Moje nova F3
S tím polymerbetonem to vidím jinak. Já za polymerbetony pokládám opravdové betony, ve kterých jsou aditiva (především vodní emulze pryskyřic ). Když někdo naplní pryskyřici nějakým plnivem (i kdyby to byl třeba cement, který se dá také použít) tak už není důvod tomu říkat polymerbeton. Je to prostě naplněná pryskyřice.Při použití pro vyplnění dutin ve stroji to není tak podstatné, lze použít oba druhy výplní.
Mel jsem dnes asi pulhodinovej chat s odbornikem na polymerbeton ze Slovenska a jeho nazor na normalni betony s aditivem je nasledujici.
Na tlumeni je to naprosto nevhodne.Zvysi se pouze hmotnost stroje,ale tlumici efekt ma prave smes pevnych castic v relativne pruznem prostredi.
Tam dochazi ke statistickemu potlacovani kmitu a komponent nema vlastni rezonanci. U klasickeho betonu s aditivem to tak nefunguje. Potvrdil mi,ze olovene broky 1mm v epoxydu jsou vyborne,ale pomer ma byt tak 90% olova a 10% epoxy.Odbornici dokazi pomoci techto plniv stroje opravdu vyladit proti nezadoucim kmitum.
Na tlumeni je to naprosto nevhodne.Zvysi se pouze hmotnost stroje,ale tlumici efekt ma prave smes pevnych castic v relativne pruznem prostredi.
Tam dochazi ke statistickemu potlacovani kmitu a komponent nema vlastni rezonanci. U klasickeho betonu s aditivem to tak nefunguje. Potvrdil mi,ze olovene broky 1mm v epoxydu jsou vyborne,ale pomer ma byt tak 90% olova a 10% epoxy.Odbornici dokazi pomoci techto plniv stroje opravdu vyladit proti nezadoucim kmitum.
Vypadá to docela dobře. Jaký používáte software pro generování drah pro frézování DPS?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Musí jít o drť či nestejně velké broky, protože koeficient vyplnění prostoru nejtěsněji uspořádanými stejnými koulemi je jen 74 % takže s broky stejné velikosti to plnění 90 % nelze zajistitPupak píše:Potvrdil mi,ze olovene broky 1mm v epoxydu jsou vyborne,ale pomer ma byt tak 90% olova a 10% epoxy.

Aleš Procháska
Na PCB pouzivam Eagle s pluginem Gcode.
To s tema kulatejma brokama jsem si spocital taky.Nekde vepredu jsem popisoval prvni pokus s pomerem 75/25.Ono je problem sehnat broky 1mm,natoz pak nejakou drt.To olovo je dobry,ze se pak den dil da bez problemu vrtat a pod.Jinak se jako plnivo da pouzit v podstate cokoli.
To s tema kulatejma brokama jsem si spocital taky.Nekde vepredu jsem popisoval prvni pokus s pomerem 75/25.Ono je problem sehnat broky 1mm,natoz pak nejakou drt.To olovo je dobry,ze se pak den dil da bez problemu vrtat a pod.Jinak se jako plnivo da pouzit v podstate cokoli.
Nene, to se dělá jinak
Beton to být může. To tlumení kmitů se zajistí pružnou vložkou (tak 0.1 - 0.5 mm) která je vložená do konstrukce před vyplněním betonem. Skladba je tady taková : Kov-Plast-Beton. Ten beton dělá tuhé jádro a k tlumení kmitů dochází právě díky ztrátám energie v pružné plastové vrstvě. Dělají se na to speciální materiály, které mají velkou tlumicí schopnost. Beton se pak použije "normální" pouze s přídavky aditiv (zvětšení objemu při tuhnutí, zvlepšení mech. vlastností). Olovo (nebo jiné plnivo) v pryskyřici by určitě šlo použít také, ale nenazval bych to polymerbetonem a také cena bude mnohem větší, než u toho betonu.

