Malé CNC

pivoda

8. 1. 2015, 9:56

Gulliver64 píše:to pivoda: tak nějak jsem podobnou reakci čekal. hlavně v tom vykání jsi mě nezklamal - kdo s tebou nesouhlasí, tomu vykáš, že? a kdo je "na tvé straně" tomu tykáš. opravdu miluji ty narozené v kině a zvláště pak ty, kteří se, jak nepřímo tvrdí, už podruhé vrací z míst, kam se mi, hloupí, teprve poprvé pracně prodíráme.
Pokud jste podobnou reakci čekal,pak vám zjevně nešlo o věcnou debatu,ale o nutkavou potřebu se do někoho navážet.Je mi líto,že jste si na to vybral zrovna mě. Pokud jsem tu někomu omylem tykal, pak se omlouvám. Nebylo to úmyslné. V kině jsem se nenarodil a také mi všichni lidé nesedí. Nemám pouze potřebu něco takového veřejně prezentovat a zejména ne tam, kde je to naprosto nepatřičné.
Nemohlo mi pochopitelně ujít, že zde je to běžná praxe a to zejména vůči těm, kteří na to nemohou reagovat.
Pokud vás moje dvě předchozí otázky uvedly do rozpaků,nemusíte na ně odpovídat.
Gulliver64

8. 1. 2015, 9:57

pivoda píše:... Nicméně člověk,který mi motor a driver zapůjčil,po namontování pohonů na stroj a otestování v reálném provozu,potvrdil,že tento nákup nebyla dobrá volba. ...
keci, keci, keci. dost mě to připomíná bádání v Liptákově, resp. přípravu na cestu tam - " a počasí nám opravdu přálo, však posuďte samy: výška, tlak, teplota, rosný bod, výstup Praha, 1200, 880, 9.8, -3.1, výstup Plzeň,..."
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Gulliver64

8. 1. 2015, 10:00

to pivoda: jestli tady někdo trpí nutkavou potřebou, tak jsi to především ty. nedokážeš odolat všechny poučovat a přitom neříct nic.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
pivoda

8. 1. 2015, 10:06

Gulliver64 píše:to pivoda: jestli tady někdo trpí nutkavou potřebou, tak jsi to především ty. nedokážeš odolat všechny poučovat a přitom neříct nic.
Nepochybně máte svatou pravdu. Omlouvám se a strašně se stydím.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2015, 10:08

Není přece nic jednodužšího než se podívat na průběh momentu daného motoru.
Potom je třeba rozdíl motoru 2f 2,2Nm oproti 3f 2Nm pro někoho zanedbatelný, pro někoho to že v 1000ot/min dostanu s 3f cca 1,3Nm a z 2f stěží jedna důležitý.
U 2f je rozdíl jasný buď nedosáhnete plný krouťák ale máte lepší sílu při vyšších točkách a naopak u 3f je charakteristika tvořena víceméně všemi lepšími možnými kombinacemi zapojení 2f motoru. To že se točí plynuleji a klidněji jsem viděl, zda to má zásadní vliv na posuv nevím.

Rezonance je kategorie sama pro sebe a není možné bez stroje nějaké rezonance vůbec měřit. Například z testu doma jsem zapojil servo na kul šroub na stole a systém vyhodil několik rezonančních míst, stačilo jinak uchytit vozík a změnit zátěž a bylo to úplně jinak. Takže při práci se rezonancím nikdy nevyhnete a jak jsou nebezpečné pro daný pohon je ve hvězdách. U 2f si musíte nechat rezervu větší než u 3f u levného serva to platí stejně v porovnání s drahým. Akorát hranice se s kvalitou pohonu pořád posunuje a možná chyba zmenšuje. Opravdu kvalitní serva si rezonance stroje změří a pak se s nimy perou samy, ale neznamená to že nejsou.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Gulliver64

8. 1. 2015, 10:09

to pivoda: ani omlouvat ani stydět se nemusíš, jen zde kroť své potřeby. toť vše.
pivoda

8. 1. 2015, 10:22

Cjuz píše:Není přece nic jednodužšího než se podívat na průběh momentu daného motoru.
Potom je třeba rozdíl motoru 2f 2,2Nm oproti 3f 2Nm pro někoho zanedbatelný, pro někoho to že v 1000ot/min dostanu s 3f cca 1,3Nm a z 2f stěží jedna důležitý.
U 2f je rozdíl jasný buď nedosáhnete plný krouťák ale máte lepší sílu při vyšších točkách a naopak u 3f je charakteristika tvořena víceméně všemi lepšími možnými kombinacemi zapojení 2f motoru. To že se točí plynuleji a klidněji jsem viděl, zda to má zásadní vliv na posuv nevím.

