Menší, nebo stolní soustruh do garáže
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
S prominutím - tušíš vůbec jak vypadá ( jak je velký - co má za Morse a jak je dlouhý ) ten výstružník třeba 36H7? - by mě zajímalo, jak budeš na tý MN80 (zejména v tom nerezuHoffec píše:No a kdyby to byla trubka, ta by se převrtala vrtákem a pak se to vzalo výstružníkem či rovnou brousilo, tak by to asi bylo lepší než to rvát kudlou vyloženou na deset centimetrů ne? Já nevim jen se ptám. Možná taky 40 vrták a výstružník je rozměrově nad MN80...

To hoffec: mas naslapnuto stat se dalsim kasparem fora. Zatim je jednickou TrusJawa: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=18602&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Teď mi není jasný, kde jste přišli na ty velký rozměry. Na tom obrázku je píst to airstovky a to má někde kolem 20mm. Vnitřní díra nemusí být nijak přesná, je v tom jen schovaná pružina. Takže klidně vyvrtat (a vystružit) na stojanový vrtačce a pak upnout za díru a dodělat všechno na povrchu. To se vejde i do miničíňana.
V pohodě, já si na nic nehraju, co nevím, na to se ptám. Nejsem tu proto abych si honil játra, ale abych se něco dozvěděl.elbarto píše:To hoffec: mas naslapnuto stat se dalsim kasparem fora. Zatim je jednickou TrusJawa: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=107&t=18602&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Z mé strany byla v posledních komentářích řeč o vnitřní stěně pístnice.QNX píše:Teď mi není jasný, kde jste přišli na ty velký rozměry. Na tom obrázku je píst to airstovky a to má někde kolem 20mm. Vnitřní díra nemusí být nijak přesná, je v tom jen schovaná pružina. Takže klidně vyvrtat (a vystružit) na stojanový vrtačce a pak upnout za díru a dodělat všechno na povrchu. To se vejde i do miničíňana.
Ano chápeš to konečně dobře ... Věci s tímhle průměrem a takovou délkou je tak na 125 až 160-ku universálku, takže to jsme tak na soustruhu S28-čce. Podívej, je fajn, že se občas najde v dnešní době vůbec někdo, kdo chce něco dělat rukama a je i ochotnej pro to něco udělat a obětovat, ale protože spousta z nás si v minulosti podobnou cestou prošla, tak víme, že je prostě spousta věcí, který nejdou vočůrat a defacto se Ti snažíme zachránit Tvoje peníze a duševní zdraví.Hoffec píše:No tak představu mám jak je velký výstružník, ale neviděl jsem soustruh MN 80. Chápu to tak, že stolní soustruh je na takovéto nesmysly příliš malý.

Tvůj problém je, že máš možná nějakej teoretickej základ, ale věř mi, že praxe v točení kličkama je nenahraditelná a je to o něčem jiným než se učí ve škole. Je to asi tak ... koupiš MN80-ku (obvykle nechutně předraženou, která je jak já s oblibou říkám víc legenda než soustruh) dovybavíš ji a budeš na bratru 60-80 ti litrech. Záhy přijdeš na to, že pro díly větší než 30mm je to nepředstavitelnej voprus na ni obrábět, takže začneš šilhat po něčem větším a už v tom lítáš. Pochopitelně že na tý MN-ce uděláš kompromisně i větší díl, ale to pak chce mít spoustu znalostí, praxe a znát spoustu různých fines, a zase v tom lítáš ..... Takže moje rada je .... kup něco většího, starýho, třeba na plochej řemen (to se dá tak do 15 až 20k sehnat) co bude mít kapku větší průchod vřetenem a přitom tyhle stroje nejsou ve finále moc velký a těžký na stěhování a na tom se začni učit, pak uvidíš sám co dál.

