Turbína - Soustruh/frézka nebo jen frézka? Seriál 1

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 2:59

Přeci nejlíp se prodá relativně laciný šunt co se rozpadně pokud možno cestou z hypermárketu (a protože je levný a cesta do márketu na reklamaci stojí víc než ten výrobek a k tomu ještě to dohadování .....tak se na tu reklamaci většina vy...)
No jak kdy:) Už jsem tu avizoval jak se mi pila omotala okolo ruky a jen zázrakem sem o ní nepřišel. Tak vyšla cesta kolem našeho "teska" a odnes sem jim to na reklamaci. Něco začali mektat že se na to musí podívat a daj mi vědět a podobné vytáčky. Tak jsem zahlásil že to teď vemu a obejdu s tim všechny redakce novin ať si to vyfotěj že mě ten čínskej shit co prodávaj málem zabil na vadu materiálu. Seděl tam i kravaťák co se bavil s jednou z reklamačních slečen a jak slyšel periodiko-noviny, hned zbystřil, přerušil družnej hovor a ja zjistil oč běží, běhen pár sekund byly peníze na dřevě. Z toho maj parchanti pěknej strach - to na ně platí :lol: :lol:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 10:53

.............Opakuje se stále to samé, co už tady bylo řečeno 100 000X mnoha lidma. NELZE stavět stroj, když neví co sním budu dělat!! Mít CNC jen proto abych měl doma otroka a nemít pro něj práci, je do nebe volající nesmysl! Nelze stavět stroj bez toho abych měl zkušenosti a ánunk o silách, které je nutno vyvíjet na ručním ovládání stroje. Nelze napsat program, když nemám jasnou představu, co která nástroj v materiálu dělá. Stejně tak nelze najít chybu v programu. ..........
No je to pravda, já jsem roky dělal ručně a učil se vše sám, dneska tak jako Pavel pošilhávám po "otrocích" Mám hromadu strojů který si zaslouží koverze a nebo mohou sloužit jako základ pro automatizování. Ale bez toho ručního základu se to určitě nedá realizovat.
Další věc je ta že přeci jenom na hraní to je nakonec dost drahá hračka takže je třeba mít v hlavě co to bude dělat a jak si to na sebe vydělá. :wink:
Já jsem teď třeba investoval do 4-tý osy a už na ni strouhám miniaturní šneky do převodů. Ale spáchat funkční jednobřitý tvrdokovový nástroj který dělá modul 0,2 tak to dalo skoro víc času než udělat tu osu. Výsledek je ale ten že mohu dělat šneky s libovolnám stoupáním a nejsem závislej na nějakých převodech soustruhu. :lol:
kiko01
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 11:26

veru ja mam iba klasicke stroje doma a naozaj uz nespocetne vela krat by som vyuzil cnc frezku, na komercne vyuzitie,aj na nejake svoje vymysly ale nebolo doteraz nanu cas, tak som pomaly nad tym rozmyslal,robil navrhy na papiery aj v hlave az som nakoniec narazil na toto forum :D
trosku skrt cez rozpocet mi spravila kriza lebo je teraz menej roboty ale stale je co robit tak aspon budem mat viacej casu a mozem nieco dat dokopy : )
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 5:08

Automatizace výroby turba začíná nabírat na obrátkách - gravitačním pohonem získaným z kulturistické nakladačky (prý je stejně nefukční) mojí mladé pořízené za účelem zvětšení objemu prsního svalstva, jsem získal automatickou pilu neskutečné rychlosti. Sotva jsem stačil dorovnat první puk na soustruhu, už měla uřízlej další v překvapivé až úcty hodné rovině.
Zavěsil jsem rovných 5 kilo a opět touto jednoduchou úpravou dosáhl svého snu, řeže se ti uplně samo, můžu na ICQ Obrázek

70tka kulatina neuvěřitelných 8 minut rovného řezu! Když sem u toho stál a řádně za to rval, bylo křivý jak p***rdel a trvalo to věčnost a bylo to o uši.. :)))
Přílohy
puk.jpg
Naposledy upravil(a) Aeroomni dne 7. 6. 2009, 5:14, celkem upraveno 2 x.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 5:13

este ak nemas na doraze dole koncak tak tam nejaky hod a aj ti to same vypne po dorezani :)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 5:43

no ono to dobre počuť nakolko už som z pasu vybral mlade a nema to zopar zubof ta ked prestane cvakat je dorezane:DDDDDDDDD
Ferda

