Vřeteno KRESS hazivost

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
azamo

3. 6. 2014, 4:53

jo jo tak přikoupím ,protože 3.175 budu používat často .
nějaký tip kde koupit dobrou kleštinu ? Asi by to chtělo rego-fix víte o nějakém eshopu kde je mají ? nebo nějaký obchod v okolí zlína ?
CZ_Pascal

3. 6. 2014, 6:12

nexus06 píše:Ani 3,5 a ani 3mm kleština nefungují na stopky 3,175. 3mm zničíš tím že ji roztáhneš a 3,5 je moc velká a pořádně v ní 3,175 neupneš. Rozhodně 3,175 (1/8) kleštinu
Bylo by fajn kdyby sis ověřil upínací rozsahy kleštin ER než začneš zasvěceně radit. Nicméně máš pravdu v tom že se nesmí upínat větší nástroj než je "jmenovitá hodnota" kleštiny.

Vzhledem k tomu že kleština 3,5mm má upínací rozsah 2,5-3,5mm tak věřím (a prakticky i provozuji) že 3,175mm s opakovatelnou přesností (házivost do 8mikrometrů) nebude problém upnout (pokud kužel vřetene dovolí).

Ono je totiž právě ten rozdíl mít kleštinu od REGO-Fixu nebo nějaký zmetek za 200,-kč kde ani v kleštině 3,175mm se pod 3 stovky házivost nebylo možné dostat (a výjimkou nebylo ani 5 stovek když tomu náhoda chtěla :!: ). Vyzkoušeno na dvou (nových) kleštinách z různých zdrojů (ale nejspíše od stejného výrobce)

Podotýkám že jsem upínání nijako nehnal na rychlost a vždy si dal (většinou až chorobně šprťácky :lol:) záležet abych měl vše dokonale očištěno a čerstvě namáznuto, ale s obyč kleštinou se mi prostě nedařilo :roll:

Nechci, aby to vypadalo že dělám pouze reklamu, ale nenašel jsem jediného prodejce kleštiny který by deklaroval jakoukoliv přesnost upnutí kromě REGO-Fixu :!:
(a než jsem se pustil do hledání tak jsem naivně považoval jako samozřejmost že bude udané s jakou přesností upnutí mohu počítat :? )

..... já nakupoval tady : http://www.regofix.cz/kontakt/rego-fix_kontakt_fs.htm
azamo

3. 6. 2014, 6:54

podle této tabulky by mělo jít upnout 3.175 i do 4mm kleštiny takže vyzkouším a uvidíme .
http://www.rego-fix.com/en/home/product ... rd-mm.html
CZ_Pascal

3. 6. 2014, 7:48

azamo píše:podle této tabulky by mělo jít upnout 3.175 i do 4mm kleštiny takže vyzkouším a uvidíme .
To samozřejmě ano, ale muj čistě subjektivní pocit je, že čím jsi blíže "jmenovité hodnotě" klešiny tím lepčejš to "sedí" při "instalaci".

Lépe se s tím pracuje, protože pro překonání pružnosti kleštiny při utahování nepotřebuješ žádné nástroje (klíče) a nástroj zafixuješ do polohy holýma rukama (tak aby držel sám / nevypadl vlastní vahou) a pak pouze malinko dotáhneš klíčema.

Když musíš překonávát pružnost kleštiny tak už při "usazování" nástroje potřebuješ minimálně vřeteno chytit klíčem.
Ve výsledku tedy musíš v jedné ruce držet zároveň klíč vřetene (pro jeho fixaci) a nástroj (frézu/vrták/atd...) a druhou rukou přitahovat matici vřetene.
Není to nic neproveditelného (dokonce to jde docela dobře), ale je to určité "zhoršení komfortu" :D
Murphiho Zákon (který jest nadřazen fyzikálním zákonitostem přírody) nekompromisně káže : Nelze mít při sobě obě věci které potřebuješ zároveň. Buďto máš v ruce nástroj a láduješ ho do vřetene, nebo máš klíč a utahuješ.

