Výroba enkodéru

robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 6:44

psal jsem to tu v jinem vlakne vcetne grafu z oscilu
vpodstate z toho lezou nesmysly
i kdyz jsem to chytal hradlovym polem stejne poloha ujizdela
asi by to slo vycitat jinym zpusobem nez tim inkrementalnim kde to mozna nebude ujizdet ale ten zase neni s nicim kompatibilni takze tak na odmerovani
vystup rozhodne nelze zavest do zpetnovazebni smycky PID regulatoru, na to je velmi mizerny osciluje kolem zmerene hodnoty atd...

Mex píše:
robokop píše:ty aska jsou alespn v encoder rezimu nepouzitelny
uplne
Můžu se zeptat proč jsou nepoužitelne? Je to kvůli rychlosti, přesnosti, spolehlivosti, nebo proč?
Třeba AS5311 umí 1024 poloh (256 pulzu A/B) na 2mm, takže rozlišovačka velmi slušná.
Chyba nelinearity by měla být do 10um, rychlost 650mm/s je taky pro lineární pravítko víc než dost.
Tak mě napadá, že problém by snad mohl být už jen ve spolehlivosti.
Nebo je v tom ještě nějaký jiný zakopaný pes?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

12. 2. 2014, 7:52

Engineer píše:Výrobou bych se vůbec nezabýval ... bez kvalitního optickýho snímače nedosáhneš potřebný přesnosti polohování. Hledal bych na Tvém místě nějaké hotové řešení.
Bohužel hotových řešení s velkou průchozí dírou je dost málo a cena je mimo realitu. Navíc má smysl se tomu věnovat pokud to bude alespon nějak chodit i třeba s ubasteleným enkodérem a já potřebuju jen ověřit že tudy cesta vede :D
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lubos
Sponzor fora

12. 2. 2014, 8:06

Takhle bych si to představoval pokud bych se měl smířit s variantou že to bude uvnitř, je to malé a elegantní, navíc tam jsou i komutační signály
http://img.directindustry.com/images_di ... 266489.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Ferrit

12. 2. 2014, 9:36

lubos píše:Takhle bych si to představoval pokud bych se měl smířit s variantou že to bude uvnitř, je to malé a elegantní, navíc tam jsou i komutační signály
http://img.directindustry.com/images_di ... 266489.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Možná špatně čtu - omlouvám se - ale pokud by ti na pokusy stačil motor(DC-50w/3000ot.) s enkodérem (500 imp/ot) mohu poskytnout
(třeba i půjčit) - ale i jiné (i s převodovkou) mám jich dost.
Jinak jsem koupil nedávno profi enkodéry s průchozí dírou (tuším 6 mm) za lidovku kus cca 500 s rozlišením 2000 imp/ot. a zabudovaným
tvarovačem který zvládá 8000ot/min (nemám rychlejší motor).
Případně SZ.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
HonzaCh

12. 2. 2014, 9:59

Ještě mě napadla taková blbost -- nešlo by to udělat uvnitř nikoliv transparentní, ale reflexní? Tj. na vnitřním obvodu nadílkované? Senzor by pak nemusel být "hluboký"…
H.
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 10:06

Dělal jsem onehdá pro tenhle projekt http://www.ostan.cz/PocketBot2/developm ... rPrototype" onclick="window.open(this.href);return false;
uvedená kolečka a hřídelky s "rádlováním" 0,4mm, sekce PODVOZEK. Myslím že velikost snímače GP2S60 by ti měla vyhovovat :D
ledvinap

12. 2. 2014, 10:44

HonzaCh píše:Ještě mě napadla taková blbost -- nešlo by to udělat uvnitř nikoliv transparentní, ale reflexní? Tj. na vnitřním obvodu nadílkované? Senzor by pak nemusel být "hluboký"…
H.
Kdysi jsem to zkousel. Problem byl, ze reflexni optocleny byly neuveritelne pomale (minimalne miniaturni typ, co jsem zkousel, ale asi to tak bude obecne). Takze by to prinejmensim vyzadovalo nejakou analogovou cast, pripojeni primo na pin nefungovalo.
testone
Sponzor fora

12. 2. 2014, 12:01

možná volovina
v modernějších dieselech je na klice plechový kotouč pr. cca 200 na obvodu s odhadem 40ti zuby, točí se to max. dejme tomu 4500 1/min a je na tom indukční snímač (cívka s jádrem) a řídící jednotka z toho signálu počítá všechno možný, mj. to dokáže i sledovat nerovnoměrnost (úhlové zrychlení) chodu motoru během jedné otáčky a podle toho přidávat/ubírat naftu jednotlivým válcům
možná by stálo za pokus buď na povrch toho motoru vyfrézovat zoubky a takhle je snímat, při vhodné vzdálenosti dvou snímačů by tam byl i fázový posuv
teď mě ale napadá že se to musí točit aby to chodilo
úroveň signálu je závislá na rychlosti otáčení
0=0
volovina
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
HonzaCh

