Linux cnc

Mex

10. 2. 2015, 8:47

Baxi.bax píše:Na dir mi to dopředu ukázalo 30mA zpět 25mA . Kolik by to mělo být?
mA??
Tebe zajímá napětí, které je mezi DIR+ a DIR-. Takže v jednom směru pohybu osy by tam mělo být nějakých 2.5-4.5V, ve druhém směru tak 0-1V.

Ten proud jsi naměřil kde?
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 6:21

Protože jsem blbej to pořád říkám. Samozřejmě, že volty 3V a 2.5 V. Měřil jsem to na svorkách Dir+ a -.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 6:23

Půjdu to zkusit ještě jednou
slezak77

11. 2. 2015, 9:39

Baxi.bax píše:Protože jsem blbej to pořád říkám. Samozřejmě, že volty 3V a 2.5 V. Měřil jsem to na svorkách Dir+ a -.
Tak to bude asi špatně,přitom směru zpět,by tam toliko nemělo být,nebo naopak při směru do plusu, pokud se nepletu,a doufám, že se nepletu.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 10:31

Počkám na tu od. desku a budu snad chytřejší. Zatím díky za rady.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 10:48

Baxi.bax píše:Počkám na tu od. desku a budu snad chytřejší. Zatím díky za rady.
Myslíš, že že oddělovací deska vyřeší Tvůj problém který je, že vpodstatě nevíš co měříš a ani nevíš co děláš a o co se snažíš??? Nezlob se na mně ale jak to tady sleduju tak seš na nejlepší cestě si ten port v PC odstřelit. :(
Zkus si třeba přečíst manuál k machu ... je to česky, abys aspoň věděl co máš konfiguravat a jak co nastavovat, na EMC se vys... nedáš to!!!
Tohle není systém plug and play .... to chce opravdu něco nastudovat. Našel sis třeba aspoň tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Paraleln%C3%AD_port" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc1.eu/files/images/stories ... ill_CZ.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; strana 29 :wink:
Snek
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 11:51

Engineer píše: Zkus si třeba přečíst manuál k machu ... je to česky, abys aspoň věděl co máš konfiguravat a jak co nastavovat, na EMC se vys... nedáš to!!!
Tohle není systém plug and play .... to chce opravdu něco nastudovat. ....
Nedalo mi abych nereagoval.

Netuším proč někteří straší/odrazují od EMC2/LinuxCNC. Jediný problém s EMC2/LinuxCNC může být angličtina, ale Mach taky jede primárně anglicky pokud se nepletu.
Nikdy jsem CNC nevlastnil a nikdy nic na to téma nestudoval. Vypálit CD umím, zasunout do PC taky a nabootovat z CD taky.

Jediné studium pro zprovoznění frézky bylo zjistit kde se to stahuje, a pak jak spustit stepconf wizard.
Pak se podívat na oddělovací desku kde je který PIN LPT připojen a nastavit v stepconf wizardu.
Změřit trapezy abych nastavil kolik dá mm na otočku, podívat se na drivery pro nastavení proudu a krokování.

Pak již jen zkušebně zajezdit s osama a uložit konfiguraci.

Samo to udělá odkaz na ploše a frézovalo to na první konfiguraci.
Po odfrézování čtverce 2x2cm jsem si vzal šupleru, přeměřil vzniklý obdélník a opravil stoupání trapézu jedné osy :)

Doba náročnosti byla cca 1hod s nastudováním co výše popisuji a opravou toho stoupání trapézu.
Nemyslím si, že pro základní rozjetí hobby cnc bych s jiným systémem bez jakýchkoliv znalostí byl rychlejší.

Linux z názvu můžete úplně vypustit neboť tam nehraje žádnou roli, pokud je HW kompatibilní.
Thomeeque

11. 2. 2015, 11:55

Oddělovací desku (budič optronů v driverech) potřebuje tak jako tak.

