to k tomu, jako když publikuješ odborný text plný hrubek. Skoro každý, kdo by si to chtěl přečíst, to po pár větách odloží, protože nebude ztrácet čas čtením publikace od negramota.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 3. 2016, 8:47

Francotirador píše:Když jsme u dokumentace. Proč se v žádném manuálu, který se mi dostal do ruky nevyskytují příruby pro 80 mm univerzálky na kleštinové upínání?
Podle mě se to nedodávalo, alespoň o tom nevím, jestli jsi to tam měl, tak to mohlo být stejně jako jsem to vyráběl já, na zakázku :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „Navody ke strojum, dokumentace“