Opravdu každou otázku kterou položíš si nejdřív najdi na foru. Vše co se tady ptáš je tady napsáno. A hlavně nebudeš vypadat jako . . .
Víš jsou tady kluci kteří vi o čem mluví. A pokud ti řeknou studuj a uč se. A pak se do toho pusť Tak si to vem k srdci. Ušetří ti to spoustu starosti. A v neposlední řadě peníze.
Napsal jsi:
Bude mi na obrabanie dreva stacit 10 000 otacok/s?
Tak přesně tyhle dotazy jsem měl na mysli. Opravdu jsi to myslel vážně?

No asi jsi se upsal. Myslel jsi 10 000 ot/min. Že?
Podle mně nejlevnější řešeni pro tebe bude třeba aspoň 2.2 kW 24 000 ot/min buďto čínský vodnik nebo vzduchem chlazené vřeteno. A k tomu invertor neboli frekvenční měnič. Na 220V třeba. Ale ten měnič určitě ne z ebay.
Těch 24 000 ot/min už by na dřevo mohlo stačit. Ono záleží i jake dřevo budeš frézovat.
Co se týče velikosti tvé frézky je to dost velké. Na první stavbu hobika.

Jednotlivé díky nemá smysl kupovat do předu. Protože pak zjistiš že to není to pravé a budeš to prodávat a kupovat jiné.
Promysli si celou stavbu. Co a jak budeš skládat šroubovat. Pak už bude pozdě když to nepujde složit a seřídit.
Ale jinak ti přeji hodně úspěchů s tvou CNC FRÉZKOU.
Ať se dilo daří.

PS: něco navrhni v tom solidwoksu. Dej sem nějaké obrázky a určitě ti to tady chlapi okomentujou a poradí co a jak bys měl upravit.
Ale chce to něco navrhnout atd. Koukni se na internet kolik a jake zatíženi snesou lineary a vozíky abys to neměl zbytečně předimenzované a nebo naopak.
Např. 30tky lineáry je podle mě trochu předimenzované. A použít pod 30tku lineáry 20 plochač z hliníku??? Nooooo???
Ale je tady ještě jedná nožnost. U nás se dá koupit materiál hlinik ktery je v ruzných tloušťkách. A jeho povrch je už frézovany. Jak spodní tak vrchní strana. U nás se to jmenuje ALQAL
http://www.hlinik.cz/alqal" onclick="window.open(this.href);return false;
To samé se dá sehnat na slovnsku. To vim na 100%. Tlošťky dělají od 5 mm až po cca 60 či 80 mm jen si vybrat. A je sice 5083 a ta se obrábí celke dist dobře. A cenově je to pro tebe bude taky dostupné. Ale nejdříve ten nákres.