Napadá mne, jestli by neměl zkusit co nejdřív změřit latency, možná to vyřadí ten stroj i pro Linux. Resp. na to nic nepotřebuje, takže to může řešit než dorazí deska.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 12:46

Engineer píše:
Baxi.bax píše:Počkám na tu od. desku a budu snad chytřejší. Zatím díky za rady.
Myslíš, že že oddělovací deska vyřeší Tvůj problém který je, že vpodstatě nevíš co měříš a ani nevíš co děláš a o co se snažíš??? Nezlob se na mně ale jak to tady sleduju tak seš na nejlepší cestě si ten port v PC odstřelit. :(
Zkus si třeba přečíst manuál k machu ... je to česky, abys aspoň věděl co máš konfiguravat a jak co nastavovat, na EMC se vys... nedáš to!!!
Tohle není systém plug and play .... to chce opravdu něco nastudovat. Našel sis třeba aspoň tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Paraleln%C3%AD_port" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc1.eu/files/images/stories ... ill_CZ.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; strana 29 :wink:
Vyvedu tě z omylu. Vím co měřím , jen jsem se překlepl. Ty hodnoty tady mám a asi je něco špatně, když to nejde. Nastavení Machu mám dobře, nastavil mi ho ten známý. Jenže jsem si neuvědomil jednu věc. Když mi to nejde v Machu, nepůjde to ani v Linuxu. Myslím, že ty Tvé rady nebudu ani číst. Mám tady na fóru pár lidí, co mi rádi poradí bez toho připomínání jak jsem blbej a Ty chytej. Opravdu je vidět jak ti to myslí, nemusíš se s tím neustále vychloubat. Mám mašinku pro potěšení a i si občas nějakou kačku s ní vydělám pro modeláře. Proto se marně snažím ji rozchodit, když nemohu sehnat člověka, který by mi to dal do kupy pod Machem, nebo Linuxem. Jak jsem již psal minule, o spoustě věcí nevím a nerozumím jim, před šesti roky mě jeden známý přemluvil, že to není zas tak těžké se s mašinou naučit, když jsem ani nevěděl co to vůbec je. Udělal mi elektroniku, pomohl s mechanikou, jeho syn mi to nastavil, bez problémů. Tedˇ si s tím neví také rady a to je profi CNC frézař .
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 2:53

Máš pravdu .. moje rady už nečti a ani nebudeš muset, abych Tě nevytáčel, tak už žádný další psát nebudu, bohužel je to ztráta času ... možná na to časem přijdeš taky.
Hodně štěstí.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 3:40

Tak pane Ing. rozchodil jsem to, sice pod Machem, ale už vím čím to bylo, proto mi to nešlo pod Linuxem. Tím zdržením se mi nahromadila práce, takže se pustím do frézování, ale hned jak bude více času zkusím zase Linux. Je to o tom, že se člověk učí celý život. Ten Linux dám, přesvědčím tě o tom.
Mex

11. 2. 2015, 5:54

A kde byl problém?
Rozhodně 2.5V a 3V pro různé směry jsou špatně. Takže buď ti to nestíhá krmit ten LPT port, ale to asi ne, když už ti to jede.
Nebo jsi měl špatně zapojené signály, což je ale taky divné, když jsi psal, že ti to chvíli jelo.
Takže zbývá asi problém v kabeláži, prostě něco upadlo.
Baxi.bax
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 8:16

Mex: Máš pravdu, bylo to v kabeláži a v LPT Canonu. Když mi to začalo zlobit, koupil jsem asi tři Canony LPT . Postupně jsem je vyměnil všechny tři a tak když to pořád nešlo, domníval jsem se, že je chyba někde jinde. Dnes jsem našel starý Canon ,zapájel nové kabely a ono to naskočilo. Ty piny byly v pohodě, tam chyba nebyla. Ale tady jeden kámoš poradil ať změřím Dir+ a - . Tak jak jsem měřil bylo mi divné, proč když se stroj vrací je tam stejné napětí jako dopředu. Těm, kteří se snažili poradit ještě jednou díky.
Mex

11. 2. 2015, 9:30

Baxi.bax píše:Ale tady jeden kámoš poradil ať změřím Dir+ a - . Tak jak jsem měřil bylo mi divné, proč když se stroj vrací je tam stejné napětí jako dopředu.
Že by kámoš Mex? ;-)
packa

12. 2. 2015, 4:56

já nějak nechápu co by mohlo být na canonu špatného ? proč by neměl fungovat ? na to na co jsou ty konektory určeny tak chodí na 100% ,
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“