12. 2. 2014, 12:23

ledvinap píše:Kdysi jsem to zkousel. Problem byl, ze reflexni optocleny byly neuveritelne pomale (minimalne miniaturni typ, co jsem zkousel, ale asi to tak bude obecne). Takze by to prinejmensim vyzadovalo nejakou analogovou cast, pripojeni primo na pin nefungovalo.
Nemusí to přeci být hotový optočlen. LEDka svítí furt. Ze zvědavosti jsem koukl na asi 3 fototranzistory u slona, no, rychlíci to nejsou, ale 100+kHz by se dát mělo dostat bez problémů. Že to přímo nevybudí hradlo bych zas tak tragicky neviděl, stejně by se mi zdálo lepší to z motoru táhnout diferenciálně kvůli rušení.
H.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 3:00

lubos píše:
Engineer píše:Výrobou bych se vůbec nezabýval ... bez kvalitního optickýho snímače nedosáhneš potřebný přesnosti polohování. Hledal bych na Tvém místě nějaké hotové řešení.
Bohužel hotových řešení s velkou průchozí dírou je dost málo a cena je mimo realitu. Navíc má smysl se tomu věnovat pokud to bude alespon nějak chodit i třeba s ubasteleným enkodérem a já potřebuju jen ověřit že tudy cesta vede :D
No v tom případě bych to asi nechal vypálil laserem do povrchově nakovenýho zrcadla. To zrcadlový mezikruží bych Ti případně uměl zařídit. Mechanický drážky nikdy neuděláš tak jemně jako optiku. Z toho laseru to sice nebude ideální, ale je to vyrobitelný. Jinak vím o firmě, která umí udělat skleněný kotouče do enkodérů, ale příprava výroby toho co chceš by byla tipuju kolem 100k.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 3:06

otazkou je ze jestlize umi tak treba i v minulosti delali neco podobneho, pouzitelneho
Mex

12. 2. 2014, 3:28

robokop píše:psal jsem to tu v jinem vlakne vcetne grafu z oscilu
vpodstate z toho lezou nesmysly
i kdyz jsem to chytal hradlovym polem stejne poloha ujizdela
asi by to slo vycitat jinym zpusobem nez tim inkrementalnim kde to mozna nebude ujizdet ale ten zase neni s nicim kompatibilni takze tak na odmerovani
vystup rozhodne nelze zavest do zpetnovazebni smycky PID regulatoru, na to je velmi mizerny osciluje kolem zmerene hodnoty atd...
Aha, takže je to z duvodu spolehlivosti.
Tak to je teda docela mazec, že když se poměrně známý výrobce chlubí přesností na mikrony, a on z toho nakonec leze nepoužitelný bordel.
Díky za informaci.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 3:35

no on mluvi o rozliseni tusim ze o presnosti vubec
Mex

12. 2. 2014, 3:57

robokop píše:no on mluvi o rozliseni tusim ze o presnosti vubec
V datasheetu AS5311, rev. 1.12, mají na straně 22 graf s naměřenou "typickou" přesností celého systému (tj. snímač i magnentický pásek). Tady to vypadá na odchylku do 0.01mm, přičemž ta se neakumuluje, je vždy jen v rámci jednoho magnetického páru, tedy ve 2 milimetrech.
Ve specifikaci parametrů (tabulka 9 na straně 8 ) mají maximální chybu nelinearity do 10um. Praktické měření ale samozřejmě ještě závisí na přesnosti magnetického pásu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2014, 4:28

problem je budto v tom ze papir snese vse nebo v tom ze k tomu nedodavaji mag. pasek (mozna z nejakeho duvodu :twisted: )
mistni zastoupeni k tomu pasek dodava ale odnekud jinud
mel jsem to nalepene na supleru kterou jsem mel jako referenci a jako vedeni
v te konfiguraci se mi povedlo i parkrat dojet na 0 s odchylkou AS pod milimetr jinak vetsinou prez milimetr

podotykam ze v inkrementalnim rezimu

v tom PWM rezimu tj absolutnim v ramci jednoho pol paru to chodi tak ze to osciluje kolem jedne hodnoty (da se prumerovat)
ale tento vystup je nepouzitelny na misto encoderu

obecne je to zatizeno chybou v podobe ze to ruzne kmita kolem hodnoty a tudiz je to nevhodne pro jakoukoli zpetnou vazbu
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“