novic píše: ↑21. 11. 2019, 10:02
Skúsil som tam dať 24V žiarovku a nič sa nestalo
Dal som 220 ziarovku a len sa troska rozzeravi vlákno
to je nesmysl
to je proti fyzice
nedokážu si představit situaci, kdy by ta 24V žárovka měla kontakt s obvodem a takhle by se to chovalo
ta 24V žárovka je buď přerušená někde v patici nebo má trochu jiný tvar a nedotkne se správně kontaktů v objímce nebo tak něco
zkus ji ohmmetrem nebo propípat
.....
trošku rozžhavené vlákno 220V žárovky by odpovídalo napájení 24V
edit
proměř ohmmetrem pojistky před trafem - na primáru (budou tam dvě, před a za vinutím), totéž na sekundáru
zažil jsem případ, kdy v porcelánové pojistce byl drátek uhnilý - byla plná emulze) a chovalo se to jako odpor
pak by ale na primáru trafa nebylo plné síťové napětí, na pojistce by byl úbytek
předpokládám, že od toho máš schema a máš propípanou celý obvod primáru i sekundáru, na primáru trafa máš 400 nebo 230V podle zapojení atd
edit 2
odvolávám co jsem odvolal.....
napadla mě (na hajzlu

) situace, kdy by se to mohlo chovat výše popsaným způsobem, tj. 220V žárovka trochu žhaví a 24V žárovka ne
pokud by se to trafo chovalo jako zdroj proudu (třeba z důvodu částečně vodivé pojistky v primáru trafa nebo přerušeného a zuhelnatělého prmárního vinutí trafa atd) a bylo schopno dát do těch žárovek proud třeba 50mA, pak by:
na žárovce 230V/40W (odpor vlákna cca 1200 Ohm) byl ztrátový výkon 0,05*0,05*1200=3(W), to by žhnulo
na žárovce 24V/40W (odpor vlákna 14 Ohm) by byl výkon 0,05*0,05*14=0,035(w), to by nežhavilo
sorry