Jak otočit obrobek v Surfcamu

CAM software
Ruff

8. 11. 2014, 7:55

Stro: jak jsem napsal, nešlo o HSMworks. Je to jiný CAM , HSMW je mu podobný snad tím, že taky běží na Solidworksu. HSMWorks neznám, nedělal jsem v něm. Ten nový-a-mnohem-lepší CAM podle prezentace dýlera měl být prostě BEST a forma se nakliká a hotovo a může to dělat každej, jak jednoduché to všechno je. Hlouposti. Problémy, které jsem popsal, tam skutečně jsou. Výběr kapes, pokud je jich na díle např. několik set, je záležitost klidně i hodiny. Navíc softvér špatně určuje směr obrábění, takže něco jede z vnějšku něco zase zvnitřku a programátor ručně upravuje co je špatně. V surfu prostě kliknu do vnitřku kapsy a hned je jasno - "pitomé" 2déčko . Včera - ať programátor dělal co chtěl - nešlo spočítat zbytkové 3D. Je tam strašně málo možností, jak parametricky ovlivnit výpočet. Systém minimálně (bezesrandy) 2h počítal, pak se zasekl a ani nevypotil hlášku co je špatně. JEstli mu chybí paměť, nebo jestli dělil nulou, těžko říct. Tak to zkusíme znovu, vždyť prachy nahodinu nám jdou. A tyto problémy jsou běžné. Surfkem nejpozději po pár minutách vypotí hlášku "výpočet selhal". Pan vedoucí je z toho naprášek, protože už chce vyrábět. Když programátor definuje znovu závitník M6 a jasně tam zadá stoupání 1, systému mu v NC programu vygeneruje do stoupání hausnumero - např. 0.523154 - i přesto, že stoupání bylo zadáno správně . Pokud to programátor/obsluha nezkontroluje, tak je po závitníku i po díře. A takových věcí tam je víc - zralé na trestní oznámení za klamaní zákazníka. Verify je skutečně velmi pomalá. Mně se nikdy na Surfu nestalo, abych si hodinu sjížděl jůtůb jen kvůli tomu, že Surf verifikuje. Když už by hodinu jel, můžu programovat v dalším projektu. Krom toho, v surfu si uložím polotovar z předchozí verify a pak to použiji v dalším otočení. Neexistuje, aby softvér neustále propočítával polotovary. Surf umí zobrazit vygenerované dráhy přímo v projektu. Na těch zelených čárách si můžu provést veškerou analýzu, kde začínaj, kde končej. Můžu je editovat, nechat zobrazit nástroj v kritických místech. Postprocesory jsou skutečně mnohem složitější než v Surfu. Je to nějaký zvláštní jazyk se stovkami proměnných, není to ani C ani Java. A CNC programátoři nemají kdy se to učit knouhau systémových programátorů. Surf má nedostatky, některé věci se v něm dělají-horko těžko, ale jde to. A co je dané v postu, to vyskočí i v nc programu. V "best kemu" je nedostatků až moc, na to , že je to CAM nové generace.
Ruff

8. 11. 2014, 8:06

Eště teda k těm textboxům a postprocesingu. Žádné výrazy tam zadávat nejdou, 1+1 vyhodí hlášku "nesprávná hodnota", nebo tak cosi. Musí se korektně zadat 2, jako za krále klacka. Změna stroje v projektu skutečně znamená nutnost přepočtu celého projektu. Surf nic takového nevyžaduje, prostě jen vygeneruje nc kod pro jiný stroj.
RaS

8. 11. 2014, 8:53

proč nenapíšeš o jaký jde Cam?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stro1

8. 11. 2014, 9:28

............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:32, celkem upraveno 3 x.
Ruff

8. 11. 2014, 9:32

Protože většina diskuze se týká Surfcamu a toho jak je špatný ( i když není ), protože je možná nová verze toho CAMu zas někde jinde a nedostatky jsou vychytané, protože je možná taky problém v nedostatečném školení kolegů. Jen chci říct, že ne všecko OLD je SHIT a NEW je BEST, mám možnost srovnávat . Nikomu nechci dělat blbou reklamu, jen mi prostě vadí, když něco mělo být super 4all, že to tak není.
RaS