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vibrace se tlumí na rozhraní matrice a zrn plniva (rozdílné vlastnosti, v knížce o kompozitních materiálech jsme o tom viděl jakousi teorii, nějaké akustické impedance a ještě cosi). Měkké to být nemusí, musí to mmít rozdílné mechanické vlastnosti (hustota, modul pružnosti, rychlost šíření zvuku).Monteg píše:Myslím že by to mělo být měké aby to svojí deformací tlumilo vybrace pochybuju o tom že např. křem. písek bude tlumit?
Aleš Procháska
Obecne plati,ze kmity tlumi kazda nehomogenita materialu.Takovy material nema vlastni rezonanci a pusobi jako tlumic.Tady jde spis o technologii a cenu.Aby to bylo vyrobne co nejjednodussi,nejlevnejsi a nejucinnejsi.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jeste me napada, ze kdyby nekdo touzil delat z opravdove litiny tak se daji koupit litinove profily - samozrejme plne
u berouna to vyrabeji metodou kontinualniho liti
u berouna to vyrabeji metodou kontinualniho liti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
To by me zajimalo.Mas predstavu o cene takovych profilu 100x100x1000mm ? Asi to bude dost darda co?
Tak se mi zdá, že každá liška svůj ocas chválí. Beton je nehomogenní stejně jako každá směs, která drží pojivem. Polymerbeton má výhodu, že je obrobitelný, pevnost - žádná sláva, zalévají se to něj špalky oceli. Pryskyřice s olovem jen tu, že je to těžké a obrobitelné. Při poměru 90 : 10 je to z hlediska pevnosti k ničemu. Co pomůže, že do toho vyvrtám díru a vyřežu závit, když to nic neudrží. Pokud budu spoléhat na závit v profilu, nebo plechu, silném cca 3 - 5 mm tak to je dost odvážné. Tam musí být navařený poctivý kus oceli, který to udrží. Uvnitř pak vzpěry, které plnivo (jakékoliv) zaleje a pak je to zpevněno. A že želozobeton něco vydrží, hlavně předepnutý, se ví moc dlouho. Kdyby rezonancí ztrácel pevnost, tak jak by dopadaly mosty a pod. při dnešní hustotě dopravy? Rezonovat to bude vždy, ovšem pokaždé jinak, podle plniva. Byl tady odkaz na materiál o výpočtu a konstrukci takových dílů. Tam je to i popsáno a zdůvodněno. Matematicky. Nejsem tvrdým zastáncem klasického betonu s přísadami na objem, ale cenově a technologicky je to pro amatéra nejdostupnější. No a teď mne kamenujte...Pupak píše:Obecne plati,ze kmity tlumi kazda nehomogenita materialu.Takovy material nema vlastni rezonanci a pusobi jako tlumic.
No abych byl zcela uprimny,tak mam pocit,ze jestli tu moji mrchu vybetonuju,nebo ne,vyjde asi nastejno. Mam za zetku polozenou podlozku s obkreslenou dirkou a pri frezovani pozoruju,jestli se hybe.
Naznak pohybu je jen v okamziku zapichu do materialu,ale pri frezovani se ani nehne.Kdyz ji polozim na BF-20,tak do 30 vterin spadne za zem.
Daleko vetsi vibrace pusobi motor na Y,ktery jede pres pruznou spojku a pri nizkejch otackach dost rezonuje.Proto ted testuju mikrostepping,abych se toho zbavil.Dneska jsem krajel litinu 10 frezkou a vibrace jsou opravdu zanedbatelne.Ne ze bych nestal o to jeste to vylepsit,ale nez se do toho pustim,rad bych mel jasno,co a jak.Cim vic se tato debata rozviji,tim mene jsem presvedceny,jak to udelat.Asi to vyleju sadrou.To tu jeste nebylo....
Naznak pohybu je jen v okamziku zapichu do materialu,ale pri frezovani se ani nehne.Kdyz ji polozim na BF-20,tak do 30 vterin spadne za zem.
