Engineer píše: Zkus si třeba přečíst manuál k machu ... je to česky, abys aspoň věděl co máš konfiguravat a jak co nastavovat, na EMC se vys... nedáš to!!!
Tohle není systém plug and play .... to chce opravdu něco nastudovat. ....
Nedalo mi abych nereagoval.
Netuším proč někteří straší/odrazují od EMC2/LinuxCNC. Jediný problém s EMC2/LinuxCNC může být angličtina, ale Mach taky jede primárně anglicky pokud se nepletu.
Nikdy jsem CNC nevlastnil a nikdy nic na to téma nestudoval. Vypálit CD umím, zasunout do PC taky a nabootovat z CD taky.
Jediné studium pro zprovoznění frézky bylo zjistit kde se to stahuje, a pak jak spustit stepconf wizard.
Pak se podívat na oddělovací desku kde je který PIN LPT připojen a nastavit v stepconf wizardu.
Změřit trapezy abych nastavil kolik dá mm na otočku, podívat se na drivery pro nastavení proudu a krokování.
Pak již jen zkušebně zajezdit s osama a uložit konfiguraci.
Samo to udělá odkaz na ploše a frézovalo to na první konfiguraci.
Po odfrézování čtverce 2x2cm jsem si vzal šupleru, přeměřil vzniklý obdélník a opravil stoupání trapézu jedné osy
Doba náročnosti byla cca 1hod s nastudováním co výše popisuji a opravou toho stoupání trapézu.
Nemyslím si, že pro základní rozjetí hobby cnc bych s jiným systémem bez jakýchkoliv znalostí byl rychlejší.
Linux z názvu můžete úplně vypustit neboť tam nehraje žádnou roli, pokud je HW kompatibilní.