Ty těžké začátky amatérů - CNC Fréza

Thomeeque

20. 2. 2014, 10:54

Pokud RaS píše i proč nahovno nebo co konkrétně studovat, tak co by kdo ještě nechtěl. Chytrej člověk si z toho vezme, co potřebuje, cimprlíny, co očekávají pseudopozitivní přístup, ať se odporoučí na nějaké pseudopozitivní fórum. Zde to imho probíhá naprosto ideálně :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

20. 2. 2014, 11:10

já si myslím že jsem konkrétní docela dost.. a myslím si že člověk těžko za 14dní zvládne se zorientovat v CNC frézkách když o nich ví kulový.. proto píšu ať studuje.. není to o 4tunách.. na dural bude stačit i pár set kg.. a taky mu doporučuju ať se jde podívat někam jak to vypadá.. taky jsem začínal přijel jsem k Pupákovi kterej byl mistr světa a vše chodilo "pěkně" a taky jsem byl chvilku spokojenej, chtěl jsem frézku hned a měl jsem ji... kdybych toho tenkrát objel víc a dal tomu víc času ušetřil bych ranec peněz (o dost větší než je tady ten rozpočet)a ve finále bych měl pořádnou frézku dřív.... každej tejden se tady řešej podobnejch projektů 2-3 a kolik lidí to dotáhne do konce? 5 do roka, kterejm to funguje...? každej má plány obrábět dural a pak jsou rády za to dřevo.. mě je to uplně jedno jak si to každej udělá a za co vyhodí peníze.. já tady tu diskuzi mám jako sport v době nicnedělání :D ale vždycky mě fascinuje jak někdo může na celkem jednoduchou věc popsanou tisíckrat všude vymyslet nějaký přiblblý nevyrobitelný (nebo draze) řešení a pak řeší co s tím dál..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

20. 2. 2014, 12:09

ale to jo, vim co chceš říct...
šlo mi jenom o to jak se hned shazují ty tyče. na některe aplikace prostě vyhoví. to je to co jsem chtěl říct.
GMAN

23. 2. 2014, 6:40

Kamarád si koupit tuhle frézku z číny. Je to opravdu super cena, vypadá celkem pěkně a myslím, že jako první CNC na seznámění a na hraní je to zcela ideální koupě. Stůl má rozměry stránky A4. Vodící tyče 16mm. Čekal bych, že tyhle tyče na délce 20cm není možné prohnout, ale opak je pravdou, na vřeteno stačí zatlačit jedním prstem a je vidět, že se vychýlí ze své polohy :(
Jak píše Kvako1, na některé aplikace to použitelné je(gravírování, frézování plošňáků, kreslení fixou na papír a podobné operace, kde nevznikají velké síly na nástroj), ale rozhodně se od toho nesmí čekat, že tím bude možné efektivně obrábět dural :!:

keby49, nebylo by lepší koupit něco hotového? Píšeš, že nejsi strojař, tak předpokládám, že bude poměrně těžké a drahé něco postavit. Nebo spíš než o výsledek ti jde o ten pocit něco dokázat? :)
jirka7

23. 2. 2014, 7:40

GMAN píše:Kamarád si koupit tuhle frézku z číny. Je to opravdu super cena, vypadá celkem pěkně a myslím, že jako první CNC na seznámění a na hraní je to zcela ideální koupě. Stůl má rozměry stránky A4. Vodící tyče 16mm. Čekal bych, že tyhle tyče na délce 20cm není možné prohnout, ale opak je pravdou, na vřeteno stačí zatlačit jedním prstem a je vidět, že se vychýlí ze své polohy :(
Jak píše Kvako1, na některé aplikace to použitelné je(gravírování, frézování plošňáků, kreslení fixou na papír a podobné operace, kde nevznikají velké síly na nástroj), ale rozhodně se od toho nesmí čekat, že tím bude možné efektivně obrábět dural :!:

keby49, nebylo by lepší koupit něco hotového? Píšeš, že nejsi strojař, tak předpokládám, že bude poměrně těžké a drahé něco postavit. Nebo spíš než o výsledek ti jde o ten pocit něco dokázat? :)
Taky mam podobneho cinana. Dal jsem na nej Kress a jede do drualu..ne moc rychle, ale jede.
Zkousim prestavet taky optimum BF20L. Mam vse vymene tj. srouby za kulickove, ... . Nicmene nyni se to cele krouti. Vule v puvodnim trapezu byla v souladu s nepresnosti rybin vedení. Takže nyní ladím. Buďto to bude nepřesné nebo budu muset zaškrabat-přebrousit. Možná by šlo vyměnit rybina za lineární vedení, ale tím asi bude menší tuhost stroje ?
Pokud bych do toho šel znovu, tak jen vyměním kroutící kolečka za elektro pohony. Sice to nepůjde moc rychle, budu potřebovat větší sílu na pohon, ale bude to efektivnější.

Jirka
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“