7. 6. 2009, 6:23

To aeroomni: Kolik je výhled těch kusů ročně vyrobit/ a výrobní dávka? Reálné čísla, pak má smysl řešit ekonomický postup. Jdeli o prototyp
tak je kulatina správný postup.
Engineer píše: Já jsem teď třeba investoval do 4-tý osy a už na ni strouhám miniaturní šneky do převodů. Ale spáchat funkční jednobřitý tvrdokovový nástroj který dělá modul 0,2 tak to dalo skoro víc času než udělat tu osu. Výsledek je ale ten že mohu dělat šneky s libovolnám stoupáním a nejsem závislej na nějakých převodech soustruhu. :lol:
To Engineer: Ten šnek to je zajímavý téma to by stálo na to trochu podiskutovat i s jinýma Čímantama na tomto fóru. :wink: Jestli to není tajný a patentovaný tak by to chtělo trochu rozvést.Třeba nějaká fotečka stroje a nástroje nebyla by. :cry:
Děkuji .
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Gustavson

7. 6. 2009, 8:33

Aeroomni píše:Automatizace výroby turba začíná nabírat na obrátkách - gravitačním pohonem získaným z kulturistické nakladačky (prý je stejně nefukční) mojí mladé pořízené za účelem zvětšení objemu prsního svalstva, jsem získal automatickou pilu neskutečné rychlosti. Sotva jsem stačil dorovnat první puk na soustruhu, už měla uřízlej další v překvapivé až úcty hodné rovině.
Zavěsil jsem rovných 5 kilo a opět touto jednoduchou úpravou dosáhl svého snu, řeže se ti uplně samo, můžu na ICQ Obrázek

70tka kulatina neuvěřitelných 8 minut rovného řezu! Když sem u toho stál a řádně za to rval, bylo křivý jak p***rdel a trvalo to věčnost a bylo to o uši.. :)))
Opravdu 8 minut?To se mi nějak nezdá.Je to pořád moc.Vždyť to tam musí jít jak do másla.Nejhorší je když to nemá přítlak tak se pás hned otupí,protože se to jen smýká a otírá se pás.Použij co nejhrubší zub a per to tam pod emulzí.
Křivě to řeže jen když je pás tupej a nemá šraňk.
Ferda

7. 6. 2009, 8:43

OK pás musí být správný zub a taky správně napnutý je na to dokonce i měřidlo :wink:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 9:54

8 minut je pro mě užasnej čas a plná spokojenost:) - když u toho nemusim lelkovat.
Pás je určitě ojetej až ho vyměnim uvidíme:)
Pila je čínskej shit když to pomáznu, tak spadne pás. A jak říká kolega, ais to má mít nějaký parametry utažení.. Tudy cesta nevede :roll:
Víc kilo už tam nejde nebuj že sem to nezkusil až na kref 8) Při kile navíc už se zastavuje motor.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 10:38

na takej malej pilke ani nemoze rezat ako na velkej, ten pas nema taku tuhost, on sa pri velkej namahe v stede prehne a urcite to nerobi dobrotu, tiez mam doma podobnu pilku ale ani snou nepilim ked nemusim....
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 10:45

Ferda píše:To aeroomni: Kolik je výhled těch kusů ročně vyrobit/ a výrobní dávka? Reálné čísla, pak má smysl řešit ekonomický postup. Jdeli o prototyp
tak je kulatina správný postup.
Engineer píše: Já jsem teď třeba investoval do 4-tý osy a už na ni strouhám miniaturní šneky do převodů. Ale spáchat funkční jednobřitý tvrdokovový nástroj který dělá modul 0,2 tak to dalo skoro víc času než udělat tu osu. Výsledek je ale ten že mohu dělat šneky s libovolnám stoupáním a nejsem závislej na nějakých převodech soustruhu. :lol:
To Engineer: Ten šnek to je zajímavý téma to by stálo na to trochu podiskutovat i s jinýma Čímantama na tomto fóru. :wink: Jestli to není tajný a patentovaný tak by to chtělo trochu rozvést.Třeba nějaká fotečka stroje a nástroje nebyla by. :cry:
Děkuji .
Je to jednoduchý, strojem je FC16CNC z r. 1990 (vlastní přestavba na novější krokáče s driverama, řízeno Machem)
Nástrojem je vpodstatě jednobřitá gravírovací fréza (vlastní výbrus) s profilem šneku, resp. boku zubu, která frézuje šroubovici. Bohužel zatím je s tím dost boj, protože mám příliš málo otáček na vřeteni a tak to jde hrozně pomalu a nástroj moc nevydrží. Čěká mne pro tyhle účely osazení nějakýho rychlejšího vřetena a nebo to celý půjde úplně jiným směrem (na fréze se vyrobí jen šablona pro kopírování na soustruhu).
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2009, 11:11

