5 axis fréza zaciatocnik

lubos
Sponzor fora

29. 5. 2016, 8:53

To vřeteno opravdu mám , nevím jestli to je NSK ale nějaký japonec co tam dávali to je. Udělaný to vřeteno je moc pěkně a cenovka byla tuším okolo 15 tis. Je to ale bez motoru.
Jak už bylo mnohokrát napsané, u každé frézky je vřeteno základ a pokud se ojebe tak výsledek bude vždy stát za pendrek.
Ted jsem to našel
http://www.mafra.de/product_browser.php?p=39838" onclick="window.open(this.href);return false;
jsou tam i ceny.
To je vřeteno které má takovou házivost aby to mělo smysl. Bohužel si každý druhý myslí že za ty peníze postaví celou frézku.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Kratus

29. 5. 2016, 9:05

2wnt ano, ale zalezi na financich - ta pocketnc s dopravou a treba i upravou vretena/pohonu na vyssi otacky muze stat 4000 eur
na druhou stranu uz jsou tam lineary od thk, mnohem lepsi vreteno nez cinskej vodnik. Na takhle jemne prace uz potrebujes kvalitni vreteno, jinak ty mikrofrezy ulames.
2Lubos -je to presne ono NSK nakanishi https://www.youtube.com/watch?v=0Y9Bg1gJXi4" onclick="window.open(this.href);return false;
wnt

29. 5. 2016, 9:55

lubos píše:To vřeteno opravdu mám , nevím jestli to je NSK ale nějaký japonec co tam dávali to je. Udělaný to vřeteno je moc pěkně a cenovka byla tuším okolo 15 tis. Je to ale bez motoru.
Jak už bylo mnohokrát napsané, u každé frézky je vřeteno základ a pokud se ojebe tak výsledek bude vždy stát za pendrek.
Ted jsem to našel
http://www.mafra.de/product_browser.php?p=39838" onclick="window.open(this.href);return false;
jsou tam i ceny.
To je vřeteno které má takovou házivost aby to mělo smysl. Bohužel si každý druhý myslí že za ty peníze postaví celou frézku.
Diky ale to je uz naizaj velka polozka....a este plus motor co toci nejakych 20-30k otacok?uff....vyzera to ze je to nad moje moznosti :(
Kratus

29. 5. 2016, 10:29

wnt píše:
lubos píše:To vřeteno opravdu mám , nevím jestli to je NSK ale nějaký japonec co tam dávali to je. Udělaný to vřeteno je moc pěkně a cenovka byla tuším okolo 15 tis. Je to ale bez motoru.
Ted jsem to našel
jsou tam i ceny.
Diky ale to je uz naizaj velka polozka....a este plus motor co toci nejakych 20-30k otacok?uff....vyzera to ze je to nad moje moznosti :(
Oni to ale s tim vretenem uz prodavali - to byla ta serie z kickstarteru. Ted tam zacali davat nove s jinym upinanim nastroju, ale mozna by ti tam dali to stare.
wnt

29. 5. 2016, 10:32

este ma napadlo keby sa vyrazne znizila rychlost posuvu tej frezky nebolo by tych 10k otacok dost na tie mikrofrezky?
Kratus

29. 5. 2016, 10:48

wnt píše:este ma napadlo keby sa vyrazne znizila rychlost posuvu tej frezky nebolo by tych 10k otacok dost na tie mikrofrezky?
Od posuvu se odviji uber na zub (rychlost obrabeni). Kazdy nastroj ma doporucene rezne podminky, jinak se nastroj mnohem rychleji opotrebuje, muze se zlomit atd. To plati jak pro moc vysoke, tak i pro moc nizke otacky. Pro kopirovaci TK frezu 0,5mm muzes mit treba 80 000 otacek.
wnt

30. 5. 2016, 2:01

Kratus píše:
wnt píše:este ma napadlo keby sa vyrazne znizila rychlost posuvu tej frezky nebolo by tych 10k otacok dost na tie mikrofrezky?
Od posuvu se odviji uber na zub (rychlost obrabeni). Kazdy nastroj ma doporucene rezne podminky, jinak se nastroj mnohem rychleji opotrebuje, muze se zlomit atd. To plati jak pro moc vysoke, tak i pro moc nizke otacky. Pro kopirovaci TK frezu 0,5mm muzes mit treba 80 000 otacek.