Skoro bych řekl, že "naučit se krapet soustružit" je cíl celého tohoto mého nápadu, jestli někdo z této diskuze (od začátku to tvrdím) pochopil jen, že potřebuju vyrobit nějakej pístek do airsoftky, kterej mimochodem stojí pár stovek v perfektní kvalitě, tak se omlouvám za špatnou formulaci. Mým cílem je, se ( po xxx hodinách studia strojírenství ) konečně něco taky naučit vytočit...Engineer píše:Ano chápeš to konečně dobře ... Věci s tímhle průměrem a takovou délkou je tak na 125 až 160-ku universálku, takže to jsme tak na soustruhu S28-čce. Podívej, je fajn, že se občas najde v dnešní době vůbec někdo, kdo chce něco dělat rukama a je i ochotnej pro to něco udělat a obětovat, ale protože spousta z nás si v minulosti podobnou cestou prošla, tak víme, že je prostě spousta věcí, který nejdou vočůrat a defacto se Ti snažíme zachránit Tvoje peníze a duševní zdraví.Hoffec píše:No tak představu mám jak je velký výstružník, ale neviděl jsem soustruh MN 80. Chápu to tak, že stolní soustruh je na takovéto nesmysly příliš malý.![]()
Tvůj problém je, že máš možná nějakej teoretickej základ, ale věř mi, že praxe v točení kličkama je nenahraditelná a je to o něčem jiným než se učí ve škole. Je to asi tak ... koupiš MN80-ku (obvykle nechutně předraženou, která je jak já s oblibou říkám víc legenda než soustruh) dovybavíš ji a budeš na bratru 60-80 ti litrech. Záhy přijdeš na to, že pro díly větší než 30mm je to nepředstavitelnej voprus na ni obrábět, takže začneš šilhat po něčem větším a už v tom lítáš. Pochopitelně že na tý MN-ce uděláš kompromisně i větší díl, ale to pak chce mít spoustu znalostí, praxe a znát spoustu různých fines, a zase v tom lítáš ..... Takže moje rada je .... kup něco většího, starýho, třeba na plochej řemen (to se dá tak do 15 až 20k sehnat) co bude mít kapku větší průchod vřetenem a přitom tyhle stroje nejsou ve finále moc velký a těžký na stěhování a na tom se začni učit, pak uvidíš sám co dál.
Já chápu, že se to jistým lidem může zdát úsměvný, mě vlastně taky, ale mám nějakou vizi a nemůžu do toho jen tak ze srandy nacpat desítky tisíc. Potřebuju zkrátka něco, co odvezu na větším vleku a doma to sundám bez ještěrky, pár nožů na vyštípání a nějakou kulatinu. Pak už to bude jen lepší...
... "nejdriv to vezmes vrtakem, potom liznes vystruznikerm", jen MK na stroji a nastroji i celkova delka krapet mozna nesedi. Vrtak a vystruznik pouze tricitka ... "kdyz nemate citrony, dejte tam limetky, kdyz nemate limetky, nedavejte tam nic." Letim na piiiivko 

[quote="elbarto"]... "nejdriv to vezmes vrtakem, potom liznes vystruznikerm", jen MK na stroji a nastroji i celkova delka krapet mozna nesedi. Vrtak a vystruznik pouze tricitka ... "kdyz nemate citrony, dejte tam limetky, kdyz nemate limetky, nedavejte tam nic." Letim na piiiivko 
Tak přesně takhle jsem si to nepředstavil
- Je fakt titěrnej. Tak MN 80 to asi nebude, spíš ta SN18 nebo 28. Pošetřím no.

Tak přesně takhle jsem si to nepředstavil

Odpovím ti jednoduše ,pokud se chceš něco naučit a jseš ochoten se babrat s dodělávkama kup si číňana .Volil bych s prizmatickým vedením suportu a prizmatickým vedením koníku . Prohledej předělávky na foru a uvidíš co tě čeká .
Pokud chceš soustruh se kterým napoprvé budeš vydělávat budeš muset sáhnout hooodně hluboko do kapes .Je mi jasný že začátky jsou těžký a každej se musí spálit sám .
Já se třeba hroutím nad protěžovanou MN80 kterou bych koupil tak na kšeft(a nebo radši ne),jinak jako soustruh je to pro mě jen předražená práce našich učňů a nic jiného, i když má spoustu naroubovatelnýho příslušenství které většinou chybí.Říkám to proto že jsem o něj pár let zakopával v práci ,a při představě že na tomhle šicím stroji mám dělat se mi kroutili palce u nohou.Ve srovnání s SM16A je to vlastně nesrovnatelný ,SM16 profi výkonný stroj se kterým se dá uživit a MN80 který je jen pomocník v práci(nechci bejt sprostej).
Pokud chceš soustruh se kterým napoprvé budeš vydělávat budeš muset sáhnout hooodně hluboko do kapes .Je mi jasný že začátky jsou těžký a každej se musí spálit sám .
Já se třeba hroutím nad protěžovanou MN80 kterou bych koupil tak na kšeft(a nebo radši ne),jinak jako soustruh je to pro mě jen předražená práce našich učňů a nic jiného, i když má spoustu naroubovatelnýho příslušenství které většinou chybí.Říkám to proto že jsem o něj pár let zakopával v práci ,a při představě že na tomhle šicím stroji mám dělat se mi kroutili palce u nohou.Ve srovnání s SM16A je to vlastně nesrovnatelný ,SM16 profi výkonný stroj se kterým se dá uživit a MN80 který je jen pomocník v práci(nechci bejt sprostej).
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
elbarto: Trošku na tý argumentaci vázne to, že tak dlouhej výstružník a vrták na tu jeho krátkou trubičku vůbec nepotřebuje 

A četlQNX píše:elbarto: Trošku na tý argumentaci vázne to, že tak dlouhej výstružník a vrták na tu jeho krátkou trubičku vůbec nepotřebuje

--------------------------
se tam píše:
"Velikost tohoto je přibližně do průměru 40 mm"
--------------------------
pod tím je 3D dílce, NA PRVNÍ pohled má ten dílec délku MINIMÁLNĚ 2x větší než průměr.
Podle mě je 2x 40 mm minimálně

Stěna na tom obrázku bude nějakých (opět odhadem) 2mm
40 - 2x2 je 36.
Tudíž díra je cca 36
Podle mě - triviální.
A teď můžeš vysvětlit, jak teda budeš dělat dílec s vnějším průměrem 40, dírou 36 a délkou 80 (minimálně) na té MN80, jak tazatel v tom PRVNÍM

O tom, že to chce mít z nerezu