8. 11. 2014, 9:36

reklama nereklama to je diskuze tak to napiš a třeba se najdou zase jiní zastánci toho jiného CAMU a člověk se něco dozví.. takhle napsat něco o něčem co nikdo neví co je je k ničemu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stro1

8. 11. 2014, 9:39

.............
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:32, celkem upraveno 1 x.
Ruff

8. 11. 2014, 10:01

Dobře, ukřičeli jste mě. Takže BestCAM==SolidCAM 2010. A teď se přijde na to, že největší chyba je fakt mezi myší a tiskárnou :) .
stro1

8. 11. 2014, 11:05

............
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 11. 2014, 11:22

Ruff píše:Eště teda k těm textboxům a postprocesingu. Žádné výrazy tam zadávat nejdou, 1+1 vyhodí hlášku "nesprávná hodnota", nebo tak cosi. Musí se korektně zadat 2, jako za krále klacka. Změna stroje v projektu skutečně znamená nutnost přepočtu celého projektu. Surf nic takového nevyžaduje, prostě jen vygeneruje nc kod pro jiný stroj.
Omlouvám se, reagoval jsem na připomínku v domnění, že jde o HSMWorks :oops: Moje chyba, měl jsem pečlivěji číst.

K těm závitníkům: k chybě stoupání dochází, pokud se zadá skutečný počet břitů závitníku. Stačí zadat, že závitník je jednobřitý a stoupání bude ok :-)

Jinak se SolidCAMem jsem se něco natrápil. Z pozice bývalého programátora (myslím aplikací na PC, ne CNC) mohu dodat jen to, že SolidCAM v době, kdy jsem jej používal, obsahoval zjevné programátorské chyby v množství větším než nepatrném :( A klidně to sem napíšu, protože to umím prokázat, kdyby mě za to chtěl někdo sejmout :-)
Naposledy upravil(a) prochaska dne 8. 11. 2014, 11:30, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
Ruff

8. 11. 2014, 11:28

Já si ten HSMW snad stáhnu a vyzkouším, abych byl v obraze, když je teda tak super.

stro: nevim, co tě na tom tak pobavilo. Vsadim se, že kdyby tehdy přijel dýler HSMW, bylo by to stejné - hezky předpřipravená forma, která se nikdy nikde nevyráběla, za 10 minut by ji naklikal, protože to dělá už po-x té. Dál bychom se dozvěděli ( a od tebe už to víme) že HSMW je nejlepší protože je NEW, a že WORK je v něm EASY, protože je to WORK a ne SURF a že Surf je na nic, protože všechno ostatní. A všichni bychom seděli s otevřenou hubou na zadku - POKROK nezastavíš a na celou firmu stačí jen jeden programátor, protože udělá všechno a hned a pak jen stisknout zelené a za 14 dní se investice vrátí!

Však SC -aniž bych se ho chtěl zastávat - taky udělá dobrou práci, když se mu programátor náležitě věnuje. Jen to "chvíli" trvá.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 11. 2014, 11:38

O tom Moduleworks jsem nevěděl. Aspoň teď dodatečně vím, proč měl SolidCAM v jazyku postprocesoru pro popis pětiosých operací úplně jinou, nekonzistení sadu příkazů než pro 3D a 5D index :-)

Jinak ten jazyk postprocesoru samotný mi ani moc nevadil, byl zřejmě postavený na dobré myšlence, ale následně zmršený. Takhle obvykle dopadají projekty, které vymyslí chytrý programátor, začne je dělat, ale na práci nepokračuje a dokončí ji tým jiných, o něco méně chytrých :-)
Aleš Procháska
stro1

8. 11. 2014, 11:54

...........
stro1

8. 11. 2014, 11:57

..............
FuN

8. 11. 2014, 2:32

nevím jak vy, ale téma je úplně někde jinde, ten kdo si koupí něco co stojí nějakou cenu, nikdy nepřizná, že to má chyby, nevím proč, ale je to asi normální, ten kdo má catii haní solid a kdo surf tak edge, bohužel otázka v tématu zněla jasně, ne žádný okolo píč..., jen jak otočit obrobek v surfu, proč si musí někdo přihřívat polívčičku na jiné téma to nechápu
Odpovědět

Zpět na „CAM“