Jaký CAM na soustružení

CAM software
Hardmesr

22. 4. 2015, 4:32

Podle mě je nejlepší KOVOPROG, proč? Protože na něm programuji od roku 1992 dodnes a to od verze 2.7 po dnešní 4.13. Snad jste postřehli jisté nadsazení, když jsem nepracoval v HSMWORKSu, ani jiných CAD/CAMECH. Zmiňoval jej mezi dobrými i nick "stro1". Teď ale vážně. V porovnání kvalita-výkon-cena bych jej hodnotil velice kladně. Dobrý a jednoduchý způsob kreslení obrysu součásti, jednoduché nastavení válcového polotovaru, řekl bych tak potažení myší a zadat dva rozměry. V případě, že už máte nakreslen obrys součásti, stačí jenom myš. V případě odlitku, nebo výkovku stačí nakreslit obrobek a polotovar vytvoříte ekvidistantou, nebo jednoduchým přidáním čar k obrobku s potřebnou distancí. Program má dostatečnou knihovnu základních nástrojů s jejich možnou úpravou přímo v programu, a to jak základních rozměrů, řezných rychlostí, otáček a pod., nebo je zde možnost si vytvořit vlastní katalog nástrojů a tyto nástroje také přím vkládat do programu. Kovoprog umí pracovat s rotačními nástroji i protivřetenem, má množství rutin potřebných k obrobení snad každého požadovaného tvaru, umí ohrubovat tvar jak podél osy "Z", tak i zapichováním. Dokončování umím jak podél osy, tak i sjížděním čel s následným opracováním válcových a tvarových povrchů, má v katalog množství pomocných maker a ty si můžete podle potřeby upravit, nebo vytvořit potřebná makra svá. Když jsem to zvládl já, zvládne to každý. Zde někým vzpomenuté zápichy umí ve všech polohách, nájezdy a výjezdy si upravíte dle potřeby, snad všechny druhy závitů i kuželových provedete pouhým přetažením k rovině a doplněním potřebných rozměrů, způsobu obrábění (přímo, sjíždění po boku, rozjíždění atd,). I vizualizece obrábění je dostatečná a vidíte odběr třísek až po konečný výrobek, což je vidět i dostatečně prostorově, s barevným oddělením odebraného materiálu, polotovaru a dílce. Možné úpravy technologie se mně zdají velmi dobré. Kovoprog má velké množství postprocesorů (ty ovšem nejsou v základní ceně), tyto vám na požádání vytvoří, nebo upraví podle požadavku, případně si postprocesor můžete upravit sám, to si ale myslím musíte v základu připlatit. Jak jsem výše psal, za tu cenu je to nástroj velmi dobrý. Mohl bych pokračovat dál, nechci ale zbytečně zdržovat. V Brně vystavují každý rok. Žel Bohu má jednu špatnou vlastnost, není ze zahraniční. Nejsem dealer, nemám za to nic, jsem jen dlouhodobý spokojený uživatel.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 23. 4. 2015, 7:44, celkem upraveno 1 x.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2015, 5:43

to Hardmesr koukám že máš na něčem Jasňáka (YASNAC LX3) na čem to máš? a znáš někoho kdo to opravuje a má díly třeba na servo drivery?? Dík :)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

22. 4. 2015, 5:52

Hardmesr píše:I vizualizece obrábění je dostatečná a vidíte odběr třísek až po konečný výrobek, což je vidět i dostatečně prostorově, s barevným oddělením odebraného materiálu, polotovaru a dílce.
Docela jo :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Hardmesr

22. 4. 2015, 6:52

fmodel, znám, jenom se musím podívat do záznamů. Naposledy (asi před měsícem) v podniku opravovaly uložení vřetena, pohon osy a jas obrazovky. Yasnac je na S50 ze Zlína, vyráběný ve Vsetíně. Vzpomněl jsem si, pan Ezechýl, tel. 724271035. Pokud číslo není platné, zjistím.
stro1

22. 4. 2015, 6:57

........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:19, celkem upraveno 1 x.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 4. 2015, 7:01

to Hardmesr Díky, Díky mám TC 615 což je S50 a mimo jiné zdech driver ,jeden velice šikovný pán se ho pokouší opravit ale kdyby náhodou .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Hardmesr

22. 4. 2015, 7:13

Thomeeque. Samozřejmě, že nejlepší vizualizaci má až verze 4.13 a to soustružení. Frézování a vrtání s vyvrtáváním je jenom ve 2.5D, vizualizaci zatím nemá i když se snažím tvůrce k činu přemluvit. Frézování i ve 2.5D je slabší než soustružení a nepsal jsem o něm proto, že byl dotaz na soustružení. Stejně ale pro plošné obrábění by v mnohém běžnému uživateli vyhověl. Rutiny, nebo cykly nejsou tak propracovány jako v dražších CAMech, dnes už ale umí i osu A. Podle možností použití makra umí i tvarovou dutinu podle obrysu a přidané křivky, podle které vytvoří po obvodu stejnoměrný bok dutiny.
U soustružení jsem zapomněl dodat, že soustružnická verze umí obrobit i šnek s obecným profilem, čím se může pochlubit asi jen málokterý soustružnický CAM. Importovat umí snad jenom DXF, DWG, IGS, IGES, exportovat jenom DXF. Já jsem zatím vyzkoušel jenom DWG a DXF.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 23. 4. 2015, 7:41, celkem upraveno 1 x.
doncarlos

22. 4. 2015, 8:31

Příspěvekod Thomeeque » 21 dub 2015 18:47
V čempak se asi CAMují tydle kouzla.. tipuju, že i programátor se u toho dost zapotí..
Klikovky jsem programoval někdy před 15 lety, žádný CAM na to nebyl, tedy ručně, plně 4-ose, SINUMERIC 840C,
bylo v tom dost počítání přímo v NC programu, a programovalo se to dokonce dvoukanálově - mašina
měla dvě frézovací osy proti sobě X1, X2, aby se nesrazily, jsou v programu tzv. flagy - kanál,
který dosáhne flagu dříve se na něm zastaví a čeká na dokončení druhého kanálu. Pokud pro jedno
vřeteno není práce, odjede se s ním stranou a to byla vždy ta správná chvíle, kdy se prošel okolo
někdo z vedení a už letělo ho-no dolů, jak to že nepracují obě vřetena atd.
Odpovědět

Zpět na „CAM“