Přijdeš na to sám až ti nový nástroj z vřetene při upevňování vypadne a křápne krásně ostrou a křehkou hranou (nástroj padá vždy v této pozici) o něco tvrdého na zemi :twisted:

Mimochodem všimni si v té tabulce i "palcových" hodnot pro jednotlivé kleštiny (nápověda : kolik je 1/8 palce ?) :mrgreen:
azamo

3. 6. 2014, 8:07

jo jo jasně já jsem to spíš myslel jako krajní dočasné řešení .
počítám s tím že dokoupím 3.175 kleštinu ,ale chce to nějakou přesnější :)
nemá smysl kupovat nějaký šunt na tak malé průměry už vůbec ne .
nexus06

4. 6. 2014, 2:23

CZ_Pascal píše:
nexus06 píše:Ani 3,5 a ani 3mm kleština nefungují na stopky 3,175. 3mm zničíš tím že ji roztáhneš a 3,5 je moc velká a pořádně v ní 3,175 neupneš. Rozhodně 3,175 (1/8) kleštinu
Bylo by fajn kdyby sis ověřil upínací rozsahy kleštin ER než začneš zasvěceně radit. Nicméně máš pravdu v tom že se nesmí upínat větší nástroj než je "jmenovitá hodnota" kleštiny.

Vzhledem k tomu že kleština 3,5mm má upínací rozsah 2,5-3,5mm tak věřím (a prakticky i provozuji) že 3,175mm s opakovatelnou přesností (házivost do 8mikrometrů) nebude problém upnout (pokud kužel vřetene dovolí).

Ono je totiž právě ten rozdíl mít kleštinu od REGO-Fixu nebo nějaký zmetek za 200,-kč kde ani v kleštině 3,175mm se pod 3 stovky házivost nebylo možné dostat (a výjimkou nebylo ani 5 stovek když tomu náhoda chtěla :!: ). Vyzkoušeno na dvou (nových) kleštinách z různých zdrojů (ale nejspíše od stejného výrobce)

Podotýkám že jsem upínání nijako nehnal na rychlost a vždy si dal (většinou až chorobně šprťácky :lol:) záležet abych měl vše dokonale očištěno a čerstvě namáznuto, ale s obyč kleštinou se mi prostě nedařilo :roll:

Nechci, aby to vypadalo že dělám pouze reklamu, ale nenašel jsem jediného prodejce kleštiny který by deklaroval jakoukoliv přesnost upnutí kromě REGO-Fixu :!:
(a než jsem se pustil do hledání tak jsem naivně považoval jako samozřejmost že bude udané s jakou přesností upnutí mohu počítat :? )

Víš pascale tak se ti dívám do katalogu českého zastoupení Rego fix http://pm-tech.cz/D00100_pdf_katalogy/P ... estiny.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Kleštinu 3,5 mm v katalogu ER20 nevidím. Vidím kleštinu s rozsahem 3,0-2,0, to mi nějak přijde málo na stopku 3,175mm. Je tam i nějaké smítko,vypadá to jako hvězdička. Pak vidím kleštinu s rozsahem 4,0 - 3,0 a mé slepé očko jako by tam vidělo opět vidělo hvězdičku. To mám z toho chlastu a poznámka *Included in collet set se těchto rozměrů rozhodně netýká. Cizí jazyky nejsou mojí silnou stránkou. Pak tam vidím kleštinu s rozsahem 4,5-3,5 a to mi přijde zase moc na stopku 3,175mm. No a pak je tam nějaká kleština s rozsahem 3,5-2,5mm. Označení v palcích je 1/8". Až do dnešního dne jsem si myslel, že 1/8" = 3,175mm. No nic, matiku evidentně neovládám, číst neumím. Ještě se naučím jak se dělá tučné písmo, pak můžu dávat zasvěcené rady na fórech,dát svému názoru tu správnou váhu a vykřikovat o čínských zmetcích. Mám se hodně co učit, hned zítra se zeptám, kde se vrací školné a s tím tučným písmem to nějak doženu a doladím. Děkuji ti pascale za fundované vysvětlení problému s náležitým vysvětlením problematiky.
picom

4. 6. 2014, 5:52

CZ_Pascal píše: Bylo by fajn kdyby sis ověřil upínací rozsahy kleštin ER než začneš zasvěceně radit. Nicméně máš pravdu v tom že se nesmí upínat větší nástroj než je "jmenovitá hodnota" kleštiny.

