Hydraulický válec

milan584

30. 8. 2015, 9:50

aleshonsa píše: Jako že ty bloky na koncích jsou na trubku válce našroubované. Tj. válec má vnější závit a na něj je to našroubované?
No pokud by to tak bylo, tak by to zkrácení dost zjednodušovalo. Anebo tam dát dovnitř ty dorazy.
A jak by tam ty tělesa měly jako být přidělané - přilepené bílou lepící :D pastou nebo snad jak?
Tiše bych předpokládal, že engineer by mohl vědět že budou z šedý litiny (z ocelolitiny by je vyráběl pouze idiot) a jaksi přidělat kus přesný trubky k ŠL jinak než na závit.......to bude asi dost těžký, že...
aleshonsa

30. 8. 2015, 10:28

milan584 píše:
aleshonsa píše: Jako že ty bloky na koncích jsou na trubku válce našroubované. Tj. válec má vnější závit a na něj je to našroubované?
No pokud by to tak bylo, tak by to zkrácení dost zjednodušovalo. Anebo tam dát dovnitř ty dorazy.
A jak by tam ty tělesa měly jako být přidělané - přilepené bílou lepící :D pastou nebo snad jak?
Tiše bych předpokládal, že engineer by mohl vědět že budou z šedý litiny (z ocelolitiny by je vyráběl pouze idiot) a jaksi přidělat kus přesný trubky k ŠL jinak než na závit.......to bude asi dost těžký, že...
U toho válce z BN102 to tak vlastě bude. Nějak jsem se zamotal do obecné konstrukce (jako třeba od Hydraulics, kde patky a hrdla přivařují) a vypustil konstrukci toho co bych v reálu předělával.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

30. 8. 2015, 10:45

fmodel píše:Pokud bych měl strach že mi válec při poruše zahodí stůl, tak jako ingineer bych do válce vložil na každou stranu trubku patřičné délky jako doraz, a je po prde.i :wink: :lol:
Zase na druhou stranu tím zmenším činnou plochu pístu. Je ale fakt, že by to bylo jen pro prvních pár mm, než se píst od zarážky odsune, a pak už by měl tlak působit na celou plochu pístu. Jelikož než začnu brousit, tak tam minimálně několik mm nájezdu bude, neměl by s tím podle mě být v reálu problém.
Spíš je otázka jiná věc - má ten válec nějaké tlumení pohybu u konce? Jde o to, jestli by se tím tlumení nenarušilo. To by se ale asi vidělo z konstrukce, když to rozeberu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

31. 8. 2015, 1:17

milan584 píše:
Ono jde taky ještě o to, že tento konkrétní válec se dá takto snadno zkrátit. Jenomže já ještě nevím, jestli ho koupím (nemusí se mi tam třeba vejít atd.). Pak je dobré jak obecně jakýkoliv válec zkrátit, a to už třeba to vaření potřeba bude.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

31. 8. 2015, 7:40

Dnes jsem mluvil s prodejcem:
- Pošle mi celkové rozměry, protože jde o to, jestli se mi to vůbec do dutiny vejde průřezem.
- Komplikace je, že hrdla jsou v jedné z těch patek přímo v té frézované ploše, protože na to BN102 měla takto udělaný přípoj. Na fotce je to i vidět a i mě napadlo, jestli to nejsou hrdla, nicméně se mi to zdálo divné, aby to takto bylo. Jedno řešení je udělat někde na těch koncovkách nová hrdla (což je otázka jestli to bude vzhledem ke konstrukci možné). Druhé je podložit to deskou, která bude mít kolena a hrdla po straně. Jenomže tím se mi to celé zvedne a roste riziko, že se s tím nevejdu.
- Ovládání by mělo být kompletní. Prý už stačí jen připojit jednotku s čerpadlem.
- Dal mi tip na http://www.haberkorn.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; - tam prodávají skládačky válců. V podstatě si člověk může udělat svůj válec podle potřeby. V podstatě jsme se shodli, že válce Hydraulics jsou asi pro tento účel zbytečně drahé, kvůli velké výkonnosti.

Jinak jsem kontaktoval Hydraulics jak by to bylo s cenou válce co by výkonnostně dostačoval pro můj účel, tak uvidíme.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

31. 8. 2015, 9:20

tak si někde sežeň manuál od BPH 20 nebo něčeho takovýho
bude tam výkres toho válce
je to jednoduchoučká záležitost
udělej si ho na míru podle potřeby
litinový čela a mosazná trubka se závity na konci
pístnici koupíš v metráži ( a s tvrdochromem, lepší než je třeba na té BPH originální, do čel stačí jako těsnění O nebo X kroužek, na píst taky, origo tam je kožená manžeta jako v pumpičce blahé paměti
do 1000,- se vejdeš
.....
větší problém bych viděl s čerpadlem a rozvaděčem
origo to na strojích v úvrati plynule zavírá šoupě, tím to dělá plynulý rozjezdy a brždění
když tam dáš třeba el. solenoid, bude to v úvratích dělat šílený rány
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2015, 9:38

čerpadlo TOSácký mám navíc :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