Rezonance je kategorie sama pro sebe a není možné bez stroje nějaké rezonance vůbec měřit. Například z testu doma jsem zapojil servo na kul šroub na stole a systém vyhodil několik rezonančních míst, stačilo jinak uchytit vozík a změnit zátěž a bylo to úplně jinak. Takže při práci se rezonancím nikdy nevyhnete a jak jsou nebezpečné pro daný pohon je ve hvězdách. U 2f si musíte nechat rezervu větší než u 3f u levného serva to platí stejně v porovnání s drahým. Akorát hranice se s kvalitou pohonu pořád posunuje a možná chyba zmenšuje. Opravdu kvalitní serva si rezonance stroje změří a pak se s nimy perou samy, ale neznamená to že nejsou.
Naprostý souhlas. Já jsem ale měl na mysli vlastní rezonance motoru,nikoli celé soustavy.To je úplně jiná kapitola. Servo do systému žádné vlastní rezonance nevnese (tedy pokud to není nějaký shit, anebo nemá ohnutou hřídel), kdežto krokáč ano a závisí na kvalitě motoru a schopnostech driveru,jak časté a s jakou amplitudou rezonance budou. Motory z CNCshopu byly schopné za určitých podmínek zarezonovat tak,že vypadly ze synchronismu. Jak u mě na stole, tak později při práci na stroji. Až výrazné snížení proudů ve fázích umožnilo motory rozumně provozovat,ovšem za cenu podstatné ztráty momentu.
jova
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2015, 10:42

Gulliver64 píše:...další co bych asi předělal (opět jen můj názor) tak to je portál co chodí nahoru a dolů (pokud jsem tedy dobře pochopil " Z pak na dvou sloupech a dvou šroubech ") . myslím si, že "klasické" řešení Ztové osy bude naprosto vyhovovat a klidně může být i na pevném portálu nad křížovým stolem...
U klasického portálu mi vadí, že má určitou výšku, která je neměnná. Když se udělá nízký, relativně pevný, nevejde se tam vysoký obrobek. O co vyšší se ale udělá, o to níže pak musí sjet fréza mimo jeho osu a je o to nestabilnější. Pokud bych použil jeden sloup, budou na něj působit torzní síly a ohyb. Proto uvažuji nad dvěma sloupy, nahoře spojenýma, po kterých bude jezdit celý portál nahoru a dolů. Ta rámová konstrukce mi připadá mnohem pevnější.
Schematicky zhruba takto:
Přílohy
n.jpg
Gulliver64

9. 1. 2015, 5:56

ano, rámová konstrukce je rozhodně pevnější než sloup. to je bez diskuze.
pokud dobře počítám, tak na to, aby jsi jezdil pod portálem křížovým stolem (předpokládám stůl o šířce 400) o zamýšlených 400mm, tak budeš potřebovat mezi sloupy portálu min 800mm plus k tomu 2x cca100mm šířka sloupu = 1000mm . to mi přijde trochu zbytečné. co myslíš?
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2015, 7:04

S těmi celkovými rozměry to nebude tak hrozné. V podstatě to bude „širší“ jen o šířku toho druhého sloupu proti klasické sloupové konstrukci. Což je rozšíření nepodstatné.
Lineáry na X,Y mám přichystané 400 a 360mm, když budou vozíky 150mm široké, tak bych mohl obrábět 250 x 210mm, při šířce mezi sloupy cca 420mm.
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2015, 9:00

Další variantou, aby to bylo užší, by byl posuv na portálu. Ale to už mi připadá trochu komplikované.

Obrázek
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2015, 9:29

Ještě chvilku a budeš u varianty jakou mám já.

Obrázek

A těď babo raď, co je lepší z pohledu stavby, ceny, tuhosti, ....
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 1. 2015, 9:37

Tak to ani náhodou :)
Právě tomuhle vyložení osy Z se chci vyhnout za každou cenu! Důvody už jsem napsal.
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2015, 7:19

Tak už není cesty zpět.
Tímto se řadím mezi svařencové zatracence :D
Přílohy
IMG_7282b.jpg
IMG_7284b.jpg
vencavagon

8. 2. 2015, 6:53

Cjuz píše:Ještě chvilku a budeš u varianty jakou mám já.

Obrázek

A těď babo raď, co je lepší z pohledu stavby, ceny, tuhosti, ....
Zdravím CJUZ,

prosím tě, pokud jsem to dobře pochopil, tak ten obrázek portálovky patří k tvojí variantě stroje.
Chtěl jsem se zeptat, ty tam máš 2 vřetena najednou a nějakým způsobem je otáčíš?
Zajímavá konstrukce.

Dík za případnou odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“