[/url]
Já jsem pouhý strojírensky nevzdělaný amatér a zatím jsem viděl a používal nástroje které mají stopku buď v metrické řadě (po milimetrech) nebo v palcové řadě.
Pokud má kleština stejný průměr jako stopka tak při zasunutí do kleštiny v ní sama drží a nepotřebuji tři ruce na utažení. Proto jsem si koupil i několik čínských kleštin v palcové řadě ...
CZ_Pascal

4. 6. 2014, 5:12

picom píše:Já jsem pouhý strojírensky nevzdělaný amatér a zatím jsem viděl a používal nástroje které mají stopku buď v metrické řadě (po milimetrech) nebo v palcové řadě.
Pokud má kleština stejný průměr jako stopka tak při zasunutí do kleštiny v ní sama drží a nepotřebuji tři ruce na utažení. Proto jsem si koupil i několik čínských kleštin v palcové řadě ...
OK. pokud jsi s těmi kleštinami spokojený tak je to jedině dobře.

Já mám koupené dvě (z různých zdrojů - jeden Ebay a druhý český Eshop který raději nebudu jmenovat abych ho případně nemohl zdiskreditovat) palcové na 3,175 a stojí za ho.....
Ano, nástroj v ní krásně křivě drží "sám" hned po jemném přitažení pouhou rukou (a křivě zůstane i po dotažení). Stejně křivé jsou i ostatní kleštiny (palcové i nepalcové) které jsem bláhově kouopil s tím že se pouze jedna várka zrovna nepodařila. (Zřejmě máme jiné představy o přesném upnutí)

To byl důvod koupit kleštinu sice ne přímo palcovou, ale s rozsahem takovým aby palcovou dokonale přesně upnula a to se taky podařilo :!:
nexus06 píše:Víš pascale tak se ti dívám do katalogu českého zastoupení Rego fix http://pm-tech.cz/D00100_pdf_katalogy/P" onclick="window.open(this.href);return false; ... estiny.pdf . Kleštinu 3,5 mm v katalogu ER20 nevidím. Vidím kleštinu s rozsahem 3,0-2,0, to mi nějak přijde málo na stopku 3,175mm. Je tam i nějaké smítko,vypadá to jako hvězdička. Pak vidím kleštinu s rozsahem 4,0 - 3,0 a mé slepé očko jako by tam vidělo opět vidělo hvězdičku. To mám z toho chlastu a poznámka *Included in collet set se těchto rozměrů rozhodně netýká. Cizí jazyky nejsou mojí silnou stránkou. Pak tam vidím kleštinu s rozsahem 4,5-3,5 a to mi přijde zase moc na stopku 3,175mm. No a pak je tam nějaká kleština s rozsahem 3,5-2,5mm. Označení v palcích je 1/8". Až do dnešního dne jsem si myslel, že 1/8" = 3,175mm. No nic, matiku evidentně neovládám, číst neumím. Ještě se naučím jak se dělá tučné písmo, pak můžu dávat zasvěcené rady na fórech,dát svému názoru tu správnou váhu a vykřikovat o čínských zmetcích. Mám se hodně co učit, hned zítra se zeptám, kde se vrací školné a s tím tučným písmem to nějak doženu a doladím. Děkuji ti pascale za fundované vysvětlení problému s náležitým vysvětlením problematiky.
Bývá zvykem označovat kleštiny jedním průměrem ("jmenovitým") s tím že většinou mají rozsah od tohoto jmenovitého směrem dolů. Tedy lze upnout nástroj stejného průměru, nebo mírně menšího (v rámci rozsahu) než je jmenovitý. Nelze tedy do kleštiny 3mm ("jmenovitý průměr" s rozsahem 3mm-2mm) upnout 3,175.

Tučné písmo se dělá tak že si text označíš a klidneš na ikonku B (je to hned ta první zleva nad oknem do kterého píšeš svůj příspěvek, pokud tedy píšeš na PC. Je možné že Mobil nebo Tablet to mají zobrazeno jinak - nevím)

Tímto se omlouvám že jsem rušil vaši diskuzi a končím s tímto tématem. Mou snahou bylo poradit a vyvrátit blud že do kleštiny 3,5mm nelze upnout 3,175 nástroj a naopak poukázat na způsob (konkrétního výrobce kleštiny) se kterým to lze velice dobře (a dá se i s čínským vřetenem dosahovat opakovatelně přesného upnutí). Bohužel REGO-Fix kleštinu přesně na 3,175mm (tedy 1/8 palce) nedělá (tedy s jmenovitým rozměrem 3,175mm), ale ve své tabulce ukazuje jaký rozsah kleštiny použít pro upnutí různých palcových rozměrů.
Hades

4. 6. 2014, 5:19

CZ_Pascal píše: .....
OK. pokud jsi s těmi kleštinami spokojený tak je to jedině dobře.

