Engineer píše:
Je to jednoduchý, strojem je FC16CNC z r. 1990 (vlastní přestavba na novější krokáče s driverama, řízeno Machem)
Nástrojem je vpodstatě jednobřitá gravírovací fréza (vlastní výbrus) s profilem šneku, resp. boku zubu, která frézuje šroubovici. Bohužel zatím je s tím dost boj, protože mám příliš málo otáček na vřeteni a tak to jde hrozně pomalu a nástroj moc nevydrží. Čěká mne pro tyhle účely osazení nějakýho rychlejšího vřetena a nebo to celý půjde úplně jiným směrem (na fréze se vyrobí jen šablona pro kopírování na soustruhu).[/quote]
To mi připadá strašně složitý ta gravírovací fréza

navíc v případě jak říkáš,že máš na ní málo otáček
Jak známo chlapi se dělí na horňáky nebo dolňáky ,příp. obojí
Co se týče frézování tak je to podobný ,jedni smaží vertikálně ,druzí horizontálně případně oběma způsoby...což je nejlepčí
Já jsem především horizontální smažič

takže bych to spíš jak gravírovací stopkovou frézou řešil frézou kotoučovou to frézování toho šneku
a co se týče výroby nástroje tak to je to nejjednodušší co může být a totiž vezmeš kotoučovou pilku nějakým rozumným průměru a síle dle modulu ,(dělají se i 0,4mm) na kameníčku nasadíš na trn a vybrousíš buky do profilu zubové mezery no a je hotovo
materiál nástroje tě přežije,po otupení brousit na mé oblíbené BP2 na čele
frézuješ asi tak jako na klasický horizontální frézce při frézování šroubovic s náhonem děličky od posuvu stolu a skloněnou vertikální hlavou podle úhlu dle průměru šneku a daného modulu
u soustruhu pochopitelně nahradíš posuvem v modulových závitech

vřeteno nasadíš na saně a délku šneku budeš mít tak velkou jak dalece tu frézu budeš mít vysunutou letmo
otáčky tak do 500,emulze na kovy a povrch je jak víno