výměna ložisek u krokáčů
Informace, které jsem zatím zjistil - rotory jsou osazené magnety ale nejsou zmagnetované. Vloží se statoru ( mezera mezi statorem a rotorem činí 0,02 mm ) a celý smontovaný motor ( bez zapojeného vinutí ) se vloží do magnetizátoru a v něm se impulsem zmagnetuje rotor. Jestli se rotor může vyndat nebo ne, se liší druhem složení magnetu a mám slíbený materiál, kde je to specifikované. Obecné doporučení firmy MAE je rotory ze statoru nevyndávat.
Magnetizuje se přes statorové cívky? Přes ty tenoučké drátky? Podívejte se někdy na nějaký magnetizátor jak tlusté tam jsou dráty a co v nich teče za proudy.
Konce vinutí jsou volné, jak jsem psal, bez připojeného vinutí k čemukoliv. Magnetizační cívka u nás ( magnetuje motory do 12Nm ) váží cca 150 kg. Vloží se do ní celý motor a výbojem o napětí 2500V se magnet rotoru nastartuje a napolarizuje. O velikosti proudu se můžeme jen dohadovat.
PetrNC: tak teď to vůbec nechápu. "Cívka magnetizátoru má 150kg a vloží se do ní celý motor" .......... jak se v jediné cívce mohou přes stator zmagnetizovat magnety co jsou uvnitř a ještě k tomu " na střídačku"? Když do jedné cívky vložím motor, tak ho určitě zmagnetizuju, ale udělám z něj pouze dvoupólovej magnet, ne?
Pozor, KM nema magnety na "striedacku" , ale skutocne len dvojpolovy magnet. Je umiestneny uprostred medzi dvoma polovymi nastavcami na ktorych su drazky. Teda jedna zubatica je sever a druha je juh. Teda zmagnetovanie ako popisuje PetrNC je mozne...QNX píše:PetrNC: tak teď to vůbec nechápu. "Cívka magnetizátoru má 150kg a vloží se do ní celý motor" .......... jak se v jediné cívce mohou přes stator zmagnetizovat magnety co jsou uvnitř a ještě k tomu " na střídačku"? Když do jedné cívky vložím motor, tak ho určitě zmagnetizuju, ale udělám z něj pouze dvoupólovej magnet, ne?
Aha, tak to jo. V případě AC-servomotorů by to už nešlo, tam je těch magnetů víc.
To su cenne informacie, je dobre vediet, ze demagnetizovany KM je mozne znova zmagnetizovat a ze nie je urceny uz len do zberu. Len neviem ci by to slo aj v amaterskych podmienkach. Tak silny elektromagnet nebude mat asi kazdy doma. Teoreticky by mozno stacilo omotat KM hrubsim medenym drotom a na chvilu pripojit na startovaci akumulator z auta, (pozor aby sa drot nespalil), pripadne doplnit jednoduchym magnetickym obvodom pre zmensenie magnetickeho odporu. Jeden KM sa mi nechtiac podarilo odmagnetovat, ked som mu prepajal vinutie na bipolarne, tak mam na com skusat...
beldy: Když uděláš pořádnou cívku, vhodné polové nástavce, pořídíš baterii speciálních kondenzátorů, zdroj napětí pár kV, spínač co to dokáže sepnout ........ pak ano, lze to zmagnetizovat i doma. Bude to drahé a nebezpečné (když tam strčíš ruku, tak nedostaneš ránu, ale ruka ti vybouchne, nebo v lepším případě ohoří .... což ti už asi bude stejně jedno). Na zmagnetizování motoru kusem drátu a akumulátorem klidně zapomeň.