Já mám koupené dvě (z různých zdrojů - jeden Ebay a druhý český Eshop který raději nebudu jmenovat abych ho případně nemohl zdiskreditovat) palcové na 3,175 a stojí za ho.....
Ano, nástroj v ní krásně křivě drží "sám" hned po jemném přitažení pouhou rukou (a křivě zůstane i po dotažení). Stejně křivé jsou i ostatní kleštiny (palcové i nepalcové) které jsem bláhově kouopil s tím že se pouze jedna várka zrovna nepodařila. (Zřejmě máme jiné představy o přesném upnutí)

To byl důvod koupit kleštinu sice ne přímo palcovou, ale s rozsahem takovým aby palcovou dokonale přesně upnula a to se taky podařilo :!:
...
Známá poučka: co nejde nacpat silou, použij sílu ještě větší :lol:
azamo

4. 6. 2014, 5:30

na stránkách rego-fix jsou i placové . http://www.rego-fix.com/en/home/product ... -zoll.html
jen asi bude problém je tady koupit ,ale na ebay jsem je vyděl .
nexus06

4. 6. 2014, 6:57

Víš pascale, kdyby si nebyl tak přesvědčen o své neomylnosti, zkrotil svoje ego, pochopil by si můj ironický příspěvek. Úplně by totiž stačilo, kdyby si nepoučoval tučným písmem ostatní, zařídil se podle vlastních rad a podíval se do katalogu tebou propagovaného Rego fixu. Našel si stránku 14 kde jsou kleštiny ER20 a zjistil by si, že oba píšeme o úplně stejné kleštině. A také by si zjistil jak kleštiny označuje výrobce. Žádnou kleštinu 3,5mm Rego fix ve své nabídce v ER20 prostě nemá. Pokud napíšeš kleštinu 3,5mm, tak jsou kleštiny, které se do toho rozsahu vejdou a přesto je nelze (není vhodné) na stopku 3,175mm použít. Takže člověk který se v tom neorientuje může vyhodit dost peněz, pokud prostě vezme jinou kleštinu. Naopak má Rego fix kleštinu s rozsahem 3,5-2,5mm, v palcích rozsah 0.1378 - 0.0984 a označení v palcích téhle kleštiny je 1/8". Rego fix to normálně v katalogu má, jen se musíš obtěžovat se tam podívat. A to je pro tvou informaci 25,4/8= 3,175mm. A to je jediná kleština takhle označená, proto pokud vezmeš kleštinu 1/8" (3,175mm v u nás používaných jednotkách), nemáš šanci se splést. Takže než začneš někoho poučovat, zkus mít hlavu rychlejší než prsty a ne naopak.
CZ_Pascal

4. 6. 2014, 7:28

:lol: tak ještě poslední reakce. Tučný text nepoužívám tam kde chci někoho o něčem poučit, ale když chci vypíchnout to podstatné ze svého sdělení.

Děkuji za poukázání na fakt že existují i palcové kleštiny od Rega. Až ji někdo koupíte za srovnatelný peníz jako ty nabízené českým zastouopením tak prosím dejte vědět.
(až si nějak zmrším tu 3,5-2,5 tak bych šáhl po těch palcových :P )

O své neomylnosti přesvědčen nejsem, ale vy jste ve snaze prokázat za každou cenu že se mýlím našli (a zveřejnili) možná užitečnou informaci :twisted:
takže ta energie nevyšla na prázdno....