presiel som par vyrobcou frezok a nikde som ziadne doporucenie nenasiel.akurat tie vzorce http://www.taegutec.cz/innotool/priruck ... i_2114.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; lenze aj ked si to vsetko vypocitam odkial mam vediet ci je to optimalne pre tu ktoru frezku?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2016, 6:21

kazdy vyrobce to uvadi jen musis hledat

pohledej doporucenou reznou rychlost pro tvuj typ materialu (otacky a prumer nastroje ti davaji reznou rychlost) metry za minutu
a zatizeni jednoho zubu v setinach milimetru na zub (vynasob poctem zubu, otackama) vyjdou ti posuvy v mm/min

vse se odviji od nastroje (parametry vyrobce)
a materialu co obrabis (tataz tabulka vyrobce nastroje)
kdyz nenajdes tabulku urcite ti to poskytnou na dotaz

btw radsi pouzivej slova stroj/nastroj
freza/frezka jsou matouci
jsem se tu nedavno dozvedel ze na slovensku to mate obracene

od toho zatizeni na zub si taky odvodis jake to asi potrebuje vreteno aby to fungovalo
tj nastroj zatizitelny 0.01mm na zub nemuzes upnout do vretena hazejiciho 0.03mm
kdyz tohle neudelas hned na zacatku
jen vyhodis penize
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez

30. 5. 2016, 7:19

Nechci tady kazit tak pěkně rozjetou diskuzi, ale měl jsem v ruce 3 výrobky z takovéto mašinky. Přinesl mi to kolega, jestli bych to nemohl dodělat, že nějak nesedí míry. Velikost byla cca 20x20x18 mm. Už v těchto rozměrech byla "tolerance" víc jak 0,2mm! Nejhorší byla drážka, cca 1,5mm široká, z jedné strany hloubka 1mm z druhé 0,6mm. Použitý materiál dural 2027. Klika byla, že výrobky nic nestály a měly prezentovat použitelnost stroje na dural.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2016, 4:22

Z ktere?
Bavime se tu o dvou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez

30. 5. 2016, 5:14

Samozřejmě tu původní o 5osé číně.
wnt

30. 5. 2016, 8:51

diky za odpovede... :)

@robocop takze ak som to spravne pochopil mám ist uplne opačnou cestou ako som isiel doteraz nie hladat stroj najprv ale nastroj ze?mam si zobrat material potom model alebo vykres čo chcem vyrobiť a kontaktovať odbornika na frezy ktorí mi poradí s akým nastrojom sa to da vyrobiť že?a ked budem mať nastroj tak ten mi ukaže v akom stroji by sa mal použiť že?tj rychlost presnosť vretena a podobne....a potom si pozrieť stroje-frezky ktoré to splnaju že?

no mam obavu že ani jedna z tej mojej cenovej kategorie.... :(
aj tak dik....ale nevzdavam sa.... :)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2016, 9:18

Asi tak, jak píšeš
S těmi nástroji je to největší komplikace, prostě si nenechají líbit vše a jejich omezení je vcelku velké.
Taky si sem tam na svém šmudlátku zkusím dural a dokonce i ocel, bohužel často po takovém "výkonu" má nástroj ulomené špičky protože to prostě k sobě nesedí (a to jsou nástroje cca jen po 100,-).
Otázka je zda chceš udělat něco 1x za rok, a tu frézu i výslednou kvalitu oželíš (lepší než to pilovat), nebo potřebuješ aby z toho byly smysluplné výrobky opakovaně.

Je možné že dopadneš tak, že ti ta levná čína bude stačit na proniknutí do problematiky, dáš do ní stejnou částku v nástrojích a pak začneš řešit jak to dělat jinak - správně.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
chb

30. 5. 2016, 11:03

Cjuz píše: že ti ta levná čína bude stačit na proniknutí do problematiky, dáš do ní stejnou částku v nástrojích a pak ..........
.... znova našetříš a už budeš chytřejší :-)

možná zkus ještě chvilku počítat - 500 ks / rok = kolik za to jsi schopen dostat ? odečti od toho kolik si chceš platit za hodinu a to i když to nyní budeš dělat zadarmo.(nebo kolik by jsi jinému platil)
a to co zůstane by mělo pokrýt nástroje, materiál a postupně cenu stroje.

Nebo se přepni do režimu HOBBY - pořizuješ to jako hračku na volné chvíle a pak nic počítat nemusíš :-)

PS: a to vůbec nepadla zmínka o mnoha hodinách učení nezbytného programového vybavení
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
wnt

9. 5. 2017, 9:00

Tak chcel by som spraviť malý posun v teme....je tomu už jeden rok čo sme tu rozoberali a ja sa chcem velmi pekne podakovať za všetky príspevky.
Stále som sa ešte nedopracoval k svojej vysnenej 5 osej fréze ale spravil som aspoň nejáký posun...začal som kresliť v rhinocerose5...nieje to žiadna sláva ale to čo potrebujem si viem nakresliť :-)
tak moja otázka znie ako dalej co sa mám naučiť progravovať alebo obsluhovať aby som dokázal zvládnuť prácu s takou 5 osou frézou akú sme tu rozoberali?...myslím tým tu pocketNC.
ďakujem vopred za rady
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“