Daleko vetsi vibrace pusobi motor na Y,ktery jede pres pruznou spojku a pri nizkejch otackach dost rezonuje.Proto ted testuju mikrostepping,abych se toho zbavil.Dneska jsem krajel litinu 10 frezkou a vibrace jsou opravdu zanedbatelne.Ne ze bych nestal o to jeste to vylepsit,ale nez se do toho pustim,rad bych mel jasno,co a jak.Cim vic se tato debata rozviji,tim mene jsem presvedceny,jak to udelat.Asi to vyleju sadrou.To tu jeste nebylo....
Tak jsem si utrh zase pár minut času a nestačím se divit jak se to tu pěkně rozjelo. Na můj vkus je to ale příliš teoretické, místy až akademické, asi není úplně důležité co a jak se čemu říká (ale definice polymerbetonu v odborné
literatuře je jasná), není ani důležité vědět naprosto přesně proč to tlumí, prostě to tak je (mám na to vlastní teorii, kterou ,ale nemá smysl nějak rozvádět,procházka na to ale celkem kápl), je to dlouhodobě vyzkoušeno a skutečně na plnivu v těchto aplikacích až tak nezáleží (tím nechci říct, že je možný tam nasypat všechno), není ani důležité jestli tam bude pojiva o 5% méně nebo více, důležité je aby se to dalo udělat doma, za rozumné peníze a splnilo to svůj účel, pevnost není skutečně nic moc, ale garantuji vám že např. závit M6 20mm dlouhý v polymerbetonu prostě nestrhnete, dřív utrhnete šroub.
Pro podobné aplikace jako má pupák doporučuji chs 512 a ocelové broky o velikosti 1-2mm, které se používají na tryskání (pískování). Je to dostupné, levné a účelné. Ocelové broky nějaké mám. Máš zpočítáno jaký objem asi potřebuješ vyplnit? Pupáku docela bych uvítal link na ten chat.
A ještě dva aforismi na konec: Používejme všichni více zdraví selský rozum a bude nám lépe.
Nesnažme se vymyslet vymyšlené, lepší je se porozhlédnout okolo a poučit se.
literatuře je jasná), není ani důležité vědět naprosto přesně proč to tlumí, prostě to tak je (mám na to vlastní teorii, kterou ,ale nemá smysl nějak rozvádět,procházka na to ale celkem kápl), je to dlouhodobě vyzkoušeno a skutečně na plnivu v těchto aplikacích až tak nezáleží (tím nechci říct, že je možný tam nasypat všechno), není ani důležité jestli tam bude pojiva o 5% méně nebo více, důležité je aby se to dalo udělat doma, za rozumné peníze a splnilo to svůj účel, pevnost není skutečně nic moc, ale garantuji vám že např. závit M6 20mm dlouhý v polymerbetonu prostě nestrhnete, dřív utrhnete šroub.
Pro podobné aplikace jako má pupák doporučuji chs 512 a ocelové broky o velikosti 1-2mm, které se používají na tryskání (pískování). Je to dostupné, levné a účelné. Ocelové broky nějaké mám. Máš zpočítáno jaký objem asi potřebuješ vyplnit? Pupáku docela bych uvítal link na ten chat.
A ještě dva aforismi na konec: Používejme všichni více zdraví selský rozum a bude nám lépe.
Nesnažme se vymyslet vymyšlené, lepší je se porozhlédnout okolo a poučit se.
Ještě k reakci Josefa, beton ztrácí vybracemi svoje vlastnosti, jen si vzpoměň když jsi pochodoval na vojně přes most(jestli jsi pochodobal) na rozkaz zrušit krok. Vbrace o určité frekvenci dokáží betonovou konstrukci dokonale rozrušit. Podobné problémi se velmi složitě řeší např u železničních mostů, kde k takové frekvenci může dojít, u silničních mostů to celkem nehrozí.