Další debaty tímto směrem pouze zahrabávají užitečné info v tomto vlákně...
milan584

5. 6. 2014, 5:18

nexus06 píše:
CZ_Pascal píše:

Víš pascale tak se ti dívám do katalogu českého zastoupení Rego fix http://pm-tech.cz/D00100_pdf_katalogy/P ... estiny.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; . Kleštinu 3,5 mm v katalogu ER20 nevidím. Vidím kleštinu s rozsahem 3,0-2,0, to mi nějak přijde málo na stopku 3,175mm. Je tam i nějaké smítko,vypadá to jako hvězdička. Pak vidím kleštinu s rozsahem 4,0 - 3,0 a mé slepé očko jako by tam vidělo opět vidělo hvězdičku. To mám z toho chlastu a poznámka *Included in collet set se těchto rozměrů rozhodně netýká. Cizí jazyky nejsou mojí silnou stránkou. Pak tam vidím kleštinu s rozsahem 4,5-3,5 a to mi přijde zase moc na stopku 3,175mm. No a pak je tam nějaká kleština s rozsahem 3,5-2,5mm. Označení v palcích je 1/8". Až do dnešního dne jsem si myslel, že 1/8" = 3,175mm. No nic, matiku evidentně neovládám, číst neumím. Ještě se naučím jak se dělá tučné písmo, pak můžu dávat zasvěcené rady na fórech,dát svému názoru tu správnou váhu a vykřikovat o čínských zmetcích. Mám se hodně co učit, hned zítra se zeptám, kde se vrací školné a s tím tučným písmem to nějak doženu a doladím. Děkuji ti pascale za fundované vysvětlení problému s náležitým vysvětlením problematiky.
V prvé řadě je to na čele kleštiny mapsané - např 4-3 nebo 1-0,5 - to by měl vědět každý, kdo takovou kleštinu někdy měl v
ruce.
Pro upnutí 3,175 lze tudíž použít následující kleštiny:
Schaublin ESX20, položka 75-20300, průměr 4 (protože v ESX od průměru 3mm je povolený pracovní rozsah 1mm směrem dolů,
pod prúměrem 3 je povolen rozsah 0,5)
Schaublin EX20, položka 75-20200, průměr 3,175 (v EX je povolená maximální tolerance stopky h12)
Pokud je někdo dostatečně :mrgreen: bohatý lze použít EX20 UP (UltraPrecision), pak je zaručené házení pod 3 tisíciny, každý kus je změřený a má měřící protokol.
To, že jsou noname kleštiny podstatně levnější než originál ER (RegoFix) nebo ESX či EX (Schaublin) je dané hlavně tím, že
dosažitelné tolerance házení při upínání jsou s originál kleštinama oproti všelijakým asijským parodiím na kleštiny naprosto
nesrovnatelné - zejména, pokud se upíná s využitím povolené tolerance směrem dolů - když upnu do ESX 4 stopku 3,175, tak
to bude běžet s jistotou pod stovku, to samé když udělám s čína noname, tak je to kliková hřídel :mrgreen: - vystřelit
prakem.
Mex

5. 6. 2014, 5:00

milan584 píše:To, že jsou noname kleštiny podstatně levnější než originál ER (RegoFix) nebo ESX či EX (Schaublin) je dané hlavně tím, že
dosažitelné tolerance házení při upínání jsou s originál kleštinama oproti všelijakým asijským parodiím na kleštiny naprosto
nesrovnatelné - zejména, pokud se upíná s využitím povolené tolerance směrem dolů - když upnu do ESX 4 stopku 3,175, tak
to bude běžet s jistotou pod stovku, to samé když udělám s čína noname, tak je to kliková hřídel :mrgreen: - vystřelit
prakem.
Já vím, že je moderní a "in" o všech výrobcích z Číny tvrdit, že jsou špatné a ještě horší.
Já jsem ale nemoderní, tak jsem si koupil Čínské kleštiny (mám malé vřetýnko, takže jenom ER11), a rozhodně si na ně nestěžuju. Změřil jsem si jenom ty, co používám nejčastějí (1/8" a 6mm), a chodí nad očekávání dobře.
RaS

5. 6. 2014, 5:35

ono jde o to že každý má jiné očekávání :D , nejlepší na tom je, když někdo s mašinkou na podepřenejch tyčích, která se klepe sama od sebe používá kleštiny první třídy... (tím nemyslím nikoho konkrétně, se zase neurážejte všichni...)

ono i číňani maj precizní kleštiny, které nehážou sice není sada za 600 jak nějaké nejlevnější shity.. ale taky nestojí 1000kč kus jak nějakej Shaublin..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“