31. 8. 2015, 10:05

testone píše:tak si někde sežeň manuál od BPH 20 nebo něčeho takovýho
pístnici koupíš v metráži ( a s tvrdochromem, lepší než je třeba na té BPH originální, do čel stačí jako těsnění O nebo X kroužek, na píst taky, origo tam je kožená manžeta jako v pumpičce blahé paměti
do 1000,- se vejdeš
.....
origo to na strojích v úvrati plynule zavírá šoupě, tím to dělá plynulý rozjezdy a brždění
Tak to nemusíme chodit daleko. V manuálu k 3M642 výkres válce je http://honzahorka.rajce.idnes.cz/Nastro ... 050046.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (doma mam přímo manuál v papírové podobě). Škoda, že tam není nějaké měřítko, aby šlo alespoň odměřit průměry. Ještě zkusím jednou projít manuál, jestli to tam není popsané. Ale našel jsem jen parametry čerpadla.
Poptal jsem potřebné díly na válec u toho Haberkornu, tak uvidím, kolik za to chtějí. Udělat si sám celý válec mě taky napadlo, ale já nemam možnost jak vnitřek trubky při té délce opracovat aby to bylo řekněme na těch H8.
Rány to dělat nesmí, jinak bych mohl taky za chvíli dobrousit. Dát tam šoupě by přeci nebyl problém. Jak BN102 tak 3M642 měly oboje ovládání napravo. Samozřejmě další věc je to někde za rozumnou cenu sehnat, ale udělat šoupě by snad neměl být takový problém.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

31. 8. 2015, 10:07

fmodel píše:čerpadlo TOSácký mám navíc :wink:
SZ
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
RaS

6. 9. 2015, 1:18

aleshonsa píše:
testone píše:tak si někde sežeň manuál od BPH 20 nebo něčeho takovýho
do 1000,- se vejdeš
.....
Tak to nemusíme chodit daleko. V manuálu k 3M642 výkres válce je http://honzahorka.rajce.idnes.cz/Nastro ... 050046.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (doma mam přímo manuál v papírové podobě). Škoda, že tam není nějaké měřítko, aby šlo alespoň odměřit průměry. Ještě zkusím jednou projít manuál, jestli to tam není popsané. Ale našel jsem jen parametry čerpadla.
Poptal jsem potřebné díly na válec u toho Haberkornu, tak uvidím, kolik za to chtějí. Udělat si sám celý válec mě taky napadlo, ale já nemam možnost jak vnitřek trubky při té délce opracovat aby to bylo řekněme na těch H8.
Rány to dělat nesmí, jinak bych mohl taky za chvíli dobrousit. Dát tam šoupě by přeci nebyl problém. Jak BN102 tak 3M642 měly oboje ovládání napravo. Samozřejmě další věc je to někde za rozumnou cenu sehnat, ale udělat šoupě by snad neměl být takový problém.
koupíš honovanou trubku přímo na pístnice plus chromovanou tyč.. doděláš jen čela, píst a složíš.. všude kde dělaj pístnice ti ten kousek trubky uříznou a prodaj.. třeba v Dřevčicích u Brandýsa n L. je jedna firma kde nebyl problém tohle pořídit, v Běchovicích v SVÚM je další firma kde se to dá koupit...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

6. 9. 2015, 1:21

vzhledem k tomu, že se v té hydraulice určitě nebude pracovat s nijak vysokými tlaky, max několik bar, stačila vy asi i obyčejná hliníková nebo mosazná
na BPH i BRV co jsem měl rozdělané je mosazná a litinová čela
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Jan Danda
Sponzor fora

6. 9. 2015, 5:34

A co tam dát už k vůli rozměrum vzduchový píst.?
aleshonsa

6. 9. 2015, 7:15

Jan Danda píše:A co tam dát už k vůli rozměrum vzduchový píst.?
To už jsem tu někde výše hodnotil. Udělat to celé pneumatické vidím jako funkční problém, použít jen vzduchový válec je otázka jestli hydraulický olej nerozleptá těsnění.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

6. 9. 2015, 8:26

Celkově já čekám na nabídku z Haberkornu kolik budou chtít za komponenty. O hliníkových trubkách jakožto polotovaru na válce mi už někdo taky říkal.
Mezitím jsem dostal od prodávajícího rozměry válce a jak tak na to koukám, bylo by to asi dost fest a to bych ještě musel řešit ty hrdla, jak jsou vespod (vypodkládat to a to už se nemusím vejít).

Já jsem původně měl myšlenku, že válec zabuduju, ještě než nasadím zpět stůl. Ale teď to vidím spíš, že ho kvůli přesnému určení prostoru budu muset nasadit. On totiž do dutiny zasahuje ozubený hřeben co je ze spod stolu, zase naopak stůl má nějaké vybrání aby se tam válec právě vešel. Bude proto lepší si to odměřit když to mam dané dohromady, protože nebudu riskovat nějakou chybu. Ono zase sundat stůl naštěstí není problém (je jen posazený na válečcích a jediné co se musí uvolnit taková kladka), je to jen věc něčím celkovou hmotnost uzvednout. Pak je při nasazování zpět spíš protivné, že se musí hlídat, aby byly válečky na správném místě a nestalo se třeba pak při chodu, že válečky už budou na konci prizmatu a stůl ještě na konci rozsahu posuvu nebude.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

6. 9. 2015, 9:18

vzduchový to udělat nemůžeš, bylo by to "gumový", rychlost posuvu ti bude silně kolísat podle i minimální změny zatížení atd
jestli je to poháněný pastorkem a ozubenou tyčí, tak se vys.... na hydrauliku a dej tam nějaký servo s řízením +- 10V, jeden potenciometr na změnu rychlosti, dva nějaký spínače a pár relé na reverzaci a máš hotovo
s krokáčem už se tu něco podobnýho řešilo taky
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“