Malej posun k cíli viz video,
http://gasserman.com/video/fan_1.mpeg
F300 Z-1,5 S10 000 z otáček je vidět, že 2600 na velkym spindlu bylo málo
(i podle tabulek živých tabulek v Syslovo hlavě)
a musel sem nasadit Kresh. Dalšim postřehem je že už mám stůl osy Z jako řešeto. Spíš to chce Tslot stůl pro možnost upínání různých spindlů - v této chvíli už jich mám 5.
Obrábět průměr na frézce je pomalý a kvalita povrchu bída. Sice je zajištěn dokonale střed, ale pak se s tim musí znova na soustruh a ohladit to. Takže asi bude posun k řešení ze syslárny ale s tim rozdílem, že udělám na soustruhu tentokrát hotovou turbínu bez lopatek. Zítra se uvidí..
Přílohy
puk_1.jpg
puk_1.jpg (11.59 KiB) Zobrazeno 4645 x
Engineer
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 2:03

Aeroomni píše:Malej posun k cíli viz video,
http://gasserman.com/video/fan_1.mpeg
F300 Z-1,5 S10 000 z otáček je vidět, že 2600 na velkym spindlu bylo málo
(i podle tabulek živých tabulek v Syslovo hlavě)
a musel sem nasadit Kresh. Dalšim postřehem je že už mám stůl osy Z jako řešeto. Spíš to chce Tslot stůl pro možnost upínání různých spindlů - v této chvíli už jich mám 5.
Obrábět průměr na frézce je pomalý a kvalita povrchu bída. Sice je zajištěn dokonale střed, ale pak se s tim musí znova na soustruh a ohladit to. Takže asi bude posun k řešení ze syslárny ale s tim rozdílem, že udělám na soustruhu tentokrát hotovou turbínu bez lopatek. Zítra se uvidí..
Čím víc operací, tím hůř....
Obrábět průměr nemusí být problém, jde to tam poslat i dost brutálně (např. na jednom výrobku kde jde o přesnost v setině, obrábím vnější průměr čtyřbřitou desítkou karbidovkou z 18mm na 16mm při Z 28mm na dva kroky (nahrubo a pak dvě desetiny načisto) s posuvem 250mm/min resp. 350mm při 6000 otáčkách a povrch je jak vyleštěnej) Je mi jasný že cca 70mm je trochu jinde, ale i to by myslím šlo.
Nicméně pro zrychlení bych radil vyhrubovat na soustruhu polotovar s přídavkem tak do 0,5mm a to pak objet ve fréze na jeden tah aby to bylo vše geometricky košer a vyhlodat lopatky (tam bych v mezilopatkovém prostoru taky případně udělal nějaký to hrubování na okopáváku který nebude mít problém ze Z víc jak 1mm - řekl bych např. horizontka s děličkou a kotoučová fréza. :wink:
Pochopitelně to co takto vznikne musíš odříznout až po přípravě polotovaru.
Nicméně je mi jasný, že u Tebe asi tenhle postup neuspěje.....
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2009, 7:51

Engineer píše:
Je to jednoduchý, strojem je FC16CNC z r. 1990 (vlastní přestavba na novější krokáče s driverama, řízeno Machem)
Nástrojem je vpodstatě jednobřitá gravírovací fréza (vlastní výbrus) s profilem šneku, resp. boku zubu, která frézuje šroubovici. Bohužel zatím je s tím dost boj, protože mám příliš málo otáček na vřeteni a tak to jde hrozně pomalu a nástroj moc nevydrží. Čěká mne pro tyhle účely osazení nějakýho rychlejšího vřetena a nebo to celý půjde úplně jiným směrem (na fréze se vyrobí jen šablona pro kopírování na soustruhu).[/quote]

To mi připadá strašně složitý ta gravírovací fréza :lol: navíc v případě jak říkáš,že máš na ní málo otáček
Jak známo chlapi se dělí na horňáky nebo dolňáky ,příp. obojí :lol:
Co se týče frézování tak je to podobný ,jedni smaží vertikálně ,druzí horizontálně případně oběma způsoby...což je nejlepčí 8)

Já jsem především horizontální smažič :lol: takže bych to spíš jak gravírovací stopkovou frézou řešil frézou kotoučovou to frézování toho šneku

a co se týče výroby nástroje tak to je to nejjednodušší co může být a totiž vezmeš kotoučovou pilku nějakým rozumným průměru a síle dle modulu ,(dělají se i 0,4mm) na kameníčku nasadíš na trn a vybrousíš buky do profilu zubové mezery no a je hotovo :lol:
materiál nástroje tě přežije,po otupení brousit na mé oblíbené BP2 na čele :!: :P

frézuješ asi tak jako na klasický horizontální frézce při frézování šroubovic s náhonem děličky od posuvu stolu a skloněnou vertikální hlavou podle úhlu dle průměru šneku a daného modulu
u soustruhu pochopitelně nahradíš posuvem v modulových závitech :wink: vřeteno nasadíš na saně a délku šneku budeš mít tak velkou jak dalece tu frézu budeš mít vysunutou letmo

otáčky tak do 500,emulze na kovy a povrch je jak víno
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“